15 x mooiste stranden op Mallorca? Onze favoriete badplaatsen + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste stranden op Mallorca? Onze favoriete badplaatsen + kaart

17 april 2024 in Balearen0 reacties

Overzichtje met de mooiste stranden en badplaatsen op Mallorca + tips

Een van de grootste trekpleister op het Spaanse eiland Mallorca zijn ongetwijfeld de betoverende stranden en levendige badplaatsen. Het is een ideale bestemming voor wie op zoek is naar een zonvakantie met aangename temperaturen, heerlijk eten en ontspanning.

Met een kustlijn van meer dan 550 kilometer biedt Mallorca een schat aan prachtige stranden, van idyllische baaien (zogenaamde cala's) omringd door rotsformaties tot uitgestrekte zandstranden met azuurblauw water. Benieuwd? Lees gerust verder en ontdek de mooiste stranden, baaien en badplaatsen op Mallorca.

Praktische info & tickets voor je vakantie op Mallorca

Reisgids
Vliegtickets2u30 vliegen naar Palma de Mallorca, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij TUI, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen op Mallorca:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 799) of bij Eliza Was Here (va. € 650)
HuurautoOp Mallorca is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Rondleiding Palma de Mallorca incl. bezoek aan de indrukwekkende kathedraal, €25 (boek je stadstour)
  • Bezoek de grotten van Drach en Porto Cristo, €52 (boek je excursie)
  • Ontdek de landschappelijke schoonheid van het Tramuntana-gebergte vanuit Palma, €95 (boek je uitstap)
  • Verken het mooiste van Mallorca tijdens een eilandtour, €89 (boek je eilandtour)

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste stranden op Mallorca

  1. Cap de Cala Figuera

Wil je ongerepte kust? Dan moet je naar het rotsachtige schiereiland Cap de Cala Figuera, op slechts zes kilometer van feestcentrum Magaluf (bekijk ligging). Er zijn vier inhammen.

  • De eerste, Portals Vells, is een rotsachtig stukje kust omringd door dennenbomen. Bekijk onze wandelroute van Portals Vells naar Faro de Cala Figuera.
  • Se Platgeta is vooral bekend als voormalige groeve waar de stenen die gebruikt werden voor de bouw van de kathedraal uitgehakt werden.
  • Je vindt er ook de Cova de la Mare de Déu, een rotskapel die in de kliffen uitgehakt werd.
  • El Mago is een kleiner strand, populair onder nudisten, dat zijn naam dankt aan de gelijknamige film die hier opgenomen werd in 1967, met sterren Anthony Quinn en Michail Caine.
  • Op Playa del Rei vind je meer zand en is het comfortabel zonnen.

BOOTTOCHT: Vaar vanuit de haven van Cala Figuera en ontdek de zuidoostkust van Mallorca. Boek hier je boottocht vanuit Cala Figuera.

  1. Santa Ponça en Ilhes Malgrats

Santa Ponça, vlakbij de ingang van de jachthaven, is een belangrijke plek. Hier, op het strand van Santa Ponça, kwam koning Jacobus I aan land op 10 september 1229 om het eiland te veroveren met zijn troepen. Die gelegenheid wordt elk jaar met heuse festiviteiten herdacht. Vandaag vind je op het strand vooral gezinnen die genieten van een welverdiende vakantie. Voor de kust liggen de eilandjes Ilhes Malgrats, eveneens een beschermd gebied waar duikers op afkomen.

SNORKELEN: Zwem in de kristalheldere wateren van het zeereservaat Las Malgrats en ontdek de onderwaterwereld. Boek hier je snorkeltrip in Santa Ponsa.

  1. Platja des Trenc

Platja des Trenc is een van de bekendste stranden van het eiland Mallorca en misschien zelfs een van de redenen waarom het eiland vandaag de dag uitgegroeid is tot een belangrijke toeristische vakantiebestemming binnen Europa. Je zal meteen zien waarom: het perfecte, witte zand en het helderblauwe water. Je lijkt je hier in de Caraïben te bevinden.

