Met de camper naar Duitsland: 15 x mooiste camperroutes per regio + campings

Koop de volledige reisgids voor € 10

Met de camper naar Duitsland: 15 x mooiste camperroutes per regio + campings

22 april 2024 in Duitsland0 reacties

Roadtrip door Duitsland met de camper: mooiste routes met de mobilhome + tips

Duitsland is een fantastische bestemming voor een roadtrip. Het is er comfortabel rijden, het is een buurland en dus lekker dichtbij en er vallen ongelofelijke landschappen en fantastische steden te ontdekken. Benieuwd naar hoe jouw roadtrip door Duitsland er kan uitzien? Wij hebben alvast de mooiste roadtrips door Duitsland op een rijtje gezet.

TIP: Heb je zelf geen camper maar wil je graag een camperreis maken, huur je camper hier online.

Inhoud artikel

  1. Sprookjesroute

Beginnen doen we met de Sprookjesroute. Deze roadtrip door Duitsland staat helemaal in het teken van de magische dorpjes en uitgestrekte bossen die het decor van beroemde sprookjes vormen. Ook steden en monumenten die aan sprookjes gelinkt kunnen worden, zijn opgenomen in de route. Maar vergis je niet, je hoeft niet vertrouwd te zijn met de sprookjesverhalen om van deze roadtrip door Duitsland te kunnen genieten. De Sprookjesroute is voor iedereen een aanrader.

De “Deutsche Märchenstraße” verbindt de muziekstad Bremen met Hanau. Langs de route liggen heel wat fantastische plekjes. Zo passeer je onder andere langs de stad Hamelen, bekend om het verhaal van de lokale rattenvanger (download hier onze wandelroute in het spoor van de Rattenvanger). De historische Altstadt brengt dat sprookje helemaal tot leven en het Schloss Hämelschenburg zal je ongetwijfeld bijblijven.

LEESTIP: Ontdek hier nog meer van de mooiste steden langs de Sprookjesroute, inclusief de mooiste bezienswaardigheden én de link met het sprookjesverhaal.

Maak onderweg zeker een stop in het Teutoburgerwoud in de omgeving van Bielefeld en Osnabrück. Dit natuurpark is vooral gekend om z'n zandstenen rotsformaties van Externsteine. Deze bijzondere zandstenen rotsformaties vlakbij het plaatsje Horn-Bad Meinberg spreken al eeuwenlang tot de verbeelding. Het zijn indrukwekkende pilaren die zo'n 40 meter hoog oprijzen uit het omliggende landschap.

  • Andere toppers zijn Kassel, bekend om het Bergpark Wilhelmshöhe en de plek waar de gebroeders Grimm veel van hun verhalen schreven, en Würzburg, waar een van de mooiste barokke paleizen van Europa staat.
  • Je houdt ook halt in onder andere Göttingen en Marburg, waar de romantische straten omlijnd worden met pittoreske vakwerkhuizen die je terug naar de middeleeuwen katapulteren.
  • En tot slot Hanau, de geboorteplaats van de gebroeders Grimm en zal je zeker weten te verrassen.

LEESTIP: Download onze reisgids Sprookjesroute voor nog meer inspiratie.

Mooiste campings langs de Sprookjesroute

  • Camping Bärensee bevindt zich in Hanau aan een meer/recreatieplas. De camping biedt staanplaatsen met schaduw en de nodige privacy. Nabij het kampeerterrein is er ook een klein zandstrand.
  • Knaus Campingpark Oyten, een gezellige familiecamping omringd door de Oytersee, gelegen aan de zuidelijke stadsgrens van Bremen. De camping is voorzien van ruime staanplaatsen of je kan ook een gemeubileerde stacaravan of tent huren.
  • Kamperen in de buurt van het Teutoburgerwoud? Camping Eurocamp ligt in Lienen, niet ver van Osnabrück. Het is een comfortabele camping met ruime plekken waar ook jaarplaatsen verhuurd worden. Een rustige plek dus die toch comfortabel aanvoelt.
  1. Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud, gelegen in het zuidwesten van Duitsland, is misschien wel een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Duitsland. Meeste mensen denken bij het Zwarte Woud vooral aan de uitgestrekte sprookjesbossen, maar dit stukje Duitsland staat ook bekend om zijn schilderachtige dorpjes en eeuwenoude tradities. De regio is doorspekt met folklore en ambacht.

Bewonder de traditionele vakwerkhuizen, de beroemde klokken van het Zwarte Woud en proef de heerlijke Schwarzwälder Kirschtorte (Zwarte Woudtaart), een taart bestaande uit chocoladecake, slagroom, kersen en kirschwasser, een typische lekkernij uit Duitsland.

