13 x mooiste bezienswaardigheden in Lourmarin: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

13 x mooiste bezienswaardigheden in Lourmarin: wat zien & doen tijdens je bezoek?

3 april 2024 in Provence0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Lourmarin + verblijftips

Lourmarin is een idyllisch dorpje genesteld in het hart van de Luberon in Zuid-Frankrijk. Terwijl je hier door de smalle, karaktervolle straatjes wandelt, word je ondergedompeld in de mediterrane sfeer.

Benieuwd naar wat er in dit vredige dorpje allemaal te beleven valt? We zetten de mooiste bezienswaardigheden van Lourmarin voor je op een rijtje.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Lourmarin

Lourmarin is een pittoresk dorpje gelegen in het zuiden van Frankrijk, in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. De dichtstbijzijnde luchthavens zijn die van Marseille (ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Lourmarin) en Avignon (ongeveer 80 kilometer ten noorden van Lourmarin). Vanaf de luchthaven kan je makkelijk een auto huren of gebruikmaken van het openbaar vervoer om Lourmarin te bereiken.

Ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Lourmarin op de kaart

  1. Lourmarin, een typisch Provencaals dorpje

Lourmarin wordt niet voor niets een van de mooiste dorpen in de Luberon genoemd. Meer zelfs, het werd uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk (ook wel gekend als "Les Plus Beaux Villages de France").

De straten van Lourmarin slingeren zich door het dorp, langs fonteinen en dicht opeengepakte huizen versierd met kleurrijke bloemen en bemoste gevels. De dorpskern pakt uit met charmante pleinen, gezellige boetiekjes en cafeetjes.

  1. Château de Lourmarin

Het majestueuze Château de Lourmarin is een indrukwekkend kasteel dat de horizon van dit Provençaalse dorpje domineert. Het kasteel heeft zijn oorsprong in de 15e eeuw en werd ontworpen door de machtige Lascaris-familie die over het dorp heerste. Die adellijke familie bouwde het kasteel als een defensief bolwerk, compleet met torens en wallen, dat hen de controle over de omgeving moest garanderen. Het was diezelfde familie die Lourmarin transformeerde in een politiek en cultureel knooppunt, mede dankzij het imposante kasteel.

Tijdens de 16e eeuw werd Lourmarin, inclusief het kasteel, omringd door stadswallen, maar die werden vernietigd tijdens de Franse Revolutie in 1789. Het kasteel raakte daarna in verval en werd verlaten tot het in de 20e eeuw liefdevol gerestaureerd werd door de Franse schrijver en intellectueel Robert Laurent-Vibert en zijn vrouw. Ze gaven het kasteel een tweede leven door het om te vormen tot een cultureel centrum. De middeleeuwse architectuur met renaissance-elementen, de met wijnranken begroeide binnenplaats en de indrukwekkende collectie kunstwerken trekken bezoekers tot ver buiten de landsgrenzen. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de mooiste kastelen in Frankrijk.

  1. Fontaine aux Trois Masques

Op weg naar het kasteel, op Place du Temple kom je langs de bijzondere fontein: Fontaine aux Trois Masques (bekijk ligging). Deze monumentale fontein creëert als het ware een optische illusie met drie gebeeldhouwde en grimmige koppen. Door de jaren heen kregen de mannen een baard van groen mos.

De fontein werd gecreëerd door Louis Didron tijdens de Tweede Wereldoorlog. De drie maskers worden hier gepresenteerd zijn een metafoor voor de Rhône, de Durance en de Lubéron.

  1. Klokkentoren van Lourmarin

Wanneer je het dorpje binnen rijdt, langs de olijfvelden en glooiende wijngaarden, ervaar je meteen de charme van dit typische Provençaalse dorpje. Je hebt ook een perfect uitzicht op de klokkentoren, daterend uit de 17de eeuw, die boven de daken uitsteekt. De toren kreeg door de inwoners van de stad de bijnaam "De Zoutkist" gekregen, vanwege de gelijkenis met de kleine kistjes die ooit in de keuken stonden.

Vanaf de Avenue Laurent Vibert (bekijk ligging) heb je uitzicht op Lourmarin en de drie klokkentorens (het belfort, de kerk en de tempel).
  1. Rue Henri de Savornin

De Rue Henri de Savornin, de bruisende hoofdstraat van Lourmarin (bekijk ligging) belichaamt de authentieke Provençaalse levensstijl. Deze sfeervolle straat wordt geflankeerd door kleurrijke huizen in de kenmerkende stijl van de regio, lokale boetieks en knusse cafés. In deze straat hangt de geur van verse producten en voel je de levendige en gastvrije atmosfeer die Lourmarin definieert. Dit is de perfecte plek om een restaurantje uit te kiezen en heerlijk te lunchen of dineren.

