Roadtrip op Mallorca: Route van 2 weken met de auto of camper langs dé highlights

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip op Mallorca: Route van 2 weken met de auto of camper langs dé highlights

16 april 2024 in Balearen0 reacties

Roadtrip op Mallorca: route voor je rondreis op Mallorca me de auto of camper vanuit Palma de Mallorca

Mallorca staat bekend als een vakantiebestemming voor liefhebbers van zon, zee en strand, maar wat je misschien niet weet is dat Mallorca veel meer is dan prachtige stranden en barplezier. Er is een breed scala aan natuur, evenals verschillende culturele en historische bezienswaardigheden. Of je nu op zoek bent naar ontspanning, familieplezier, een romantische vakantie of een sportieve vakantie, er is voor iedereen wat op dit prachtige eiland in de Middellandse Zee.

Probeer in contact te komen met de lokale bevolking en kom terug thuis met authentieke herinneringen. Ontdek in deze blogpost de mooiste roadtrip op Mallorca.

Praktische info & tickets voor je vakantie op Mallorca

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Palma de Mallorca, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen op Mallorca:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 799) of bij Eliza Was Here (va. € 650)
HuurautoOp Mallorca is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Rondleiding Palma de Mallorca incl. bezoek aan de indrukwekkende kathedraal, €25 (boek je stadstour)
  • Bezoek de grotten van Drach en Porto Cristo, €52 (boek je excursie)
  • Ontdek de landschappelijke schoonheid van het Tramuntana-gebergte vanuit Palma, €95 (boek je uitstap)
  • Verken het mooiste van Mallorca tijdens een eilandtour, €89 (boek je eilandtour)

Inhoud artikel

Kaartje met route van de roadtrip op Mallorca

Deze route is ongeveer 950 km lang, je kan deze uiteraard zelf verlengen en aanpassen naar eigen wensen, download hier onze reisgids Mallorca met alle detailinformatie.

Dag 1: Palma de Mallorca

Waar kunnen we de rondreis beter starten dan in de hoofdstad van het eiland? Palma de Mallorca ligt langs een baai en wordt gedomineerd door de gotische kathedraal, omringd door prachtige huizen, statige stadspaleizen en kerken die uitkijken op schattige pleintjes. De zee-kant van de stad heeft een levendige promenade waarlangs de drukbezochte stadsstranden liggen. Maar het was niet altijd zo vredig in Palma de Mallorca.

Eeuwenlang probeerden verschillende heersers de stad in te palmen. Vandaag zwaaien toeristen hier de plak, maar de charme van het verleden is zeker niet verloren gegaan. Er valt ontzettend veel te zien en te belevent Palma de Mallorca echter meer dan dat je zou denken. Gebruik onze stadswandeling door Palma de Mallorca, en zie dé highlights van de stad.

OVERNACHTINGSTIP: Voor een aangenaam verblijf in de hoofdstad kunnen we een overnachting aanraden in het self check-in kamers Antiguo Brondo met fraai uitzicht in het oude centrum, vlakbij topbezienswaardigheden. Meer info en boeken.

Hieronder alvast enkele topbezienswaardigheden op je wandeling

  • Plaza Major, het hoofdplein en ook het grootste plein van de stad. Hier kan je gerust plaatsnemen op een van de gezellige terrasjes en de straatartiesten bewonderen. Je vindt er ook een aantal kunstgalerijen en soms kraampjes die artisanale en voedingswaren aanbieden.
  • Bezoek zeker de indrukwekkende kathedraal La Seu in Palma de Mallorca, bewonder de weelderige decoraties en ontdek de bijdrage van architect Antoni Gaudí. Bestel hier je voorrangsticket voor de kathedraal van Mallorca.
  • Je wandelt ook langs de kleurrijke voorgevel van Can Forteza Rey, typisch voor de Art Nouveau-beweging die de architectuurstijl van de vroege 20e eeuw karakteriseert.
  • Gerhardt Braun Gallery en de Casal Solleric voor hedendaagse kunst- en fototentoonstellingen.
  • Een van de oudste kerken van Palma, de Sant Francesc kerk. Gotische en barokke elementen wisselen elkaar af in het interieur, met een klassiek gewelfd gotisch dak en een sierlijk barok altaar.
  • De Jardí del Bisbe, koele en rustige tuinen, bieden dan weer de perfecte plek voor een korte rustpauze tijdens je ontdekkingstocht van Palma.
  • Ontdek nog meer van de stad tijdens een excursie met gids in Palma de Mallorca.