Rijd van Karlsruhe naar Triberg langs oude bossen, historische stadjes en imposante watervallen. In Triberg kan je een mooie panoramawandeling maken langs de watervallen van Triberg. Een roadtrip door het Zwarte Woud is ideaal voor wie geen grote afstanden wil afleggen, maar vooral wil genieten van natuur, rust en mooie wandelingen.

Ooit al gehoord van de Schwarzwaldhochstrasse B500? De oudste en beroemdste panoramaweg (60 km lang) van Duitsland die van Baden-Baden richting Freudenstadt loopt en langs de mooiste plekjes van het Zwarte Woud brengt.

Het Zwarte Woud is natuurlijk ook een waar wandelparadijs en erg geliefd bij wandelliefhebbers, wij hebben verschillende wandelroutes uitgestippeld die je onder meer door eeuwenoude, heuvelachtige bossen en langs torenhoge watervallen, zoals de Allerheiligen-watervallen en de watervallen van de Todtnau loodsen. Ook een stop langs de indrukwekkende meren als de Titisee en Schluchsee mogen niet ontbreken.

Maar er is ook veel cultuur. Je passeert langs steden als Freiburg im Breisgau, Baden-Baden, Freudenstadt en het pittoreske Schiltach, stuk voor stuk pareltjes waar je de geschiedenis in de lucht voelt hangen. En wie graag een dagje vol avontuur en adrenaline wil, kan een daguitstap plannen naar Europa-Park, het grootste pretpark van Duitsland (tickets kan je hier bestellen).

LEESTIP: Download hier onze reisgids Zwarte Woud voor nog meer inspiratie.

Kamperen in het Zwarte Woud

  • Wil je echt volledig tot rust kunnen komen in de natuur? Camping am Möslepark is een gezellige groene camping gelegen in een rustig gebied op slechts enkele kilometers van de stad Freiburg. Grenzend aan de camping ligt een prachtig bos waarin je mooi kan wandelen en een kuuroord met diverse wellnessfaciliteiten.
  • Bij Campingplatz Bankenhof overnacht je op een idyllische plek in Hinterzarten, vlakbij de bekende Titisee. Bovendien heeft de camping heel wat te bieden voor jong en oud en vormt het dus de ideale verblijfplaats voor een familietrip.
  • Lees hier nog meer campings in het Zwarte Woud.
  1. Langs de Duitse Alpen

De Duitse Alpen liggen in het zuiden van Duitsland, op zo'n 8 uur rijden van België (+- 700 km). Eens je de Duitse Alpen hebt bereikt, kan je aan onze prachtige roadtrip beginnen (bekijk hier onze rondreis). De route begint in het schilderachtige dorpje Lindau en de Bodensee waar je meteen enkele dagen kan vertoeven.

Enkele hoogtepunten aan de Bodensee

  • Het bloemeneiland Mainau waar bezoekers kunnen genieten van een kleurrijke weelde aan bloemen en planten rondom een betoverend kasteel.
  • Of ga naar het eiland Reichenau, dat bekend staat om zijn middeleeuwse kloosters en op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
  • Watersportliefhebbers kunnen eveneens hun hart ophalen op het Bodenmeer. Je kan er zeilen, windsurfen en kajakken.
  • Ook de spectaculaire Rijnwatervallen bij Schaffhausen en de paalwoningen bij Unteruhldingen, één van de grootste openluchtmusea ter wereld, zijn absoluut een bezoekje waard.

Nadien zet je je roadtrip verder richting pittoreske steden als Pfronten, Füssen en Garmisch-Partenkirchen aan de voet van de hoogste berg van Duitsland (de Zugspitze). Een voor een charmante Alpendorpjes met ontelbaar mooie bezienswaardigheden om te bewonderen.

Naast de gezellige dorpjes en steden, kom je tijdens deze roadtrip ook langs enkele sprookjesachtige kastelen zoals het Neuschwanstein-kasteel en mooie natuurgebieden waar je even tot rust kan komen en genieten van de prachtige natuur en vergezichten. Ga ook zeker eens naar Berchtesgaden, de toegangspoort tot het prachtige Königssee-meer waar je een prachtige boottocht kan maken en een bezoekje kan brengen aan het Adelaarsnest van Hitler.

Wat kan je nog meer zien langs de Duitse Alpenroute

  • Bad Reichenhall, wat ooit wereldberoemd was om zijn zout- en pekelkuren in de Beierse staatsbaden. De stad is het historische centrum van de zoutproductie en ligt in een bekken dat wordt omringd door de Chiemgauer Alpen. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden behoren de oude zoutziederij, de koninklijke kuurtuinen, de ruïnes van het kasteel Karlstein, de kruittoren en de Sint-Joris- en Sint-Pancraskerk.
  • Onze route voert je vervolgens over de 868 meter hoge Schwarzbachwacht-pas. Op de top van de pas hebt je voor het eerst uitzicht op de Reiteralpe en de bergen Hochkalter en Watzmann. Deze pas werd genoemd naar de Schwarzbach die 500 meter verderop boven de omgeving oprijst.
  • Ramsau is een charmant dorpje waar je het perfecte plaatje kan schieten bij de kerk van Sint-Sebastian. Naast het dorp zelf en de pittoreske kerk worden bezoekers ook naar Ramsau gelokt met de fantastische natuur in de omgeving.

