13 x mooiste bezienswaardigheden in het Zwitserse Wallis: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in het Zwitserse Wallis: wat zien & doen tijdens je bezoek?

18 maart 2024 in Zwitserland0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Wallis + verblijftips

Wallis is een van de 26 kantons van Zwitserland en misschien wel het mooiste van allemaal. Wallis, of Valais in het Frans, kan uitpakken met de hoogste bergen van de Alpen, iconische bergtoppen en gletsjers en betoverende dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Om nog maar te zwijgen van de uitzonderlijke wandelpaden die je op onklopbare uitzichten trakteren.

We zetten hieronder de niet-te-missen bezienswaardigheden van Wallis op een rijtje.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Wallis

ReisgidsDownload hier je preview reisgids Zwitserland
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HotelsAanbeloven overnachtingen in het kanton Wallis zijn:
Tours & tickets

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Wallis

Wallis, ook bekend als het kanton Wallis, ligt in het zuidwesten van Zwitserland. Wallis wordt omringd door de Zwitserse Alpen en grenst aan Frankrijk in het westen en het zuiden, aan Italië in het zuidoosten. Ontdek deze bergachtige regio tijdens onze roadtrip door Zwitserland.

Ligging van Wallis en de bezienswaardigheden op de kaart

  1. Matterhorn

De Matterhorn rijst met zijn karakteristieke piramidevorm op boven de omliggende bergen. Waaghalzen kunnen de uitdaging aangaan en deze iconische piek beklimmen, maar dat is enkel weggelegd voor klimmers met veel ervaring. Gewone toeristen zoals jij en ik kunnen wel gewoon genieten van de adembenemende uitzichten die de omgeving van de Matterhorn in petto heeft.

Er zijn verschillende manieren om de Matterhorn van dichtbij te bekijken

Het makkelijkst is om gewoon naar Zermatt te gaan, een pittoreske stad aan de voet van de berg vanwaar je de beroemde piek overal boven je ziet uittorenen. Zermatt bereiken kan enkel met de trein. De stad ligt namelijk ingesloten door hoge bergtoppen en is niet toegankelijk voor auto’s.

Naar de Matterhorn met de Gornergrat-trein

  • De Gornergat is een tandradbaan die je naar de top van de Gornergrat brengt, op 3089 meter hoogte.
  • Je hebt er een onklopbaar uitzicht op een van Europa’s beroemdste bergen en 28 andere pieken die boven de 4000 meter uitsteken.
  • De tandradbaan vertrekt vanuit Zermatt.
  • Je kan eventueel ook uitstappen bij het station Rotenboden, waar je een korte wandeling kan maken naar het meer Riffelsee. Daar wordt de Matterhorn bij goed weer weerspiegeld in het water en dat levert fantastische foto’s op.

TICKETS: Reserveer je treintickets voor de Gornergrat-trein hier online.

  1. Jungfrau-Aletsch

Het Jungfrau-Aletsch-gebied is een UNESCO-werelderfgoedsite. Het is een uitgestrekt wonderland van besneeuwde toppen en imposante gletsjers. Voor wandelliefhebbers zijn er vele schilderachtige paden die langs serene bergmeren en uitgestrekte alpenweiden slingeren.

De ster van de regio is de Aletsch-gletsjer, de grootste gletsjer van de Alpen

  • De Aletschgletsjer is toegankelijk vanuit verschillende omliggende dorpen, waaronder Bettmeralp, Riederalp, en Fiesch.
  • Die dorpen kan je dan weer bereiken via treinen en kabelbanen vanuit steden als Brig en Zermatt. Het allerbeste uitzicht op de gletsjer krijg je vanuit Bettmeralp. Je bereikt dat dorp vanuit Betten met een kabelbaan.
  • Rondom de gletsjer lopen verschillende wandelpaden, waarvan de Aletsch Panormaweg de populairste is (zie hier). Draag wel een paar goede wandelschoenen.

PARAGLIDING: De meest originele manier om de gletsjer en de omliggende bergpieken te bewonderen, is door te paragliden. Je vliegt dan over de gletsjer en kan genieten van het uitzicht vanuit vogelperspectief. Een onvergetelijke ervaring! Boek hier paragliding over de Aletsch-regio.

  1. Dufourspitze

De allerhoogste piek van Zwitserland is de Dufourspitze met een hoogte van 4634 meter. Daarnaast is het ook de hoogste top van de Monte Rosa, een bergmassief op de grens tussen Italië en Zwitserland. Het beklimmen van die piek behoort voor de meeste mensen niet tot de mogelijkheden, maar je kan de top wel spotten vanuit heel wat plekken. Een van de beste uitzichten zie je vanop de Gornergrat en van bij het meer Riffelsee (bekijk ligging).

  1. Saas-Fee

Saas-Fee is een bekende toeristische trekpleister die bezoekers verwelkomt met sfeervolle straten en traditionele houten chalets. Neem de tijd om door de steegjes te dwalen, snuif de alpiene sfeer op en geniet van de Zwitserse specialiteiten in de bergrestaurants. De omgeving van Saas-Fee staat ook bekend om zijn populatie speelse marmotten, al is het niet eenvoudig om die ook te spotten.