Dag 2: Palma naar Santa Ponça

Het avontuur van vandaag voert ons westwaarts naar de baai van Palma en verder

Wil je graag naar het strand, dan heb je keuze uit de kleine toeristische badplaats Ses Illetes, het betoverende Portals Nous of het bruisende toeristische centrum Palma Nova. Of ontdek voor de verandering de beruchte feestscène van Magaluf.

Je kan ook kiezen voor het rustigere Portals Vells en wandelen naar Faro De Cala Figuera. Aan de andere kant van de kaap kan je dan weer genieten van panoramische vergezichten bij Mirador El Toro (bekijk ligging). Omdat we de dag afsluiten in het toeristische resort Santa Ponça, kan je wat wateractiviteiten proberen in het Marina Reserve Illes Malgrats. Ontdek de zuidwestkust van Mallorca en de Malgrat-eilanden tijdens een boottocht per catamaran.

Dag 3: Santa Ponça naar Sant Elm

We trekken een prachtig stukje Mallorca in, de noordwestkust van Mallorca. Hier staat natuur centraal, aangevuld met mooie dorpjes en kustplaatsjes waar het heerlijk vertoeven is. Je trekt naar historische steden zoals Calvià en Es Capdellà en geniet van de charme van Andratx, Peguera en Caló d'en Monjo.

Andere hoogtepunten zijn Port d'Andratx, Cala d'Egos en S'Arracó. Na al dat moois kom je aan in het charmante kuststadje Sant Elm, vlak naast het fantastische natuurgebied Sa Dragonera, een boegbeeld van natuurbehoud.

TIP: Boek vanuit Sant Elm een kajaktocht naar het Natuurpark Sa Dragonera en en ontdek het historische eiland.

Serra de Tramuntana

De noordwestkust van Mallorca is ongetwijfeld een van de mooiste gebieden van het eiland. Het gebergte Serra deTramuntana mondt er uit in de spectaculaire kliffen van Formentor. De kustlijn is ongerept en wordt gedomineerd door indrukwekkende rotspartijen die hier en daar doorsneden worden door inhammen waar prachtige zandstranden verstopt liggen.

In het binnenland liggen historische dorpjes, zoals Valldemossa, Deià, Sóller of Pollença. Wandelpaden slingeren door de bergen en valleien en lokken het hele jaar door sportievelingen die zich willen onderdompelen in de Mediterraanse natuur. Komende dagen staan volledig in teken van de Serra de Tramuntana.

Dag 4: Santa Elm naar Valldemossa

Begin dag 4 van je avontuur op Mallorca met een verdere verkenning van de Serra de Tramuntana op weg naar Valldemossa. Bereid je voor op een schilderachtig avontuur op de MA-10, een van de meest adembenemende wegen van Mallorca. Deze route beslaat de hele Serra de Tramuntana en kronkelt van Andratx naar Pollensa.

Maak een eerste stop bij Coll de Sa Gramola en Mirador d'en Ricardo Roca voor mediterrane vergezichten. Ontdek de charme van het piepkleine dorpje Estellencs met zijn stenen straatjes en wandelingen op de berg Galatzó.

Beklim Torre del Verger, misschien wel het mooiste uitkijkpunt langs dit stukje kustlijn en ga vervolgens naar Banyalbufar voor terrassenlandschappen en historische torens. Beleef het pad van de filosoof naar Port des Canonge (bekijk hier onze wandelroute). Wandel in Esporles door het rustige dorp en bezoek La Granja, een museum gewijd aan de geschiedenis en tradities van Mallorca.

