De Bergische Drei bezoeken: Natuur en cultuur in Wuppertal, Remscheid & Solingen

Volledige reisgids kopen voor € 10

De Bergische Drei bezoeken: Natuur en cultuur in Wuppertal, Remscheid & Solingen

Alle info voor je bezoek aan de Bergische Drei: Wuppertal, Remscheid en Solingen

Op op zo'n uur rijden van de Nederlandse grens vind je de Bergische Drei, oftewel de drie historische industriesteden Remscheid, Solingen en Wuppertal.

De Belgische Drei in het Bergisches Land staan gekend voor hun industriële geschiedenis en prachtige groene omgeving. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden en natuurplekjes in en rondom deze drie steden.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Bergische Drei

Duur1 - 3 dagen ()
Met de auto?Opgelet: Bestel je Umweltplakette voor de Duitse milieu zone Ruhrgebied online via deze link.
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenEnkele aan te raden verblijven in Bergische Drei zijn:

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de ligging van de Bergische Drei

De Bergische Drei liggen ten oosten van Keulen en Düsseldorf in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De drie steden liggen op amper 1u15 rijden van Roermond en 2u van Hasselt. Daarnaast liggen Wuppertal, Remscheid en Solingen dicht bij elkaar, ideaal om deze te combineren.

Ligging met de steden en bezienswaardigheden op de kaart

  1. De Bergische Drei

Het Bergisches Land is een regio die belangrijk is geweest voor de industrialisatie en bekend staat om zijn heuvelachtige landschap. Binnen deze regio zijn Wuppertal, Solingen en Remscheid drie steden die vaak samen worden genoemd en bekend staan als de "Bergische Drei of de Bergische stedendriehoek". Deze drie Duitse steden worden omgeven door de weelderige natuur van het Bergisches Land, die je zowel te voet als met de fiets kan bewonderen.

Door hun unieke ligging in deze bergachtige regio en hun industrieel verleden zijn deze drie plaatsen meer dan een bezoekje waard. Elke stad heeft zijn eigen unieke charme en bezienswaardigheden, ontdek in deze blogpost alvast welke.

LEESTIP: De Bergische Drei bezoeken? Download dan zeker onze reisgids Ruhrgebied en urbanana inclusief een rondreis, 10 stadswandeling en bijzondere tips en leuke weetjes.
  1. Wuppertal

Wuppertal is de grootste stad van de Bergischen Drei. Deze stad staat bekend om zijn vroegere textiel- en metaalindustrie, met nu nog steeds een grote tapijtfabriek en chemische industrie. Om die reden kennen we Wuppertal vooral door de Bayer’s Aspirine en Coroplast's isolatietape. Maar als je de voormalige textielstad nader bekijkt, ontdek je allerlei toffe plekken, schitterende uitzichten en prachtige oude gebouwen.

Wandel zeker even naar de Elberfeld wijk, hier kan je het voormalige stadhuis bezichtigen. Hier huist nu het Von der Heydt Museum, met Vlaamse renaissanceschilderijen en 19e-eeuwse Europese kunst. Voor wie interesse heeft, kan ook een bezoekje brengen aan het Museum voor vroege industrialisatie en het Engels Huis – de geboorteplek van de filosoof Friedrich Engels. Deze musea bieden een inkijkje in de geschiedenis van de stad en de vroege ontwikkeling van de industrie. Voor een oase van rust, kan je de botanische tuin bezoeken.

VERBLIJFTIP: Postboutique Hotel Wuppertal is een boetiekhotel middenin de stad en biedt elegant ingerichte kamers, een art-deco-design en iedere ochtend een heerlijk ontbijtje. Meer info en boeken.

Maak een ritje met de Wuppertal Schwebebahn

Voor de échte bezienswaardigheid in Wuppertal kijk je best naar boven. Hij bestaat al sinds 1901: de Schwebebahn. 's Werelds eerste elektrische zweeftrein werd meer dan 100 jaar ontworpen door Eugen Langen, en is een iconisch beeld in de stad.

Over de Wupper rijdt deze monorail 13,3 km op 12 meter hoogte langs 20 haltes, goed voor het dagelijks vervoer van ongeveer 80.000 pendelaars en jaarlijks 24 miljoen passagiers. De stalen structuur en de kenmerkende blauwe Generation 15 wagons zijn een vertrouwd gezicht voor de lokale bevolking. In 2017 wonnen de wagons de If Design award.