Saas-Fee is niet groot, maar heeft wel verschillende toeristische trekpleisters

  • De Metro Alpin, 's werelds hoogste ondergrondse kabelbaan, bijvoorbeeld voert bezoekers naar de indrukwekkende Allalin-gletsjer.
  • Het Mittelallalin-platform met het ijspaviljoen (bekijk ligging) biedt dan weer een panoramisch uitzicht en je kan er een betoverende ijsgrot bezoeken.
  • Ook het uitkijkpunt Längfluh (bekijk ligging), met betoverende zichten op de Feegletscher, is een absolute aanrader.

LEESTIP: Op wintersportvakantie in Zwitserland? Lees meer over een ski- en snowboardvakantie in Zwitserland.

  1. Grimentz

Het beeldschone dorpje Grimentz is een absoluut hoogtepunt bij een bezoek aan de Val d’Anniviers. De prachtige, houten huizen, versierd met honderden geraniums, maken dit een heerlijke plek voor een wandeling. Het dorp ligt op een hoogte van 1564 m rond een burgerhuis uit 1550. In de omringende vallei zijn er tal van opties om te wandelen of fietsen. Je kan er ook de vlakte voor de Moiry-gletsjer verkennen, en in de wintermaanden kan je er skiën of de rodelbaan nemen.

  1. Sion

Sion (of Sitten in het Duits) is de historische hoofdstad van het Zwitserse kanton Wallis. De oude stad dateert uit de middeleeuwen en je vindt hier dus tal van historische gebouwen en bezienswaardigheden. De geschiedenis van Sion gaat terug tot de steentijd. Er werden menhirs van 5000 jaar oud gevonden, net als een van de grootste Keltische necropolen van Zwitserland.

OVERNACHTINGSTIP: Hôtel du Rhône bevindt zich op een rustige locatie in het centrum van Sion en biedt panoramisch uitzicht op de Walliser Alpen en de Valère-basiliek.

De heuvel van Valere met zijn basiliek werd genoemd naar de moeder van een Romeinse stadsprefect. De funderingen van de collegiale kerk dateren uit de Keltische periode. De kerk werd voor het eerst vernoemd in documenten van 1000 jaar oud, en er staat een orgel uit de 15de eeuw.

Op de aangrenzende heuvel van Tourbillon vind je de overblijfselen van een 13de-eeuws bisschoppelijk paleis, terwijl je in de oude stad onder meer de kathedraal uit de 15de eeuw kan bewonderen op het levendige Place du Midi. De 14de-eeuwse Heksentoren maakte oorspronkelijk deel uit van de stadsomwallingen, maar werd later een gevangenis voor vermoedelijke heksen.

  1. Barrage de Moiry

Het stuwmeer van Moiry is een indrukwekkend meer dat gecreëerd werd door een gigantische dam. Het heldere water wordt omgeven door ruige bergtoppen en dat levert fantastische foto’s op. Je kan het meer bewonderen vanop een wandelpad. De dam is bereikbaar vanuit het dorpje Grimentz, dat we je hierboven al voorgesteld hebben. Het Barrage de Moiry heeft een bezoekerscentrum waar je meer te weten komt over de constructie van de dam, de lokale flora en fauna, en de geologische aspecten van het gebied.

Boek een onvergetelijke daguitstap of excursie in Valais (Wallis)

  1. Bisses du Valais

In dit stukje Zwitserland vind je ook verschillende bisses: oude irrigatiekanalen die als levensaders door de bergen stromen. Vandaag worden ze gebruikt als wandelpaden die je naar afgelegen dorpjes brengen en onderweg indrukwekkende uitzichten bieden. De bisses van Wallis zijn de perfecte symbiose van mens en natuur. Er zijn verschillende Bisses-paden verspreid over het kanton Wallis.

De populairste zijn de Bisse du Ro, de Bisse de Savièse en de Bisse du Tsittoret.

  • Het pad van Bisse du Ro begint bij het dorp Chippis en loopt verder naar de pittoreske wijngaarden van Savièse. Het hele traject is 11 km lang en van gemiddelde moeilijkheid. Het wandelpad brengt je vanaf het meer van Tseuzier langs torenhoge rotswanden en je passeert ook een 120 meter hoge loopbrug.
  • De Bisse de Savièse/Torrent Neuf begint bij het gelijknamige dorpje en is iets uitdagender omwille van het hoogteverschil. Je legt 8 km af.
  • De Bisse du Tsittoret trekt door de betoverende Tièche-vallei en biedt onderweg panoramische uitzichten. Je vertrekt vanuit Vermala en legt eveneens ongeveer 11 km af.
  1. Leuk

De kleine stad Leuk is een zonnige plek met mooie 16de-eeuwse straten. Hier valt veel te ontdekken, van 4 historische bad- en spacomplexen tot een middeleeuws bisschoppelijk paleis, die getuigen van de grote rol die Leuk gespeeld heeft in de geschiedenis van het kanton Wallis.