LEESTIP: Ontdek nog meer charmante dorpjes in de Vaucluse.

  1. Eglise Saint-André et Saint-Trophime

De Eglise Saint-André et Saint-Trophime is de elegante kerk die het centrum van het dorp siert. Het is een vredig toevluchtsoord dat binnenin aangekleed is met kunstwerken. Bewonder de gedetailleerde fresco's en historische versieringen tijdens je bezoek. Een leuk kerkje om snel even binnen te wandelen – of verkoeling te zoeken indien je tijdens een hete zomerdag komt.

  1. Moulin à huile Dauphin

Een absolute must-visit voor fijnproevers is de Moulin à huile Dauphin, een olijfoliemolen met een rijke geschiedenis. Hier krijg je de kans om het ambachtelijke proces van olijfolieproductie te ontdekken. Het aroma van verse olijven vult de lucht terwijl je uitleg krijgt over het traditionele productieproces. Natuurlijk sluit je het bezoek af met een olijfolieproeverij, waar je de gevarieerde en verfijnde smaken van dit essentiële element van de Provençaalse keuken leert kennen. Meer info op de website.

Boek een leuke daguitstap in de Vaucluse

  1. Temple Protestant de Lourmarin

Niet ver van de fontein en het kasteel, staat de protestantse tempel. Hij werd gebouwd aan het begin van de 19de eeuw en gefinancierd door donaties van de protestantse gemeenschap. De Lourmarin-tempel heeft een bijzondere, rechthoekige vorm (ongeveer 12 meter lang) wat kenmerkend is voor de tempelarchitectuur in de Vaucluse.

  1. Le jardin de Lourmarin

Tijdens je wandeling door de stad kan een bezoek aan Le Jardin de Lourmarin niet ontbreken. Dit stadspark, dat meer wegheeft van een weelderige tuin, is een prikkeling voor alle zintuigen. Deze groene oase barst van de kleurrijke bloemen, fonteinen dompelen het park onder in een vredige sfeer en de kruidenstruikjes vullen de lucht met hun aroma’s.

Wandel langs de goed onderhouden paden en neem plaats op een rustig bankje om al dat moois op je te laten inwerken. Op zoek naar een rustig plekje om een boek te lezen of wil je genieten van een gezellige picknick? Dan is dit de place to be.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een verblijf in Lourmarin? La Maison de Lourmarin, een klein gezellig pension met ruime, stijlvolle kamers.

  1. De wekelijkse markt van Lourmarin

Elke vrijdagvoormiddag komt het dorpsplein van Lourmarin helemaal tot leven. Dan wordt hier de kleurrijke en welriekende wekelijkse markt georganiseerd. Lokale boeren en ambachtslieden bieden er dan hun verse producten en ambachtelijke kunstwerkjes aan.

De markt is een waar festijn voor de zintuigen. Je leert er de smaken van de streek kennen, variërend van verse groenten en fruit tot ambachtelijke kazen en Provençaalse lekkernijen, maar je kan er ook handgemaakte sieraden, aardewerk en kunstwerken kopen die de perfecte souvenirs vormen. Het is een aangename culturele en sociale ervaring voor zowel lokale bewoners als bezoekers.

  1. Het graf van Albert Camus

De beroemdste inwoner van Lourmarin was ongetwijfeld Albert Camus, de bekende Franse filosoof en schrijver die in 1957 de Nobelprijs voor de Literatuur ontving.

Camus kwam in 1960 om bij een auto-ongeluk, op weg van Lourmarin naar Parijs. Best tragisch als je weet dat deze man een hekel had aan autorijden en zich geen dood kon voorstellen die betekenislozer was dan door een auto-ongeluk. Albert Camus ligt begraven op de begraafplaats van Lourmarin en er is een straat in Lourmarin naar hem vernoemd (bekijk ligging).

LEESTIP: Download onze reisgids Provence en ontdek nog meer.

  1. De geschiedenis van Lourmarin

Een millennia-oude stad

Lourmarin heeft een rijke en kleurrijke geschiedenis. Het dorpje heeft zijn wortels diep verankerd in de tijd. Al sinds de prehistorie is het dorp bewoond. Archeologen ontdekten artefacten uit zowel de bronstijd als de ijzertijd in de regio.

  • Lourmarin werd voor het eerst genoemd in 864, toen het stadje werd vernoemd in het testament van de Graaf van Provence.
  • Tijdens de 14e eeuw bloeide Lourmarin op en profileerde het zich als een welvarend landbouwstadje dat wijn en olijfolie exporteerde naar andere delen van Europa.
  • In de 15e eeuw kwam het dorp onder de invloed van de machtige Lascaris-familie, die de opdracht gaf om het beroemde kasteel van Lourmarin te bouwen. Al snel werd het ooit kleine dorpje een belangrijk politiek centrum in de regio.

