19 x Serra de Tramuntana gebergte op Mallorca bezoeken: Wat te zien & doen + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x Serra de Tramuntana gebergte op Mallorca bezoeken: Wat te zien & doen + tips

17 april 2024 in Balearen0 reacties

Bezoek Serra de Tramuntana langs de noordwestkust van Mallorca + tips

Dit stukje, de noordkust van Mallorca, is ongetwijfeld een van de mooiste gebieden van het Spaanse eiland Mallorca. Het gebergte Serra de Tramuntana mondt er uit in de spectaculaire kliffen van Formentor. De kustlijn is ongerept en wordt gedomineerd door indrukwekkende rotspartijen die hier en daar doorsneden worden door inhammen waar prachtige zandstranden verstopt liggen.

In het binnenland liggen historische dorpjes, zoals Valldemossa, Deià, Sóller of Pollença en de wandelpaden slingeren door de bergen en valleien. Benieuwd naar wat dit gebied nog meer te bieden heeft? Lees dan zeker verder.

Praktische info & tickets voor je vakantie op Mallorca

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Palma de Mallorca, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen op Mallorca:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 799) of bij Eliza Was Here (va. € 650)
HuurautoOp Mallorca is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Rondleiding Palma de Mallorca incl. bezoek aan de indrukwekkende kathedraal, €25 (boek je stadstour)
  • Bezoek de grotten van Drach en Porto Cristo, €52 (boek je excursie)
  • Ontdek de landschappelijke schoonheid van het Tramuntana-gebergte vanuit Palma, €95 (boek je uitstap)
  • Verken het mooiste van Mallorca tijdens een eilandtour, €89 (boek je eilandtour)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de ligging van Serra de Tramuntana

De Serra de Tramuntana is een bergketen die zich uitstrekt langs de noordwestkust van het eiland Mallorca. Het strekt zich uit van Andratx in het zuidwesten tot aan Cap de Formentor in het noordoosten. Deze bergketen is een prachtig natuurlijk kenmerk van Mallorca en biedt spectaculaire landschappen, wandelpaden en pittoreske dorpjes.

Wil je zoveel mogelijk van het gebergte bezoeken, dan kan je dit het beste vanuit Andratx of Pollença doen. Ook Palma de Mallorca is een goede uitvalbasis (op 30 minuten van Andratx of Valldemossa. Hieronder vind je alvast de ligging van Serra de Tramuntana op de kaart.

  1. Volg de MA-10

Een van de mooiste wegen op Mallorca is de MA-10 die onderweg de mooiste uitzichten biedt. Wil je zoveel mogelijk van dit gebied zien? Dan kan je best deze route volgen. De MA-10 beslaat namelijk de hele Serra de Tramuntana. De weg begint in Andratx en slingert door een fascinerend bergachtig landschap en brengt je langs de meest pittoreske dorpjes, tot Pollença.

Weetje: de MA-10 is een combinatie van brede bochten en smalle haarspeldbochten die de rit voor sommige extra uitdagend maken. We raden je aan om deze spectaculaire rit in de vroege ochtend te maken wanneer het nog erg rustig op de baan is. Zo kan je makkelijk stoppen langs de baan om de indrukwekkende uitzichten op het landschap in je op te nemen.

  1. Puig Major, de hoogste berg van het eiland

Puig Major is, met een hoogte van 1445 meter, de hoogste berg van Mallorca. De top beklimmen kan je jammer genoeg niet, want de piek maakt deel uit van een militaire zone. De piek ernaast, Puig de Massanella, kan je wel beklimmen. Daar komen heel wat fervente wandelaars op af.

LEESTIP: Wil je graag nog meer te weten komen over Serra de Tramuntana gebergte, download onze reisgids Mallorca.

  1. Stuwmeren Gorg Blau en Cúber

Aan de voet van de Puig Major liggen twee kunstmatige stuwmeren: Gorg Blau en Cúber. De Cúber is het grootste stuwmeer van Mallorca en dient als watervoorziening voor Palma de Mallorca en de omliggende gebieden. Het overtollige water van de stuwmeren stroomt in de kloof Torrent de Pareis. Je kan het meer bewonderen vanop het uitkijkpunt (bekijk ligging), maar er lopen ook enkele mooie wandelroutes door de omgeving.

