13 x bezienswaardigheden in de mooie Hanzestad Stralsund: wat zien & doen tijdens je verblijf?
De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Stralsund + verblijftips
Stralsund is een charmante kuststad met een rijke geschiedenis. Hoewel alle Hanzesteden hun eigen unieke belang hebben, maakt de combinatie van de strategische ligging direct aan de kust, de architectonische betekenis, de culturele invloed en de UNESCO-erkenning Stralsund één van de meest opvallende Hanzesteden.
Inhoud artikel
Stralsund bezoeken
Stralsund ligt onmiddellijk aan de Baltische Zeekust van Duitsland
Als lid van de Hanze bloeide de stad op als een prominente handelsstad, die rijkdom vergaarde door maritieme handel. In de 14e eeuw was Stralsund naast Lübeck de belangrijkste stad in het hele Oostzeegebied. Het architectonische belang van de stad ontdek je in het goed bewaard gebleven middeleeuwse centrum, met prachtige gotische bakstenen gebouwen zoals de St. Marienkirche en het stadhuis.
- In de 17e eeuw stond Stralsund voor grote uitdagingen, met de Dertigjarige Oorlog en de gevolgen van de pest.
- In de 19e en 20e eeuw maakte de stad een industriële groei door en werd het opnieuw een belangrijk centrum voor scheepsbouw en visserij.
- Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep Stralsund grote schade op, maar na de oorlog werd het meeste erfgoed gerestaureerd.
- In 2002 werd het historische centrum, samen met dat van Wismar, opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Al deze gebeurtenissen maken van Stralsund een levendige stad met Hanzegeschiedenis, musea en vooral het aquarium Ozeaneum. De Stralsunders zijn opvallend trots op hun culturele erfgoed en zetten zich actief in voor de sociale en economische ontwikkeling van de stad.
Ligging met de mooiste bezienswaardigheden in Stralsund op de kaart
Kniepertor
De Kniepertor is samen met de Kütertor de enige overgebleven stadspoorten van Stralsund. Oorspronkelijk waren er 10. Deze dateert uit de 13e eeuw, en een deeltje van haar bewogen geschiedenis vind je terug in het memoriaal dat de executie van een Zweedse luitenant tijdens de Franse oorlog herdenkt.
Johanniskloster
Het Johanniskloster, gesticht in de 13e eeuw, was ooit een Franciscaans kloostercomplex. Doorheen de eeuwen werd er stevig aan verbouwd – vooral omdat de kerk- en beeldenstorm tijdens de Reformatie in 1525 in Stralsund heftig was – waardoor je heel wat verschillende stijlen terugvindt.
Tijdens het bombardement op Stralsund op 6 oktober 1944 werden de Johanniskirche en het kloostergebouw zelf verwoest. Aan de kerkruïne staat een kopie van de Pietà van Ernst Barlach, wiens werk we al zagen in Güstrow, als herinnering aan de oorlog. De site dient tegenwoordig vooral als cultureel centrum, met concerten in de kapittelzaal. Het stadsarchief van Stralsund bevindt zich er.
Alter Markt
De Alter Markt, het centrale plein van Stralsund
Op dit plein zie je heel wat indrukwekkende gevels. Zo is het 14e-eeuwse Wulflamhaus één van de mooiste koopmanshuizen in Stralsund. Het lijkt een kleine kopie van het stadhuis, met een opvallende gotische gevel, vier torentjes en binnenin (het huidige restaurant) een prachtig plafond en 15e-eeuwse muurschilderingen.
Het stadhuis van Stralsund en het Commandantenhus
Het Rathaus met 7 torentjes valt je meteen op: de gevel is gebaseerd op die van het stadhuis van Lübeck, en dateert van begin 15e eeuw. De oudste delen dateren uit 1271. Boven de grote ramen zie je de wapenschilden van de Duitse leden van de Wendische Liga van Steden.
Van de 17e tot de 19e eeuw viel Stralsund onder Zweeds bewind. In 1720 werd Stralsund zelfs het politieke hoofdkwartier van Zweeds Pommeren. Het barokke blauw gekleurde Commandantenhus was de thuis van de Zweedse militaire commandant. Nu zit er een cafeetje.
Mühlenstraße
In de Mühlenstraße (bekijk ligging) vind je nog delen van de oude Stadtmauer/Wallanlagen, die oorspronkelijk 3 kilometer lang was en 30 torens bevatte. Zo zie je nu nog de Wasserturm en ook het Kampischer Hof, waar de abt van het cisterciënzerklooster uit het zuidoostelijke Neuenkamp oorspronkelijk resideerde.
Kütertor
Met de komst van de Zweden werden de vestingen uitgebreid met 14 bastions, waarvan we nog eentje zien aan de Kütertor (al staat er nu een speeltuin op). De naam van de toren verwijst naar de buurt vroeger, waar slagers woonden.
VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Dan is dit romantische viersterrenhotel op een steenworp van het oude centrum misschien wel iets voor jou, Hotel Scheelehof Stralsund.