Uiteindelijk sluit je de dag af in Valldemossa

Het mooie, landelijke stadje Valldemossa is een absoluut hoogtepunt in het westen van Mallorca. Je vindt hier alles wat je van een mooi bergstadje mag verwachten: oude, stenen straten, een schattig kerkje en huizen die geschiedenis ademen.

Van ver zie je meteen hoe het stadje zich in tweeën deelt. Enerzijds is er het monumentale kloostercomplex, anderzijds de steile straatjes die zich rond de kerk van Sant Bartomeu concentreren. De steile straatjes rondom, geflankeerd door stenen huizen en kleurrijke bloemen, leveren prachtige vakantiefoto’s op. Achter een van die mooie gevels ligt de Fundación Coll Bardolet verstopt, waar je het werk van die Catalaanse kunstenaar kan leren kennen.

RONDLEIDING: Boek hier je rondleiding door Valldemossa, verken de oude stad en wandel naar de mooiste uitzichtpunten.

Dag 5: Valldemossa naar Sóller

Het Tramuntana-gebergte laat zich van zijn mooiste kant zien op weg van Valldemossa naar Sóller. Na een heerlijke nachtrust in het familiehotel Mirabó de Valldemossa (16e eeuws landhuis verbouwd tot smaakvol hotel) kan je nog even de stad verkennen inclusief een bezoek aan de kerk van Sant Bartomeu en de Real Cartuja.

Vervolgens ga je naar het Miramar-klooster en wandel je naar Caló de s'Estaca voor schilderachtige uitzichten. Wie zich wilt verdiepen in het nalatenschap van aartshertog Ludwig Salvator kan een bezoekje brengen aan het Son Marroig museum.

Verken daarna het artistieke dorp Deià, ervaar de charme van Cala Deià, wandel langs het strand van Llucalcari en geniet van de schoonheid van Port de Sóller. Sluit je dag af in Sóller. De stad heeft een prachtig architecturaal erfgoed dat naadloos samengaat met de serene omgeving van Plaça Constitució.

OVERNACHTINGSTIP: Hotel Ca'l Bisbe ligt op 300 meter van het centrum van Sóller en zit gehuisvest in een oud bisschoppelijk paleis. Het hotel is stijlvol ingericht; biedt een uitgebreid ontbijt, een groot buitenzwembad en je kan er gratis parkeren.

Dag 6: Sóller naar Lluc (of Pollença)

Vandaag ga je verder met het verkennen van de prachtige Serra de Tramuntana op weg naar Lluc, of rijd nog enkele kilometers verder om de nacht door te brengen in Pollença. Op het programma van vandaag: weelderige citrusboerderijen, schilderachtige gehuchten zoals Biniaraix en het boeiende dorpje Fornalutx - vaak een van de mooiste dorpjes inSpanje genoemd.

  • Je ontdekt de essentie van het oude Mallorcaanse leven.
  • Maak schilderachtige wandelingen rond stuwmeren Cúber en Gorg Blau en bergtoppen, maar houd er rekening mee dat hier vooral gevorderde wandelaars naartoe komen. We hebben twee korte wandelingen aan het programma toegevoegd, maar er zijn talloze andere bewegwijzerde paden voor verschillende niveaus.
  • Ontdek serene stranden zoals Cala Tuent en Sa Calobra via de Coll dels Reis. Pauzeer bij uitkijkpunten zoals Mirador de s'Entreforc (bekijk ligging) voor adembenemende foto's voordat je het bedevaartsoord Lluc bereikt.

TIP: Verken Sa Calobra, Torrent de Pareis en het klooster van Lluc, en maak een dagtour inclusief een ritje met de houten trein van Sóller.

Bezoek ook het bedevaartsoord Lluc (Santuari de Lluc), het belangrijkste van het eiland

Hier wordt al sinds de 13e eeuw Mare de Déu de Lluc vereerd, de patroonheilige van Mallorca. Natuurlijk hangt ook aan deze plek een legende vast. Het verhaal gaat dat een jongetje in de buurt, Lluc, hier rond het jaar 1250 een licht zag flitsen in de bergen. Hij ging op ontdekking uit en vond op de plek waar hij licht had gezien een Mariabeeld. De kleine Lluc bracht het beeld naar de lokale priester, maar de volgende dag lag het opnieuw op de plek waar hij het eerst gevonden had.