Gorg Blau is het tweede kunstmatige waterreservoir in de vallei tussen Puig Major en Puig de Massanella. Het is een wondermooie plek die je kan bewonderen vanop de weg die naast het water loopt.

  1. Sa Calobra en Torrent de Pareis

Sa Calobra is een prachtig strand. Het is zo’n zestig meter lang en je bereikt het via een indrukwekkende weg vol haarspeldbochten. Het voelt dus bijzonder afgelegen aan, maar je hebt er wel alle voorzieningen, zoals restaurants en bars.

Het strand van Torrent de Pareis

De belangrijkste attractie van Sa Calobra is echter het strand van Torrent de Pareis, een eerder smal strand waar een rivier in de zee uitmondt tussen twee grote kliffen, vlak naast een prachtig strand. Een uniek landschap dat je zeker gezien moet hebben op je roadtrip door Mallorca. Je bereikt het strand na een korte wandeling.

Een leuk weetje over het strand van Torrent de Pareis is dat hier een unieke kikkersoort leeft, de ferreret. Dit kleine diertje van amper vier centimeter groot werd voor het eerst ontdekt in 1977. Het ging toen niet om een levend exemplaar, maar wel om gefossiliseerde deeltjes. Het eerste levende exemplaar werd pas gevonden in 1981. Met heel veel geluk spot jij er misschien wel eentje.

BOOTTOCHT: Vaar op een schilderachtige boottocht naar Sa Calobra en de Torrent de Pareis vanuit Sóller, geniet van het uitzicht en neem een duik in het helder blauwe water.

  1. Het klooster van Lluc (Santuari de Lluc)

Het klooster van Lluc is het belangrijkste van het eiland

Hier wordt al sinds de 13e eeuw Mare de Déu de Lluc vereerd, de patroonheilige van Mallorca. Natuurlijk hangt ook aan deze plek een legende vast. Het verhaal gaat dat een jongetje in de buurt, Lluc, hier rond het jaar 1250 een licht zag flitsen in de bergen. Hij ging op ontdekking uit en vond op de plek waar hij licht had gezien een Mariabeeld. De kleine Lluc bracht het beeld naar de lokale priester, maar de volgende dag lag het opnieuw op de plek waar hij het eerst gevonden had.

De priester interpreteerde dat als een teken van Maria en liet een kerkje optrekken op die plek waar het beeld veilig in ondergebracht kon worden. Al snel werd het beeld uitgeroepen tot de patroonheilige van Mallorca en ontstond er een klooster op diezelfde plek. Het beeld dat Lluc gevonden heeft, vormt nog steeds het centrale punt van het klooster. Het kloostercomplex is behoorlijk groot. Het telt verschillende binnenplaatsen en onderkomens voor pelgrims. Er is ook een museum en zelfs een botanische tuin.

OVERNACHTINGSTIP: Vandaag de dag kan je ook overnachten op deze prachtige plek. De kamers van het Santuari de Lluc hebben betegelde vloeren, donkere houten meubels en de meesten bieden fantastisch uitzicht op de bergen of het heiligdom. Meer info en prijzen

  1. Puig de Massanella

Puig de Massanella is met zijn 1364 meter de op één na hoogste bergtop van Mallorca. Zoals we hierboven vermeld hebben, is het de hoogste piek op het eiland waarvan de top toegankelijk is voor het publiek. In de winter ligt hier altijd sneeuw, in de zomer vind je hier fervente wandelaars. Op de berg, net als op de Puig Major, vind je resten van zogenaamde ijshuizen. Dat waren plekken waar de wintersneeuw verzameld werd om ze later te gebruiken.

  1. Coll dels Reis

Prachtige routes slingeren door de bergen van Serra de Tramuntana. Een van de meest indrukwekkende bergpassen op het eiland is de Coll dels Reis, een bochtige weg richting Cala Tuent en Sa Calobra. Het is zeker geen weg voor bangeriken of bestuurders die het niet gewoon zijn om in de bergen rond te rijden. Een avontuur dus, maar wel eentje dat absoluut de moeite waard is. De uitzichten zijn verbluffend mooi (voor de passagiers dan toch).

  1. Cap de Formentor

Cap de Formentor vormt het meest noordelijke punt van het eiland en een absolute must-see op Mallorca. Op weinig andere plekken zijn de kliffen zo indrukwekkend. Het is een populaire plek om de zonsondergang te zien – alleen zal je er dus niet zijn. Je bereikt de adembenemende kaap langs een bochtige weg van 6 km lang.