LEESTIP: Ontdek nog zoveel meer met onze gratis preview reisgids Duitse Alpenstrasse.

Waar overnachten met de camper langs de Duitse Alpenstrasse?

  • In Lindau, vlakbij de Bodensee ligt het Campingpark Gitzenweiler Hof. Een omvangrijke camping die heel wat te bieden heeft voor jong en oud. Van tuinieren in de bio-tuin en leren paardrijden tot het boeken van ontspannende massages en volgen van yogalessen. Je kan er ook een fiets huren en de omgeving verkennen.
  • Camping-Resort Allweglehen is een rustig gelegen terrassencamping aan de rand van het Nationaal Park Berchtesgaden en niet ver van de befaamde Königssee. De camping heeft een eigen skilift, een survivalbaan, een verwarmd buitenbad en biedt elektrische fietsen ter beschikking. Daarnaast heb je er een schitterend uitzicht op de Duitse Alpen.
  • Ontdek nog meer campings langs de Duits Alpenstrasse.
  1. Moezel

De Moezel ligt dichtbij en is de ideale bestemming voor wie een korte roadtrip dichtbij huis plant. Bovendien heeft deze Duitse regio ook heel wat te bieden, van natuur en heerlijke wijnen tot cultuur en geschiedenis. We stellen je voor om van Koblenz naar Trier te rijden en onderweg tijd te voorzien voor enkele mooie stopplekken.

Geniet eerst en vooral van Trier, de oudste stad van Duitsland, waar indrukwekkende Romeinse monumenten de tand des tijds doorstaan hebben. Eindpunt Koblenz, gelegen aan de samenvloeiing van de Rijn en de Moezel, imponeert dan weer met het majestueuze kasteel Ehrenbreitstein en de charmante straatjes van het stadscentrum.

WIJN PROEVEN: De Moezelvallei is natuurlijk erg bekend om zijn heerlijke wijnen. Een wijnproeverij mag dan ook zeker niet ontbreken. Met deze fiets- en rondvaart vanuit Cochem geniet je van een heerlijke picknick met wijnproeverij en fiets je zo'n 10 kilometer langs de Moezel.

  • Op de roadtrip volg je de rivier de Moezel en die brengt je naar fantastische stadjes. Zo is er Cochem, een pareltje dat gedomineerd wordt door een betoverend kasteel en waar je een bezoekje kan brengen aan de Bundesbank-Bunker, een ondergrondse atoombunker uit de Koude Oorlog.
  • Ook Traben-Trarbach, vol prachtige architectuur en omgeven door wijnhuizen, en natuurlijk Bernkastel-Kues, een stadje dat recht uit een sprookje lijkt te komen zijn absoluut een bezoekje waard.

Wie zin heeft in een mooie wandeling, moet zeker een wandeling overwegen op de Calmont Klettersteig. De klettersteig bevindt zich nabij het romantische wijndorpje Bremm en is vooral beroemd vanwege de bijzondere ligging, namelijk op de steilste wijnberg die Europa kent. Het biedt avontuurlijke wandelaars de mogelijkheid om langs de steile hellingen van de wijngaard te klimmen. Op bepaalde stukken bereikt het maar liefst een hellingspercentage van 65%.

Of wat dacht je van een wandeling over een van de spectaculairste hangbruggen van Duitsland: de Geierlay Hangbrug in Mörsdorf. Met een lengte van maar liefst 360 meter is de Geierlay brug is een van de langste hangbruggen voor voetgangers in Duitsland en behoort zelfs tot de langste hangbruggen van Europa.

LEESTIP: Plan je binnenkort een rondreis door de Moezelstreek? Download dan zeker onze gratis Moezel reisgids.

Campings langs de Moezel

  • Zoek je een kleinere, rustige camping in de buurt van de Moezel? Dan ben je op Moselcampingplatz Pünderich aan het juiste adres! De camping beschikt over staanplaatsen voor tenten, caravans en campers op een grasvlakte met een mooi uitzicht. Dankzij de centrale ligging is het een goede uitvalsbasis om de pittoreske Moezeldorpjes te ontdekken.
  • Camping Bären-Camp ligt in Bullay tussen de glooiende wijnbergen aan de Moezel. De kampeerplaatsen zijn ruim en worden deels afgebakend met bomen.
  1. Door het Harzgebergte

De Harz is misschien een minder bekende bestemming in Duitsland, maar zeker niet minder mooi! In het Harzgebergte is het namelijk heerlijk rondrijden, tussen schilderachtige valleien en langs karaktervolle stadjes. Het middelgebergte bevindt zich in de Duitse deelstaten Saksen-Anhalt, Thüringen en Nedersaksen ligt.

