13 x mooiste stranden in Toscane? Onze favoriete badplaatsen + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste stranden in Toscane? Onze favoriete badplaatsen + kaart

19 maart 2024 in Toscane0 reacties

Overzichtje met de mooiste stranden en badplaatsen in Toscane + tips

De Toscaanse kustlijn heeft met haar lengte van maar liefst 633 kilometer genoeg te bieden aan de talloze toeristen die ze elk jaar in grote getallen komen opzoeken. Niet alleen vanwege haar schoonheid, maar ook door het warme welkom dat je hier krijgt van de plaatselijke bevolking.

Er is niets beter dan na een dagje rondlopen in een gezellig Toscaans stadje uit te blazen op een strand in het zonnetje en te genieten van dolce far niente. Ontdek in deze blogpost alvast enkele van de mooiste stranden van Toscane.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Toscane

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Firenze of Pisa, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze roadtrip zijn:
PakketreizenKijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 556) of Euroreizen (va. € 485) of op de Vespa door Toscane? (va. € 670)
HuurautoIn Toscane is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste stranden in Toscane

  1. Torre Mozza

Vlakbij de zee staat de Torre Mozza: een kusttoren met defensieve functies daterend uit de 16de eeuw, die deel uitmaakt van een hele reeks soortgelijke constructies die je langs de gehele kust van de Maremma kan vinden. Dit alleen al maakt het een heel bijzonder strand, voeg hier het schilderachtige Sterpaia natuurpark aan toe waarin het ligt en je begrijpt waarom dit strand op ons lijstje staat.

Doordat er tevens een rots uit de zee komt die de hoogste golven tegenhoudt, wordt er een natuurlijke poel gecreëerd op slechts een paar meter van de kust wat dit tot een populaire zwemplek van heel wat vissen (zoals harder en brasem) maakt.

Er is een rif dat ongeveer 30 meter parallel loopt aan de kustlijn en ideaal is voor snorkelaars. Het strand ligt ongeveer 3 km ten noorden van Follonica (bekijk ligging) en je kan hier parasols en ligbedden huren, net zoals iets een hapje eten of iets drinken.

  1. Spiaggia della Rocchette

Spiaggia della Rocchette werd al meermaals bekroond met 5 zeilen door Legambiente voor milieu- en toeristische kwaliteit en door haar fijn zand en een imposante klif, kan je genieten van een kristalheldere zee die bovendien bijna altijd kalm is (en waar je heerlijk kan snorkelen).

Achter het strand ligt een bos met onder meer zeedennen en in het noordwesten ligt een klein voorgebergte dat de baai beschermt tegen stromingen en wind, waarop het imposante Forte delle Rocchette staat, een oude wachttoren uit de 12de eeuw. Het strand bestaat grotendeels uit fijn goudkleurig zand, waarbij je her en der ligzetels en parasols kan huren.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Toscane.

  1. Spiaggia delle Cannelle

Spiaggia delle Cannelle ligt aan de oostkust van het eiland Giglio en kijkt uit over het prachtige voorgebergte Argentario. Het is een van de grootste stranden van het eiland, na dat van Campese en kan gerust wedijveren met heel wat tropische bestemmingen.

Het fijne zandstrand is ongeveer 100 meter lang en vlakbij de kust is het water ondiep, wat dit tot de ideale plek maakt om met je (kleine) kroost te komen zwemmen. Je kan er ook parasols en ligbedden huren en een hapje eten.

  1. Cala del Gesso

Cala del Gesso wordt vaak beschouwd als het mooiste strand van Argentario en ligt in de provincie Grosseto, op een steenworp afstand van Porto Santo Stefano. De speciale charme van de baai zal je ongetwijfeld betoveren en het feit dat je dit strand niet zo gemakkelijk kan bereiken draagt hier enkel toe bij.

Ofwel neem je de boot (vanuit Porto Ercole) ofwel rijd je tot Cala Moresca en wandel je ongeveer 700 meter tot je beloond wordt met een fenomenaal uitzicht. Het water is zo helder dat je het zou willen drinken, waardoor je ook de talloze vissen kan zien rondzwemmen.

  1. Spiaggia Marina di Pisa

Je zou het misschien niet meteen durven denken, maar ook in de prachtige kunststad Pisa kan je tijdens je stedentrip genieten van een dagje zonnebaden aan het strand. Marina di Pisa is een mengeling van zand en kiezels en dankzij de golfbrekers is de zee lekker kalm. Dit strand is ideaal voor een frisse duik te nemen nadat je de scheve Toren van Pisa beklommen hebt (nog geen tickets? boek hier je tickets voor Torre di Pisa).

  1. Feniglia

Volgens de overlevering zou niemand minder dan Caravaggio hier zijn laatste adem uit hebben geblazen en hoewel dit verhaal later werd weerlegd, kan je begrijpen waarom het de ronde deed. Deze plek is zo mooi dat je je wel kan inbeelden dat schilders hier de eeuwige rust zouden komen opzoeken. Dankzij de aanwezigheid van het dennenbos van het Dune di Feniglia reservaat is het strand beschut tegen de wind en in de warme zomermaanden zorgt dit ook voor welgekomen schaduw.