Onderweg kom je langs tal van uitkijkpunten waar je fantastische foto’s kan nemen. Het beste uitkijkpunt is Mirador del Mal Pas (bekijk ligging). Je ziet er het eilandje Colomer in de schaduw van de scherpe kliffen boven het water piepen. Uiteindelijk kom je aan bij de vuurtoren, gebouwd in 1863. De toren steekt 210 meter boven de zee uit. We moeten je niet vertellen dat de uitzichten adembenemend zijn. Met een beetje geluk kan je de Eleonora’s valken spotten.

FIETSTIP: Wil je graag met de fiets naar Cap Formentor? Download onze fietsroute vanuit Port de Pollença naar Cap Formentor

  1. Andratx

De stad Andratx ligt genesteld in een vallei, omgeven door oude bergpieken, en heeft een historisch stadscentrum dat zijn charme heeft weten te behouden. In de wijken Es Pantaleu, S’Almudaina en Es Pont d’Amunt wandel je tussen witgekalkte huisjes en in straatjes die vroeg of laat uitkomen op de 18e-eeuwse kerk van Santa María.

Bezoek ook het gemeentehuis, een mooi voorbeeld van een zogenaamde possessió, een type landelijke woning typisch voor de Balearen. Op het hoogstgelegen gedeelte van de stad staan drie graanmolens, stile getuigen van de tijd waarin de economie in dit stadje vooral rond landbouw draaide, naast de productie van zeep en handel op zee. Vandaag draait het hier vooral rond toerisme en er wonen ook veel expats.

OVERNACHTINGSTIP: Andratx gebruiken als uitvalbasis om het Serra de Tramuntana gebergte te verkennen? Boek hier je verblijf in Andratx.

  1. Port d'Andratx

De jachthaven Port d'Andratx is een van de meest pittoreske van het eiland. Vroeger was het niet meer dan een haventje voor de boten van lokale vissers, vandaag liggen er dure jachten aangemeerd en heeft Port d’Antratx zich ontpopt tot een prestigieuze vakantiebestemming.

De haven wordt omringd door visrestaurants en je kan er in de viswinkels de vangst van de dag kopen. Voor zonsondergang moet je naar de vuurtoren vlakbij of naar de toren van Sa Mola. Kom je halverwege juli, dan heb je geluk en wordt hier de beschermheilige van de vissers gevierd. De boten worden dan versierd en er kronkelt zich een optocht door de straten.

  1. Sant Elm

Sant Elm (San Telmo) is een charmant kustdorpje dat vroeger helemaal in het teken stond van de visvangst. Vandaag is dat authentieke karakter bewaard, maar wandelen er niet langer vissers door de straatjes. Die hebben plaats gemaakt voor toeristen, voornamelijk families, vanuit heel Europa. Vergis je echter niet, Sant Elm is zeker niet te vergelijken met toeristenoorden als Magaluf. Er hangt in de plaats een vrolijke, Mallorcaanse vakantiesfeer.

Het opvallendste bouwwerk van Sant Elm is het kasteel, bovenop een heuveltop. Het dateert uit de 13e eeuw en huist vandaag een luxueus hotel. Ook in de rest van Sant Elm werden ooit versterkte gebouwen en verdedigingstorens opgetrokken die de stad moesten beschermen tegen aanvallen van voornamelijk piraten.

TIP: Zin in een mooie wandeling? Wandel vanuit de haven van Port d'Andratx naar Sant Elm tijdens zonsondergang. Je wandelt via Cap Vermell naar Sant Elm, geniet van adembenemende uitzichten en een spectaculaire zonsondergang met typische Mallorcaanse tapas. Boek hier je wandeltocht vanuit Port d'Andratx.

  1. Onbewoonde eiland Sa Dragonera

Het onbewoonde eiland Sa Dragonera, op zo’n 800 meter voor de kustlijn is een nationaal park dat je kan bezoeken met de boot, vertrekkend vanuit Sant Elm. Natuurliefhebbers moeten hier absoluut naartoe komen. Het eiland dankt zijn naam aan zijn vorm, met een beetje fantasie kan je er een slapende draak in herkennen.

