13 x mooiste bezienswaardigheden in Saint-Paul-de-Vence: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

13 x mooiste bezienswaardigheden in Saint-Paul-de-Vence: wat zien & doen tijdens je bezoek?

6 maart 2024 in Provence0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Saint-Paul-de-Vence + verblijftips

Saint-Paul-de-Vence, genesteld in de heuvels van de Provence, is precies het soort dorpje dat je je voorstelt wanneer je aan Zuid-Frankrijk denkt. Het is een tijdloze schat doordrenkt met geschiedenis. Je wandelt er over geplaveide straatjes, beschermd door middeleeuwse vestingmuren en er zijn terrasjes en restaurants in overvloed.

Maar wat Saint-Paul-de-Vence onderscheidt van andere stadjes in de buurt, is dat kunst hier centraal staat. Heel wat beroemde artiesten hebben in Saint-Paul-de-Vence verbleven en hier prachtige werken achtergelaten. Het resultaat: een dorpje vol bezienswaardigheden.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Saint-Paul-de-Vence

Reisgids
HuurautoWil je graag meer ontdekken van de Côte d'Azur? Boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
HotelsAanbeloven overnachtingen in Saint-Paul-de-Vence zijn:

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Saint-Paul-de-Vence

Saint-Paul-de-Vence is een pittoresk middeleeuws dorp in het zuidoosten van Frankrijk, gelegen in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Saint-Paul-de-Vence ligt op ongeveer 15 kilometer ten noordwesten van Nice, een van de bekendste plaatsen aan de Côte d'Azur. Wil je ook graag meer zien van Saint-Paul-de-Vence en omgeving? Bekijk dan zeker onze roadtrip door Zuid-Frankrijk.

Ligging van Saint-Paul-de-Vence en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

  1. Het oude centrum van Saint-Paul-de-Vence

Saint Paul de Vence is een van de bekendste mooie dorpjes aan de Cote D’Azur en dat is - naar onze mening - volledig terecht. Vooral in de zomermaanden zal je hier een heleboel toeristen tegen het lijf lopen, die net zoals jou de charme van dit Provençaalse dorp komen ontdekken.

De middeleeuwse sfeer is door de jaren heen goed bewaard gebleven en de smalle geplaveide straatjes, oude stenen huizen uit de 16de en 18de eeuw en knusse pleintjes dragen absoluut bij aan de charme. Wandel zeker even door de Rue Grande (bekijk ligging), de hoofdstraat bezaaid met talloze kunstgalerijen en souvenirwinkels. Deze straat leidt tevens naar een plein met Fontaine de Saint-Paul-de-Vence en het dorpswashuis.

OVERNACHTINGSTIP: Orangerie St Paul is een gezellig ingericht appartement in het centrum van Saint-Paul-de-Vence.

  1. Remparts de Saint-Paul-de-Vence

De Remparts de Saint-Paul-de-Vence, oftewel de middeleeuwse stadsmuren omarmen als het ware dit kleine Provençaalse dorpje aan de Franse Azurenkust. Terwijl je langs de kantelen wandelt, word je meegevoerd naar lang vervlogen tijden. De vestingswerken werden opgetrokken in de 16e eeuw en dienden als een bastion tegen invasies en aanvallen. Het onthult niet alleen de woelige geschiedenis van het dorp, maar biedt ook een adembenemend uitzicht over het dorp en de wijngaarden van Saint-Paul.

Mooiste uitzicht over Saint-Paul-de-Vence heb je vanaf het meest zuidelijke uitkijkpunt in het dorp, Point de Vue de Saint-Paul-de-Vence (bekijk ligging).
  1. Place du Jeu de Boules

Place du Jeu de Boules is het kloppende hart van Saint-Paul-de-Vence

Onder de schaduw van platanen, omringd door charmante cafés en winkeltjes, ontvouwt zich hier het dagelijks leven. Place De Gaulle, door de inwoners ook wel bekend als “Place du Jeu de Boules” is bovendien dé place to be voor een potje traditionele jeu de boules. Zo speelden onder andere Lino Ventura en Yves Montand hier reeds legendarische jeu de boules-toernooien.

