13 x mooiste bezienswaardigheden in de Turkse badplaats Bodrum: wat zien & doen?

13 x mooiste bezienswaardigheden in de Turkse badplaats Bodrum: wat zien & doen?

2 oktober 2023 in Turkije0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bodrum + verblijftips

Bodrum ligt op een schiereiland aan de Turkse westkust in de Golf van Gökova. De badplaats met opvallend witte huisjes vormt zowat de overgang tussen de Turkse westkust en de Egeïsche kust.

De Turkse badplaats kan uitpakken met een adembenemende turquoise kustlijn, goudgele zandstranden, een levendige jachthaven met dobberende boten en een handvol toeristische attracties. Niet voor niets, een van de meest geliefde bestemmingen in Turkije voor een zonvakantie

Inhoud artikel

Ontdek de mooiste plekjes in Bodrum op de kaart

  1. De jachthaven van Bodrum

De jachthaven van Bodrum, Bodrum Marina fungeert als het kloppende hart van deze charmante badplaats. Het uitzicht op de glinsterende zee en de majestueuze jachten die langs de kade dobberen, creëert een betoverende ambiance.

De bruisende haven herbergt een scala aan winkels, boetieks en restaurants en je kan er rond snuisteren tussen de leuke souvenirs en lokale kunstwerken. Proef zeker eens van de heerlijke verse vis en zeevruchten en traditionele Turkse gerechten terwijl je geniet van het serene uitzicht op de Egeïsche Zee.

Vooral ’s avonds komt de haven helemaal tot leven. Verschillende bars, clubs en discotheken in de buurt zorgen voor een levendige sfeer en bieden een verscheidenheid aan entertainmentopties om de nacht in stijl door te brengen. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Diamond of Bodrum ligt pal aan het strand met een schitterend zicht op de haven van Bodrum. Het hotel beschikt over moderne kamers, verschillende zwembaden en een spa (tegen betaling). Meer info en boeken.

  1. Oude windmolens van Bodrum

Een van de symbolen van Bodrum zijn wellicht de oude windmolens van Bodrum. De Bodrum Yel Değirmenleri vind je op de heuvels net buiten de stad (bekijk ligging). In de jaren 1850 werden voor het eerst windmolens gebouwd op heuvels die waren blootgesteld aan hevige wind. De charmante oude windmolens hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid en werden gebruikt om graan te malen en zoveel mogelijk wind op te vangen. Vandaag de dag zijn de molens het symbool van de wijk Muğla en bieden ze een schitterend uitzicht op de omgeving, vooral bij zonsondergang.

Download onze wandeling door Bodrum en kom alvast langs de mooiste plekjes.
  1. De Myndos-poort

Ooit bedoeld om vijandelijke invasies buiten te houden, vormde deze poort de toegang tot een 7 kilometer lange stadsmuur die de vroegere stad Halicarnassus omringde. Hoewel het grootste deel van de stadsmuur weg is, is de Myndos-poort een overblijfsel dat nog steeds getuigt van het roemrijke verleden van Bodrum.

In zijn gloriedagen, speelde de poort een cruciale rol tijdens de Slag bij Myndos in 333 voor Christus. Voor een lange tijd kon het de legertroepen van Alexander de Grote tegen houden en hoewel de stad uiteindelijk toch in handen viel van Alexander, hield de Myndospoort stand. Tegenwoordig kan je de ruïnes van de Myndos-poort bezichtigen en genieten van een adembenemend uitzicht. De poort is gratis te bezoeken en ligt op ongeveer 30 minuten lopen van het centrum van Bodrum.

  1. Het amfitheater van Bodrum

Het oude theater, ook wel bekend als het "Antik Tiyatro" is een opmerkelijke archeologische site net buiten het centrum van Bodrum. Het amfitheater werd gebouwd tegen de rotsachtige heuvels in de 4de eeuw voor Christus.

Het had een capaciteit van ongeveer 13.000 toeschouwers en is ondanks het bouwjaar nog steeds in gebruik; regelmatig worden er culturele evenementen zoals concerten georganiseerd. Van theatervoorstellingen tot muziekconcerten en filmvertoningen. Bij je bezoek aan het theater heb je ook een fantastisch uitzicht op het stadsbeeld, de kustlijn en de jachthaven van Bodrum.