Sa Dragonera is vandaag beschermd gebied, maar het was bijna helemaal anders afgelopen. In de jaren 70 was het plan om Sa Dragonera te bebouwen, maar een milieubeweging bezette het eiland en sloeg er wonder boven wonder in om die plannen te dwarsbomen. Vandaag is het een natuurparadijs vol meeuwen, hagedissen en de grootste kolonie Eleonora’s valken van de Balearen.

Verken het eiland Dragonera met de kajak

Geologisch gezien maakt het eiland deel uit van de Serra da Tramuntana. De rotsen op het eiland zijn tot wel 200 miljoen jaar oud. Wanneer je op het eiland aankomt, op het dok van Cala Lledó, kan je daar meteen een frisse duik in het kristalheldere water nemen. Of trotseer een van de vier wandelpaden:

  • Wandeling naar de vuurtoren van Llebeig
  • Wandeling naar Es Far Vell
  • Wandeling naar de vuurtoren van Cap de Tramuntana
  • Wandeling naar de toren van Na Miranda

Op Sa Dragonera werden meer dan 350 plantensoorten geteld. In de dierenwereld zwaaien de hagedissen de plak. Je ziet ze vanuit hun schuilplek vluchten wanneer je over de paden wandelt. Boven de zee zie je niet alleen meeuwen, maar ook pijlstormvogels die het zilte water induiken op zoek naar vis. Er leven ook vijf soorten vleermuizen op het eiland.

  1. Torre del Verger

Torre del Verger is misschien wel het mooiste uitkijkpunt langs dit stukje kustlijn (bekijk ligging). De toren werd gebouwd in de 16e eeuw en moest als afschrikking dienen tegen de vele piraten die de wateren van Mallorca teisterden. Als er piraten gespot werden, dan werd vanuit deze toren een signaal verstuurd dat waargenomen kon worden vanop andere verdigingstorens langs de kustlijn.

Halverwege de 19e eeuw kwam de toren in privébezit, onder andere in handen van de Oostenrijkse aartshertog Ludwig Salvator. Dertig jaar geleden werd de toren, die in verval was geraakt, hersteld en uitgeroepen tot officieel monument. Vandaag kan je de toren beklimmen, wat vooral populair is bij zonsondergang.

  1. Banyalbufar

Banyalbufar betekent “nederzetting aan zee” in het Arabisch en dat is een goede indicatie van wat je in Banyalbufar mag verwachten. De Arabische overheersing heeft hier niet alleen zijn sporen nagelaten in het stadje zelf, maar ook in de omgeving. Hier werden landbouwterrassen aangelegd, uitgerust met een ingenieus irrigatiesysteem, dat vandaag nog steeds gebruikt wordt. Enkele hoogtpunten tijdens je bezoek aan Banyalbufar zijn:

  • De kerk Nativitat de Santa Maria die het stadje domineert. We raden je aan om naar binnen te gaan, want hier wordt een van de belangrijkste barokke orgels bewaard, afkomstig uit een oud klooster.
  • Een andere bezienswaardigheid is Baronia, een indrukwekkend huis uit de 16e eeuw waarin vandaag een hotel gevestigd is. De patio van het hotel is waanzinnig mooi en katapulteert je terug naar de tijd waarin vanuit dit gebouw bestuurd werd over de hele vallei.
  • In de rest van het stadje kan je nog enkele gelijkaardige bouwwerken bewonderen.

We raden je aan om hier even te pauzeren in een van de restaurantjes. De regio staat bekend om zijn ramellet-tomaten en malvasía-wijn. Die wijnsoort werd hier vroeger in de hele vallei geteeld, maar in de jaren 1900 sloeg de druifluis stevig toe waardoor veel boeren zich omschoolden tot tomatentelers. Niet zo lang geleden werd de malvasía-druif nieuw leven ingeroepen, met schitterende wijnen tot gevolg.

Port des Canonge

Ga ook naar Port des Canonge, een uniek strand in Mallorca. Hier vind je namelijk geen zonnekloppers, maar wel lokale vissers. Je ziet er de vissersboten en kleine huisjes waar aan de boten gewerkt kan worden, volgens de regels van de kunst die hier al decennialang in stand gehouden worden. En het beste van allemaal: je kan hier verse vis eten in een restaurantje. Veel beter wordt het niet. Bekijk hier onze wandeling naar Port des Canonge.

LEESTIP: Ga jij tijdens je vakantie ook altijd op zoek naar de pittoreske baaien? Ontdek hier nog meer van de mooiste stranden en baaien op Mallorca.