De priester interpreteerde dat als een teken van Maria en liet een kerkje optrekken op die plek waar het beeld veilig in ondergebracht kon worden. Al snel werd het beeld uitgeroepen tot de patroonheilige van Mallorca en ontstond er een klooster op diezelfde plek. Het beeld dat Lluc gevonden heeft, vormt nog steeds het centrale punt van het klooster. Het kloostercomplex is behoorlijk groot. Het telt verschillende binnenplaatsen en onderkomens voor pelgrims. Er is ook een museum en zelfs een botanische tuin. Meer info op de website.

OVERNACHTINGSTIP: Je kan er voor kiezen om te overnachten in de buurt van het klooster of meteen doorrijden naar Pollença en daar verblijven in Casa en Centro Histórico Pollença.

Dag 7: Pollença naar Alcúdia

De komende dagen verkennen we het noordelijke deel van Mallorca, dat bekend staat om twee grote baaien met zandstranden en charmante baaien. Het landschap is bezaaid met toeristische badplaatsen. Het plan voor vandaag: begin bij de baai van Pollença, ga naar Cap de Formentor en bereik dan Alcúdia, dat het begin van het schiereiland Victoria markeert en de noordkust in de twee baaien verdeelt.

Pollença is een oud dorp, beschermd door de bergen, vol steile straatjes waar stenen huizen al eeuwenlang geheimen lijken te bewaren. Het centrale plein, Plaça Major, vormt het kloppende hart van Pollença met gezellige bars en restaurantjes. Daarnaast is het ook een van de belangrijkste bakens van kunst op het eiland. Onder andere de Catalaanse schilder Hermen Anglada Camarasa maakte van Pollença zijn thuis om er de landschappen en het zachte licht te vereeuwigen op doek.

Nog meer hoogtepunten op je weg naar Alcúdia

  • Cala Sant Vicenç is een kleine toeristische hub met vier bekende stranden: Cala Barques, Cala Clara, Cala Molins en Cala Carbó. Ooit was dit niet meer dan een klein vissersdorp, vandaag staan er hotels en vind je er uitstekende restaurants.
  • Cap de Formentor, het meest noordelijke punt van het eiland en een absolute must-see op Mallorca. Op weinig andere plekken zijn de kliffen zo indrukwekkend. Geniet van het uitzicht vanaf de vuurtoren.
  • Cap de Formentor is meer dan de vuurtoren alleen. Het schiereiland telt verschillende baaien met idyllische stranden en rotspartijen. Tot onze favorieten behoren de prachtige Cala Figuera en Cala Murta, maar de absolute topper is Cala Pi de la Posada.

Eindig de dag in Alcúdia, een goed bewaard gebleven oude stad

De middeleeuwse vestingwerken, die oorspronkelijk uit de 13e eeuw dateren, zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Binnenin de muren bevindt zich een gezellig, historisch stadscentrum dat autovrij gemaakt werd. Tot de dag van vandaag kom je de stad nog steeds binnen langs een van de oude stadspoorten.

  • Tot de mooiste gebouwen behoren de kerk van Sant Jaume, in een warme, oranjekleurige zandsteen gebouwd, waar kunstliefhebbers het Museo Parroquial kunnen bezoeken.
  • Verder zal je imposante stadspaleizen opmerken, zoals het Can Torró, omgebouwd tot bibliotheek.
  • Wandel vooral rond in de smalle straatjes, proef de lokale delicatessen en snuif de vakantiesfeer op.

OVERNACHTINGSTIP: ARA Alcudia ligt in het hart van de oude stad omgeven door gezellige tapasbars en winkels. Deze stijlvolle accommodatie biedt een gezellige oase van rust. De oude architectonische kenmerken, traditionele houten balken en stenen muren werden behouden bij de renovatie.

