Ruta del Cares wandelen in Picos de Europa: een van de mooiste wandelingen in Spanje

Koop de volledige reisgids voor € 10

Ruta del Cares wandelen in Picos de Europa: een van de mooiste wandelingen in Spanje

27 augustus 2024 in Noord-Spanje0 reacties

Praktische info voor je Ruta del Cares wandeling, de bekendste wandelroute in Picos de Europa

De Ruta del Cares is met voorsprong de bekendste wandelroute in de bergketen Picos de Europa. Deze betoverende trektocht, die vaak wordt beschreven als een van de mooiste wandelingen van Spanje, biedt wandelaars een unieke ervaring. Je wordt niet alleen getrakteerd op adembenemende uitzichten en een spectaculair wandelpad, maar ook op een mooi dorpje op het einde van de tocht.

Maak je een rondreis door Noord-Spanje en ben je op zoek naar een onvergetelijke wandelroute? In deze blogpost vertellen we je alles over de Ruta del Cares wandelroute.

Praktische info & tickets voor je roadtrip door Asturias

Duur8 dagen ()
Vliegtickets2u vliegen naar luchthaven Asturias (OVD), boek je vliegtickets bij Cheaptickets
HuurautoDe regio in Noord-Spanje verkennen met een huurauto, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
CamperLiever op verkenning met de camper maar heb je er zelf geen? Reserveer je camper bij Goboony
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Tours en activiteiten
  • Wandeltour door het historische centrum van Oviedo incl. kathedraal, €20 (boek hier je wandeltour)
  • Begeleide dagtocht langs de Cantabrische kustlijn vanuit Cudillero, €85 (boek je dagtocht)
  • Geniet van een wandeltocht met gids in het hart van het Nationaal Park Picos de Europa, €88 (boek je wandeltocht)

Inhoud artikel

  1. Ruta del Cares, niet zomaar een wandelroute

De Ruta del Cares verbindt de dorpen Caín (in de provincie León) en Poncebos (in Asturië). Het pad loopt langs de Cares-rivier en snijdt dwars door het hart van het nationaal park Picos de Europa. Oorspronkelijk werd het pad in de jaren 1916-1921 aangelegd om arbeiders toegang te geven tot het een waterkanaal dat door het gebergte liep. Op de route zie je dat kanaal hier en daar even piepen tussen de bergen. Het is een vernuftig staaltje ingenieurskunde.

Vandaag draait het pad echter helemaal niet meer om dat kanaal. Door de jaren heen groeide de route uit tot een geliefde wandelbestemming dankzij de spectaculaire uitzichten onderweg. Tegenwoordig trekt de Ruta del Cares duizenden wandelaars van over de hele wereld, die allemaal komen om de natuurlijke schoonheid van de Picos de Europa te ervaren.

  1. De Ruta del Cares: specificaties

  • Afstand: 24 kilometer (heen en terug)
  • Duur: 6 à 8 uur (heen en terug)
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Type wandeling: lineair
  • Startpunt: Poncebos
  • Eindpunt: Poncebos
  • Download hier je gpx-bestanden

De Ruta del Cares is ongeveer 12 kilometer lang en verbindt Caín en Poncebos. Je vertrekt doorgaans vanuit Poncebos, wandelt naar Caín en keert dan via dezelfde weg terug naar Poncebos. De wandeling duurt gemiddeld 3 tot 4 uur enkele reis, afhankelijk van je tempo en het aantal stops dat je maakt om van de uitzichten te genieten en om foto’s te maken (waarschijnlijk heel wat). Het pad is relatief smal en hier en daar wandel je langs steile afgronden. Je wandelt ook door enkele tunnels die in de rotsen zijn uitgehouwen. Een heel avontuur, zoveel is zeker!

Hoewel de route over het algemeen goed begaanbaar is, is het belangrijk om te beseffen dat het terrein rotsachtig is en op sommige plekken behoorlijk uitdagend kan zijn. Vooral het eerste stuk, nadat je geparkeerd hebt in Poncebos, moet je even stevig omhoog wandelen. Een goede conditie en stevige wandelschoenen zijn daarom essentieel.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je verblijf in Las Arenas, op 10 minuten rijden van Poncebos.

  1. De Cares-kloof

Het hoogtepunt van de wandeling is zonder twijfel de Cares-kloof zelf. Deze dramatische ravijn werd vele duizenden jaren lang uitgesleten door de rivier en biedt een spectaculair decor voor een wandeling. De steile kalkstenen wanden torenen hoog boven je uit en ver onder je hoor je de Cares kabbelen. Deze kloof wordt ook wel de Garganta Divina (Goddelijke Kloof) genoemd en het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe dit stukje Spanje aan zijn naam gekomen is.

  1. Door verschillende tunnels, over bruggen

Langs de route moet je door verschillende tunnels die in de rotsen zijn uitgehouwen. Ze geven de wandeling een avontuurlijke twist. De tunnels variëren in lengte, van korte doorgangen langs steile afgronden tot een langere tunnel net voor je aankomt in Caín waar een zaklamp (of die van je gsm) handig is. Die tunnels leveren ook prachtige plaatjes op.

Je moet ook over enkele bruggen op het einde van de wandeling, wanneer je het dorpje Caín nadert. Nadat je de rivier een hele tijd diep onder je hebt zien stromen, kan je het helderblauwe water dan van dichtbij bewonderen.