Onze uitgestippelde route door de Harz begint en eindigt in Goslar, een prachtig stadje vol indrukwekkende vakwerkhuizen waar het heerlijk vertoeven is. Vlakbij bevinden zich de Rammelsbergmijnen, de enige mijnen ter wereld die meer dan duizend jaar onafgebroken actief zijn geweest.

Nadien rijd je verder door naar de hoogste berg van de regio: de Brocken. Hier kan je naartoe wandelen of je kan er ook voor kiezen om een unieke treinrit te maken met de Brockenbahn. Deze oude stoomtrein vertrekt in het charmante vakwerkstadje Wernigerode en brengt je voert je door de uitgestrekte bossen naar de hoogste top. Onderweg geniet je alleen maar van adembenemende uitzichten.

Andere stopplekken zijn Braunlage, een uitstekende uitvalsbasis voor wandelaars en fietsers, Schierke, omgeven door prachtige landschappen, en natuurlijk de fantastische steden als Harzgerode en Quedlinburg. In het centrum van Quedlinburg vind je heel wat historische vakwerkgebouwen, terwijl aan de buitenranden van de oude stad enkele Jugendstil-gebouwen uit de late 19e en vroege 20e eeuw staan. Wist je trouwens dat het kasteel, de kerk en de oude stad in 1994 werden uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed?

Verder kan je er ook hele mooie wandelingen maken in het Harzgebergte, waaronder naar de Hexentanzplatz en de Titan-RT hangbrug, de langste hangbrug van Duitsland!

LEESTIP: Download onze reisgids Harz en ontdek nog meer pareltjes in deze regio.

Mooiste campings in het Harzgebergte

  • KNAUS Campingpark Walkenried ligt aan de zuidelijke rand van de Harz bij Walkenried. Deze viersterrencamping beschikt over een overdekt zwembad, een kinderspeeltuin, sportvelden en een minigolfbaan. ’s Avonds kruip je gezellig samen bij een kampvuur en geniet je van een bijbehorende borrel. Huur een fiets en rijd van het ene dorpje naar het andere.
  • Bij Harz Camp Goslar kan je zowel overnachten met je eigen tent of camper, maar je kan ook een van de accommodaties (pods) afhuren. De camping ligt op 5 minuten van het charmante Goslar.
  1. De Duitse Vulkaaneifel

De Duitse Eifel, in het westen van Duitsland, staat bekend om zijn vulkanische oorsprong. Het landschap wordt getekend door uitgedoofde vulkanen, mooie meren en veel groen. Het is een uitmuntende bestemming voor actieve reizigers die houden van stevige wandelingen. Het walhalla is het nationaal park Eifel, met zijn uitgestrekte bossen en meren zoals de Rursee.

Een goede uitvalsbasis is Monschau, de mooiste stad van de regio, met zijn charmante vakwerkhuizen, kronkelende straatjes en schilderachtige ligging aan de oever van de Rur. Monschau ademt een rijke geschiedenis en heeft veel historische bezienswaardigheden. Het imposante kasteel van Monschau torent hoog boven de stad uit.

Mis ook de unieke Nürburgring niet, een legendarisch racecircuit. Andere must-sees zijn Gerolstein, een schilderachtig stadje bekend om zijn mineraalwaterbronnen en bijzondere rotsformaties, het charmante stadje Manderscheid met de Niederburg en het kleine Daun, omgeven door kratermeren.

LEESTIP: Download hier je reisgids de Duitse Eifel en ontdek de mooiste plekjes van deze regio.

Waar kamperen in de Duitse Vulkaaneifel?

  • Camping Oosbachtal is een familiecamping gelegen aan de oever van de Oosbach op 5 minuten rijden van Gerolstein. Deze camping is een aanrader voor wanneer je op zoek bent naar rust: er is geen uitbundig vermaak, wel een speeltuin voor de kinderen.
  • Camping Landal Wirfttal in de Vulkaaneifel ligt pal aan een recreatievijver en de oevers van het riviertje de Wirft. Deze camping beschikt zowel over campingplaatsen als woodlodges en safaritenten. Verder is er ook een overdekt zwembad, een uitgebreid sportprogramma en kan je er waterfietsen huren en mountainbikeroutes volgen.
  1. Ruhrgebied en urbanana

Op zoek naar een leuke, alternatieve bestemming dichtbij huis voor je volgende roadtrip? Neem het ruhr in handen en ga op ontdekking in deze verborgen parel van Duitsland: het Ruhrgebied. Deze ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en was ooit het kloppende hart van de Duitse industrie. De afgelopen decennia heeft de regio een bijzondere transformatie ondergaan.