Ook de kustlijn van Alcúdia heeft heel wat troeven

In tegenstelling tot veel andere plekken op Mallorca vind je op deze stranden nog vooral locals. De mooiste stranden zijn Es barcarés (bekijk ligging) en Es Morer Vermell (bekijk ligging). Het mooiste strand in de regio vinden wij S’Illot, een klein strandje dat uitkijkt op de baai van Pollença en Formentor, recht tegenover een eilandje dat zijn naam aan het strand gaf (bekijk ligging). Je bereikt het strandje via de straat die naar de ermita de La Victòria gaat. Er is parking en op het strand vind je een strandbarretje.

Boek hier een boottocht langs de kust van Alcúdia

Dag 8: Alcúdia naar Sineu

Vandaag reis je van Alcúdia naar Sineu en verken je heel wat leuke plaatsen in het binnenland, te beginnen met een bezoek aan een van de opmerkelijke natuurbestemmingen van Mallorca, het Parc Natural de s'Albufera. De wetlands van Parc Natural de s'Albufera vormen een heel ander gezicht van Mallorca. Dit is een klein moerasland waar verschillende rivieren samenkomen. Het is van onschatbare waarde voor de lokale fauna en flora en een ware oasis voor veel vogels tijdens de droge, hete zomers. Het natuurgebied is een van de beste plekken om vogels te spotten in de Balearen.

Sa Pobla, Búger en Campanet

Nadien kan je doorrijden naar Sa Pobla, een klein stadje beroemd om zijn landbouw, en dan vooral om de aardappelen die hier geteeld worden. Ze worden op verschillende wijzes gegeten en klaargemaakt. We raden je aan om hier te komen lunchen en enkele gerechtjes uit te proberen. Wat dacht je van aardappeltjes met varkensgebraad bijvoorbeeld? Sa Pobla is weinig toeristisch. Er hangt een levendige dorpssfeer. Zeker de moeite hier even halt te houden.

Búger is een klein stadje doorspekt met restanten van oude windmolens die het eiland in lang vervlogen tijden van meel voorzagen. Volgende stop op de planning is Campanet. Wanneer je de stad in de verte ziet opduiken, lijk je wel naar een postkaartje te kijken. Laat de auto achter, stap uit en geniet van een romantische wandeling tussen de stenen huizen die zich rondom de barokke kerk slingeren.

Heb je tijd genoeg? Breng dan zeker een bezoekje aan de grotten van Campanet. Nabij Campanet, bij de Finca Gabellí Petit, ontstaan na hevige regenbuien soms de Fonts Ufanes, een schouwspel erkend door UNESCO waarbij water uit de grond ontspringt en zich een weg baant naar de rivier de Teló. Het water borrelt er uit de grond en doet het omliggende landschap onderlopen.

Verder ligt het slaperige dorpje Moscari, Caimari omringd door eeuwenoude olijfboomgaarden, het pittoreske stadje Selva en het charmante stadscentrum van Inca bekend om zijn lederindustrie nog op je route naar Sineu.

Sineu, een stadje doordrenkt van geschiedenis

Hier zie je niet alleen stadspaleizen pronken maar ook heel wat kerken en kloosters. De bekendste is de belangrijkste kerk, gewijd aan Santa Maria, oorspronkelijk uit de 16e eeuw. Wie rondwandelt door de smalle straten van Sineu, tussen al die karaktervolle, stenen bouwwerken, zal heel wat leuke traditionele restaurantjes tegenkomen (zogenaamde cellers).

Probeer er zeker eens de frit mallorqui, een hartig eenpansgerecht van aardappelen, varkensvlees (doorgaans de lever) en paprika’s. Sineu is ook bekend omwille van zijn lokale markt die er wekelijks plaatsvindt. Overnachten kan bij Sa Barcella.

Dag 9: Sineu naar Artà

De route van vandaag neemt je mee vanuit Sineu en gidst je terug naar het noordelijke kustgebied voordat je Artà bereikt. Houd onderweg halt in de verschillende landbouwdorpen als María de la Salut en Muro om daarna de drukke kustplaats Can Picafort te verkennen. Wie zin heeft om enkele uren door te brengen op de stranden van deze bruisende badplaats kan best naar Playa Muro, een rustig zandstrand met enkele restaurants en groen in de omgeving (bekijk ligging).