Het is een bekend strand en toch voelt het nog altijd een beetje aan als een goed bewaard geheim. Je ziet hier geen grote hotels achter je, maar wel groene planten en rotsen waarop de kleine golfjes breken. Op bepaalde stukken kan je parasols en ligbedden huren en er is ook een restaurantje. Het hele strand is maar liefst drie kilometer lang, je vindt dus zeker een plekje naar je wensen.

Bezoekerstip: Vlakbij het strand ligt het Parc Natural Es Trenc-Salobrar, een beschermd natuurgebied waar al eeuwenlang zout gewonnen wordt. Enerzijds zijn er de zoutpannen, anderzijds is er de fantastische kustlijn met prachtige stranden, versierd met bossen en rotspartijen.
  1. Cala Llombards

Cala Llombards is nog zo'n fantastisch strand. Het bevindt zich vlak naast een klein dorpje met de naam Es Llombards. Je kan dichtbij het strand parkeren (bekijk ligging) en dan te voet afzakken tot op het zand. Daar zie je enkel natuur, op enkele romantische vissershuisjes en bootateliers na.

Het witte strand, omgeven door hoge kliffen met pijnbomen, nodigt uit tot een frisse duik in het water. Het is hier heerlijk vertoeven. Bovendien is dit strand nog niet zo bekend bij internationale toeristen, je vindt er vooral locals uit de buurt.

  1. Cala d'Or, een levendige badplaats

Cala d'Or is een van de meest levendige badplaatsen op het eiland tijdens de zomer. Je vindt er hotels, bars en restaurants (boek hier je verblijf bij Cala d'Or) en het is populair onder gezinnen met kinderen. Cala d’Or is niet oud. Het werd ontworpen met toerisme in het oog in de jaren 30 van de vorige eeuw.

BOOTTOCHT: Rondom Cala d'Or vind je enkele van de mooiste stranden van Mallorca. Sommige zijn makkelijk bereikbaar, andere kan je ontdekken via bootjes die vanuit Cala D’Or vertrekken. Bekijk hier de mooiste boottochten vanuit Cala D'Or.

  1. Zonnebaden op Cala Major

Cala Major is een badplaats vlakbij het stadscentrum, op een viertal kilometer van Palma de Mallorca. Het is een zone waar heel wat buitenlanders wonen. Het natuurlijke zandstrand is zo’n 250 meter lang en wordt omgeven door een rotsachtige kustlijn. Je vindt er allerhande faciliteiten, zoals bars en restaurants, en je kan er ligbedden en parasols huren. De ideale plek voor een namiddagje strand met het gezin.

EXCURISIE: Bekijk hier het volledige aanbod boottochten vanuit Cala Major.

  1. Cala Millor

Cala Millor is de grootste toeristische badstad aan de oostkust van Mallorca. Sinds de jaren 80 werd Cala Millor omgevormd tot een toeristisch walhalla. Hier komen toeristen van heel Europa op vakantie, op zoek naar zon en strand.

Langs de kustlijn loopt een druk begane promenade waarlangs je alles vindt wat je maar kan nodig hebben: winkels, bars, restaurants en veel hotels. Het lange zandstrand leent zich uitstekend voor een dagje strand met kleine kinderen, aangezien het zand niet snel afloopt. Ook het naburige Cala Bona, gescheiden van Cala Millor door een kleine landtong, wordt door toeristen overrompeld. Buiten het hoogseizoen wordt hier aan allerhande watersporten gedaan.

Mirador Cap des Pinar

We raden je aan om hier even halt te houden bij de Mirador Cap des Pinar, gelegen aan de kust van Costa dels Pins, wat 'Pijnboomkust' betekent (bekijk ligging). Je ziet er Cala Bona en Cala Millor voor je uitstrekken. Langs dit stukje kustlijn vind je overigens ook nog rustige stranden zoals Es Ribell en Sa Marjal.

BOOTTOCHT: Boek hier je bootexcursie vanuit de badplaats Cala Millor.