Waar ooit staal werd gesmolten en steenkool werd gewonnen, vind je vandaag de dag verwilderde groene gebieden en uitgestrekte parken die uitnodigen tot mooie wandel- en fietstochten. Met zijn verrassende mix van historie, cultuur, en natuur is het Ruhrgebied de perfecte bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een unieke Duitse ervaring buiten de gebaande paden. Bekijk hier onze uitgewerkte route door de urbanana.

Met meer dan 100 stopplaatsen biedt urbanana talloze mogelijkheden voor activiteiten. Er zijn themaparken, landschapsparken, kunstmusea, historische musea, mijnbouwnederzettingen, kastelen en natuurparken. Het is aan jou om te bepalen welke accenten je legt tijdens een rondreis door het gebied. Hieronder alvast enkele hoogtepunten voor je bezoek aan deze regio:

  • Een bezoek aan universiteitsstad van Münster en ontdek de industriële geschiedenis van het gebied in Bielefeld, Herten, Waltrop en Bottrop.
  • In Oberhausen wachten de Gasspeicher, het Schloss met de Ludwiggalerie en Siedlung Eisenheim.
  • En tijdens een stadswandeling in Essen passeer je hoogtepunten als het UNESCO-erfgoed de Zeche Zollverein, Villa Hügel en Kettwig.
  • Duisburg weet dan weer te charmeren met het contrast tussen historische monumenten en moderne winkels en in Düsseldorf kan je het middeleeuws paleis in Kaiserswerth bezoeken en de street art in de alternatieve Kiefernstrass bewonderen.
  • In Wuppertal kan je de wereldberoemde Schwebebahn bezoeken, de eerste elektrische zweeftrein die al sinds 1901 in bedrijf is.

Mooiste campings in het Ruhrgebied en de urbanana

  • Midden in de uitgestrekte glooiende landschappen, op een uurtje rijden van Bielefeld ligt Camping & Ferienpark Buschhof. Deze campings is een heerlijk plekje voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Hier vind je naast kampeerplaatsen, ook een natuurzwembad, een restaurant, een dierenweide en mooie wandel- en fietsroutes.
  • Campotel Bad Rothenfelde ligt in het Osnabrückerland aan de rand van het historische stadje Bad Rothenfelde, het oudste kuuroord in de streek. Deze camping heeft een Nederlandse eigenaar, een eigen wellnesscentrum, een fitnessruimte en verschillende barretjes en een restaurant. In de omgeving kan je prachtig wandelen en fietsen.
  1. Romantische Straße

De Romantische Straße is een beroemde toeristische route in Duitsland die loopt van Würzburg in het noorden naar Füssen in het zuiden, door het hart van Beieren. Het is een van de oudste en meest populaire toeristische routes in Duitsland. Deze roadtrip langs de Romantische Straße neemt je mee door het betoverende Beierse landschap, waar schilderachtige stadjes en majestueuze kastelen je meenemen op een reis door de tijd naar een romantischer verleden.

  • Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden langs de route is de Residenz Würzburg, een prachtig barok paleis dat dateert uit de 18e eeuw en op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.
  • Vanuit Würzburg gaat de reis verder langs het sprookjesachtige stadje Wertheim am Main, met zijn kleurrijke huizen en imposante middeleeuwse kasteel.
  • Vervolgens bezoek je Bad Mergentheim, een betoverend stadje te midden van bloemrijke weiden en wijngaarden en het iconische Rothenburg ob der Tauber, met zijn middeleeuwse architectuur en charmante steegjes.
  • Wie op rondreis is met kinderen kan een bezoekje plannen naar het Legoland Duitsland, een pretpark volledig in teken van de wereldberoemde LEGO-blokjes (tickets kan je hier bestellen).
  • Je passeert nog andere betoverende stadjes, zoals Dinkelsbühl, Augsburg, Nördlingen en Donauwörth, en schilderachtige valleien die het landschap van Beieren sieren.

LEESTIP: Wil jij ook een rondreis langs de Romantische Strasse beleven? Download onze reisgids Romantische Strasse met uitgewerkte route.

Kamperen langs de Romantische Strasse

  • Camping Bella Augusta is bijzonder mooi gelegen middenin een natuurrijk gebied aan een groot zwemmeer in Augsburg. Maak een fietstocht naar het centrum van de historische stad of blijf een dagje op de camping en neem een verfrissende duik in het meer.
  • Op zoek naar een camping voor een ontspannende vakantie met het hele gezin? Lech Camping in Mühlhausen biedt een ruim aanbod aan activiteiten en ontspanningsmogelijkheden voor jong en oud. Deze kleine parkachtige camping ligt aan een charmant meertje en biedt mooie staanplaatsen tussen hoge bomen en struiken.
  • Ontdek nog meer campings langs de Romantische Strasse.
  1. Door de Rijnvallei

En tot slot een laatste ideetje: een roadtrip door de Rijnvallei. Wat je mag verwachten? Langs de kronkelende oevers van de Rijn ontvouwt zich een landschap vol wijngaarden, middeleeuwse kastelen en charmante stadjes.

