De 4 x mooiste wandelingen rondom Sorrento + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 4 x mooiste wandelingen rondom Sorrento + kaartje

Wandelen in de Golf van Sorrento? Een overzicht van de mooiste wandelingen

Sorrento vormt het bruisende centrum van het gelijknamige schiereiland in de schilderachtige Golf van Napels. Voor velen vormt deze charmante kustplaats de ideale uitvalsbasis voor avontuurlijke verkenningen naar de plaatsen aan de Amalfikust en voor een uitstapje naar het eiland Capri.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Napels

Duur2 - 5 dagen ()
Vliegtickets2,5 uur vliegen op Napels (Capodichino) - richtprijs € 99. Vergelijk bij TuiFly en Cheaptickets
Shuttle transferVan de luchthaven naar het centrum van Napels, boek je luchthaven transfer hier
VerblijvenAan te raden verblijven in Napels zijn:
HuurautoWil je ook de Amalfikust verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenOp een Vespa langs de Amalfi (va. € 630)? Of rondreizen bij Euroreizen (va. € 599), Eliza was Here (va. € 800) of bij TUI (va. € 608)
Napels City PassMet deze Pass bespaar je geld als je de top bezienswaardigheden van Napels wil bezoeken
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Deze bruisende kustplaats biedt echter ook een schat aan vermaak voor wie de verleidelijke zeebries wil combineren met een dosis avontuur. Zo bevinden beroemde historische schatten zoals Pompeii, Herculaneum en de indrukwekkende Vesuvius zich op slechts een steenworp afstand en zijn met het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken.

Wandelpaden op het Sorrentijnse schiereiland

Maar er zijn ook genoeg mogelijkheden voor wie graag de natuur induikt en te voet de magische pracht van het schiereiland wil leren kennen. Het landschap wordt gekenmerkt door weelderige groene heuvels die zich harmonieus afwisselen met adembenemende kliffen, schilderachtige dorpjes en adembenemende uitzichten. Verstopt te midden van olijfgaarden, citroenboomgaarden en geurende mirtestruiken, tref je talloze wandelpaden aan die je laten kennismaken met de pracht van het Sorrentijnse schiereiland.

Als je helemaal wilt opgaan in de betoverende schoonheid van Sorrento en haar omgeving, dan is het tijd om de natuur in te trekken. Wij brengen een aantal van de mooiste wandelroutes rondom Sorrento in kaart.

  1. Bagni Regina Giovanna

We trappen af met de meest laagdrempelige wandeling die je gemakkelijk vanuit het hart van Sorrento kunt bereiken: de route naar de Bagni Regina Giovanna.

Op kleine afstand van het bruisende stadscentrum strekt Punta del Capo (zie ligging hier) zich uit in zee. Aan de voet van de imposante kliffen ligt Bagni Regina Giovanna verscholen (zie ligging hier), een kleine baai met een onweerstaanbare charme. De baai wordt omarmd door majestueuze rotswanden, begroeid met weelderige mediterrane vegetatie. Hier komen de prachtige natuurlijke schoonheid en de boeiende geschiedenis van dit gebied op harmonieuze wijze samen.

Dit natuurlijke paradijsje ontleent zijn naam aan koningin Giovanna II d’Angiò, die in de 15de eeuw over de regio heerste. Ze koesterde een diepe liefde voor dit plekje en bracht hier naar verluidt tijd door met haar vele jonge minnaars. Deze betoverende locatie kreeg echter al eeuwen geleden de aandacht van bewonderaars.

De geliefde plek voor Rijke Romeinen

Rijke Romeinen hadden een bijzondere voorliefde voor dit kustgebied en lieten imposante villa's bouwen op de meest idyllische plekken langs zee. Aan het uiterste puntje van de klif, liggen de restanten van de majestueuze Romeinse villa van Pollio Felice, een afstammeling van een vooraanstaande familie uit Pozzuoli. Deze prachtige villa werd gebouwd in de eerste eeuw voor Christus op Punta del Capo di Sorrento, en de overblijfselen die nu nog te zien zijn, getuigen van haar indrukwekkende grootsheid. De ruïnes van dit complex strekken zich uit over een oppervlakte van ongeveer dertigduizend vierkante meter.