  1. Valldemossa

Het mooie, landelijke stadje Valldemossa is een absoluut hoogtepunt in het westen van Mallorca. Je vindt hier alles wat je van een mooi bergstadje mag verwachten: oude, stenen straten, een schattig kerkje en huizen die geschiedenis ademen.

Valldemossa duikt op te midden van een groene vallei

Het stadje is bekend bij toeristen en het kan er in de zomer dan ook gezellig druk worden, maar laat dat je niet tegen houden. De straatjes van Valldemossa verdienen je volle aandacht. De stenen huizen, versierd met kleurrijke bloemen, inspireerden schrijvers als Gaspar de Jovellanos en Rubén Darío. Er hangt dan ook iets speciaals in de lucht in Valldemossa.

Van ver zie je meteen hoe het stadje zich in tweeën deelt. Enerzijds is er het monumentale kloostercomplex, anderzijds de steile straatjes die zich rond de kerk van Sant Bartomeu concentreren. De steile straatjes rondom, geflankeerd door stenen huizen en bloemen, leveren prachtige vakantiefoto’s op. Achter een van die mooie gevels ligt de Fundación Coll Bardolet verstopt, waar je het werk van die Catalaanse kunstenaar kan leren kennen.

RONDLEIDING: Boek hier je rondleiding door Valldemossa, verken de oude stad en wandel naar de mooiste uitzichtpunten.

Klooster van Jesús de Natzarè

Het klooster van Jesús de Natzarè werd gesticht in 1399 en ontbonden in 1835. Het klooster diende oorspronkelijk als paleis voor de koningen van Mallorca, totdat het geschonken werd aan de kartuizers. Zij vestigden zich er meer dan driehonderd jaar lang.

Vandaag kan je het klooster bezoeken. Je ziet er hoe de monniken er sliepen, aten en leefden en je komt te weten dat de Franse schrijfster George Sand en de beroemde Poolse pianist Frédéric Chopin hier verbleven hebben. George Sand schreef haar boek "Een winter in Mallorca" na haar verblijf in het klooster, waar Mallorca niet in het beste daglicht geschetst wordt. In augustus wordt hier in Valldemossa elk jaar het Chopinfestival georganiseerd, waar de pianist en zijn oeuvre centraal staan.

TICKETS: Boek hier je tickets voor het prachtige kartuizerklooster bij Valldemossa.

  1. Deià

Deià is geen geheim voor internationale toeristen. Het is ongetwijfeld ‘ontdekt’, maar daar is ook een goede reden voor. Het is een prachtig stadje, genesteld bovenop een heuveltop, vol stenen huizen en met onklopbare uitzichten op zee.

Wat meteen opvalt aan Deià: de steile straatjes en de grote hoogteverschillen

Deià is opgedeeld in twee delen: Es Puig, het hooggelegen gedeelte rondom de centrale kerk en de laaggelegen wijk, waar Deià is ontstaan. De kerk van Sant Joan Baptista dateert uit de 16e eeuw en werd herbouwd in de 18e eeuw. De klokkentoren had ooit een militaire functie, vandaag oogt het vrediger dan ooit.

In de schaduw van de kerk ligt een kleine begraafplaats waar enkele lokale beroemdheden hun laatste rustplaats hebben gevonden. Van hieruit heb je een onklopbaar uitzicht op Deià en de zee. Het zal je niet verbazen dat veel kunstenaars hier inspiratie gevonden hebben. De Engelse schrijver en dichter Robert Graves bijvoorbeeld, bekend van zijn boek I, Claudius, woonde in Deià voor het grootste deel van zijn leven en ligt ook begraven naast de kerk. Geïnteresseerden kunnen zijn woning bezoeken, omgetoverd tot een museum.

  1. Port de Sóller

Het vissersdorp Port de Sóller is een van de belangrijkste havens van Mallorca. De boten liggen veilig verstopt in een baai, beschermd tegen de wind. Rondom torenen de met groen beklede bergen boven de huizen uit. Port de Sóller is een mooi plekje, zoveel is zeker. Wie door de straten wandelt, voelt het nalatenschap van dit ooit kleine vissersdorpje nog steeds in de lucht hangen.