Wat mag je verwachten van de Wuppertal Schwebebahn

  • Zweef in slechts 30 minuten tussen de twee eindstations Vohwinkel en Oberbarmen.
  • Veel bezienswaardigheden in Wuppertal zijn makkelijk te voet bereikbaar vanaf de 20 hangtreinstations.
  • Er zijn verschillende soorten tickets te verkrijgen: 24u, 48u of kies voor een enkel ticket.
  • Op stap met kinderen of ben je van plan de dierentuin te bezoeken? Dan is de KombiTicket Dierentuin met toegang tot de hangbaan Wuppertal en de dierentuin Wuppertal interessanter.
  • Meer info op de website.

Ronsdorfer Talsperre

Op een 20 minuten rijden van Wuppertal, kan je een mooie wandeling maken bij de stuwdam van Ronsdorf. De 180 meter lange stuwdam werd gebouwd tussen 1898 en 1899 om de stad te voorzien van drinkwater, sinds 1999 is ze eigendom van het Wupperverband, die de dam ingrijpend heeft gerenoveerd. Download deze wandelroute hier.

Parkeer je wagen bij café-restaurant Haus Zillertal (bekijk ligging), en wandel van daar zo'n 20 minuten naar de dam. Het uitzicht over het water en het Saalbachdal is adembenemend.

  1. Remscheid

Remscheid is de kleinste stad van de Bergische Drei, maar dat maakt de stad zeker niet minder interessant. Remscheid wordt ook wel eens de "waterstad op de berg" genoemd, omdat de stad zo hoog aan de oever van de Wupper ligt. Je kan je alvast inbeelden dat je hier in de omgeving prachtig kan wandelen!

In het centrum van de stad heerst een ouderwetse charme en vind je tal van gezellige cafés en restaurants waar je kan genieten van lokale specialiteiten en drankjes. Wandel na een heerlijke lunch in een van de plaatselijke restaurants verder door de gezellige kasseien steegjes naar het stadsplein.

Heb je nog wat tijd over? Dan kan je nog een bezoekje brengen aan het Duitse Röntgenmuseum dat inzicht geeft in medische geschiedenis en ontwikkeling. Het Duitse Röntgenmuseum bevindt zich in de historische stadswijk Lennep, de geboorteplaats van Wilhelm Conrad Röntgen, de uitvinder achter de röntegenstraling. Ook het Duitse Gereedschapsmuseum is een bezoekje waard. De stad had een wereldwijde erkenning vanwege haar specialisatie in de productie van gereedschappen (variërend van handgereedschappen tot industriële snijgereedschappen).

VERBLIJFTIP: Tegenover het centraal station ligt het mk Hotel Remscheid. Dit 4-sterrenhotel biedt ruime, smaakvolle kamers en twee restaurants waar je regionale én culinaire specialiteiten kan proeven. Meer info en boeken.

Müngstener Brücke

Een van de must-see’s nabij Remscheid is ongetwijfeld de Müngstener Brücke die de Wupper-rivier overspant. Met een hoogte van 107 is dit de hoogste spoorbrug van Duitsland. De brug is een architectonisch hoogstandje dat de Bergische steden Remscheid en Solingen verbindt.

Je kan niet over de spoorbrug wandelen, maar wel onder de spoorbrug. Daar bevindt zich namelijk het Müngstener Brückenpark waar je prachtig kan wandelen en verschillende activiteiten kan ondernemen (gratis). Zo kan je elkaar uitdagen voor een potje minigolf of gewoon genieten van een gezellige picknick met zicht op het viaduct en omgeving.

De leukste verblijven in Noordrijn-Westfalen?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Noordrijn-Westfalen? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noordrijn-Westfalen
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Noordrijn-Westfalen
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
EuroParcs Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Solingen

Via het Müngsten Viaduct bereik je dus de derde stad van Bergische Drei; Solingen. Solingen heeft als bijnaam de "City of Blades", vanwege zijn eeuwenlange geschiedenis in de productie van messen en snijgereedschappen. Misschien heb je ergens, zonder dat je het wist, een mes van het merk Solingen in de keuken liggen!

