6 x mooiste kastelen in het Pajottenland bezoeken + kaartje
Overzicht met de mooiste kastelen in het Pajottenland + kaartje
Ben jij een echte kasteelliefhebber? In het Pajottenland kan je enkele indrukwekkende kastelen bewonderen. Meestal heb je nog eens het voordeel dat niet alleen het kasteel een lust voor het oog is maar ook de natuurrijke omgeving van het Pajotse landschap waarin ze staan.
In dit blogartikel lees je meer over dé mooiste kastelen en burchten die een bezoekje waard zijn!
Inhoud artikel
Kaartje met de mooiste kastelen in het Pajottenland
Kasteel van Gaasbeek
Het kasteel van Gaasbeek lijkt uit een sprookje te komen, zo indrukwekkend is het. Je zou denken dat het uit de middeleeuwen stamt, maar de huidige vorm bestaat nog maar sinds zo’n honderd jaar. Het was de excentrieke markiezin Arconati Visconti die de burcht liet ombouwen tot een schitterend kasteel in neorenaissancestijl. Ze vulde het tevens met haar fraaie kunstverzameling.
Op het einde van haar leven (ze stierf in 1923) schonk ze haar kasteel aan het Belgische volk. Vandaag is het bezit van de Vlaamse overheid, die het liet inrichten als museum.
Bezoek het kasteel en snuif de grandeur van weleer op. Je kan het kasteel bezoeken van 31/03 tem 03/11 van 10u tot 18u, met uitzondering van maandag. Meer info op de website.
Museumtuin van Gaasbeek
De museumtuin is van wereldniveau en daarom absoluut een bezoek waard. Naast prachtige bloemen, planten en kunstwerken vertelt de tuin het verleden van Vlaamse hoveniers en fruittelers die tot de wereldtop behoorden. Het Agentschap voor Natuur en Bos richtte de tuin in naar voorbeeld van een elegante kasteeltuin rond 1900. De Museumtuin is te bezoeken van 1 mei tot 31 oktober (gesloten op maandag).
LEESTIP: Kasteelliefhebbers onder ons, kunnen nog meer mooie kastelen in het Pajottenland ontdekken.
Kasteel van Beersel
Het kasteel van Beersel is een zeldzaam goed bewaard gebleven waterburcht uit de Middeleeuwen in België. Het slot werd gebouwd rond 1420 en had als functie Brussel te verdedigen tegen eventuele aanvallen. De diepe slotgrachten, ophaalbrug, kantelen en schietgaten doen je fantaseren over de Middeleeuwen. Je kan het kasteel bezoeken met een audiogids. Zo komt de geschiedenis weer tot leven. Voor kinderen zijn er leuke opdrachten om uit te voeren.
- In de maanden december, januari en februari is het kasteel gesloten.
- Maandag is tevens de vaste sluitingsdag.
Weetje: het kasteel van Beersel duikt op in het Suske en Wiske stripalbum ‘De schat van Beersel’.
Kasteel Coloma in het Parkdomein Coloma
In het hartje van Sint-Pieters-Leeuw ligt het prachtige parkdomein Coloma. De absolute blikvanger hier is de rozentuin met meer dan 3000 soorten rozen uit alle werelddelen. In totaal zorgen zo’n 200.000 bloemen voor een adembenemend kleurenpalet. Het is er heerlijk rondstruinen.
Op het domein bevindt zich ook het kasteel Coloma, dat generaties lang onderdak bood aan adellijke families. Vandaag de dag worden er tentoonstellingen georganiseerd in het prachtige gebouw. Daarnaast staan er nog andere interessante gebouwen in het park: het voormalige koetshuis (nu een taverne) en het tuinpaviljoen met traptoren daterend uit de 18e eeuw.
- De rozentuin is open van 15 mei tot 31 oktober van 10u tot 20u.
- Gesloten op maandag. Rondleidingen op aanvraag.
Kasteel van Groenenberg
Het kasteel van Groenenberg en het omliggende park in Engelse stijl stralen één en al pracht uit. Je komt er helemaal tot rust, weg van het verkeer. Wandel door het park, een ware oase van stilte, met prachtige plantcollecties azalea's, hortensia's en rododendrons.
LEESTIP: Ontdek nog meer deze streek met onze reisgids Pajottenland en Zennevallei.
