9 x mooiste bezienswaardigheden in Scopello: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

9 x mooiste bezienswaardigheden in Scopello: wat zien & doen tijdens je bezoek?

18 maart 2024 in Sicilië1 reactie

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Scopello + verblijftips

Scopello, een pittoresk dorpje aan de adembenemende kustlijn van Sicilië, is een absolute must-see op Sicilië. De rijke geschiedenis, betoverende landschappen en overheerlijke keuken maakt van Scopello de perfecte vakantiebestemming. Hieronder vertellen we je wat je absoluut niet mag missen in en rond Scopello.

Praktische info & tickets voor je rondreis Sicilië

Duur7 - 14 dagen (download hier je gratis reisgids Sicilië)
Vliegtickets2u30 vliegen naar Palermo of Catania, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis Sicilië:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), Eliza was here (va.€ 475) of Euroreizen (va. € 705)
HuurautoOp Sicilië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Scopello

Scopello is een klein dorpje gelegen aan de noordwestkust van Sicilië. Het ligt ongeveer 70 kilometer ten westen van Palermo, de hoofdstad van Sicilië. Andere steden die in de buurt liggen zijn Castellammare del Golfo en Trapani. Wil je graag meer van Scopello en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze roadtrip Sicilië als leidraad.

Ligging van Scopello en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

  1. Dwaal door het middeleeuwse centrum van Scopello

Scopello is een klein dorpje, verwacht je hier niet aan de typische toeristische trekpleisters die je misschien eerder in Palermo zag, maar een gezellig, oud centrum waar je heerlijk kan rondwandelen. Parkeer je wagen aan de rand van de stad en wandel het middeleeuwse centrum in.

Je vindt er geplaveide straten met historische gebouwen en bijzondere architectuur. Je ziet er ook enkele oude kerken en je stuit er op gezellige pleintjes waar je kan genieten van een espresso of een glaasje wijn. Houd je camera zeker klaar!

OVERNACHTINGSTIP: B&B Talìa bevindt zich in Scopello, in de buurt van Tonnara di Scopello-strand.

  1. Ontdek het natuurreservaat Zingaro

Het natuurreservaat Zingaro (Riserva Naturale dello Zingaro) is een prachtig stuk natuur aan de noordwestelijke kustlijn van Sicilië, op slechts een steenworp afstand van Scopello. Het is het eerste natuurreservaat dat in Sicilië werd opgericht. Het strekt zich uit over een oppervlakte van ongeveer 1600 hectare langs de Tyrreense Zee. Dit reservaat is een paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars en avonturiers.

Voor de wandelliefhebbers

  • Zingaro beschikt over goed gemarkeerde wandelpaden die zich over ongeveer 7 km uitstrekken langs de kustlijn.
  • De wandelroutes variëren in moeilijkheidsgraad, zodat zowel beginners als ervaren wandelaars kunnen genieten van de prachtige uitzichten en de ongerepte natuur.
  • Onderweg kom je onder andere langs oude uitkijktorens, zoals de Tonnara dell'Uzzo en je kan stoppen bij kleine stranden om te zwemmen.
  • Omdat de meeste van die stranden enkel te voet bereikbaar zijn, heb je hier een gevoel van afzondering en rust.
  • Meer info op de website.

EXCURSIE: Verken het natuurreservaat tijdens een begeleide dagtocht naar Zingaro.

  1. Verken de Tonnara di Scopello

De Tonnara di Scopello is een historische tonijnvisserij. Het werd oorspronkelijk gebouwd door de Arabieren in de 13e eeuw en is sindsdien een belangrijke tonijnvisserij geweest. Het complex bestaat uit gebouwen die dienden als woningen, opslagplaatsen, en verwerkingsfaciliteiten voor de gevangen tonijn.

De Tonnara di Scopello werd gebouwd in de typische Siciliaanse stijl en weerspiegelt de historische en culturele erfenis van de regio. Je hebt er een onklopbaar uitzicht op de kristalheldere zee en wordt er omringd door weelderige vegetatie.

Kom meer te weten over de tonijnvisserij in Sicilië

Tegenwoordig doet een deel van de Tonnara di Scopello dienst als museum. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van tonijnvisserij in Sicilië en de technieken die werden gebruikt om tonijn te vangen en te verwerken. De Tonnara di Scopello heeft als decor gediend voor verschillende films en tv-series. Het is een populaire plek voor fotografen en kunstenaars. Meer info op de website.

  1. Proef lokale gerechten in Scopello

Op rondreis door Sicilië? Proef dan zeker de bekende, Siciliaanse gerechten. Probeer zeker de verse zeevruchten, arancini (gevulde rijstballen) en cannoli (zoete deegrolletjes gevuld met ricotta). Geniet van een diner in een van de charmante lokale trattoria’s in het stadscentrum.