Keer terug in de tijd bij Finca Son Real en de Talaiotische nederzettingen langs de kust. Talaiots zijn prehistorische constructies, gebouwd vanaf ongeveer 1000 v.Chr. Er werden er meer dan 250 gevonden op Mallorca en Menorca. Men vermoedt dat ze militaire doeleinden dienden. Enkele Talaiotische nederzettingen ie je kan bezoeken zijn Talaiot Sa Cova de Sa Nineta en Talaiot de ses Llenques.

Artà, de volgende stop, staat bekend om zijn culturele rijkdom en charmante straatjes. Artà is het stadje op Mallorca dat oud en nieuw het best heeft weten te combineren. Cultuur en geschiedenis zijn hier alomtegenwoordig, maar toch voelt het stadje ook bijzonder levendig aan.

In het stadscentrum zal je verschillende grote herenhuizen opmerken, verschillende bars en restaurants en bovenop een heuvel pronkt de Almudaina, een paleis dat al bestond in de Moorse tijd. Het fort heeft een robuuste verdedigingsmuur en herbergt binnenin een kerk. Je hebt er een uitmuntend uitzicht over de omgeving. Boek hier je overnachting in Artà.

Afsluiten doe je in de Serra de Llevant, een fascinerende bergketen in het noordoosten met een natuurpark dat het verkennen waard is. Het grootste gedeelte van het natuurpark behoort tot drie openbare finca’s: S’Albarca, Es Verger en S’Alqueria Vella.

Wat je hier mag verwachten? Een indrukwekkend berglandschap waar de rotsen zich in de zee storten, met pittoreske kliffen en verstopte strandjes als resultaat. Er werden een tiental verschillende wandelpaden uitgestippeld die je langs de mooiste plekjes van het natuurpark gidsen.

BOOTTOCHT: Verken deze prachtige bergketen vanop het water tijdens een boottocht langs de kust van natuurpark Llevant. Je houdt halt bij drie spots waar je kan snorkelen of gewoon zwemmen in de helder blauwe wateren.

Dag 10: Artà naar Porto Cristo

Vandaag rijd je van Artà naar Porto Cristo, langs de oostkust van het eiland

Begin je dag met het verkennen van het middeleeuwse dorp Capdepera, waar het historische Castell de Capdepera met adembenemend uitzicht en de schilderachtige vuurtoren van Capdepera in het kleine vissersdorpje Cala Ratjada op je wachten. De baai van Sa Pedruscada biedt een serene natuurlijke pauze, voordat je je waagt in de ondergrondse wereld van de Coves d'Artà, een fascinerend netwerk van grotten bij Canyamel.

Er liggen later nog meer ondergrondse geologische schatten te wachten in de grotten Drach en Hams in Porto Cristo, maar eerst verken je dit stukje kustlijn verder en geniet je van het panoramische uitzicht bij Cap del Pinar (bekijk ligging).

Cala Millor het grootste toeristische complex aan de oostkust is, goed voor een korte stop, en je bezoekt het historische Castell de la Punta de n'Amer. Doorkruis het charmante dorpje S'illot (ook wel Cala Moreia) voordat je je dag afsluit in het kustplaatsje Porto Cristo.

Porto Cristo

Porto Cristo is eveneens een belangrijke toeristische bestemming, maar voelt wel heel anders aan. De stad ligt in een baai, aan de monding van een rivier, beschermd door hoge kliffen. Op de verste rotsformatie staat de vuurtoren Far d’Es Morro de sa Carabassa, waar je naartoe kan wandelen. De haven van Portocristo lokt een mix van vissers- en toeristenboten.

