10 x mooiste wandelingen op de Lofoten & Vesterålen: info wandelroutes + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste wandelingen op de Lofoten & Vesterålen: info wandelroutes + kaartje

12 december 2023 in Noorwegen1 reactie

Een handig overzicht met de mooiste wandelroutes op de Lofoten & Vesterålen + kaartje

Wandelliefhebbers zullen zeker hun hart ophalen tijdens hun rondreis op de Vesterålen. Deze prachtige eilandengroep biedt namelijk adembenemende landschappen en een overvloed aan wandelmogelijkheden. De eilanden staan bekend om hun ongerepte schoonheid, met dramatische fjorden, majestueuze bergen, en een overvloed aan wilde dieren.

Trek je beste wandelschoenen aan en ontdek onze favoriete wandelroutes op de Lofoten & Vesterålen + handig kaartje.

Praktische info & tickets voor je reis naar de Lofoten

Duur5 - 12 dagen ()
Vliegtickets3u vliegen op Evenes of 7u vliegen op Harstad-Narvik (incl. overstap in Oslo), richtprijs € 159 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
HuurautoWil je de Lofoten verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met mooiste wandelingen Lofoten & Vesterålen

  1. Brubrekktinden wandeling

De Vesterålen kan uitpakken met enkele van de meest adembenemend fjorden op de planeet. Fjorden zijn lange, smalle inhammen langs de kust, die zijn ontstaan door oude gletsjererosie. Langs de kustlijn van Vesterålen torenen dus imposante kliffen boven de diepe, smalle inhammen uit. Raftsundet is een van de bekendste, en is een smalle zeestraat die Hinnøya van Austvågøy scheidt.

Brubrekktinden biedt een betoverend uitzicht op de ongetemde wildernis van de Vesterålen alpen en de pittoreske Trollfjord (ook zichtbaar vanaf Austvågøy). Deze middelzware wandeling begint bij Raften en volgt het pad dat naar het Raftvatnet-meer leidt. Bekijk hier onze Brubrekktinden wandeling.

Details wandeling

  1. Dronningruta of de Koninginnenroute

De beroemde Dronningruta, of de Koninginnenroute, is geliefd vanwege de prachtige uitzichten over de kust, en het uitdagende terrein. Koningin Sonja van Noorwegen gaf het pad haar naam nadat ze het in 1994 bewandelde. Het pad bevat steile hellingen, rotsachtig terrein en smalle doorgangen, wat de wandelervaring nog waardevoller maakt.

  • Het pad is 15,4 kilometer lang en vormt een cirkelvormige route tussen Stø en Nyksund. De wandeltijd bedraagt meestal tussen de 5 en 8 uur.
  • Van Stø naar Nyksund slingert de route langs de kustlijn, met als hoogtepunten het ongerepte witte zandstrand van Skipssanden, boomgaarden en vredige fjorden.
  • Vanaf hoge uitzichtpunten kan je genieten van een prachtig 360-graden uitzicht over de uitgestrekte Atlantische Oceaan.

De Dronningruta is niet voor mensen die een uitdaging uit de weg gaan. Naarmate het pad klimt, bereikt het torenhoge pieken met als hoogtepunt het indrukwekkende Finngamheia Plateau op 448 meter boven zeeniveau (bekijk ligging).

Details wandeling

VERBLIJFTIP: Ben je op zoek naar een verblijf in de buurt van deze wandeling? Het Nyken Resort - The apartment is gelegen aan het begin van de Koninginnenroute en op wandelafstand van het historische vissersdorpje Nyksund.

  1. Op de Måtind wandelen

De Måtind-berg bewandelen is een favoriet tijdverdrijf in de regio, met een prachtig uitzicht op het strand en een surrealistische gloed bij zonsondergang. Het is een avontuur door het hart van de Arctische wildernis en fanatieke wandelaars noemen het de beste wandeling op de Lofoten, gezien de relatieve eenvoud.

  • Voor een kortere wandeling kun je beginnen bij Baugtua (bekijk ligging). Met een enkele afstand van 3,8 kilometer valt het in de middelmatige moeilijkheidscategorie, waardoor het ideaal is voor gezinnen.
  • Het uitdagende deel begint met een steile klim van 300 meter naar een vlak plateau, die ongeveer een uur duurt. Dan wacht een schilderachtig uitzicht op Bleik en de omgeving, waaronder het westelijke deel van Andøya. Het adembenemende uitzicht komt pas echt goed tot zijn recht als je de laatste top bereikt, maar wees voorzichtig aan de rand van de klif, want deze loopt steil af naar de oceaan eronder.

Zelfs kinderen zullen de klim niet moeilijk vinden, zolang iedereen stevige wandelschoenen draagt. Gratis parkeren aan de voet van de klif maakt het een geweldige wandeling bij zonsopgang of zonsondergang. Bekijk hier onze wandeling naar de Måtind-berg.

Details wandeling

  1. Steiroheia wandeling

De Steiroheia-wandeling is een gemakkelijke wandeltocht, perfect voor gezinnen die willen genieten van het prachtige landschap. Het pad stijgt geleidelijk naar de meren en leidt verder naar de nabijgelegen top. Met prachtige uitzichten en een koele bries is het een fantastische plek voor een picknicklunch.

Vergeet zeker je verrekijker niet mee te nemen. Dit gebied biedt ruime mogelijkheden voor vogelspotting! En houd je ogen open voor een aantal nieuwsgierige en vriendelijke schapen die je pad kunnen kruisen tijdens je wandeling.

Details wandeling

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien? Download dan je gratis reisgids Lofoten en mis niets tijdens je verblijf.