Feniglia is perfect voor wie de hele dag aan zee wil doorbrengen, eventueel onderbroken door een mooie wandeling langs de kust, en voor wie waterpret wil afwisselen met andere sportieve activiteiten, zoals wandelen of fietsen. Bovendien is er ook heel wat fauna aanwezig zoals damherten, reeën en soms zelfs flamingo’s.

  1. Cala Violina

Cala Violina dankt haar naam aan het feit dat het bestaat uit kwartskorrels die, als ze tegen elkaar worden gewreven, een geluid voortbrengen dat lijkt op de snaren van een viool. Dit zeldzame fenomeen komt maar op een paar plekken voor in de wereld waarvan de Australische Gold Coast het bekendste is.

Het strand maakt deel uit van het natuurreservaat Bandite di Scarlino en is zonder twijfel een van de mooiste stranden van Toscane (en geheel Italië). Het water is buitengewoon helder en kalm, ideaal voor snorkelliefhebbers. De baai wordt omringd door een groot dennenbos dat de baai beschermt en een sfeer van rust en vrede creëert. In de zomer is er een kleine kiosk waar je broodjes en drankjes kan kopen.

  1. La Cacciarella

Bovenstaande stranden kunnen zeker in de zomermaanden, tijdens je roadtrip Toscane, vrij druk zijn, daarom geven we je ook nog een optie om de rust op te zoeken. Het strand van Cacciarella ligt geïsoleerd en afgelegen en kan je enkel via de zee of via een iets uitdagende wandelroute (van 20 minuten) bereiken.

Je wordt echter beloond met schitterende uitzichten op inhammen en rotsen en het fenomenale contrast van het blauwgroene water, de grijze rotsen en een stuk rode aarde. Je kan van hier al zwemmend ook de mooie Grotta del Turco bezoeken.

HUURAUTO: Om de mooiste stranden van Toscane te bereiken, beschik je best over een eigen auto want het openbaar vervoer komt namelijk niet overal. Wij raden je dan ook aan om een auto te huren via SunnyCars.

  1. Spiaggia di Sansone

Voor dit strand moet je op het eiland Elba zijn, net buiten Portoferraio om precies te zijn. Het contrast van de witte kiezels van de kustlijn en kliffen met het water dat licht- en donkerblauw combineert met turquoise en groen zal je adem gegarandeerd benemen.

Al zwemmend (of per waterfiets of kajak) kan je ook de vele grotten bezoeken of ravijnen, die als het ware verborgen liggen langs het strand. Een rotsformatie scheidt het strand van Sansone van dat van La Sorgente. Dit is ook een wondermooie plek om van een onvergetelijke zonsondergang te genieten.

  1. Marina di Campo

Een ander mooi zandstrand op het eiland Elba is Marina di Campo, meteen ook het breedste strand van Elba. Marina di Campo is zo'n 2 kilometer lang en is gelegen voor het gelijknamige stadje waardoor het zeer toeristisch is.

  1. Spiaggia di Castiglioncello

Castiglioncello heeft als bijnaam de ‘parel van de Tyrreense Zee' en is bovendien ook bijzonder geliefd bij surfers. Wanneer je de rode kliffen over de zee ziet uitkijken naar de wondermooie baaien met smaragdgroen water, begrijp je meteen waarom dit strand zo geliefd is en heel wat schilders inspireerde. Ook de brede witte zandstranden van Vada (6 km zuidelijker) zijn een bezoekje waard.

  1. Spiaggia di Baratti

Dit fijne zandstrand ligt in de schitterende Golf van Baratti, aan de Etruskische kust en maakt deel uit van het Archeologisch Natuurpark Val di Cornia. Wat dit strand zo bijzonder maakt is dat het in het noorden grenst aan een grasveld (door de plaatselijke bewoners ‘il pratone’ genoemd), wat vrij ongebruikelijk is voor een strand. Daarnaast is er ook een dennenbos, waar je heerlijk in de schaduw kan verpozen.

  1. Welke auto huren voor je rondreis door Toscane?

Op zich maakt het niet zoveel uit welke auto je huurt voor je vakantie in Toscane. De wegen zijn over het algemeen in goede staat, dus je hebt niet per se een 4x4 nodig. Het hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur en het aantal vakantiegangers. Ook de hoeveelheid bagage kan soms een rol spelen. Je wilt natuurlijk niet als sardienen in blik zitten.

Heb je het niet zo voor schakelen op steile hellingen? Dan kan je natuurlijk best op zoek gaan naar een automaat. Verblijf je graag in het centrum? Dan huur je natuurlijk best een kleinere auto. Zo kan je makkelijker parkeren en hoef je niet te manoeuvreren in de smallere straten.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

  1. Waar overnachten in Toscane?

Voor je bezoek aan de prachtige regio Toscane, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Toscane online bekijken.

Villa Di Capovento (Chianti)

De antieke stenen Villa Di Capovento ligt midden in het Toscaanse platteland in de Chianti-streek. Het restaurant en wijnbar van Capovento gebruikt eigen olijfolie en serveert traditionele Toscaanse specialiteiten, vergezeld van de beroemde wijnen uit de Chianti-streek. In het dorp kan je fietsen huren en een tocht maken over het platteland, maar je kan ook gewoon lekker ontspannen in de grote tuin. Meer info en boeken.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?