Cala Varques nabij Porto Cristo

Deze inham heeft zijn paradijselijke aspect helemaal weten te bewaren. Het strand, genesteld tussen de rotsformaties, is namelijk enkel per boot of te voet bereikbaar. Even verderop strekt zich een hoge natuurlijke boog uit, een prachtig stukje natuur. In de omgeving bevinden zich ook verschillende grotten. We raden je aan een boottochtje te boeken vanuit Portocristo, zo zie je al dat moois vanop het water voorbijglijden.

LEESTIP: Ontdek nog meer mooie stranden op Mallorca.

Cuevas del Drach en Cuevas dels Hams

Vlakbij Portocristo liggen de grottencomplexen Cuevas del Drach en Cuevas dels Hams, een populaire uitstap bij toeristen over heel Mallorca. De Drach-grotten vormen zelfs de belangrijkste toeristische trekpleister langs dit deel van het eiland. Waarom? Het grottencomplex verstopt een groot meer van maar liefst 117 meter lang, volledig ondergronds, met imposante stalactieten die boven je hangen te bengelen. Het geheel is ook prachtig verlicht. Ook de Cuevas dels Hams kunnen uitpakken met een ondergronds meer.

Dag 11: Porto Cristo naar Portocolom

Vandaag ga je verder langs de oostkust van Mallorca rijdt, maar je maakt ook een omweg landinwaarts om meer van het fascinerende binnenland van het eiland te bezoeken voordat je aan het eind van de dag Portocolom bereikt. Je maakt onder andere stops in het romantische Petra en Manacor, een van de grotere steden aan de oostkant van Mallorca.

Verken historische plekken, waaronder kerken, basilieken, musea zoals Museu Etnològic dels Calderers (aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis) en bezoek archeologische vindplaatsen zoals Conjunt prehistòric de s'Hospitalet Vell. Wanneer je hier ronddwaalt, voelt het een beetje alsof je de plek zelf ontdekt hebt.

Portocolom

Sluit deze dag af met een schilderachtige wandeling en een bezoek aan het slaperige dorpje Portocolom. Het dorpje ligt sierlijk gedrapeerd rondom een prachtige baai die als een veilig toevluchtsoord voor boten dient. Het is grotendeels gespaard gebleven van een grote toeristische ommezwaai. Het mooiste stukje van Portocolom is ongetwijfeld de kade van Es Riuetò, waarlangs de oudste huisjes van het dorp staan, geschilderd in vrolijke kleuren en voorzien van houten luikjes.

Portocolom voelt nog steeds als een vissersdorpje aan. In het centrum zie je de kerk Mare de Déu del Carme, oorspronkelijk uit de 14e eeuw, omringd door uitstekende visrestaurants.

OVERNACHTINGSTIP: Vlakbij Portocolom kan je overnachten in Agroturisme Ca'n Gaia, een charmant verblijf gevestigd in een gebouw dat stamt uit 1773 waar veel authentieke aspecten zijn bewaard gebleven.

Dag 12: Portocolom naar Es Trenc

Vandaag verken je de zuidkust van Mallorca

Beginnen doe je in Cala D'Or, een levendige badplaats met bars, restaurants en prachtige stranden. Nadien bezoek je Es Fortí en Portopetro, ontdek je middeleeuwse sporen van Santanyi bij Sa Porta en de kerk van Sant Andreu. Ook verken je de natuur aan de zuidkust van Mallorca in het natuurpark Mondrago en het strand S'Amarador.

Ga verder naar Cala Figuera, een pittoreske vissershaven, en Cala Llombards, een plaatselijk strand met helder water en kliffen. Maak eventueel een omweg naar Far des Cap de ses Salines voor nog meer turquoise wateren, of verken Botanicactus S.L., een botanische tuin.

Bezoek het Talaiotische dorp Els Antigors, dat dateert uit 1000 v. Chr. en bekend staat om zijn wachttorens. Colònia de Sant Jordi, een vissersdorpje, biedt dan weer heerlijke zeevruchten voor fijnproevers en rustige baaien voor zonnekloppers. Sluit de dag af in Parc Natural Es Trenc-Salobrar, waar diverse habitats te bewonderen vallen en je kan uitwaaien op het strand Es Trenc.