Neem plaats op een van de terrasjes rondom het plein, geniet van een kop koffie of een glaasje pastis, terwijl je de lokale bevolking bezig ziet. Of misschien wil je graag zelf een petanqueles volgen (deze kan je boeken bij de toeristische dienst).

  1. Kunstgalerijen in de Rue Grande

Veel kunstenaars voelden zich aangetrokken tot Saint-Paul-de-Vence, sommigen hebben er zelfs jarenlang gewoond. Van Matisse en Picasso tot Prévert en Chagall, ze werden allemaal verliefd op het kleine dorp en lieten er talloze literaire, beeldhouwwerken en picturale werken achter.

Neem zeker eens een kijkje in Rue Grande, als het ware een openluchtmuseum waar kunstenaars hun kunstwerken delen met het publiek. Moderne of hedendaagse kunst, eenvoudig of juist heel abstract.. je vindt het hier allemaal. Terwijl je langs de kunstgalerijen wandelt, kan je de verschillende ateliers bezoeken en een praatje slaan met de lokale kunstenaars die hun werken tentoonstellen.

  1. La Colombe d'Or

La Colombe d'Or is een historisch hotel en restaurant met een ongebruikelijke betalingsgeschiedenis. Kunstenaars als Picasso en Miró hebben hun verblijf hier betaald met hun kunstwerken. Het was indertijd een belangrijke ontmoetingsplaats voor kunstenaars die uitgroeiden tot enkele van de grootste namen in de kunstwereld.

De muren van La Colombre d'Or zijn bedekt met werken van deze beroemde kunstenaars die getuigen van de gastvrijheid van dit hotel-restaurant. Wees wel gewaarschuwd, een etentje hier kost een flinke duit. Zoek je een origineel hotel en mag dat ook iets kosten, dan kan je ook in La Colombe d’Or verblijven. Meer info op de website.

ROADTRIP: Ontdek nog meer van Saint-Paul-de-Vence en de omgeving tijdens deze roadtrip door Zuid-Frankrijk.

  1. Musée de Saint Paul

Het Museé de Saint-Paul huist geen enorme collectie artefacten, maar dient eerder als een intiem kijkje op het verleden van het dorp. Hier worden archeologische vondsten, historische voorwerpen en kunstwerken zorgvuldig bewaard. Het museum vertelt het verhaal van Saint-Paul-de-Vence op een persoonlijke en tastbare manier, zodat bezoekers de rijke geschiedenis van het dorp kunnen begrijpen.

Ontdek nog meer van de Côte d'Azur tijdens een daguitstap vanuit Saint-Paul-de-Vence

  1. Fondation CAB

De Fondation CAB, opgericht in 2018, voegt een modern tintje toe aan de historische omgeving van Saint-Paul-de-Vence. Deze kunstgalerie, gespecialiseerd in minimalistische en conceptuele kunst, creëert een intrigerende dialoog tussen oud en nieuw. De eenvoudige ruimtes van de galerie benadrukken de kracht van de minimalistische kunststroming. Dit museum is een halte waard voor kunstliefhebbers. Meer info op de website.

  1. Arik Levy Sculpture Park

Het Arik Levy Sculpture Park is een kunstexpositie in openlucht. De beeldhouwer Arik Levy opende hier een park waarin zijn beelden tentoongesteld worden. Het doel? De bezoeker uitnodigen om de relatie tussen hedendaagse sculpturen en de natuur te verkennen. Meer info op de website.

REISGIDS: Ontdek nog meer van de prachtige regio met onze reisgids Provence.

  1. Het graf van Chagall

Een van de kunstenaars die een nauwe band had met Saint-Paul-de-Vence was Marc Chagall waar we het eerder over hadden. De Franse kunstschilder woonde hier tot 1985 en stierf op 97-jarige leeftijd. Vandaag kan je nog steeds zijn graf bezichtigen op de kleine begraafplaats net buiten de dorpskern. Daarnaast kan je er ook het graf van Marguerite Maeght, een van de oprichters van de Maeght Foundation hier bekijken.