In de baai staan nog steeds drie vuurtorens overeind en de imposante Torre Picada, een 17e-eeuwse verdedigingstoren vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt op de zee. Ook de vuurtoren Cap Gros is een populaire plek voor wie jaagt op mooie uitkijkpunten, al moet je er wel een stevig klimmetje voor over hebben. Vanuit de haven vertrekken in het hoogseizoen boten naar de stranden van Sa Calobra en Cala Tuent, uitstekende opties voor een daguitstapje. Boek hier je dagzeiltocht in Port de Soller.

Met de houten tram naar Sóller

Port de Sóller is verbonden met de grotere stad Sóller via een houten trammetje. Een absolute aanrader, want de iconische trammetjes lijken recht uit een film te komen en onderweg zie je de uitgestrekte sinaasappelboomgaarden voorbijglijden. Meer info over El Tren de Soller.

  1. Bezoek de vele bergdorpjes in Serra de Tramuntana

Elk dorpje in het gebergte Serra de Tramuntana heeft zijn eigen unieke schoonheid. Het ene dorp is gelegen in een beschutte baai met een levendige haven zoals Port de Sóller, terwijl het andere dorp zich nestelt in een weelderig groene vallei zoals Fornalutx. Ontdek hieronder enkele dorpjes die zeker een bezoekje waard zijn tijdens je roadtrip op Mallorca.

Pollença

Pollença is een oud dorp, beschermd door de bergen, vol steile straatjes waar stenen huizen al eeuwenlang geheimen lijken te bewaren. Het centrale plein, Plaça Major, vormt het kloppende hart van Pollença. Je vindt er gezellige bars en restaurantjes waar het heerlijk vertoeven is.

Maar Pollença is meer dan een vakantiedorpje

Het is ook een van de belangrijkste bakens van kunst op het eiland. Onder andere de Catalaanse schilder Hermen Anglada Camarasa maakte van Pollença zijn thuis om er de landschappen en het zachte licht te vereeuwigen op doek. De vele kunstateliers en galerijen houden die kunsttraditie in ere.

Tot de mooiste plekjes van het dorp behoort ongetwijfeld de Pont Romà, of Romeinse Brug, een stevige constructie die nog steeds de rivier Sant Jordi overbrugt. Een andere topper is het klooster van Sant Domingo. Het barokke complex huist het Museu de Pollença, waar je kunstwerken kan bewonderen van enkele grootmeesters die in Pollença verbleven.

Kom je aan het begin van de maand augustus, dan loont het om je reisprogramma om te gooien zodat je op 2 augustus in Pollença bent. Dan wordt hier namelijk een beroemde veldslag nagespeeld, bekend als de batalla de Moros i cristians.

Fornalutx

Fornalutx is nog zo'n heerlijk bergdorpje in het Tramuntana-gebergte. Oorspronkelijk was het een middeleeuws, Arabisch dorpje dat na de aankomst van de Catalanen op Mallorca gekerstend werd, die Moorse oorsprong zie je nog steeds weerspiegeld in het straatbeeld. De stenen huizen vormen een bijzonder pittoresk geheel en het is dan ook niet vreemd dat Fornalutx zich officieel een van de mooiste dorpen van Spanje mag noemen.

Estellencs

Het piepkleine dorpje Estellencs is een verplichte halte in dit stukje Mallorca. Het stadje ligt in de plooien van de Puig de Galatzó en in het midden pronkt een kerk waarop alle geplaveide straatjes uitkomen. De kuststrook hier wordt gekarakteriseerd door terrassen die al eeuwenlang als landbouwgrond dienen. Vroeger stonden hier olijfbomen en andere gewassen die geïrigeerd werden via speciaal daarvoor gebouwde kanalen.

De oudste huizen van Estellencs staan rondom de kerk van Sant Joan Baptista. Binnenin staat een orgel uit 1865 en de kerktoren deed ooit ook dienst als verdedigingstoren tegen de invallen van de piraten. Een ander spoor van die piratenaanvallen vind je in de toren van En Tem Alemany, op het centrale plein Plaza del Triquet. Je ziet daar ook de oude, publieke badplaatsen.

Water staat centraal in dit dorpje. Het wordt via fonteinen en kanalen, die acequias of síquies genoemd worden, door het stadje en de omliggende landbouwgronden en terrassen verspreid. Ook voor Estellencs was visserij lang een belangrijke inkomstenbron, maar er werd hier ook flink wat koffie en tabak gesmokkeld, wat het stadje geen windeieren legde. Later legde het zich toe op de productie van olijfolie, wijn en tomaten.