Kasteel de Viron
Al van veraf zie je het imposante kasteel de Viron opdoemen, waar het gemeentehuis van Dilbeek in gehuisvest zit. Architect Jean-Pierre Cluysenaar (1811-1880) ontwierp het kasteel voor de familie de Viron in het jaar 1862. Jean-Charles Viron (1722-1799) kocht de voormalige burcht al in 1775, en de familie liet eind 19e eeuw de al deels afgebroken burcht volledig slopen. Enkel de oosttoren van het kasteelpark bleef bewaard, waarvan je de ruïne nog steeds kan zien staan.
Het bouwwerk zit vol interessante details: onder andere de hoektorens met peervormige bekroning, trapgevels en schietgaten. Het gebouw bevat gotische en renaissancistische vormelementen en vormt een sprookjesachtig decor voor de trouwerijen die hier doorgaan. De architect zou er verwijzingen naar de jaarkalender in gestopt hebben: 365 vensters, 52 deuren, 12 torens en 7 trapzalen.
Sint-Alenatoren
Achter het kasteel ontdek je dat het op een heuvel gelegen is, met onderaan de grasheuvel een vijver en met een bebost eilandje met verborgen toren, de ruïne van de overgebleven oosttoren. Dit is de Sint-Alenatoren, een pittoresk overblijfsel van de waterburcht uit de 13e eeuw. De legende gaat dat Alena, dochter van de wrede Levold, er opgesloten zat omdat hij niet wou dat ze naar het klooster in Vorst trok. De ronde toren is opgetrokken uit rode baksteen en er zitten kleine rechthoekige vensters met zandstenen omlijsting in de muur. De Sint-Alenatoren kan je op aanvraag bezoeken.
Kasteel Kruikenburg
Het park van kasteel Kruikenburg biedt een mooi, groen decor voor een wandeling of picknick. Vanuit zowat alle hoeken van het park heb je zicht op het kasteel. Je wandelt langs de vijver die het kasteel omgeeft, kronkelende paden en een open grasvlakte. Vlak bij het kasteel vind je ook een speeltuin en bankjes om uit te rusten.
Het kasteel was ooit een middeleeuwse verdedigingsburcht. In de 14e eeuw woonde hier Ridder Everaard ‘t Serclaas. Hij joeg het Vlaamse garnizoen uit Brussel en behoedde zo het Hertogdom Brabant. Je kan rondom het kasteel wandelen en ook op het bruggetje dat je tot aan de toegangspoort loodst.
Waar overnachten in het Pajottenland?
Trek je er graag een weekendje op uit om al het moois van het Pajottenland zelf te ontdekken? Dan heb je natuurlijk een verblijfplaats nodig. Word je tijdens je verblijf graag in de watten gelegd of ben je graag te gast bij een B&B? Hieronder hebben wij alvast enkele leuke adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in het Pajottenland.
- Overnachten bij het Hallerbos? Dan is Hallerbos B&B in Bluebell Forest een absolute aanrader. Geniet 's ochtends van een heerlijk ontbijtje op je eigen terras met een schitterend uitzicht over het Hallerbos en de fluitende vogeltjes op de achtergrond. Verder biedt de B&B ook een seizoensgebonden zwembad, gratis fietsen en de mogelijkheid om een ballonvaart te maken over het Hallerbos, meer info en prijzen.
- B&B Het Verblijf bevindt op wandelafstand van het kasteel van Gaasbeek. De eigenaars realiseerden hun droom om een eigen yogazaal te openen, en dat is een beetje uit de hand gelopen. Vandaag kan je er overnachten in charmante kamers, genieten van een vers bio-ontbijt met streekproducten op de zonnige binnenkoer en de omgeving vanop de fiets verkennen, meer info en prijzen.
- Verblijf in de 19de eeuwse neo-palladiaanse villa van cellist François Servais. Villa Servais in Halle beschikt over 8 luxueuze gastenkamers, een muziekzaal, een gezellige tearoom, gratis fietsen, privéparking en een terras, meer info en prijzen.
Download je gratis reisgids Pajottenland
Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in het Pajottenland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Pajottenland en Zennevallei met meer dan 75 beschreven bezienswaardigheden, tal van natuur- en boswandelingen en mooie fietsroutes (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Pajottenland met een gratis stadswandeling in Halle.