Dit weelderige complex was op verschillende manieren verbonden met de baai beneden. Met overdekte gangen, trappen en uitnodigende terrassen kon je moeiteloos afdalen naar het afgelegen baaitje, waar een verfrissende duik in het kristalheldere water altijd binnen handbereik was.

Wandeling vanuit het centrum van Sorrento

Vanuit het centrum van Sorrento is het een ontspannen wandeling van ongeveer 40 minuten. Terwijl je de hoofdweg (SS 145) volgt, kom je op een gegeven moment een wegwijzer tegen die je de juiste richting naar de baai wijst. Het laatste stuk voert je over een smal pad, waar sierlijke olijfbomen zich afwisselen met betoverende doorkijkjes, waarbij de Vesuvius de hoofdrol speelt.

Na een korte wandeling doemt de klif op, de plek waar ooit de grandioze villa stond en waarvan je op diverse plekken nog de sporen kunt bewonderen.

Het pad neemt je mee naar de top van de klif, waar je kunt ronddwalen tussen de overblijfselen en met eigen ogen het adembenemende panorama kunt ervaren dat de vroegere bewoners van de villa betoverde. Vanaf de top vervolgt de weg zich naar beneden, waar je al van bovenaf een glimp kunt opvangen van dit natuurlijke zwemparadijs. Het laatste stuk bestaat uit traptreden die je naar het kristalheldere water leiden.

Praktische informatie

  • Wees voorbereid op het feit dat er op deze locatie geen bars, restaurants of winkels te vinden zijn. Als je van plan bent wat tijd op deze plek door te brengen, zorg er dan voor dat je voldoende water en snacks meeneemt.
  • Bovendien moet je weten dat er geen traditioneel strand is. Er is wel een klein stukje kiezelstrand waar je na een duik even kunt ontspannen en zonnebaden, maar de ruimte is beperkt.
  1. Sentiero di Athena (Het pad van Athena)

Punta Campanella (zie ligging hier) is het uiterste puntje van het schiereiland dat je over een mooi wandelpad kunt bereiken. Het gebied is onderdeel van het beschermde zeegebied en is doordenkt van geschiedenis en mythe.

Volgens de legende verleidden de Sirenen op dit punt schippers met hun betoverende gezang, waardoor ze het roer verloren en hun schip tegen de rotsen lieten slaan. Alleen Odysseus wist veilig voorbij dit punt te varen en als blijk van dank bouwde hij hier een tempel voor de godin Athena, waar deze route zijn naam aan heeft te danken.

De route begint in het dorpje Termini, op het Piazza Santa Corce (zie ligging hier). Vanaf hier wandel je naar de Via Campanella en volgt daarna de duidelijke aanwijzingen. In het begin daalt de weg af en verandert in de Via Minerva, een eeuwenoud muilezelpad met originele Romeinse stenen. Deze kronkelende weg tussen olijfbomen leidt naar het uiterste puntje op het schiereiland.

Bij aankomst word je getrakteerd op een adembenemend uitzicht. Capri ligt charmant voor je, de Golf van Napels strekt zich uit aan de ene kant, en aan de andere kant zie je de Golf van Salerno. Op het voorgebergte staat een 14de-eeuwse toren op de plek waar ooit de tempel van Athena stond. Hier zijn ook overblijfselen van een Romeinse villa en een plaats waar kanonnen stonden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Na het bewonderen van dit alles begint de uitdagende klim. Het kan behoorlijk intens zijn, vooral op warme dagen vanwege het gebrek aan schaduw. Maar de schoonheid van de omgeving zal je constant verrassen. Terwijl je klimt, zie je aan de rechterkant de betoverende Baia di Ieranto (zie ligging hier), eveneens onderdeel van het beschermde zeegebied is.