Van economisch centrum tot toeristische trekpleister

  • In de 17e eeuw huisde Lourmarin een aanzienlijke protestantse gemeenschap. Na de herroeping van het Edict van Nantes in 1685 vluchtten sommige Hugenoten uit het dorp naar Nederland en die reisden vervolgens met schepen van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie naar Zuid-Afrika.
  • Een van die vluchtelingen, een wijnmaker genaamd Jean Roy, emigreerde in 1688 naar Zuid-Afrika en richtte daar een van de beroemdste wijngaarden op: het landgoed L'Ormarins in Franschhoek.
  • In de 19e eeuw ging de economie van Lourmarin ten onder.
  • Sinds de 20e eeuw leefde Lourmarin weer op toen nationale en internationale toeristen het vredige dorpje ontdekten. Beroemde kunstenaars, schrijvers en intellectuelen zijn hier op bezoek geweest, waaronder Jean Giono en André Gide, en Albert Camus schreef hier zijn wereldberoemde roman "De Pest".
  1. De mooiste plekjes in de buurt van Lourmarin

Lourmarin is een relatief klein dorpje dat je snel bezocht hebt. Wil je een daguitstap naar Lourmarin met nog iets anders combineren? Dan hebben we hieronder enkele ideetjes voor je of bekijk onze blogpost met de mooiste plekjes in de Vaucluse voor nog meer inspiratie.

Château La Coste (21 km)

Op korte afstand van Lourmarin bevindt zich Château La Coste, een wijndomein waar kunst, architectuur en natuur harmonieus samenkomen. De uitgestrekte wijngaarden dienen als podium voor eigentijdse kunstwerken. Bezoekers kunnen hier wandelen tussen de kunstinstallaties, heerlijke wijnen proeven en de unieke symbiose van creativiteit en natuur ervaren. Meer info op de website.

Roussillon (22 km)

Roussillon, op ongeveer 40 minuten rijden, is een dorpje dat je zeker zal weten te charmeren. Het wordt omringd door okerkleurige rotsen en dat giet het hele dorp in een gloed van warme tinten. De smalle straatjes leiden naar gezellige pleinen en er is een levendige kunstgemeenschap.

Abdij van Sénanque (34 km)

Op ongeveer 45 minuten rijden van Lourmarin ligt de Abdij van Sénanque, een meesterwerk van cisterciënzerarchitectuur. De abdij wordt omgeven door prachtige lavendelvelden en dat levert mooie foto’s op. Je kan de abdij bewonderen, de lavendelvelden verkennen en genieten van de vredige sfeer die zo eigen is aan deze historische locatie. Tijdens de zomermaanden staat de lavendel in bloei, dat is zonder twijfel de beste reistijd.

Aix-en-Provence (39 km)

Op ongeveer een uur rijden van Lourmarin ligt Aix-en-Provence, een elegante stad vol geschiedenis en kunst. De stad staat bekend om zijn statige boulevards, historische fonteinen en levendige markten. Het is een heerlijke plek om door de karaktervolle straten te wandelen en de sfeer van de oude stad op te snuiven. Mis zeker de Cours Mirabeau, de kathedraal en het atelier van Cézanne niet.

Gorges du Verdon (134 km)

Op ongeveer anderhalf tot twee uur rijden ten noorden van Lourmarin ligt de adembenemende Gorges du Verdon. Deze indrukwekkende kloof, de grootste van Europa, biedt spectaculaire uitzichten op de rivier de Verdon. De steile kliffen staan garant voor panoramische vergezichten. Wandel langs de rand van de kloof, ga kajakken op het water of ontspan gewoon op en naast het heldere water.

  1. Waar overnachten in Lourmarin?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Lourmarin? In het centrum van Lourmarin, maar ook in de nabije omgeving zijn er heel wat aangename hotels en B&B's te vinden, of je kan ook kiezen voor een gezellig vakantiehuis. Wij hebben alvast enkele van onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Lourmarin.

  • La petite maison is een charmant vakantiehuis in het dorpscentrum van Lourmarin. De vakantiewoning heeft 2 slaapkamers, een volledig uitgeruste keuken, en een terras met uitzicht op de bergen.
  • La BARBELLA biedt accommodatie in kleurrijk ingerichte appartementen voorzien van alle luxe en comfort, een gezellig terrasje met uitzicht op het kasteel en atypische decoratie.
  • Le Mas de la Lombarde ligt net buiten het centrum, op een landgoed van 15 hectare. Het verblijf biedt ruime kamers met terras, een hot tub en een buitenzwembad. Of wat dacht je van een overnachting in een houten caravan?
  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?