  1. Cala Varques

Deze inham heeft zijn paradijselijke aspect helemaal weten te bewaren. Cala Varques, genesteld tussen de rotsformaties, is namelijk enkel per boot of te voet bereikbaar. Even verderop strekt zich een hoge natuurlijke boog uit, een prachtig stukje natuur. In de omgeving bevinden zich ook verschillende grotten. We raden je aan een boottochtje te boeken vanuit Portocristo, zo zie je al dat moois vanop het water voorbijglijden.

  1. Natuurpark Mondragó

In het Parc natural de Mondragó vind je niet alleen imposante kliffen en helderblauwe wateren, maar ook duinen, rivieren, moerasachtige gebieden en kleine pijnboombussen. Het is een landschap waar eeuwenlange landbouw, veehouderij en natuur hand in hand gaan. Dit natuurpark toont hoe het leven er op Mallorca uitzag net voor de grote toeristische boom.

Je zal zien dat het grootste gedeelte van het park bestaat uit percelen landbouwgrond waarop prachtige huizen staan in traditionele stijl. Er werden kanalen aangelegd die water naar de olijf- en amandelboomgaarden moeten brengen en hier en daar zie je kalkovens en koolhuizen boven de bomen uitsteken.

Maar vergis je niet, in Mondragó vind je ook nog ongerepte landschappen

  • De bekendste plek is het strand van S’Amarador, een juweeltje omringd door pijnbomen en prachtige rotsformaties. Veel meer dan een kleine strandbar vind je er niet. Je bereikt het strand via het bezoekerscentrum van het natuurpark. Daar kan je de auto achterlaten en het wandelpad naar het strand volgen.
  • Iets verderop vind je het strand Ses Fonts de n’Alis, nog een prachtig strand dat we zeker kunnen aanraden.

WANDELTIP: Wij hebben een wandelroute uitgestippeld van 7,2 km langs de stranden van het Mondragó natuurpark. Bekijk hier onze wandeling in Mondragó.

  1. Stranden van Sant Elm

Sant Elm (San Telmo) is een charmant kustdorpje dat vroeger helemaal in het teken stond van de visvangst. Vandaag is dat authentieke karakter bewaard, maar wandelen er niet langer vissers door de straatjes. Die hebben plaats gemaakt voor toeristen, voornamelijk families, vanuit heel Europa. Vergis je echter niet, Sant Elm is zeker niet te vergelijken met toeristenoorden als Magaluf. Er hangt in de plaats een vrolijke, Mallorcaanse vakantiesfeer.

De belangrijkste stranden in Sant Elm

  • Het grootste is Sa Platja G of Es Geperut, een zandstrand van meer dan honderd meter lang waar je ligstoelen en zelfs waterfietsen kan huren. Het kijkt uit op het eilandje Es Pantaleu.
  • Sa Platja Petita of Cala Petita is kleiner en lokt eveneens vooral gezinnen die een namiddagje strand willen.
  • Het mooie kiezelstrand Cala es Conills ligt iets verderop, omringd door vakantiehuizen, en uitgerust met een aanmeersteiger.
  1. Kiezelstrandje Cala de Deià

Cala de Deià (bekijk ligging) is een klein kiezelstrandje waar vooral locals komen. Het strand wordt omringd door rotspartijen waarop het heldere water klotst. Dit strandje was eeuwenlang een veilige thuishaven voor de boten van vissers die in Deià woonden. Vandaag zijn de boten verdwenen, maar de zogenaamde "escars", boothuisjes, staan wel nog overeind. Je vindt er een strandbar en ook een restaurant waar je vers gevangen vis kan proeven. Een aanrader, al kan het er in de zomer wel druk worden.

  1. Cala Tuent

Cala Tuent is een van de weinige toegankelijke stranden in de buurt van de Coll dels Reis. En wat voor eentje! Hier storten de bergen zich in de zee en kussen de dennenbomen het azuurblauwe water. Het strand, bedekt met fijne kiezeltjes, stuit aan weerszijden op de rotsen die de diepe inham vormen.