Samen met Susten vormt Leuk de toegang tot het natuurreservaat Pfynwald, met het grootste aaneengesloten dennenbos van Midden-Europa. Je kan hier genieten van een rijkdom aan flora en fauna, waaronder meer dan 100 soorten broedvogels in hun natuurlijke habitat. Het natuurpark strekt zich uit vanaf de terrasvormige wijngaarden tot de bergen, en omvat verschillende ecosystemen.

  1. Saillon

Saillon is een charmante, oude marktstad vol geschiedenis, met sporen uit het neolithische, Romeinse en middeleeuwse tijdperk. Je vindt er een torentje van 1000 jaar oud dat heelhuids de tand des tijds heeft doorstaan. Saillon trekt veel bezoekers dankzij haar authentieke sfeer, wijnen, fruit, warmwaterbronnen en knappe ambachten. Hier worden elk jaar middeleeuwse festivals gehouden, en er is een museum gewijd aan Farinet, bandiet en volksheld. Saillon heeft ook een voetgangersbrug en een wijngaard die de kleinste ter wereld zou zijn.

  1. Sint-Bernardshonden

Wallis staat ook bekend als de thuis van de Sint-Bernardshond

Het ras is vernoemd naar het Sint-Bernardklooster, gelegen in de bergen van Wallis. Dat klooster, gesticht in de 11e eeuw, had Sint-Bernardshonden die oorspronkelijk gefokt en getraind werden door monniken om het klooster te bewaken en reizigers de Alpen te helpen doorkruisen.

Sint-Bernardshonden groeiden in de regio snel uit tot bekende helpers voor reddingswerken. Ze werden ingezet om verloren reizigers te vinden die vermist raakten tijdens hevige sneeuwstormen. In Wallis is de Sint-Bernardshond een toeristische attractie geworden.

  • Bezoek het Sint-Bernardklooster bezoeken, waar je meer te weten kan komen over de geschiedenis van het ras en je de vriendelijke honden ook in het echt beter kan leren kennen.
  • In Martigny kan je Barryland bezoeken, een museum gewijd aan de Sint-Bernardshonden waar je ook met hen kan gaan wandelen.

OVERNACHTINGSTIP: Auberge de l'Hospice ligt op slechts een steenworp afstand van de Fondation Barry du Grand-St-Bernard en tegenover het Hospice du Grand-St-Bernard! Een ideale uitvalbasis.

  1. Lac Souterrain de St-Leonard

Tussen Sion en Sierre kan je een boottocht maken op het ondergrondse meer van Saint-Léonard. Dit is het grootste, ondergrondse meer dat per boot bereikbaar is. Gidsen vertellen je alles over de geschiedenis van de grot en de geologische processen die tot haar vorming geleid hebben.

Het meer zelf is ongeveer 300 m lang en 20 m breed. Sinds deze plek in 1949 toegankelijk werd voor toeristen, komen er elk jaar ongeveer 80.000 bezoekers. In het kristalheldere water zwemmen forellen, en varenrouwmuggen, de enige bewoners van deze ondergrondse wereld, hangen hun larven aan de muren van de grot. De verschillende soorten gesteente in deze 10 meter hoge grot worden knap weerspiegeld in het oppervlak van het water. Meer info op de website.

  1. Sluit je dag af met een heerlijke raclette of fondue

Een bezoek aan Wallis is niet compleet zonder te genieten van de typisch Zwitserse gerechten. Proef de heerlijke Zwitserse raclette of (kaas)fondue in een sfeervol bergrestaurant. De Walliser Raclette AOP is een halfzachte volvette kaas en heeft zijn unieke smaak te danken aan de rijke bergflora van Walllis, het mediterrane klimaat en de tradionele bereiding! Net zo heerlijke zij de (kaas)fondues die je ook in de meeste restaurants kan proeven, zeker in toeristische regio’s.

  1. Waar overnachten in Wallis?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in het Zwitserse kanton Wallis? Zermatt, gelegen aan de voet van de Matterhorn, het charmante bergdorp Saas Fee en de hoofdstad Sion zijn ideale plekken om te overnachten. Hieronder lees je alvast enkele leuke verblijven, of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Wallis.

  • Het Hôtel des Vignes ligt tussen de glooiende wijngaarden, op slecht 4 km van Sion. Je verblijft in ruime, modern ingerichte kamers waarvan sommigen uitzicht bieden op de wijngaarden.
  • Hotel Butterfly, BW Signature Collection is rustig gelegen het centrum van Zermatt, op slechts 250 meter van het treinstation Gornergratbahn en de skibushalte!
  • Hotel Burgener, in Saas-Fee, biedt eenvoudige kamers in alpinestijl met balkon met uitzicht op de bergen. In het restaurant kan je genieten van klassiek Zwitserse specialiteiten.
  • Of verblijf in de gezellig ingerichte appartementen van Apartment Alpharmonie in Zermatt. 's Ochtends is het heerlijk wakker worden met een kop koffie op het terras met uitzicht op de Matterhorn.
  1. Mis niets tijdens je verblijf in Zwitserland met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Zwitserland? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zwitserland met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Zwitserland.

Zwitserland

Gratis reisgids Zwitserland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?