Deutsche Meeresmuseum
Als je geen tijd hebt om het Ozeanum te bezoeken, kan je vanaf de zomer van 2024 kiezen voor het Deutsche Meeresmuseum. Duik in de onderwaterwereld, ontdek tentoonstellingen over de oceanen en bekijk alle zeedieren in de aquaria. Meer info op de website.
Koopmanshuis aan de Mönchstrasse 38
Het 700 jaar oude koopmanshuis aan de Mönchstrasse 38 ligt verscholen achter 2 groen geschilderde Utluchten, waar nu winkeltjes inzitten. De originele vakwerkgevel zie je wel al snel. Het huis werd onbewoonbaar verklaard in 1970 en is nu een Museumhuis. Je ziet er originele bouwelementen uit alle eeuwen, alledaagse gebruiksvoorwerpen, maar ook alle lagen van alle bewoners die er vertoefden.
De kerken van Stralsund
St. Nikolaikirche
Samen met de kathedraal van Lübeck en haar Marienkirche, is dit één van de eerste kerkgebouwen in het Oostzeegebied dat is gebouwd naar het model van Noord-Franse kathedralen.
Het is de oudste maar ook dé stadskerk, waardoor er niet alleen diensten plaatsvonden, maar ook recht werd gesproken en markten gehouden. Het interieur van de Nikolaikirche is daarom kleurrijk versierd. Achter het hoofdaltaar staat een astronomische klok uit 1394, die de bombardementen van WO II overleefde. Alle drie de stadskerken van Stralsund hebben waardevolle orgels, die momenteel worden gerestaureerd.
St. Marien-Kirche
De 104 meter hoge kerktoren van de St. Marien-Kirche zie je van overal: je kan deze over een stenen en houten wenteltrap beklimmen tot een hoogte van 90 meter, met een uitzicht op de stad, Rügen en Hiddensee.
Binnenin is weinig bewaard gebleven van het originele meubilair: de beeldenstorm in de 16e eeuw vernietigde veel, en tijdens de Franse bezetting diende de kerk als stal. Je ziet wel nog 7 grafkapellen, en op de vloer vind je grafstenen met wapenschilden, waarvan een aantal uit de 14e eeuw. Het 17e-eeuwse orgel van Friedrich Stellwagen is dan wel weer indrukwekkend.
Kulturkirche St. Jakobi
De derde en laatste stadskerk is de bescheiden Kulturkirche St. Jakobi. Net zoals St. Nikolai en St. Marien verloor de kerk voor de 17e eeuw zijn middeleeuwse dak, en heeft het een barokke torenkoepel.
Franken-Kronwerk
Het Franken-Kronwerk maakte deel uit van de vestingwerken van Stralsund. Restanten van het gebouw uit de Pruisische tijd zijn bewaard gebleven: de lange muur aan de Klosterstraße en de voormalige caponnière op de hoek van Frankendamm, die een plaquette heeft ter herdenking van het verblijf van de Zweedse koning Karel XII in 1715.
RONDLEIDING: Wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan deze stad? Boek je dan een begeleide rondleiding door het oude stadscentrum van Stralsund.
Heilgeistkloster
Het Heilgeistkloster werd gesticht in de 13e eeuw en behoorde tot de Franciscaanse Orde. De monniken waren betrokken bij verschillende sociale en liefdadigheidsactiviteiten, een deel van het klooster was ook een hospitaal, en droegen bij aan onderwijs. Tijdens de Reformatie in de 16e eeuw werd het klooster opgeheven. De kloosterkerk bleef staan en werd een protestantse parochiekerk. Je loopt er nu door een rustig steegje, met gerestaureerde vakwerkhuisjes.
Hafeninsel
Wandel langs de sfeervolle Fährstraße richting het Hafeninsel. Je ziet hier aan de haven oude zeilschepen en moderne jachten. Verken de Gorch Fock I, een historisch zeilschip dat nu dienstdoet als maritiem museum. Meer info op de website.
RONDVAART: Een andere, leuke manier om de stad te verkennen, is door deze havencruise rond de haven van Stralsund te boeken. Stap aan boord en geniet gedurende één uur van de frisse zeelucht terwijl je de haven en het eiland Danhölm verkent.
Ozeaneum
Bezoek op het Hafeninsel zeker ook het Ozeaneum, een modern museum gewijd aan de onderwaterwereld van de Baltische Zee. Het museum Ozeaneum heeft bijnaam ‘de WC-rol’, maar kreeg in 2010 de erkenning “Museum van het Jaar” met zijn tentoonstellingen.
Je leert de Oostzee tot op de bodem leren kennen, van de Bodden die we zagen in Fishland tot de krijtkust. Maar ook de Noordzee en de Atlantische Oceaan krijgen hun plekje. Meer info op de website.
Waar overnachten in Stralsund?
Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Hanzestad Stralsund? Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Stralsund.
Download je reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren en mis niets
Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Mecklenburg-Vorpommern? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Mecklenburg-Voor-Pommeren met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Mecklenburg-Vorpommern.