  1. Veten i Bø wandeling

De Veten i Bø wandeling stijgt tot 467 meter boven zeeniveau en biedt een idyllische en beginnersvriendelijke activiteit die geschikt is voor het hele gezin. Bij het bereiken van de top biedt een charmante hut een perfecte plek om uit te rusten als het weer omslaat.

Het 360° panorama, met uitzicht op de oceaan, vormt een geweldige beloning voor het voltooien van deze wandeling. Ook is het de perfecte plek om het diverse landschap van Litløy en Gaukværøy te bewonderen. Deze tocht ligt ergens tussen makkelijk en redelijk uitdagend qua niveau.

Details wandeling

  1. Djevelporten & Fløya wandeling

Het grootste deel van de wandeling bestaat uit de beklimming van de Duivelstrap vanuit Svolvær. De wandeling is niet al te moeilijk, maar wel zwaar voor de dijen. Gelukkig zijn er een aantal banken langs de route waar je kan stoppen om even uit te rusten en het uitzicht te bewonderen. Als je eenmaal bij de Duivelspoort bent, moet je heel voorzichtig zijn wanneer je op de rots stapt. Dit is een zeer onbeschutte plek waar het hard kan waaien.

Als je het allerhoogste punt op de Fløya wil bereiken (bekijk ligging), moet je met handen en voeten een steile 2 à 3 meter lange gang door klauteren voordat je de laatste meters naar de top aflegt. Wees gewaarschuwd dat het pad bij nat weer erg glibberig kan zijn en dat het afdalen dan moeilijk is. Download hier je wandelroute naar de Duivelspoort.

Details wandeling

  1. Røyken wandeling

Tussen Andenes en Bleik op Andøya ligt de Røyken-wandeling, een 2,8 km lang pad dat ongeveer dat je in zo'n 2u loopt. Dit populaire pad trekt veel wandelaars en biedt zowel ontspanning als prachtige uitzichten.

Beginnend met een geleidelijke helling, kun je optioneel naar de aangrenzende Andhauvet-top gaan. Vanaf hier (bekijk ligging) geniet je van een schitterend uitzicht op Bleik en Andenes, met het turquoise gekleurde water van de kustlijn.

Deze wandeling is perfect voor wie wat beweging wil zonder zich erg te vermoeien. De schilderachtige uitzichten en frisse lucht maken het zeker de moeite waard. Bovendien is het pad huisdiervriendelijk.

LEESTIP: Wil je nog meer zien van de Lofoten? Lees hier onze favoriete bezienswaardigheden op de Lofoten.

Details wandeling

  1. Kvalvika en Ryten wandeling

De Kvalvika en Ryten wandeling is relatief gemakkelijk en geschikt voor gezinnen. Er zijn verschillende alternatieve routes, zodat je kan beslissen of je de lange of de korte versie verkiest.

Er is een bord dat naar de parkeerplaats wijst zodra je de bruggen bent overgestoken. Ga omhoog naar Ryten of ga rechtdoor naar de Kvalvika-baai. Onderaan Kvalvika liggen de twee zandstranden, Nordvika en Vestervika, gescheiden door de steile klif Hellan. Kvalvika is een van de vele plaatsen aan deze kant van Moskenesøya die vroeger bewoond waren, maar die sinds 1938 leeg staan.

Details wandeling

  1. Eltofttuva wandeling

Vanuit Leknes rij je zo’n 13 km langs de E10 tot in Eltofttuva. Zoek naar het bord dat naar de afrit Unstad op de Steinfjordveien wijst en rij nog eens 2 km door tot je een parkeerplaats met grind bereikt bij het sportveld van Steinfjord, gelegen tegenover het meer Holdalsvatnet (bekijk ligging).

De top van Eltofttuva, bereikbaar via een goed aangelegd pad, biedt ook een kampeerplek. Het pad begint achter de hut op de parkeerplaats en stijgt direct naar een poort. De klim is over het algemeen goed te doen, met een iets steiler gedeelte naarmate je de top nadert. Download hier je wandelroute naar de Eltoftuva.

Details wandeling

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf, download onze reisgids Lofoten en Vesterålen.
  1. Reinebringen wandeling

Het Reinebringenpad is misschien wel het beroemdste wandelpad op de Lofoten. In de zomer is het er druk en kan het moeilijk zijn om een parkeerplaats te vinden. De wandeling is kort, maar toch pittig en brengt je via 1700 trappen naar het uitkijkpunt Reinebringen met een prachtig uitzicht over Reine.

Vanwege het terrein kan je deze wandeling het beste 's ochtends vroeg of 's avonds laat doen. Het bijzondere voordeel van de middernachtzon op de Lofoten betekent dat je zelfs 's avonds laat nog kan wandelen in het zachte daglicht. Vermijd een tocht naar Reinebringen bij nat weer omdat het pad dan gevaarlijk glad wordt.

Details wandeling

  1. Boek je vakantie naar de Lofoten-eilanden

GA OP REIS: Deze prachtige eilanden ontdekken aan de hand van een georganiseerde reis naar de Lofoten? Kijk dan even bij Nordic: complete pakketreizen naar de Lofoten en Vesterålen. Nordic is gespecialiseerd in reizen naar Noord-Europa.

Vergelijk aanbieders huurauto's, er zijn meerdere spelers op de markt.

  1. Mis niets tijdens je bezoek aan de Lofoten en Vesterålen

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens het eilandhoppen op de Lofoten en Vesterålen? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Lofoten en Vesterålen met de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden en 10 wandelingen (+ GPS coordinaten). Download je gratis reisgids Lofoten en Vesterålen hier.

Lofoten en Vesterålen

Gratis reisgids Lofoten & Vesterålen downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 januari 2024 - Mieke

Prachtig en leerrijke gids!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?