Wil je je graag verdiepen in de geschiedenis van het smeden en produceren van messen? Breng dan zeker eens een bezoekje aan het Deutsches Klingenmuseum dat gewijd is aan de geschiedenis en kunst van het snijden. Het museum toont een indrukwekkende collectie van messen, zwaarden en andere snijgereedschappen, en biedt inzicht in de technieken en tradities van de messenmakers. Wil je tussendoor even pauzeren? Neem dan plaats in een van de cafeetjes of restaurants in de charmante wijk Gräfrath en geniet van een traditionele ‘Bergische Kaffeetafel.

Ontdek de liefdevol gerestaureerde oude binnenstad van Solingen-Gräfrath met deze zelfgeleide stadswandeling en leer meer over de fascinerende geschiedenis van de messenstad.

VERBLIJFTIP: Bijzonder overnachten? Hotel Trafohaus is een historisch elektriciteitsgebouw dat in de jaren 20 energie leverde aan Solingen en omgetoverd werd tot een gezellig hotel met 1 kamer in het hart van de historische stad Gräfrath. Meer info en boeken.

Schloss Burg

Na een heerlijk vieruurtje kan je een bezoekje brengen aan het Schloss Burg, waar je tegen de avondzon kan genieten van een panoramisch uitzicht over de stad en de prachtige omgeving. Kasteel Burg is een middeleeuws kasteel, gebouwd in de 12de eeuw en was ooit het machtscentrum van de graven van Berg. Via een digitale app kan je tijdens je bezoek een virtuele reis maken door het verleden. Je hebt ook de mogelijkheid om door de oude kamers en belangrijke zalen van het kasteel te wandelen. Meer info op de website.

  1. Mooiste wandel- en fietsroutes rondom de Bergische Drei

Wuppertal, Solingen en Remscheid worden omringd door het natuurschoon van het Bergisches Land. Met zijn schilderachtige natuur, heuvelachtig landschap en uitgebreide netwerk van wandel- en fietspaden, is het niet gek dat de Bergische Drei bekend staan als een paradijs voor natuurliefhebbers. Enkele populaire routes die je kan overwegen tijdens je verblijf.

  • Wie graag meerdaagse wandelingen maakt, kan de 244 km lange Bergischer Panoramasteig overwegen. Deze wandelroute bengt je langs prachtige panorama's over de weelderige heuvels en valleien. Daarnaast kan je er over vroegere spoorwegrails wandelen.
  • Een andere populaire wandelroute is de 260 km lange De Bergischer Weg. Deze bestaat uit 14 etappes, waarbij etappe 3 en 4 het groene gebied van het Bergische drietal doorkruisen.
  • De 27 km lange Drei-Täler-tocht een oude industrieroute midden in de Bergische natuur. Waar honderden jaren geleden het tijdperk van de industrialisatie aanbrak, vind je tegenwoordig waterrijke natuurreservaten.Wandel langs oude slijperijen, hamersmidsen en smederijen en geniet van het uitzicht vanaf Slot Burg. Meer info over deze route.
  • Wandel de 19 km lange Drei-Seen-tocht, gekend als de historische Pelgrimsroute langs wondermooie stuwmeren. Meer info over deze route.
  • Het Bergische Land wordt ook doorkruist door verschillende rivieren en beken, waaronder de Wupper. Langs deze waterwegen zijn schilderachtige paden aangelegd die ideaal zijn voor rustige wandelingen en fietstochten.
  1. Waar overnachten in de Bergische Drei?

Wil je graag de omgeving verkennen van de Bergische Drei? Dan boek je best een overnachting in een van bovenstaande steden. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen.

  • Wuppertal: Postboutique Hotel Wuppertal is een boetiekhotel middenin de stad en biedt elegant ingerichte kamers, een art-deco-design en iedere ochtend een heerlijk ontbijtje. Meer info en boeken.
  • Remscheid: Tegenover het centraal station ligt het mk Hotel Remscheid. Dit 4-sterrenhotel biedt ruime, smaakvolle kamers en twee restaurants waar je regionale én culinaire specialiteiten kan proeven. Meer info en boeken.
  • Solingen: Hotel Gräfrather Hof ligt in het hart van het historische marktplein van Solingen, Gräfrath. Het wordt omgeven door idyllische houten huizen uit de 14de eeuw en biedt ruime kamers met een stijlvolle inrichting. Meer info en boeken.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Ruhrgebied downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?