RONDREIS: Ontdek Ruta del Cares wandeling en het pittoreske Bulnes tijdens onze 8-daagse rondreis door Asturia.

  1. Fauna en flora langs Ruta de Cares

De Picos de Europa staan bekend om hun rijke biodiversiteit, en de Ruta del Cares is daarop geen uitzondering. Op de wandeling zal je ongetwijfeld geiten spotten. Ze lopen over de hele route en eten van de struiken die langs het wandelpad groeien. Als je geluk hebt, kan je ook gemzen op de steile kliffen zien klauteren en arenden hoog boven de bergen zien zweven.

  1. Het dorpje Caín

Op het einde van de wandeling (of eigenlijk het midden, want je moet nog terug), ligt het pittoreske bergdorpje Caín. Het staat vandaag vooral in het teken van de bekende wandelroute en toerisme. Je vindt er enkele hotels, restaurantjes, campings en daartussen rustieke huizen gemaakt uit steen.

Je komt waarschijnlijk rond het middaguur aan en dus is dit de ideale plek om de lokale keuken te proeven. In Asturië mag je absoluut de fabada niet missen, dat is een bonenschotel, en de cachopo, een soort cordon bleu. Ook appelcider zal je op elke menukaart zien staan, het wordt traditioneel hoog boven het glas uitgeschonken. Een bezienswaardigheid op zich!

  1. Handige tips over Ruta del Cares

Voordat je aan de Ruta del Cares begint, moet je wel enkele praktische dingen in gedachten houden. In het hoogseizoen is het wandelpad populair en dat brengt mogelijk parkeerproblemen met zich mee.

Vroeg uit de veren

Het overgrote deel van de mensen wandelt de Ruta del Cares vanuit Poncebos naar Caín. De kans is groot dat je verblijft in Las Arenas even verderop. Poncebos is namelijk niet meer dan een verzameling van enkele hotels rondom een waterkrachtcentrale. Dat betekent dus dat alle wandelaars vanuit Las Arenas naar Poncebos rijden en daar hun wagen willen parkeren. En aangezien je je hier in een kloof bevindt, is parkeren langs de weg de enige optie.

Is er geen plaats meer dichtbij het vertrekpunt van de wandeling, dan moet je veel verder van Poncebos langs de weg parkeren en moet je dus enkele kilometers extra afleggen langs de weg.

Daarom tippen we je om zo vroeg mogelijk te vertrekken. Wijzelf gingen in juni en toen was het nog behoorlijk kalm. Om 8 uur waren we ter plekke en dat was ruim voldoende. De auto konden we vlak naast het vertrekpunt achterlaten. In juli en augustus komt er veel meer volk op de Ruta del Cares af en dan kom je beter niet later dan 8 uur aan, werd ons verteld in het hotel.

Let op: er is een behoorlijk grote parking wanneer je in Poncebos aankomt, maar die is bedoeld voor de mensen die met de kabelbaan naar Bulnes willen. Steek de brug naar de parking niet over en vervolg je weg tot zo dicht mogelijk bij het vertrekpunt.(bekijk ligging).

Wat is de beste reistijd?

De beste tijd om de Ruta del Cares te wandelen is in juni of in september. In de zomermaanden kan het behoorlijk heet worden in de kloof, vooral midden op de dag, en het pad zal dan ook een stuk drukker zijn. Dat is een extra reden om vroeg te vertrekken. Het zwaarste deel van de wandeling krijg je namelijk helemaal in het begin voorgeschoteld.

Al moeten we zeggen dat het weer in de Picos de Europa altijd onvoorspelbaar is, zelfs in de zomer. Ben je flexibel met de planning, wacht dan op een zonnige dag om de Ruta del Cares af te leggen.

Uitrusting

Zoals we eerder hebben gezegd zijn goede wandelschoenen een must voor deze tocht. Het pad kan rotsachtig en glad zijn, vooral in de buurt van de rivier en in de tunnels, en de afgronden zijn steil.

Het is ook aan te raden om je in verschillende laagjes te kleden. Het weer in de bergen kan snel veranderen. In de zon is het en in de schaduw is het snel frisjes. Vergeet ook niet een zonnehoed of pet, zonnebrandcrème en een zonnebril mee te nemen, vooral als je in de zomer wandelt. Dan is er op langgerekte stukken geen schaduw.

Veiligheid

Hoewel de Ruta del Cares over het algemeen zeer veilig is en jaarlijks door duizenden toeristen wordt bewandeld, moet je voorzichtig blijven. Het pad is smal en er zijn geen hekken langs de randen van de kloof. Ga dus niet overhaast te werk en kijk goed uit, vooral als je met kinderen wandelt. Er kunnen ook losse stenen op het pad vallen, dus het is belangrijk om alert te blijven. Als je last hebt van zware hoogtevrees, is het goed om te weten dat sommige delen van het pad een behoorlijke afgrond hebben. Dat kan zeker een uitdaging vormen.

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Ruta del Cares wandeling

Benieuwd naar wat je mag verwachten van deze Ruta del Cares wandeling in de Picos de Europa? Bekijk dan onderstaand filmpje voor een klein voorproefje. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Asturië in Noord-Spanje.

  1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Spanje wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?