  1. Het Mausoleum van Halicarnassus

Het Mausoleum van Halicarnassus werd in de 4de eeuw gebouwd ter ere van Mausolos, heerser van de streek Caria. In de oudheid behoorde het tot de zeven wereldwonderen en was het ongeveer 45 meter hoog. Er is jammer genoeg niet veel overgebleven van het mausoleum, maar dankzij historische verslagen en archeologische opgravingen kan men er wel een beeld bij vormen.

  1. Bodrum Bazaar

In het verlengde van het mausoleum bevindt zich de Bodrum Bazaar. Deze overdekte markt is de place to be om leuke souvenirs te kopen voor het thuisfront. Op de markt vind je onder andere een breed scala aan traditionele kledij, schoenen, handtassen, sieraden, textiel en nog zo veel meer.

BOEK JE ZONVAKANTIE: Kan je haast niet wachten om je vakantie aan de Turkse badplaats te plannen? Bekijk dan snel de Bodrum aanbiedingen bij TUI.
  1. Zeki Müren Kunstmuseum

Gewijd aan de beroemde Turkse zanger, componist en acteur Zeki Müren, is het Zeki Müren Kunstmuseum een eerbetoon aan zijn leven en werk. Het museum is gevestigd in het voormalige huis van Zeki Müren en herbergt een uitgebreide collectie van zijn schilderijen, flamboyante kostuums en memorabilia. Je krijgt tijdens je rondleiding ook een korte introductie over het leven en zijn succes. Je vindt het museum in een straat die ook zijn naam draagt (bekijk ligging).

  1. Ontspannen op het Bodrum stadstrand

Bodrum is natuurlijk vooral gekend als populaire badplaats aan de Turkse Westkust. Een bezoekje aan een van de mooiste zandstranden mag dan ook niet ontbreken . Bodrum Plajı oftewel het Bodrum stadsstrand, is een van de drukste stranden van de badplaats. Langs het brede zandstrand vind je ligstoelen, parasols en douches die je tijdens je verblijf kan huren. Er zijn ook diverse restaurants, bars en cafés in de omgeving waar je kan genieten van heerlijke maaltijden en verfrissende drankjes.

Vlakbij Bodrum Plajı vind je rondvaartbedrijven waar je een mooie boottochten en excursies in de omgeving kan boeken. Interesse? Meer info op de website.

Enkele andere stranden die je in Bodrum kan bezoeken zijn: Gumbet Beach (populair voor watersportactiviteiten), Bodrum Kayaliklar Erkek Plaji en Aspat Beach (privéstrand bij het Radisson Aspat Beach Hotel).
  1. Bezoek de Petrusburcht

De Petrusburcht verdeelt de Turkse badplaats in twee. Aan de westkant heb je het mondainere deel aan de jachthaven en ten oosten heb je de uitgaansbuurt met bars en betaalbare restaurants.

In de burcht zit een boeiend museum gehuisvest waar je meer te weten komt over onderwaterarcheologie. Je ziet er onder andere vondsten uit scheepswrakken (ivoor, koper...) en maakt er kennis met de technieken die gebruikt worden om zo’n wrak, heel diep in de zeebodem verzonken, te onderzoeken.

Er is ook een moskee en een mooie beeldentuin waar je heerlijk kan wandelen. Als je bij twee beelden de bedenking maakt dat die toch een wel erg belabberde indruk nalaten, dan komt dit omdat, zo wil men ons doen geloven, het aanraken van de beelden eeuwig liefdesgeluk zou brengen.

TIP: Boek hier je begeleide wandeling door Bodrum, inclusief een bezoek aan de Petrusburcht.

  1. Boek een leuke excursie tijdens je vakantie in Bodrum

Verblijf je meerdere dagen in Bodrum en heb je geen zin om hele dagen aan het zwembad te hangen? Dan raden we aan om eens een leuke excursie te boeken. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete excursies die je kan maken in Bodrum en nabije omgeving of bekijk meteen het volledige aanbod excursies hier.

  1. Waterpret in Dedeman Aquapark

Ben je op vakantie naar Bodrum met kinderen? Breng dan een bezoekje aan het Dedeman Aquapark, een van de grootste waterparken van Turkije. Het aquapark strekt zich uit over zo’n 40.000 m² en heeft maar liefst 26 glijbanen, 8 verschillende watertunnels, watergrotten en een gigantische jacuzzi. Meer info op de website.