Sicilië staat natuurlijk ook bekend om zijn heerlijke wijnen. Breng eventueel een bezoek aan een plaatselijke wijngaard en proef enkele van de beste wijnen van het eiland, zoals Nero d'Avola en Grillo.

  1. Maak een dagtocht naar de Egadische Eilanden

Scopello is een goede uitvalsbasis voor een dagtocht naar de Egadische Eilanden, zoals Favignana, Levanzo en Marettimo. Die eilanden kunnen uitpakken met kristalhelder water, fantastische snorkelplekken en schilderachtige dorpjes.

  • Favignana is het grootste en meest bezochte eiland van de Egadische archipel. Het staat bekend om zijn prachtige stranden, waaronder het beroemde Cala Rossa.
  • Levanzo is het kleinste eiland van de Egadische Eilanden en trekt vooral bezoekers die rust, stilte en natuur zoeken. Het staat bekend om een aantal interessante grotten, zoals de Grotta del Genovese.
  • Marettimo is het meest afgelegen eiland en is ideaal voor wandelaars en natuurliefhebbers. Het biedt prachtige wandelpaden en kristalheldere baaien. Voorlopig komen hier nog maar weinig toeristen.

In Scopello vind je verschillende lokale touroperators en vissersboten die dagtochten naar de Egadische Eilanden aanbieden. Je kan het beste een lokale touroperator raadplegen en vragen naar hun schema's, prijzen en beschikbaarheid. Meestal vertrekken de boottochten 's ochtends vroeg vanuit de haven van Scopello. Vraag dus minstens een dag op voorhand naar uitleg.

EXCURSIE: Boek hier je uitstap naar de Egadische eilanden.

  1. Bewonder de zonsondergang bij Faraglioni di Scopello

Sluit je dag af met een onvergetelijke ervaring door de zonsondergang te bewonderen bij de Faraglioni di Scopello, indrukwekkende kalkstenen rotsformaties voor de kustlijn van Scopello (bekijk ligging). De kleuren van de ondergaande zon die reflecteren op de zee zullen je betoveren.

  1. Ontspannen op de stranden rondom Scopello

Zin in een namiddagje niets doen en gewoon genieten van het zonnetje op het strand? Ook dat kan! Er zijn verschillende mooie stranden in en rond het charmante centrum van Scopello. Enkele populaire stranden zijn:

  • Strand bij Tonnara di Scopello.
  • Stadsstrand van Scopello, een rustig zandstrand.
  • Cala Mazzo di Sciacca, gezinsvriendelijk strand met prachtig uitzicht.
  • Spiaggia Di Guidaloca, een rustig strand omringd door rotsachtige gebieden.
  1. Bezoek het schilderachtige dorpje San Vito Lo Capo

Op een korte autorit van Scopello ligt het adembenemende San Vito Lo Capo, bekend om zijn prachtige stranden. Je kan hier gerust een hele dag doorbrengen. Ga zonnebaden op het strand, geniet van het uitzicht, neem een goed boek mee of probeer watersporten uit. En natuurlijk vind je hier heel wat lekkere visrestaurants.

LEESTIP: Ontdek nog meer van deze prachtige bestemming met onze reisgids Sicilië.

  1. Waar overnachten in Scopello?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Scopello? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Scopello online.

  • Torre Bennistra ligt in het centrum van Scopello en biedt uitzicht op de Middellandse Zee. Het hotel beschikt over ruime kamers met uitzicht op de zee of de bergen, en eigen restaurant waar je Siciliaanse gerechten en verse vis kan genieten.
  • Baglio di Scopello Hotel, ondergedompeld tussen de eeuwenoude tonijnvisserij en de ongerepte natuur, biedt moderne comfortkamers waarvan de meeste met uitzicht en een balkon. Duik in het buitenzwembad of maak gebruik van fiets- en autoverhuur om de omgeving te verkennen.
  • Tenute Plaia Agriturismo gelegen op een heuvel met uitzicht op de Golf van Castellammare, nabij het Zingaro natuurreservaat. Geniet van een prachtig verblijf, een verfrissende duik in het seizoensgebonden zwembad en geniet van Siciliaanse gerechten in het restaurant.
  1. Download je gratis reisgids Sicilië en mis niets!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Sicilië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Sicilië met een kant-en-klare rondreis langs 93 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Sicilië met een gratis stadswandeling Palermo.

Sicilië

Gratis reisgids Sicilië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 14 april 2024 - Dick Bartelse

Gewoon Top! Heel duidelijk geformuleerd makkelijk over te nemen, zeer aanlokkelijke tips!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?