13 x mooiste bezienswaardigheden in het Portugese Tavira: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in het Portugese Tavira: wat zien & doen tijdens je bezoek?

21 september 2023 in Portugal0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Tavira + verblijftips

Tavira is een betoverend stadje aan de oostkust van de Algarve in Portugal. Toeristen vinden er de perfecte mix biedt van historisch erfgoed en prachtige stranden. Het is de uitgelezen zomerbestemming, zowel voor avontuurlijke natuurzoekers als gezinnen. Benieuwd naar wat er allemaal te beleven valt in en rond Tavira? We geven je hieronder graag een overzicht.

Tickets & tours voor je bezoek aan Tavira

Tavira bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours naar Tavira

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke dagexcursies en tours in Tavira

Inhoud artikel

  1. Waarom Tavira bezoeken?

Culturele bezienswaardigheden Tavira

Eerst en vooral moet je hier gewoon door de geplaveide straatjes van het historische centrum slenteren, waar witgekalkte huizen en levendige pleinen een schilderachtig decor vormen. Verken daarna het rijke historische erfgoed van de stad, met hoogtepunten zoals het middeleeuwse kasteel en de sierlijke Ponte Romana.

Tavira is een toeristisch stadje. Je vindt er dan ook heel wat gezellige restaurantjes waar je de heerlijke lokale Portugese visgerechten kan proeven.

Natuurlijke bezienswaardigheden in Tavira

Tavira ligt vlakbij enkele prachtige stranden, waaronder het populaire eiland Ilha de Tavira (zie ligging hier). Wat je mag verwachten? Fijn zand, helder water en voldoende ruimte om te ontspannen, zonder veel andere strandgangers. Voor natuurliefhebbers is het nabijgelegen natuurpark Ria Formosa een must-visit (zie ligging hier). Trek je wandelschoenen aan en verken de lagunes, moerassen en diverse flora en fauna tijdens een wandeling.

Kortom, Tavira biedt een leuke mix van geschiedenis, stranden, culinaire hoogtepunten en natuurlijke schoonheid. Je leest het al, een onvergetelijke bestemming dus.

  1. De rijke geschiedenis van Tavira

Tavira kan uitpakken met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid

De stad werd voor het eerst bewoond door de Feniciërs, die hier een welvarende handelspost stichtten. Later werd Tavira een belangrijke Romeinse nederzetting genaamd "Balsa". Daar getuigen enkele Romeinse overblijfselen nog steeds van. De stad groeide al snel uit tot een belangrijk handelscentrum dankzij de strategische ligging aan de Gilão-rivier, die toegang bood tot de Middellandse Zee.

  • In de middeleeuwen speelde Tavira een cruciale rol in de Moorse overheersing van het Iberisch schiereiland. Het werd een versterkte stad onder de Moren en kreeg de naam "Tabira".
  • Na de christelijke herovering in de 13e eeuw, tijdens de Reconquista, werd Tavira een belangrijke grensstad tussen het christelijke Portugal en het Moorse koninkrijk van Granada. De stad ontpopte zich toen tot een strategische militair bolwerk. Veel van de historische gebouwen en kerken die Tavira sieren, dateren uit die periode.
  • Tavira beleefde haar Gouden Eeuw tijdens de 15e en 16e eeuw. Het was een belangrijke havenstad. Vissers, scheepsbouwers en handelslieden streken hier massaal neer en de stad profiteerde ook van de ontdekkingstochten en wereldwijde handel uit die tijd.
LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze uitgebreide reisgids Portugal.

Bezienswaardigheden Tavira op de kaart

  1. Castelo de Tavira

Eerlijk is eerlijk, van het ooit zo imposante Castelo de Tavira, het kasteel van Tavira, is er niet veel meer te zien buiten een paar muren en een toegangspoort. Het werd opgetrokken tijdens de Moorse heerschappij. Je kan de oude gerestaureerde muren beklimmen voor een panoramische uitzicht over de stad en de omringende kustlijn. Je kan ook even verpozen in de tuin.

  1. Ponte Romana

De karakteristieke Ponte Romana, oftewel de Romeinse brug (Ponte antiga de Tavira), is een symbolisch herkenningspunt van Tavira. Deze oude brug, die de kalme wateren van de Gilão-rivier overspant, dateert uit de Romeinse tijd, maar heeft sindsdien vele veranderingen ondergaan.

De unieke architectuur en de schilderachtige omgeving maken van de Ponte Romana een favoriet bij zowel toeristen als locals. Wandel over de brug en bewonder het prachtige uitzicht op de stad en de rivieroevers. Vergeet ook vooral geen foto’s te nemen.

  1. Igreja de Santa Maria do Castelo

Tavira staat vooral gekend om z'n immens aantal kerken dat je er kan vinden, ... 37 kerken staan er (als we ons niet hebben misteld :-)).

De historische kerk Igreja de Santa Maria do Castelo, ligt naast het kasteel en werd gebouwd op de fundamenten van een voormalige Moorse moskee en dat kan je nog steeds zien. Bovendien combineert deze kerk verschillende architecturale stijlen, waaronder gotiek en barok.

