Castellammare di Stabia bezoeken? Wat te zien en doen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Castellammare di Stabia bezoeken? Wat te zien en doen

In de schaduw van de Vesuvius: Ontdek Castellammare di Stabia bezoeken

In de schaduw van de majestueuze Vesuvius vind je naast de bekende steden Pompeii en Herculaneum de iets onbekendere parel Castellammare di Stabia. Deze bestemming mag dan wel niet direct bekend in de oren klinken, maar het is absoluut een uitstapje waard of kan zelfs de perfecte uitvalsbasis vormen voor jouw reis.

Castellammare is een schilderachtige havenstad die is doordrenkt van een eeuwenoude geschiedenis en verschillende verborgen schatten waarborgt. Van historische overblijfselen tot adembenemende panorama’s, deze stad biedt een betoverende mix van culturele rijkdom en natuurlijke pracht. Ontdek hier alle top bezienswaardigheden.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Napels

Duur2 - 5 dagen ()
Vliegtickets2,5 uur vliegen op Napels (Capodichino) - richtprijs € 99. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle transferVan de luchthaven naar het centrum van Napels, boek je luchthaven transfer hier
VerblijvenAan te raden verblijven in Napels zijn:
HuurautoWil je ook de Amalfikust verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenOp een Vespa langs de Amalfi (va. € 630)? Of rondreizen bij Euroreizen (va. € 599), Eliza was Here (va. € 800) of bij TUI (va. € 608)
Napels City PassMet deze Pass bespaar je geld als je de top bezienswaardigheden van Napels wil bezoeken
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Waar ligt Castellammare?

Castellammare bevindt zich aan het begin van het Sorrentijns schiereiland, ongeveer 30 km ten zuidoosten van Napels. De stad wordt omgeven door de indrukwekkende Vesuvius vulkaan in het noorden en beschermd door het Lattari-gebergte in het zuiden.

Dankzij deze gunstige ligging dient Castellammare di Stabia als een ideale uitvalsbasis om andere schatten in de regio te verkennen. De nabijgelegen ruïnes van Pompeii en Herculaneum zijn gemakkelijk te bereiken, Napels is binnen handbereik, Sorrento en het startpunt van het Pad van de Goden zijn eveneens goed toegankelijk vanuit hier.

Ligging van Castellammare op de kaart

  1. Geschiedenis

Dankzij de gunstige ligging aan de zee en de vruchtbare vulkanische grond was Castellammare di Stabia - het Romeinse Stabiae - ooit een belangrijke stad. Door toedoen van de Romeinen werd de stad tijdens een burgeroorlog verwoest.

In plaats van de stad te herbouwen, werd op die plek een luxueus villadorp uit de grond gestampt. De imposante villa’s werden bewust aan de rand van de Varano-heuvel gebouwd vanwege het adembenemende panoramische uitzicht over de Golf van Napels.

In het jaar 79 na Christus kwam hier abrupt een einde aan. Evenals Pompeii en Herculaneum werd Castellammare di Stabia verwoest door de uitbarsting van de Vesuvius. Alles werd in een oogwenk weggevaagd.

In de 18de eeuw, toen koning Karel III van Bourbon opdracht gaf aan onder andere de Zwitserse ingenieur Carl Weber om opgravingen in het gebied te starten, kwamen twee schitterende villa's aan het licht die tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Castellammare worden gerekend: Villa San Marco en Villa Arianna.

  1. Villa San Marco

Villa San Marco, vernoemd naar een 18de-eeuwse kapel in de buurt, was een van de grootste villa's van het dorp. Met een oppervlakte van ongeveer 11.000 m², waarvan zo'n 6000 is opgegraven, geeft deze indrukwekkende villa een levendig beeld van hoe het er ooit moet hebben uitgezien.

De villa’s zijn nu open zijn voor het publiek en getuigen deze historische overblijfselen van de rijke erfenis die deze stad heeft achtergelaten. Het is intrigerend om te dwalen tussen deze ruïnes, de verbluffende schilderingen te bewonderen en te beseffen dat enkele vloerdelen nog steeds originele mozaïeken bevatten. Een bezoek aan deze villa's voelt als een exclusieve reis door de geschiedenis.

  1. Villa Arianna

Villa Arianna is genoemd naar de godin Ariadne die op een muurschildering in de eetkamer was afgebeeld en is de oudste villa van Stabiae. Hoewel een groot deel nog onder de grond ligt, geeft de plattegrond die Weber heeft gemaakt inzicht in de oorspronkelijke indeling.

Het opgegraven gedeelte beslaat een enorme oppervlakte van ongeveer 2500 m², met onder andere het atrium, kamers, thermen en een grote sportzaal.

REISGIDS: Wil je graag je bezoek aan Procida combineren met een bezoek aan Napels en de Amalfikust? Download dan zeker je reisgids Napels en de Amalfikust.

  1. Museo Archeologico di Stabiae Libero D'Orsi

Om meer vondsten uit deze regio te ontdekken, is een bezoek aan het archeologisch museum aan te raden. In het Museo Archeologico di Stabiae Libero D'Orsi wordt een indrukwekkende verzameling tentoongesteld, bestaande uit prachtige, kleurrijke fragmenten van fresco's en meer dan achtduizend voorwerpen, waaronder olielampen, broches, amforen en grafstenen. Deze opmerkelijke collectie is het resultaat van de toewijding van schooldirecteur Libero D'Orsi, die in de jaren vijftig nieuwe opgravingen in het gebied organiseerde.