Dag 13: Es Trenc naar Felanitx

Ontdek vandaag nog meer van de zuidkust van Mallorca en eindig de dag in Felanitx. Begin met Faro en Torre de s'Estalella, een vuurtoren met een prachtig uitzicht en een oude verdedigingstoren. Bezoek Talaiot Capocorp Vell, waar overblijfselen van de Talaiot-cultuur te zien zijn. Verken Far de Cap Blanc, een pittoreske vuurtoren met een prachtig uitzicht.

Wandel naar de Puente de las Siete Bocas voor een uitzicht op de kust. Bezoek optioneel de badplaatsen S'Arenal en Can Pastilla voor stranden en faciliteiten. Richt daarna je peilen op het binnenland, waaronder de historische bezienswaardigheden van Llucmajor en Talaiot de Es Baulenes, en ontdek de charme van Campos met zijn historische gebouwen.

Sluit de dag af in Felanitx, bekend om zijn wijn-, brandewijn- en kappertjesproductie. Geniet van de ontspannen sfeer, gouden stenen gebouwen en verborgen pleinen. Verken voordat je je terugtrekt Puig Sant Salvator, de hoogste top in Serra de Llevant, en Castell de Santueri, een historisch kasteel met een prachtig uitzicht.

Dag 14: Felanitx naar Algaida

Na je verblijf bij Agroturismo Fincahotel Son Pou begin je aan de voorlaatste dag van je roadtrip Mallorca. Vandaag trek je westwaarts richting Algaida. Enkele hoogtepunten op je dagprogramma vandaag zijn onder anderen:

  • De charmante kapel van Porreres en het unieke klooster van Santuario de Monti-Sion.
  • Stop ook even bij de Orquidea Majorca Pearls Factory Shop & Museum. Hier worden kunstmatige parels geproduceerd.
  • Ontdek daarna de middeleeuwse stad Montuïri en wandel naar Puig de Sant Miquel voor een panoramisch uitzicht.
  • Dichtbij Montuiri kan je het Museu Arqueològic de Son Fornés verkennen en de prehistorische vindplaats Talaiot de Son Coll Nou.
  • Last but not least: beklim de Puig de Randa voor Ermita Sant Honorat en Sanctuaria del Cura.

Dag 15: Algaida naar Palma

Vandaag is de laatste etappe van je rondreis door Mallorca, van Algaida terug naar de hoofdstad La Palma. Algaida is een charmant stadje met gebouwen van Mallorcaanse zandsteen, ramen met groene luiken en een kerk uit de 15e eeuw.

Verken in Santa Eugènia de smalle straatjes, de 17e-eeuwse kerk en het historische Son Bosso-huis. Sencelles, bekend om de landbouw, beschikt ook over een archeologische route naar verschillende Talaiotische vindplaatsen tussen het dorp en Costitx, dat traditionele Mallorcaanse charme uitstraalt.

WIJNTIP: Proef Mallorcaanse wijnen bij een van de kleinste wijnmakerijen op Mallorca. De wijnproeverijen gaan gepaard met lekkere Spaanse tapas en een rondleiding door de bodega. Boek hier je wijntour in Algaida.

Wat staat je nog meer te wachten op je laatste dag?

  • Ontdek in Binissalem een wijndorp met een wekelijkse markt en een jaarlijks wijnfestival in september.
  • Verder naar het noordoosten zorgen de geplaveide straatjes en de schoenmakersgeschiedenis van Alaró voor een traditionele sfeer.
  • Wandel naar Castell d'Alaró voor een adembenemend uitzicht.
  • In Bunyola, genesteld in de Serra de Tramuntana, vind je de Alfabia-tuinen en het neoklassieke boerenlandgoed Raixa.
  • Santa Maria de Cami is onze laatste stop op deze roadtrip, omringd door olijf- en amandelbomen alvorens je terug rijdt naar Palma de Mallorca.

Mis niets op Mallorca met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Mallorca? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Mallorca met alle belangrijke bezienswaardigheden op Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Mallorca.

Mallorca

Gratis reisgids Mallorca downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?