Na het uitkijkpunt gaat de klim verder omhoog over een kronkelend pad tussen rotsblokken en planten en beeldige vergezichten. Na een pittige klim bereik je het hoogtepunt, de San Costanzo-kerk (zie ligging hier) bovenop Monte San Costanzo gelegen op 485 meter hoogte. Hier vergeet je snel de inspanning, want je wordt beloond met een adembenemend uitzicht.

Terwijl je rond de kerk loopt, zie je de Vesuvius, de Amalfikust met de Li Galli-eilandjes, de Golf van Salerno, Nerano en het natuurgebied waar je zojuist doorheen hebt gewandeld. Vanaf hier zie je ook Punta Campanella en de eilanden Capri, Ischia en Procida. Je kunt vanaf de kerk een gemakkelijk pad naar beneden nemen om terug te keren naar het startpunt in Termini.

Praktische informatie

  • Startpunt: Piazza Santa Croce in Termini
  • Lengte: 8 kilometer
  • Duur: 5 uur
  1. Sentiero Baia di Ieranto

In het charmante Nerano start een prachtige wandelroute die je meevoert naar de adembenemende Baia di Ieranto (zie ligging hier). Deze betoverende baai maakt deel uit van het beschermde zeegebied van Punta Campanella en is daardoor een waar stukje ongerepte natuur.

Het beginpunt van deze prachtige wandelroute vind je op slechts een steenworp afstand van het gezellige dorpsplein in Nerano (zie ligging hier). Het is onmogelijk om de route te missen, want er zijn duidelijke borden die je de weg wijzen. Het eerste deel van de wandeling voert je over een vrij vlak terrein, omringd door het weelderige groen van de mediterrane begroeiing. De azuurblauwe zee vormt het perfecte decor en onderweg word je getrakteerd op adembenemende uitzichten.

Het pad slingert verder over ruige treden, omringd door olijfbomen, cactussen en rozemarijnstruiken. Voor je ontvouwt zich een schitterend tafereel, met het eiland Capri in al zijn pracht, en de iconische Faraglioni-rotsen die de kustlijn sieren (zie ligging hier).

Het laatste deel van de route voert je langs een trap die ooit werd aangelegd door mijnwerkers in de vroege 20ste eeuw, toen dit gebied werd gebruikt voor het winnen van kalk uit een nabijgelegen groeve. Terwijl je naar beneden gaat, verschijnt de betoverende baai in beeld en lijkt het bijna alsof ze rechtstreeks uit een ansichtkaart komt.

Het kleine strand strekt zich uit langs kristalhelder water, verleidelijk om in te plonzen na de inspannende afdaling (zie ligging hier). Hier vind je geen strandtenten om ligstoelen te huren of om een hapje en drankje te bestellen, dus vergeet niet je eigen handdoek, voldoende water en snacks mee te nemen als je van plan bent een paar uur op deze paradijselijke plek door te brengen.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van Napels en Amalfikust? Met onze mooie rondreis door Napels en Amalfikust kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

Praktische informatie

  • Startpunt: In de buurt van het pleintje in Nerano (zie ligging hier)
  • Lengte: 4 kilometer
  • Duur: Ongeveer een uur om af te dalen. Iets meer voor terug
  1. Fiordo di Crapolla

Vanuit het dorpje Torca kun je afzakken naar de schilderachtige Fiordo di Crapolla (zie ligging hier). Volgens de overlevering zou de apostel Petrus hier aangekomen zijn tijdens zijn zware reis naar Rome.

Langs het wandelpad naar de baai stuit je op een charmante kapel die aan Petrus is gewijd. Dit pittoreske gebouwtje staat op de overblijfselen van een oude tempel gewijd aan de god Apollo, waar de baai zijn naam aan ontleent.