Het interieur is aangekleed met prachtige kunstwerken en is een testament van de artistieke rijkdom van Tavira door de eeuwen heen. Mis zeker het barokke hoogaltaar niet en zoek naar de panelen die de geschiedenis van de stad en Bijbelse verhalen uitbeelden. Betaalde toegang 2 EUR.

  1. Casa das Artes de Tavira

Casa das Artes is een culturele instelling in Tavira waar een verscheidenheid aan artistieke en culturele evenementen georganiseerd wordt. Je kan er meestal tentoonstellingen van hedendaagse kunst bezoeken, en er worden lezingen, workshops en optredens gehouden. Het is een geweldige plek om lokale kunstenaars te ontdekken. Meer info op de site

VERBLIJFTIP: Voor een romantisch verblijf, raden we Quinta da Baleeira aan, een charmante vakantieboerderij met gezellig ingerichte huizen en uitzicht op het platteland. Verder is er ook een overloopzwembad, en kan je wandelen of ontspannen in de prachtig aangelegde tuin. Meer info en boeken.

  1. Het eiland Ilha de Tavira

Het eiland Ilha de Tavira is een paradijselijk stukje natuur dat je bereikt via een korte boottocht vanuit het centrum van Tavira. Het is onderdeel van het natuurpark Ria Formosa, een beschermd natuurgebied vol lagunes, moerassen en zandbanken.

Het witte zandstrand is zo'n 8 km lang. Bezoekers kunnen genieten van ontspannen wandelingen langs de kust, de stralende zon en natuurlijk een zwempartij in het kristalheldere water. Het is doorgaans erg rustig op het Ilha de Tavira, dat zal je na een paar dagen in de stad zeker weten te appreciëren.

  1. Het anker kerkhof Cemitério das âncoras

Vanaf de parkeerplaatsen bij Pedras del Rey kunnen bezoekers met een treintje naar het Ilha de Tavira rijden (zie ligging hier), waar het Praia do Barril strand ligt.

  • Net als de andere stranden op de eilanden langs de Ria Formosa is Praia do Barril een uitgestrekt strand dat perfect is voor families, maar dit strand is door de wind die het strand ontvangt ook populair bij windsurfers en zeilers.
  • Langs het strand zijn verschillende restaurants te vinden, waarnaast je er ook een bijzonder kerkhof kan vinden vol met honderden ankers die door vissers zijn achtergelaten. (zie ligging hier)
  1. Praça da República

Het Praça da República is het belangrijkste plein van Tavira en tevens het bruisende centrum van de stad. Het wordt omringd door historische gebouwen, waaronder het stadhuis en oude herenhuizen met charmante gevels. Hier vind je ook tal van cafés, restaurants en winkels. Het plein is een populaire ontmoetingsplek voor zowel de lokale bevolking als toeristen, en het is een geweldige plek om te ontspannen, mensen te gadeslaan en te genieten van de levendige sfeer.

  1. Misericórdia-kerk

Deze prachtige kerk, officieel bekend als de Igreja da Misericórdia, is een opvallend voorbeeld van de lokale architectuur. De gevel van de kerk is namelijk versierd met lokale azulejos, dat zijn typische Portugese tegels. Binnenin is het interieur rijkelijk versierd met barokke elementen. Het altaarstuk maakt indruk en er hangt een mooie verzameling religieuze kunstwerken aan de muren.

Ontdek Tavira en omgeving en boek je een van onderstaande tours of excursies

  1. Camera Obscura - Tavira Eye

In de oude watertoren uit 1931 kan je een bijzondere attractie bezoeken, de Camera Obscura of de Tavira Eye. Het is gebaseerd op een eenvoudig optisch principe. Boven op de watertoren staat een roterende spiegel met een dubbele lens, deze is bevestigd aan het uiteinde van een buis. Het is een soort periscoop zoals je die kan zien bij een onderzeeër. Deze beelden van de stad worden binnen in de toren op een 2-meter groot horizontaal scherm geprojecteerd. Zo heb je een panoramisch zicht over Tavira, zonder dat je daadwerkelijk naar buiten kijkt. Betaalde toegang, meer info op de website

  1. Verken het charmante Tavira vanop een TukTuk

Een van de leukste manieren om Tavira te verkennen, is met een traditionele TukTuk. Tijdens deze tuk-tuk-tour door Tavira kom je langs dé belangrijkste bezienswaardigheden, historische monumenten, het centrale plein en de prachtige zoutpannen. Passeer alle uithoeken van de stad en kom meer te weten over de geschiedenis van de stad tijdens deze leuke tour die wordt uitgevoerd in een milieuvriendelijke tuk-tuk.

  1. Het natuurpark Ria Formosa

Bij Tavira ligt het bijzondere Parque Natural da Ria Formosa. Dit natuurpark bestaat uit een lagune met moerassen, zoutpannen en verschillende eilanden. In het park vind je vele dieren, waaronder voornamelijk vogels als ooievaars en flamingo’s, die er hun nesten maken en genieten van het waterige gebied.

