15 x mooiste bezienswaardigheden in Bernkastel-Kues: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Bernkastel-Kues: wat zien & doen tijdens je bezoek?

26 april 2024 in Moezel0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Bernkastel-Kues + verblijftips

Het stadje Bernkastel-Kues ligt aan beide zijden van de Moezel. Deze fusiegemeente met aan de ene kant Bernkastel, de andere kant is Kues. Voor het echte hoogtepunt van dit stadje moet je op het marktplein van Bernkastel met zijn wondermooie vakwerkhuizen, het 17de eeuws stadhuis en de St.-Michaelsbronnen.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bernkastel-Kues.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Moezelstreek

Duur1 - 5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 300 km, vanaf Utrecht is het 330 km, reken op 3u30 ~ 4 uur rijden
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Moezelstreek zijn:
PakketreizenJe reis naar Cochem als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 183) of bij Euroreizen (va. € 149)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Bernkastel-Kues

Bernkastel-Kues is een stad in de Moezelvallei in de deelstaat Rijnland-Palts. De wijnbouwstad is gelegen aan de oevers van de rivier de Moezel, ongeveer halverwege tussen de steden Trier en Koblenz. Wil je graag nog meer ontdekken van Bernkastel-Kues en omgeving? Bekijk dan zeker onze roadtrip Moezel als inspiratiebron.

  1. Kurpark Kueser Plateau

Begin je stadswandeling in Bernkastel-Kues in het park van Kues, om daarna de Moezel over te steken. Mooie grasvelden en romantische wandelingen kenmerken het "Kurpark" op het Kueser Plateau. Midden in het "Kurpark" ligt het gastencentrum, hier vind je een schat aan informatie en tips voor vrijetijdsactiviteiten in de buurt. Je kan er terecht in de bistro om je honger te stillen en wie wil kan er een balletje slaan op de minigolf of petanque spelen.

  1. Bernkastel Marktplatz

De 400 jaar oude, historische Bernkastel Marktplatz werd in de middeleeuwen gebouwd door de plaatselijke middenstand. Het marktplein straalt gezelligheid uit, met een beetje verbeelding loop je hier in de middeleeuwen.

Hier zie je tal van mooie vakwerkhuizen, een schandpaal, het renaissance stadhuis (1608), de Sint-Michielsfontein (1606) en het spitse en bijzondere "Spitzhäuschen” (1416) in de Karlstraße 13 (bekijk ligging). Let op de kleurrijke balktekeningen en de vele details en ornamenten aan de vakwerkhuizen, hieraan kan je de welvarende geschiedenis van de stad zien

  1. Fierskapelle mit Pieta von 1903

De Fierskapelle mit Pieta von 1903 in de wijngaarden van Kues bezoek je vooral voor het prachtige uitzicht. In de 17de eeuw werd hier reeds een gebedshuis gebouwd. In 1670 gaf Andreas Fier, hofadministrateur van de aartsbisschop van Trier, de opdracht om op het kruispunt een kapel te bouwen. In de 19e eeuw werd de oorspronkelijke kapel afgebroken.

De huidige kapel, een vijfhoekig gebouw, werd gebouwd als Mariakapel begin van de jaren 1900. De Pieta beeld werd gemaakt door beeldhouwer Bonnekoh uit Morbach en het altaar door steenhouwer Christian Schmitt uit Cues. De kapel, gekend als het "Heiligenhäuschen", werd in 2003 gerestaureerd.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Moezelstreek.

  1. Brücke Bernkastel-Kues

Op de Brücke Bernkastel-Kues kan je even uitrusten op een van de bankjes, helaas zijn er veel gegadigden en moet je geluk hebben om een plekje te bemachtigen. Van hier heb je een prachtig uitzicht op het kasteel aan de overkant, het reuzenrad en de wijngaarden.

  1. Zylinderhaus Museum für Oldtimer und Technik

Het Zylinderhaus Museum für Oldtimer und Technik is gevestigd in het cilinderhuis en biedt een overzicht van 100 jaar Duitse autogeschiedenis. Hier kan je komen kijken naar een bijzondere reeks voertuigen, van het Horch 8-cilindermodel uit 1937 tot de innovatieve DKW Monza, 's werelds eerste plastiek sportwagen die in 1957 werd gebouwd. Voor iedereen die interesse heeft in techniek en voertuigen is dit een bezoek vol nostalgie. Meer info op de website.

  1. St. Nikolaus-ziekenhuis

Het St. Nikolaus-ziekenhuis is een keurvorstelijk complex van Nikolaus von Kues, ooit een van de beroemdste inwoners van deze plaats. Het gebouw is bekend om zijn kapel, waar het hart van de grote filosoof en kardinaal Nikolaus von Kues (Cusanus) begraven ligt alsook voor z’n wetenschappelijke bibliotheek.

Dit is een plek waar geschiedenis en wijn worden gecombineerd, inclusief wijnkelder met wijnen uit lokale wijnhuizen, waaronder J.J. Prüm en Markus Molitor. In één van de kloostergebouwen bevindt zich een wijnmuseum met een grote vinothek. Meer info op de website.

  1. Pfarrkirche St. Michael

De Pfarrkirche St. Michael dateert uit de 14de eeuw, met een barokke gevel die in 1968 werd gerestaureerd en een 56 meter hoge versterkte toren die deel uitmaakte van de oude verdedigingsmuur. Wandel hier zeker even binnen als je de tijd hebt.