De baai is slechts te voet of per boot bereikbaar en behoudt zijn ongerepte schoonheid op het schiereiland. Het begin van deze route voert je langs een eeuwenoud muilezelpad, omringd door weelderig groene bossen en een kabbelend beekje. Na ongeveer 15 minuten wandelen ontvouwt zich een schilderachtig panorama voor je. Hier wisselt het groen van het omringende landschap zich af met de helderblauwe zee. Aan je linkerzijde zie je de drie Il Gallo-eilandjes (zie ligging hier) en Scoglio Vetara (zie ligging hier) in de glinsterende zee liggen, terwijl recht voor je de indrukwekkende Scoglio Isca (zie ligging hier) oprijst uit het water.

Je begint aan een spectaculaire afdaling van maar liefst 700 treden. Om de 50 treden vind je handige keramieken bordjes die je vertellen hoeveel stappen je nog moet zetten voordat je je bestemming bereikt. Maar wees gerust, deze afdaling voelt allesbehalve als een straf, want je wordt voortdurend beloond met adembenemende uitzichten. De natuurlijke schoonheid van de baai vormt de ultieme beloning, met kristalhelder water dat uitnodigt voor een verkwikkende duik.

Het is goed om te weten dat er op het strand geen strandtent, bar of restaurant te vinden is. Dus zorg ervoor dat je wat eten en drinken bij je hebt voor een ongestoorde en heerlijke ervaring.

Praktische informatie

  • Startpunt: Torca (zie ligging hier)
  • Lengte: 4 kilometer
  • Duur: 1 uur om af te dalen, iets langer terug omhoog over dezelfde route
  1. Wandelingen in Sorrento

Sorrento heeft zelf natuurlijk ook het een en ander te bieden. In deze betoverende kuststad vind je charmante straatjes, historische pleinen en de warme gastvrijheid van de lokale bevolking.

Als je op zoek bent naar een minder vermoeiende manier om de cultuur en geschiedenis van Sorrento te omarmen, dan zijn er fantastische stadswandelingen waarmee je de charme ontdekt die deze kustplaats te bieden heeft.

  1. Waar overnachten in Sorrento?

Sorrento is een populaire badstad, dus aan hotels en andere verblijf accommodatie is er geen gebrek. Wij geven graag een paar aanraders mee om te overnachten of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Sorrento.

Hotel Central

Vanaf het dakterras van Hotel Central heb je een fraai panorama op de Vesuvius en de baai van Napels. Vanaf mei tot september is het buitenzwembad toegankelijk. Verder zijn er nog tal van beauty en wellnessfaciliteiten voorzien. Het hotel ligt op 500 meter van het station en heeft een gratis shuttleservice heen en terug. Boek hier je verblijf in Hotel Central.

Coltur Suites

Coltur Suites ligt op letterlijk een minuut lopen van het strand en bied je een mooi zicht op de Marina Grande. Je komt er in een ruim appartement met alle moderne voorzieningen. Ook een zwembad hoef je niet te missen, je hebt toegang tot het zwembad van een nabijgelegen zusterhotel. Een leuk alternatief als je rustig wil verblijven, maar niet te ver van het centrum. Boek hier je verblijf in Coltur Suites.

Hotel Cristina

Dit hotel bied je dagelijks een gratis shuttle naar het centrum van de stad, dat op een kilometer afstand ligt. Het dakterras van het restaurant geeft je een panorama over de hele regio en van mei tot september kan je in het buitenzwembad terecht. Het hotel heeft ook een aangename tuin met olijf- en citroenbomen. Boek hier je verblijf in Hotel Cristina.

  1. Extra: download je gratis reisgids Napels

Wil je zeker niets missen tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 topbezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een volledig uitgestippelde rondreis en ga op pad. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii om in de stemming te komen!

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels & Amalfikust downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust
Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?