Rijd bijvoorbeeld van Keulen naar Rüdesheim, in de buurt van Mainz en Frankfurt. Onderweg passeer je langs de prachtige kastelen van Rheinstein en Marksburg en de charmante stadjes Bacharach en Sankt Goar. Daar is het heerlijk rondwandelen langs het water en in de restaurantjes en bars kan je genieten van de lokale wijnen.

Houd ook halt in Königswinter, Linz am Rhein en Andernach waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De bruisende steden Koblenz en Mainz, met hun indrukwekkende architectuur, zorgen dan weer voor de nodige portie cultuur. Langs de Rijn kom je ook nog de oude Romeinse nederzetting van Boppard tegen. Kortom, een roadtrip door de Rijn-regio belooft een onvergetelijke ervaring te worden, vol avontuur, natuur en geschiedenis.

Waar overnachten met de camper in Rijnland?

  • In Traben-Trarbach kan je overnachten op de Moselcamping Rissbach. Je kampeert aan de rivier, midden in de wonderschone Duitse natuur. Op deze echte familiecamping is er voor ieder wat wils. Van een dagje ontspannen in de prachtige natuur en culturele uitstapjes tot plezier in en op het water.
  • Campingpark Sonneneck bevindt zich tussen Koblenz en Boppard aan de idyllische oevers van de Rijn. Er zijn ruime staanplaatsen waarvan sommige voorzien zijn van nodige schaduw en privacy. Verder zijn er ook openbare sanitaire faciliteiten, kan je er verschillende sporten uitoefenen (van jeu de boules tot volleybal en tafeltennis) en uren waterpret beleven in het buitenzwembad.
  1. Mecklenburg-Vorpommern

Een roadtrip door het noordoosten van Duitsland onthult de natuurlijke pracht van de - nog vrij onbekende - regio Mecklenburg-Vorpommern. Deze unieke rondreis neemt je mee langs de betoverende landschappen van drie nationale park, charmante badplaatsen en (schier)eilanden zoals Rügen en Usedom en pittoreske Hanzesteden waaronder Hamburg, Lübeck, Stralsund en Wismar bezaaid met historische gebouwen in de prachtige baksteengotiek.

Wat mag je zoal verwachten van een roadtrip door Mecklenburg-Vorpommern?

  • Een stadswandeling door de historische Hanzesteden van Mecklenburg-Vorpommern (deze kan je hier downloaden).
  • De badplaatsen aan de Oostzeekust, ook wel gekend als de "Duitse Rivièra”. Deze regio met een erg mild klimaat staat bekend om zijn mooie (en schone) stranden, uitgestrekte landschappen en kuuroorden. Zo kom je onder meer langs Heiligendamm, Warnemünde en Nienhagen.
  • Een bezoekje aan Rostock, de grootste stad van deze regio. Eens je uit het industriële havengebied bent, beland je dan weer in het beschermde natuurgebied de Rostocker Heide. Hier kan je genieten van meer dan 60 kilometer bewegwijzerde fiets- en wandelpaden.
  • Ontsnap en laat je onderdompelen in de serene schoonheid van de Mecklenburgische Schweiz, waar glooiende heuvels begroeid met kleurrijke flora je verwelkomen voor rustige wandelingen en panoramische vergezichten. De charme van pittoreske dorpjes weerspiegelt de tijdloze tradities van de regio, terwijl historische kastelen en landhuizen een glimp bieden van vervlogen tijden.
  • Aangrenzend aan deze betoverende regio ligt de Seenplatte, een uitgestrekt netwerk van kristalheldere meren dat een waar paradijs is voor watersportliefhebbers en natuurfanaten.
  • Last but not least, ontdek de 3 mooiste (schier)eilanden aan de Oostzee: Fischland-Darß-Zingst, Rügen en Usedom. Of je nu op zoek bent naar avontuurlijke trektochten, serene stranden, historische Hanzesteden of gewoon een moment van rust aan zee, de eilanden aan de Duitse Oostzee hebben het allemaal.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Mecklenburg-Vorpommern..