Vogelaars kijken dan ook hun ogen uit in Ria Formosa, maar ook wanneer je minder van vogels weet is dit een prachtig gebied om te bezoeken. Het is aan te raden om een boottocht door het park te nemen en rustig tussen de eilanden door te varen. Boek je boottocht met gids hier online

  1. De Zoutpannen van Tavira

Een van leukste activiteit in het natuurpark Ria Formosa die je niet mag missen is een wandeling langs de zoutpannen van Tavira. Als sinds dat de Romeinen hier de plak zwaaiden wordt er zout (het witte goud) geproduceerd en geëxporteerd naar de rest van Europa. Bekijk de ligging hier

Ga zelf op ontdekken langs de Salinas die ervoor zorgen dat de natuurelementen het zout tevoorschijn toveren. Via water, wind en zon wordt het zeezout gewonnen, de bassins hebben soms een roze kleur, uniek. Wie weet spot je er wel een flamingo, lepelaar of ooievaar.

  1. Verken Tavira vanop het toeristentreintje

Zie de leukste plekjes op een ludieke manier, met het toeristentreintje

  • Maak een ritje met de toeristentrein en ontdek alvast het beste van Tavira.
  • Tijdens deze rit zie je het beste van de oude stad en kom je langs topbezienswaardigheden zoals het kasteel.
  • Rijd ook langs de Tavira Salines, ondiepe zoutpannen.

TICKETS: Boek je tickets voor een toeristentreintje in Tavira online en vertrek zorgeloos op reis. Een ticket is 24 uur geldig.

  1. Waar overnachten in Tavira?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan het charmante Tavira? Bekijk dan zeker onze favoriete adresjes hieronder, of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Tavira online.

  • Het Formosa Guest House biedt lichtrijke privékamers en ligt in het oude centrum van Tavira, naast de Romeinse brug, op het Praça da República. De ideale uitvalbasis dus. Elke kamer combineert moderne en antieke meubels en sommige hebben een balkon met uitzicht op de rivier de Gilão.
  • Vila Gale Tavira is een viersterrenhotel in het historische centrum van Tavira en kan uitpakken met een buitenzwembad, een fitnessruimte en een spa. Het hotel heeft ook een dakterras met een prachtig uitzicht over de stad.
  • Het unieke Pousada Convento de Tavira is gevestigd in een voormalig klooster uit de 16e eeuw en biedt prachtig gerestaureerde kamers met historische charme. Het hotel heeft een buitenzwembad, een restaurant en een bar.
  • Het eigentijdse viersterrenhotel Ozadi Tavira Hotel heeft stijlvolle kamers, een buitenzwembad, een restaurant en een bar. Het hotel ligt iets buiten het historische centrum van Tavira in een rustige en ontspannen omgeving.
  1. Hoe bereik je Tavira?

  • De dichtstbijzijnde stad met een luchthaven is Faro. Vanuit Faro zijn er verschillende manieren om Tavira te bereiken.
  • De meest directe en flexibele optie is om met de auto naar Tavira te rijden.
  • Huur een auto op de luchthaven en volg de A22-autosnelweg oostwaarts vanuit Faro. Neem de afslag naar Tavira.
  • De afstand tussen Faro en Tavira is ongeveer 40 kilometer en de rit duurt meestal ongeveer een half uur.
  • Wil je liever geen auto huren, dan neem je de trein. Er is een treinverbinding van Faro naar Tavira, die overigens mooie uitzichten biedt. Terwijl je door het landschap rijdt zie je de charmante dorpjes aan je voorbij glijden. De treinreis duurt ongeveer een uur.
  • Ook de bus is een optie. Het is de meest betaalbare optie en er vertrekken regelmatig bussen.
Tip: zijn vluchten naar Faro te duur? Dan kan je proberen om goedkopere tickets te vinden via de luchthaven van Sevilla. Je doet er dan ongeveer 2,5 uur over om naar Tavira te rijden. De luchthaven van Lissabon is ook eventueel een optie.

Voordelig je reis naar de Algarve boeken

Een rondreis aan de Algarve, 8 dagen in 4* hotels, inclusief ontbijtbuffet, vlucht Brussel-Faro h/t en huurwagen met all-in verzekering. Kijk op Euroreizen.be.

Vliegvakantie 8 dagen incl. hotel 4* of 5*, fly & drive vanaf € 599. Ga naar Euroreizen.be.

Ga op reis naar de Algarve met Tui, 8 dagen vanaf € 629: Bekijk het aanbod bij Tui

Op vakantie naar de Algarve bij Sunweb vanaf € 489 per persoon: Boek bij Sunweb

Je vakantie Algarve bij Prijsvrij.be vanaf € 282: Bekijk het aanbod

De vlucht duurt ongeveer 3,5 uur. Vlieg naar Tenerife met Tui Fly voor € 89

  1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?