LEESTIP: Ontdek nog meer dorpjes op Mallorca.

Esporles

Esporles is een karaktervol dorpje even landinwaarts. Veel valt er niet te beleven. Je vindt er alleen huizen en enkele winkeltjes waar de lokale inwoners het meeste wat ze nodig hebben vinden. De huizen in de straten zijn goed verzorgd en toerisme heeft er nauwelijks toegeslagen. Esporles gunt je een blik in hoe het dagelijkse leven op het platteland van Mallorca er echt uitziet.

  1. Mooiste stranden in Serra de Tramuntana

Hoewel de Serra de Tramuntana voornamelijk bekend staat om zijn indrukwekkende bergen en pittoreske dorpjes, zijn er ook enkele prachtige stranden en baaien langs de kustlijn ervan. Hier zijn een paar van de mooiste stranden en baaien in de buurt van de Serra de Tramuntana op Mallorca:

  • Cala d'Egos, een ongerepte baai met een lang zandstrand, omgeven door dennenbossen (bekijk ligging).
  • Cala Fornells, een zandstrand bij Peguera dat de grote massa nog niet ontdekt heeft (bekijk ligging).
  • Het grootste is Sa Platja G of Es Geperut, een zandstrand van meer dan honderd meter bij Sant Elm waar je ligstoelen en zelfs waterfietsen kan huren. Het kijkt uit op het eilandje Es Pantaleu (bekijk ligging).
  • Cala de Deià, een klein kiezelstrandje waar vooral locals komen. Het strand wordt omringd door rotspartijen waarop het heldere water klotst (bekijk ligging).
  • Bij Cala Tuent storten de bergen zich in de zee en kussen de dennenbomen het azuurblauwe water. Het strand, bedekt met fijne kiezeltjes, stuit aan weerszijden op de rotsen die de diepe inham vormen (bekijk ligging).
  1. Waar overnachten in het Serra de Tramuntana gebergte?

In en rondom de dorpen in het Serra de Tramuntana gebergte vind je diverse hotels, herbergen en pensions die accommodatie aanbieden. Een populaire optie in het Serra de Tramuntana-gebergte is het verblijven in landelijke hotels en agroturismo's. Deze zijn meestal gevestigd in gerestaureerde boerderijen of landhuizen en bieden een rustieke en authentieke ervaring, vaak met prachtige uitzichten op het omringende landschap. Ontdek hieronder enkele leuke adresjes om te overnachten in het Serra de Tramuntana.

  • In Valldemossa kan je overnachten bij Son Niu Vell-La Hermossa, een charmant landhuis met ruime kamers voorzien van alle luxe en comfort, een seizoensgebonden buitenzwembad en mogelijkheid tot het bijboeken van heerlijk ontbijt.
  • Het Salvia Hotel is een gerestaureerd 19e-eeuws herenhuis in Sóller en wordt omgeven door tuinen en een seizoensgebonden zwembad. Het hotel biedt elegante kamers ingericht met antieke meubels en voorzien van gratis WiFi en uitzicht op de bergen.
  • Vakantiehuis Ca's Tauler in Esporles biedt accommodatie voor 3 personen. Vanaf het vakantiehuisje heb je een uitstekend uitzicht op de berg, er is ook een gratis parkeergelegenheid.
  1. Waarom een auto huren op Mallorca?

Het mooie eiland Mallorca verken je natuurlijk het best met de auto. Zonder een auto kom je niet op de mooiste verborgen plekjes. Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een auto. Je durft al eens sneller van de toeristische bestemmingen af te wijken. Zo kan je ook gewoon onder de baan naar je eindbestemming stoppen wanneer en waar jij dat wilt.

Daarnaast is het openbaar vervoer op Mallorca buiten de stadscentra en toeristische gedeeltes schaars. Daarbovenop zijn er ook nog een aantal (belangrijke) trekpleisters die je heel moeilijk of zelfs niet met het openbaar vervoer kan bereiken. Dus, wil je graag zoveel mogelijk van Mallorca zien? Dan is een huurauto onmisbaar.

TIP: Wil jij graag een autovakantie maken? Bekijk onze rondreis op Mallorca langs alle hoogtepunten en haal het beste uit je verblijf.

  1. Mis niets op Mallorca met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Mallorca? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Mallorca met alle belangrijke bezienswaardigheden op Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Mallorca.

Mallorca

Gratis reisgids Mallorca downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?