De enige sporen die verraden dat jij niet de eerste mens bent die hier ooit rondgewandeld heeft, zijn een klein hutje en een subtiele aanmeerplaats voor boten. Cala Tuent is een fantastische plek voor een namiddagje strand, al zal je hier in het hoogseizoen wel niet alleen zijn. Het is er ook fantastisch snorkelen, het krioelt hier van de vissen in het water.

BOOTTOCHT: Boek een ontspannen rondvaart van Puerto Sóller naar Cala Tuent, een van de weinige baaien op Mallorca met volledig ongerepte stranden en kristalhelder water.

  1. Het strand van Torrent de Pareis

De belangrijkste attractie van Sa Calobra is echter het strand van Torrent de Pareis, een eerder smal strand waar een rivier in de zee uitmondt tussen twee grote kliffen, vlak naast een prachtig strand. Een uniek landschap dat je zeker gezien moet hebben op je roadtrip door Mallorca. Je bereikt het strand na een korte wandeling.

Een leuk weetje over het strand van Torrent de Pareis is dat hier een unieke kikkersoort leeft, de ferreret. Dit kleine diertje van amper vier centimeter groot werd voor het eerst ontdekt in 1977. Het ging toen niet om een levend exemplaar, maar wel om gefossiliseerde deeltjes. Het eerste levende exemplaar werd pas gevonden in 1981. Met heel veel geluk spot jij er misschien wel eentje.

  1. Puerto de Alcúdia

Alcúdia sprong op de kar van het toerisme en in de jaren 1980 groeide de oude haven van Puerto de Alcúdia uit tot een belangrijk vakantieoord voor buitenlanders. Dit resortstadje is vandaag vooral populair bij gezinnen die op zoek zijn naar een rustgevende vakantie aan het strand. Er is maar liefst zeven kilometer aan zandstrand, omlijnd door restaurants, bars en hotels.

Puerto de Alcúdia geldt als een van de belangrijkste toeristische centra in dit deel van het eiland. Wie op zoek is naar authenticiteit, blijft dus beter weg, maar je kan hier wel in alle comfort van een namiddagje strand genieten als je dat zou willen. Ook wie graag watersporten wil uitproberen, is hier aan het juiste adres. Je kan er windsurfen, zeilen en veel meer. Vanuit de haven vertrekken boten naar het naburige eiland Menorca.

EXCURSIE: Boek hier je excursie vanuit Alcúdia.

  1. Waar overnachten op Mallorca?

Het aanbod aan hotels en appartementen op Mallorca is heel ruim. Over het hele eiland heen zijn er hotels en appartementen te vinden. Waar je best overnacht op Mallorca hangt af van jouw type vakantie. Ben je van plan grote toeristische plekken te bezoeken? Of eerder de mooiste stranden en baaien opzoeken? Of misschien trek je liever de natuur in om prachtige wandelingen te maken. Hier houd je ook best rekening mee. Hieronder enkele tips:

  • Het grootste aanbod vind je natuurlijk rond de hoofdstad Palma de Mallorca. In deze regio is best druk maar vind je voor elk budget en elke smaak wel iets. Bekijk hier het aanbod hotels in Palma de Mallorca.
  • Ben je eerder op zoek naar rust? Dan raden we aan om te overnachten bij de havenstad Soller.
  • Voor de feestbeesten onder ons zoek je best in de buurt van Magaluf of El Arenal.
  • Serra de Tramuntana beslaat een groot deel van de noordwestelijke kust van Mallorca. Steden als Sóller, Deià en Valldemossa liggen in dit gebied en zijn een ideale uitvalbasis om de natuur te verkennen. Hier kan je overnachten in charmante hotels, finca's (landhuizen) of vakantiehuizen. Boek hier je finca op Mallorca.
  • Of misschien ben je op zoek naar een unieke verblijfplaats? Bekijk dan zeker onze blogpost met bijzondere overnachtingen op Mallorca.
  1. Mis niets op Mallorca met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Mallorca? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Mallorca met alle belangrijke bezienswaardigheden op Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Mallorca.

Mallorca

Gratis reisgids Mallorca downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?