Mooiste campings in Mecklenburg-Vorpommern

  • Ferien-Camp Börgerende ligt achter de dijk langs de Oostzee op 20 minuten rijden van Rostock. Er zijn ruime staanplaatsen met zicht op de Oostzee, een openbaar sanitairgebouw, een kleine kruidentuin en een grillhuisje. Je kan ook maaltijden afhalen in het restaurant.
  • Camp. & Ferienpark Markgrafenheide aan het Oostzeestrand bij Warnemünde biedt een luxe wellness, een buitenzwembad en een restaurant. De camping wordt omgeven door mooie stranden en veel groen.
  1. Deutsche Weinstraße

Liefhebbers van wijn moeten zeker deze roadtrip op hun to-do lijstje zetten: een mini-roadtrip langs de Duitse wijnroute. Stel het je even voor: kronkelende wegen bezaaid met schilderachtige dorpjes met historische bezienswaardigheden en weelderig groen. En natuurlijk de glooiende wijngaarden waar je kan proeven van heerlijke rieslingwijnen die worden geproduceerd uit druiven die groeien op de hellingen van de rivier de Rijn.

De regio Pfalz in het zuidwesten van Duitsland, dat ook wel eens het Toscane van Duitsland wordt genoemd, is de thuisbasis van deze idyllische wijnroute, die zich uitstrekt over 85 kilometer. De wijnroute begint bij de stad Bockenheim in het noorden en eindigt in Schweigen-Rechtenbach in het zuiden en langs de route passeer je tal van wijnhuizen en wijnkelders die je kan bezoeken, evenals talloze restaurants en tavernes waar je kan genieten van lokale gerechten en wijnen.

Enkele van de belangrijkste steden en dorpen langs de route zijn Neustadt an der Weinstraße, Bad Dürkheim, Deidesheim en Landau. Wist je trouwens dat je in Bad Dürkheim een van de grootste wijnvaten in Europa met een inhoud van 1,7 miljoen liter kan bezichtigen?

LEESTIP: Ontdek nog meer van de regio met onze reisgids Rijnland.

Waar kamperen langs de Duitse Wijnroute?

  • Campingplatz im Burgtal ligt op 10 minuten rijden van Bad Dürkheim. Rondom het sfeervolle kampeerterrein vind je prachtige heuvels met dichtbegroeide bossen, zo heb je vanuit jouw caravan altijd een spectaculair uitzicht. Je kan er ook fietsen huren.
  • Een andere camping bij Bad Dürkheim is Knaus Campingpark, rustig gelegen nabij een zandstrand. Naast ruime kampeerplekken, ook mogelijkheid tot het huren van tenten, stacaravans, trekkershutten en bungalows.
  1. Saksisch Zwitserland

Saksisch Zwitserland, gelegen in het oosten van Duitsland nabij de Tsjechische grens, is iets langer rijden, maar wel zeker de moeite waard. Het landschap lijkt het decor van een sprookje. De indrukwekkende rotsformaties spreken tot de verbeelding en vormen het perfecte speelterrein voor avonturiers.

Maar ook liefhebbers van geschiedenis en cultuur zullen hier hun hart ophalen. Een van de meest indrukwekkende attracties van de regio is de vesting Königstein, die hoog boven de Elbe rivier uittorent op een plateau van meer dan 200 meter hoog.

  • Een andere adembenemende attractie is de rotsformatie van Bastei. Deze iconische bezienswaardigheid heeft talloze kunstenaars en schrijvers geïnspireerd, en biedt bezoekers een spectaculair uitzicht over de Elbevallei.
  • Voor ontspanning kan je naar Bad Schandau, een kuuroord dat bekend staat om zijn heilzame bronwater.
  • Andere topplekken zijn Hohnstein, een prachtig dorpje gedomineerd door een kasteel en Lilienstein, een imposante tafelberg die het symbool van het nationaal park Saksisch Zwitserland is geworden.

In het nationaal park kan je bovendien heerlijk wandelen, klimmen en fietsen. Kortom, met zijn adembenemende uitzichten, sprookjesachtige landschappen en rijke geschiedenis is Saksisch Zwitserland een uitstekende bestemming voor een onvergetelijke roadtripervaring.

CAMPING: Verken Saksisch Zwitserland vanaf Caravan Camping 'Sächsische Schweiz. Deze camping, met panoramisch uitzicht hebt op de omliggende rotsen, is ideaal gelegen om steden, zoals Pirna, Dresden en Meißen te bezoeken.

  1. Berchtesgadener Land

In het zuidoosten van Beieren, deels omgeven door de grens met Oostenrijk, ligt de regio Berchtesgadener Land. Dit verrassend mooie stukje Duitsland beslaat een hoog-alpengebied vol bergtoppen die tot wel 2500 m hoogte rijken, heldere bergmeren, uitgestrekte bossen en zoveel meer.

Het is een prachtig gebied waar je heerlijk kan wandelen, een bezoek kan brengen aan verschillende bijzondere bezienswaardigheden, en een boottocht kan maken over de prachtige Königssee. Wij hebben een rondreis door Zuid-Beieren uitgestippeld die je langs de mooiste plekjes van deze regio brengt.