  1. Chapelle des Pénitents Blancs

De Chapelle de Penitentes Blancs, een eenvoudige kapel uit de 17de eeuw, staat overeind als een testament van de vervlogen tijd. Wat deze kerk zo bijzonder maakt? Het sobere interieur dat in contrast staat met de pastelkleurige kunstwerken gemaakt met meer dan een miljoen mozaïekstenen. Deze werken zijn ontworpen door de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon, vandaar dat het in de volksmond de Folon-kapel wordt genoemd. Ga de kerk zeker even binnen wanneer je op bezoek bent in Saint-Paul-de-Vence.

  1. Fondation Maeght

De Fondation Maeght - een kunstwerk op zich - werd opgericht in 1964 door Marguerite en Aimé Maeght. Het bijzondere gebouw, net buiten het centrum van Saint Paul de Vence, herbergt een eclectische collectie moderne kunst uit de 20e eeuw. Tot de topwerken behoren beelden van Chagall, een labyrint ontworpen door Joan Miró en een fontein van Pol Bury.

Wat deze plek bijzonder maakt, gaat verder dan de kunstwerken zelf. Dit museum toont dat kunst perfect kan samengaan met de omgeving. In de Fondation Maeght ontmoeten creativiteit en natuur elkaar. Het is een heerlijke plek om rond te dwalen. Meer info op de website.

  1. Domaine du Mas De Pierre

Nood aan wat ontspanning of gewoon even ontsnappen aan de stadsdrukte? Dan kan je een bezoek brengen aan Domaine du Mas De Pierre met een spa van maar liefst 2000m², een van de grootste spa's in deze regio. Even lekker relaxen in de buitenjacuzzi of hamam, de alledaagse stress afstomen in de sauna's, baantjes trekken in het verwarmde binnenzwembad of gewoon genieten van het zonnetje in de buitenruimte met ligstoelen. Nog meer verwennerij? Dan kan je best ook een overnachting bijboeken!

  1. Chapelle du Rosaire de Vence

De Chapelle du Rosaire de Vence, ook bekend als de "Matisse-kapel", is een van de meest bijzondere religieuze bouwwerken in Frankrijk. De gerenommeerde kunstenaar Henri Matisse creëerde hier een bijzondere kapel vol glas-in-loodramen, mozaïeken en altaarstukken die hij zelf ontworpen heeft. Het resultaat: een visueel feest voor de bezoekers. Elke hoek van de kapel is doordrenkt van Matisse's unieke visie, waarbij kleuren en vormen harmonieus samensmelten om een spirituele sfeer te creëren.

De Chapelle du Rosaire de Vence werd gebouwd tussen 1949 en 1951. Het is een meesterwerk dat het resultaat is van de samenwerking tussen de Franse kunstenaar Henri Matisse en zuster Jacques-Marie, een verpleegster uit de Dominicaanse orde. Het was een persoonlijk project voor Matisse, die zich vrijwillig aanbood om de kapel te ontwerpen en in te richten als een teken van zijn dankbaarheid voor de zorg die hij van de zusters had ontvangen. De thema's van de kunstwerken in de kapel zijn, natuurlijk, sterk religieus van aard. Matisse gebruikte Bijbelse motieven en symboliek om een verhaal te vertellen. Maar in tegenstelling tot in veel andere kerken, wordt dat hier in een moderne stijl gedaan.

  1. Waar overnachten in Saint-Paul-de-Vence?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Saint-Paul-de-Vence? Deze Franse badplaats aan de Côte d'Azur heeft voor ieder wat wils: van gezellige appartementen tot boetiekhotels in het centrum. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Saint-Paul-de-Vence en omgeving.

  • Les Orangers, gevestigd in een Provençaals gebouw op 1 km van het centrum, is gelegen in een 2.000 m² grote tuin. Het verblijf biedt ruime kamers met eigen terras, een buitenzwembad en iedere ochtend een ontbijtbuffet.
  • Hotel La Grande Bastide is een oud 18e-eeuws landhuis, omgetoverd tot een prachtig hotel. Het hotel ligt in een groene omgeving met een panoramisch uitzicht op Saint-Paul de Vence en de zee.
  • Een ander hotel is Hotel Les Messugues in het hart van een bloemrijk park met uitzicht op de olijfgaard en op een steenworp afstand van het dorp en de beroemde Fondation Maeght.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van Saint-Paul-de-Vence

Ben je benieuwd naar je bezoek aan Saint-Paul-de-Vence? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het zuiden van Frankrijk.

  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?