De leukste verblijven in de Moezelstreek?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door de Moezel? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken de Moezel
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in de Moezelvallei
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
Landal Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Bärenbrunnen

Wat verder van de Bernkastel Marktplatz vind je de Bärenbrunnen (Rauschepütz), waar de inwoners vroeger zich van drinkwater konden komen voorzien. De Rauschepütz met beer aan de Graacherstrasse werd in 1899 afgebroken. Sinds 1968 staat hier een nieuwe Bärenpütz fontein met twee levensgrote beren - embleem voor de stad Bernkastel.

  1. Heimatmuseum Graacher Tor

De Graachpoort getuigt van de historische verdediging van Bernkastel tegen bedreigingen van buitenaf. De poort maakte ooit deel uit van een reeks van acht poorten en is nu als enige bewaard gebleven. In het kleine Heimatmuseum Graacher Tor leer je meer over de 700 jarige geschiedenis van de stad. Let even op, aan de buitenkant van de poort, daar zie je het standbeeld van Sint Michael, beschermheilige van de stad.

  1. Historische Bonbonmacherei

Snoepjes worden nog steeds met de hand gemaakt in deze iconische snoepwinkel, precies zoals dat al honderd jaar gebeurt. Bij de historische Bonbonmacherei kan je deze lokale lekkernijen proeven en misschien ook, als je geluk hebt, zien hoe ze precies worden gemaakt... Hier proef je speciale combinaties zoals rode wijn en gember snoepjes. Meer info op de website.

  1. Burg Landshut

De ruïne Burg Landshut ligt op de westelijke helling van de Hunsrück boven Bernkastel. Ooit stond hier een laat-Romeins fort om de aanvoer van militaire voorraden langs de Moezel naar de Rijn, de grens van het Romeinse Rijk, veilig te stellen.

Volgens historische documenten bestond er rond het jaar 1000 een kasteel in Bernkastel. Een ander kasteelcomplex, eigendom van de graven van Blieskastel, zou in de 12de eeuw hebben bestaan, maar werd later verwoest door de aartsbisschop van Trier. Op 8 januari 1692 werd Burg Landshut getroffen door een verwoestende brand en is sindsdien niet meer opgebouwd. Sinds 1920 is het eigendom van de stad. In de ruïnes is ook een restaurant en vanaf hier heb je ook een geweldig uitzicht over de Moezelvallei. Wie wil kan hier met de wagen naartoe, parkeren kan vlakbij de ruïne (bekijk ligging).

Leuke tip: Geen zin om te stappen richting kasteel, dan kan je ook met de Burg Landshut Express meerijden, een gele oldtimer brandweerwagen. Met deze oldtimer bereik je de ruïne in minder dan 20 minuten. Meer info op de website.
  1. Wasserfall Bernkastel

Achter het oude centrum van Bernkastel, in het zogenaamde "Tiefenbachtal" (vallei) vind je de Bernkastle-kues Wasserfal. De Tiefenbach kronkelt door de weilanden naar Bernkastel waar het uitmondt in de Moezel. Het is misschien maar een klein beekje, toch is de waterval en de wandeling ernaartoe een aanrader.

  1. Uitzicht vanaf de Skywalk Bernkastel Kues

Voor het mooiste uitzicht over deze stad, wandel je naar de Skywalk Bernkastel Kues (bekijk ligging), een klein observatiedek dat je kan bereiken na een eenvoudige wandeling van 30 minuten. Het wandelpad begint in het oude stadscentrum, voert je door de wijngaarden en brengt je bij het uitkijkplatform waar je zicht hebt op de rivier, de stad beneden en zelfs Burg Landshut.

  1. Unieke boottocht op de Moezel met het Romeinse wijnschip

Misschien wel een van de leukste dingen om te doen bij mooi weer, is een rondvaart op de Moezel. En niet zomaar de eerste de beste. In Neumagen-Dhron kan je aan boord stappen van de Stella Noviomagi, een replica van een Romeins wijnschip. Met dit schip vaar je zo'n 10 km langs de Moezelwijngaarden die zo'n 300 meter uit de oevers van de Moezel oprijzen. Ze herbergen wijngaarden zoals de “Piesporter Goldtröpfchen”, die een wereldwijde reputatie genieten.

De excursies worden begeleid door ervaren gidsen die je vol passie meer vertellen over het heden en verleden van het 2.000 jaar oude wijnbouwlandschap. Extra's als wijnproeverijen en rondleidingen kunnen bijgeboekt worden. Meer info op de website.

  1. Waar overnachten in Bernkastel-Kues?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Bernkastel-Kues? Verspreid over het oude centrum van Bernkastel-Kues en langs de oevers van de Moezel vind je hotels, appartementen en pensions. Hieronder alvast enkele van onze favorieten of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Bernkastel-Kues.

  • Het Wein- und Landhaus S A Prüm is een 5-sterrenpension aan de oevers van de Moezel, en maakt deel uit van de beroemde wijnmakerij S.A. Prüm. Het pension beschikt over stijlvolle kamers met waardevolle antieke meubels en iedere ochtend een heerlijk ontbijtbuffet met uitzicht op de rivier de Moezel en de omliggende wijngaarden.
  • Op een steenworp afstand van het marktplein kan je overnachten bij Apartments am Markt. De appartementen zijn modern ingericht en bieden accommodatie voor 2 personen.
  • Het Burgblickhotel, een driesterrenhotel in het centrum van de stad, biedt moderne kamers, iedere ochtend een gevarieerd ontbijtbuffet en een klein, gezellig, rustiek restaurant.
  1. Download je gratis reisgids Moezel

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Moezel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Moezel met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Moezel met een gratis stadswandeling in Trier en Koblenz.

Moezel

Gratis reisgids Moezel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?