Bestel je tickets voor het Aquapark Dedeman Bodrum

  1. De mooiste daguitstappen vanuit Bodrum

Wie graag de omgeving van Bodrum wilt verkennen, kan altijd een excursie of daguitstap boeken. Er zijn verschillende interessante plekjes in de omgeving die de moeite waard zijn om te bezoeken. Hieronder alvast enkele van onze favoriete uitstappen die je kan overwegen tijdens jouw bezoek aan Bodrum.

Dagtrip naar Pamukkale en Hiërapolis

Een van de populairste uitstappen die je kan doen is naar de unieke travertijnterrassen van Pamukkale. Pamukkale betekent "katoenen kasteel" in het Turks, en wanneer je deze bijzondere met water gevulde terrassen zal zien, begrijp je meteen waarom. De helderwitte, travertijnen, terrasvormige zwembaden werden door de eeuwen heen in de heuvels gevormd.

Op de top van Pamukkale ligt de ongelooflijke oude Grieks-Romeinse stad Hierapolis, een extra reden om Pamukkale een bezoekje te brengen. De plek staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt heel wat toeristen.

TIP: Maak het jezelf gemakkelijk en boek een georganiseerde dagtrip naar Pamukkale en Hiërapolis.

Bezoek het Griekse eiland Kos

Of steek de grens over en vaar naar het Griekse eiland Kos. Vanuit de haven van Bodrum vaar je naar het eiland in een halfuurtje. Op het eiland heb je ruim voldoende de tijd om de charmante straatjes te verkennen van de oude stad Kos, te zonnebaden op de mooiste stranden en de oude ruïnes te verkennen. Dompel jezelf onder in de sfeer van de oude stad, proef van typische lokale gerechten en ervaar de Griekse gastvrijheid.

TIP: Boek hier je veerbootticket naar het eiland Kos, inclusief hoteltransfer.

UNESCO-werelderfgoedlocatie Efeze

Efeze mag je gerust beschouwen als één groot, spectaculair openluchtmuseum. De Grieks-Romeinse ruïnes behoren tot de grootste en best bewaarde van het continent. Door aardbevingen en invasies werd de stad in de loop der eeuwen verschillende keren beschadigd, maar toch zijn veel bouwwerken in opmerkelijk goede staat bewaard gebleven.

TIP: Bekijk alle mogelijke daguitstappen naar Efeze vanuit Bodrum. Sommige dagtours zijn inclusief hoteltransfers, lunch, rondleidingen etc.

  1. Waar overnachten in Bodrum?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je vakantie in Bodrum? Je kan overnachten in het centrum van Bodrum, dichtbij de haven, of de wijken die net buiten Bodrum liggen zoals Gümbet en Bitez. Wij hebben alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst, of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, resorts en pensions in Bodrum hier.

  • Het Akkan Hotel bevindt zich in het centrum van Bodrum, op wandelafstand van de Petrusburcht. Dit gezellige stadshotel is voorzien van moderne kamers, een terras met panoramisch uitzicht op zee en een a-la-carterestaurant waar je kan proeven van lokale gerechten. Meer info en boeken.
  • Manzara Boutique Hotel is gelegen in een rustige buurt op een heuvel vlakbij het levendige centrum van Bodrum. Het bestaat uit verschillende kleine gebouwen die gescheiden worden door charmante straatjes. Het zicht op de baai, het kasteel en de haven van Bodrum is werkelijk adembenemend. Meer info en boeken.
  • Eerder op zoek naar een familieresort? Dan is het Hotel Bodrum Holiday Resort misschien wel iets voor jou. Dit resort ligt aan een rotsachtig strand en biedt ruime familiekamers, drie grote zwembaden, watersportactiviteiten, een kids club en een buffetrestaurant met all-inclusive formule. Meer info en boeken.
  1. Wacht niet langer en boek voordelig jouw reis naar Bodrum

Bodrum is een gezellige Turkse badplaats en een van de populairste toeristische bestemmingen in Turkije. De hierboven genoemde bezienswaardigheden zijn slechts enkele van de vele redenen waarom je Bodrum op je volgende vakantie zou moeten bezoeken. Dus waar wacht je nog op?

Boek vandaag nog je ticket naar het paradijs

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Bekijk dan zeker ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Turkije?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Turkije? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Turkije en Turkse Kust met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten).

Turkse Kust & Rivièra

Gratis reisgids Turkse Kust downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?