  • In Berchtesgaden kan je de oude binnenstad verkennen met haar karakteristieke kerktorens, gezellig marktpleintje en goed bewaarde middeleeuwse gebouwen.
  • Vervolgens kan je nog even een bezoekje brengen aan Schloss Berchtesgaden en de zoutmijn.
  • Voor wie op zoek is naar een beetje rust en natuur kan een dag plannen in het Nationaal Park Berchtesgaden met de de Großer Watzmann en Eiskapelle.
  • Ook mag de Königssee in Schönau am Königssee en de Obersee, twee van de mooiste meren in de Beierse Alpen.
  1. Saarland

Of ga roadtrippen in Saarland, eveneens in het zuidwesten van Duitsland. Beginnen kan in Saarbrücken, de bruisende hoofdstad van de regio, een must-see met zijn mix van oud en nieuw. Maar de hoofdrolspeler is de natuurlijke schoonheid van Saarland, met de Saarschleife als uithangbord. Hier maakt de rivier de Saar een scherpe bocht door een weelderig groen landschap, wat je kan aanschouwen vanaf uitkijkpunten hoog boven de rivier.

Avontuurlijke reizigers moeten het nationaal park Hunsrück-Hochwald aanstippen, met zijn uitgestrekte bossen, kronkelende wandelpaden en schilderachtige landschappen. Daar ervaar je de rust en sereniteit waard dit deel van Duitsland bekend om staat. Breng ook een bezoek aan de schilderachtige oude binnenstad van Homburg of bezoek Völklingen en leer bij over de industriële erfenis van de regio.

Mooiste campings in Saarland

  • Landal Camping Warsberg bevindt zich in de heuvels boven de Saar nabij Saarburg en biedt naast vakantiewoningen ook ruime staanplaatsen. Het vakantiepark beschikt ook over een overdekt zwembad met bubbelbad, een stoeltjeslift éh een rodelbaan op het park.
  • Camping Losheim am See ligt te midden van uitgestrekte bossen aan het stuwmeer Stausee Losheim. Vlak naast de camping is er een mooi zandstrand waar je kan zwemmen en watersportactiviteiten kan ondernemen.
  1. Mag je wildkamperen in Duitsland?

In sommige landen als Noorwegen en Zweden, mag je zomaar met de camper kamperen middenin de natuur. Jammer genoeg gelden er in Duitsland verschillende regels met betrekking tot wildkamperen.

Regels met betrekking tot wildkamperen in Duitsland

  • Afhankelijk van de regio en het specifieke gebied waarin je wilt kamperen.
  • Over het algemeen is wildkamperen in de meeste deelstaten niet toegestaan, vooral niet in nationale parken, beschermde natuurgebieden en particuliere terreinen zonder toestemming van de eigenaar.
  • Kijk dus altijd goed naar de borden of vraag het voor alle zekerheid na.

Er zijn echter enkele uitzonderingen bij het wildkamperen in Duitsland

  • Bijvoorbeeld in sommige afgelegen berggebieden kan wildkamperen toegelaten worden, maar we raden je aan om altijd op voorhand de lokale regelgeving te controleren voordat je ergens gaat kamperen.
  • Daarnaast kan je ook met toestemming van de juiste autoriteiten (bijvoorbeeld de bosbeheerder, een grondeigenaar of een boer) op bepaalde plekken wel overnachten.
  • Meer dan een vriendelijk woord en respectvol omgaan met de natuur word er namelijk niet van je gevraagd. Je kan het dus altijd eens vragen.
  • Word je toch betrapt op wildkamperen waar het niet mag, dan kan je een fikse boete verwachten.

CAMPING BOEKEN? We raden je aan om je camping op voorhand te boeken online. Bekende campingaanbieders zijn: ANWB, JetCamp, Eurocampings, VacanceSelect etc.

  1. Info & tips voor je rondreis met de camper door Duitsland

  1. Download onze gratis reisgidsen Duitsland

Wil jij ook graag Duitsland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BeierenBerlijnDuitse AlpenstrasseEifelHarzMecklenburg-VorpommernMoezelstreekNedersaksenRijnlandRomantische StrasseRuhrgebied en UrbananaSaarlandSprookjesroute DuitslandZwarte Woud
Reisgids BeierenReisgids BerlijnReisgids Duitse AlpenstrasseReisgids EifelReisgids HarzReisgids Mecklenburg-VorpommernReisgids MoezelReisgids NedersaksenReisgids RijnlandReisgids Romantische StrasseReisgids Ruhrgebied en UrbananaReisgids SaarlandReisgids Sprookjesroute DuitslandReisgids Zwarte Woud

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Romantische Straße

Gratis reisgids Romantische Strasse downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?