In 1957 opende het Antiquarium Stabiano zijn deuren. Aan het eind van de jaren '90 moest het museum zijn deuren echter sluiten en ging men op zoek naar een geschiktere locatie voor de waardevolle vondsten uit Stabia. Na lang zoeken werd in 2020 de geschikte locatie gevonden in het Reggia di Quisisana, de voormalige zomerresidentie van Karel III van Bourbon in Castellammare di Stabia. Met de oprichting van het Museo Archeologico di Stabiae Libero D'Orsi kreeg de collectie eindelijk een nieuw onderkomen.

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan het archeologisch museum?

  1. Met de kabelbaan voor een panoramisch uitzicht

Vanuit het stadscentrum kun je de kabelbaan nemen naar de top van Monte Faito. Dit ritje is absoluut de moeite waard. Tijdens de kabelbaanrit omhoog kun je al genieten van een prachtig uitzicht, maar eenmaal op de top wacht je wellicht het meest adembenemende panorama van de hele omgeving.

  • Het uitzicht vanaf de top omvat de betoverende Golf van Napels, de stad zelf en de indrukwekkende Vesuvius die voor je opdoemt.
  • Ook de eilanden langs de kust zijn vanaf dit punt goed zichtbaar. Recht voor je strekt het Sorrentijns schiereiland zich uit, met daarachter het eiland Capri.
  1. Wandeling Il Sentiero dell’Angelo

Als je graag wandelt, zit je ook goed in Castellammare. Vanaf de top van Monte Faito starten diverse wandelroutes waarmee je op actieve wijze de schitterende omgeving verder kunt verkennen.

De meest indrukwekkende, zij het uitdagende, wandelroute is nummer 350, bekend als Il Sentiero dell’Angelo. Deze route voert je vanaf de top van Monte Faito naar het Santuario di San Michele en vervolgens naar Monte San Michele (1444 m), het hoogste punt van het Lattari-gebergte.

Op deze hoogte kun je genieten van een uniek en adembenemend panorama. Vanaf hier heb je uitzicht over de wereldberoemde Amalfikust met de Li Galli-eilanden aan de ene kant, de Golf van Napels aan de andere kant, terwijl recht voor je het Sorrentijns schiereiland zich uitstrekt met daarachter het schilderachtige eiland Capri.

Vanwege aardverschuivingen is het mogelijk dat het pad niet volledig begaanbaar is. Raadpleeg de website van CAI voor de meest recente situatie.

  1. Inspiratie uitstappen vanuit Castellammare

Zoals aangegeven, kun je vanuit Castellammare veel bezienswaardigheden in de omgeving eenvoudig bereiken.

Hier zijn wat suggesties om je op weg te helpen:

  1. Waar overnachten in Castellammare di Stabia?

Wanneer je besluit Castellammare als uitvalsbasis te gebruiken om de regio te verkennen, tippen wij graag aantal fijne verblijven.

Towers Hotel Stabiae

Tower Hotel Stabiae is een 4-sterren hotel gevestigd in een voormalige cementfabriek die is omgebouwd tot een comfortabele accommodatie. Met 150 kamers, allemaal met uitzicht op zee, biedt het Towers Hotel Stabiae een scala aan voorzieningen, waaronder een zwembad, spa en privéstrand. Hiermee creëert het hotel een perfecte omgeving voor een ontspannen vakantie. Meer info en prijzen

Hotel Miramare

Hotel Miramare bevindt zich direct aan de kust, aan het begin van de boulevard en aan de rand van het centrum. De kamers zijn modern ingericht en bieden in de meeste gevallen een prachtig uitzicht op zee. Verder beschikt het hotel over een restaurant, een bar en een zwembad voor een verkwikkende duik. Meer info en boeken

Pangea Luxury Rooms

Pangea Luxury Rooms bevindt zich in het hart van de stad, op slechts enkele minuten loopafstand van het strand. De kamers zijn voorzien van alle comfort, en enkele kamers beschikken over een balkon met uitzicht op zee. Meer info en boeken

  1. Waarom een auto huren voor je vakantie in Napels en de Amalfikust?

Het bruisende Napels en de prachtige baai van de Amalfikust, kan je het best verkennen met de auto. Met het openbaar vervoer is het soms lastig om bij de minder toeristische plekjes te komen. Bovendien heb je ook gewoon meer vrijheid met een eigen auto. Je durft al eens sneller van de toeristische route afwijken. Zo kan je ook gewoon onderweg stoppen wanneer en waar jij dat wilt.

Met een huurauto ben je er zeker van dat je echt niets mist van al het moois dat deze schitterende omgeving te bieden heeft. Bovendien zijn ook de wegen naar de bezienswaardigheden vaak adembenemend, mooi meegenomen, niet? Echter hoe handig een huurauto ook kan zijn, autorijden in Napels en langs de Amalfikust is niet altijd een pretje.

TIP RONDREIS: Wil jij graag een autovakantie maken? Bekijk onze rondreis door de Amalfikust langs alle hoogtepunten en haal het beste uit je verblijf.

Op stedentrip naar Napels

Ben je van plan om enkel en alleen Napels te bezoeken? Een citytripje waarbij je zoveel mogelijk bezienswaardigheden in Napels bezoekt? Dan raden we een huurauto ten zeerste af. Het is perfect mogelijk om je met het openbaar vervoer of te voet te verplaatsen. Bovendien heb je geen onnodige stress bij het parkeren in de drukke straten.

Wanneer je je huurauto aan de luchthaven huurt, kan je deze alvorens je terugvlucht inleveren. Zo ben je ook geen extra kosten kwijt aan een taxi. Lees meer over hoe je van de luchthaven naar het centrum van Napels kan reizen en omgekeerd.
  1. Extra: download je gratis reisgids Napels

Wil je zeker niets missen tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 topbezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii om in de stemming te komen!

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels & Amalfi downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?