Roadtrip Asturië: route langs de highlights van Noordwest-Spanje

Koop de volledige reisgids voor € 10

Roadtrip Asturië: route langs de highlights van Noordwest-Spanje

15 april 2024 in Noord-Spanje0 reacties

Op roadtrip door Asturias met de auto of camper? Gebruik onze complete voorbeeld route

Asturias, een regio in het noorden van Spanje, biedt een schat aan adembenemende natuurlijke landschappen, historische steden en charmante dorpjes. Wij hebben alvast de mooiste plekjes van Asturias verzameld in één roadtrip van 8 dagen.

Praktische info & tickets voor je roadtrip door Asturias

Duur8 dagen ()
Vliegtickets2u vliegen naar luchthaven Asturias (OVD), boek je vliegtickets bij Cheaptickets
HuurautoDe regio in Noord-Spanje verkennen met een huurauto, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
CamperLiever op verkenning met de camper maar heb je er zelf geen? Reserveer je camper bij Goboony
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Tours en activiteiten
  • Wandeltour door het historische centrum van Oviedo incl. kathedraal, €20 (boek hier je wandeltour)
  • Begeleide dagtocht langs de Cantabrische kustlijn vanuit Cudillero, €85 (boek je dagtocht)
  • Geniet van een wandeltocht met gids in het hart van het Nationaal Park Picos de Europa, €88 (boek je wandeltocht)

Inhoud artikel

Dag 1: Oviedo

Je avontuur begint in Oviedo, de culturele en historische hoofdstad van Asturias. Wandel door de smalle straatjes van de oude stad en bewonder de indrukwekkende architectuur van de kathedraal van San Salvador, een meesterwerk van de Asturische gotiek.

Breng een bezoek aan het historische plein Plaza del Fontán, waar je lokale delicatessen kan proeven op de traditionele markt, en sluit je dag af met een bezoek aan het Museum voor Schone Kunsten van Asturias, waar je een uitgebreide collectie Asturische en Spaanse kunst kan bewonderen. Mis ook de kerken Santa María del Naranco en San Miguel de Lillo niet, twee oude kerken die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

WANDELTIP: Bezoek je de stad voor de eerste keer? Dan kan je altijd een wandeltour door het historische centrum van Oviedo met gids boeken. De gids laat je kennismaken met de mooiste bezienswaardigheden en minder bekende plekjes.

Het absolute hoogtepunt van Oviedo is misschien wel de gastronomie. Je vindt hier tal van gezellige ciderbars en traditionele tapasrestaurants waar je naast de cider ook zeker fabada (stoofpot met bonen en worst) en de zeevruchten moet proeven. Kortom, Oviedo is een stad die zowel geschiedenisliefhebbers als fijnproevers zal weten te bekoren.

OVERNACHTINGSTIP: Pensión Cabezas Oviedo biedt moderne kamers voorzien van alle luxe en comfort die je kan wensen, op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden.

Dag 2: Covadonga en Lagos de Covadonga

Dag twee van je roadtrip begin je met een bezoek aan Covadonga, een schilderachtig dorpje omgeven door majestueuze bergen. Bezoek er de basiliek van Santa María la Real de Covadonga, een prachtig voorbeeld van neoromaanse architectuur, en ontdek de Heilige Grot van Covadonga, waar volgens de legende de Reconquista van Spanje begon. Die grot lokt tot de dag van vandaag flink wat pelgrims naar dit stukje Asturia.

Lagos de Covadonga

Het hoogtepunt van Covadonga? Dat zijn de adembenemende Lagos de Covadonga, een duo bergmeren omgeven door ruige kliffen en weelderige groene valleien. De meren heten Enol en Ercina en ze leveren fantastische foto’s op. Er zijn verschillende uitkijkpunten en picknickplaatsen waar je kan ontspannen en van het uitzicht genieten. Sportievelingen kunnen meerdere wandelpaden trotseren die vanaf de meren vertrekken en je dieper in het nationale park leiden.

En het beste van allemaal: je hoeft daar niet eens voor te wandelen. Als je met de auto reist, kun je vanuit het dorpje Covadonga de kronkelige bergweg omhoog volgen naar de meren. Die weg levert adembenemende uitzichten op en maakt vaak deel uit van de Ronde van Spanje. Professionele wielrenners hebben zich hier stuk gebeten op de beklimming.

Dag 3 & 4: Picos de Europa

Vandaag staat in het teken van avontuur en natuurschoon

Weinig plekken zijn zo indrukwekkend mooi als de Picos de Europa. We raden je aan om hier minstens twee dagen te voorzien, al kan je hier gerust een hele week doorbrengen en elke dag een andere trekpleister of wandelroute ontdekken.

Cangas de Onís en Puente Romano

Ga zeker naar Cangas de Onís, een historisch stadje aan de oevers van de rivier de Sella. Een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Cangas de Onís is de oude Romeinse brug, bekend als de "Puente Romano". Die brug, die dateert uit de 14e eeuw, maar werd gebouwd op de fundamenten van een oude Romeinse brug, is een symbool geworden van de stad.

Het gezellige centrum van Cangas de Onís nodigt uit tot een ontspannende wandeling en je kan er heerlijk eten. Het stadje is ook een populaire uitvalsbasis voor avontuurlijke activiteiten zoals raften en kajakken. Een topplek om te overnachten dus, bekijk hier het aanbod hotels in Cangas de Onis.

Een andere topbezienswaardigheid in de Picos de Europa is de Mirador del Fitu, een iconisch uitkijkpunt gelegen in de buurt van Cangas de Onís (bekijk ligging). Het biedt een spectaculair panoramisch uitzicht op de omliggende bergen, valleien en de kustlijn van Asturias. Om de Mirador del Fitu te bereiken, kan je met de auto de schilderachtige bergweg volgen vanuit het dorpje Colunga.

Wandelaars moeten dan weer de bekende Ruta del Cares aanstippen, een van de meest spectaculaire wandelroutes van Spanje, in het hart van het nationaal park Picos de Europa. De route begint in het dorpje Poncebos en loopt langs de diepe kloof van de rivier de Cares, door tunnels, over hangbruggen en langs steile kliffen.

  • De Ruta del Cares is ongeveer 12 kilometer lang en duurt ongeveer 4 tot 5 uur heen en terug.
  • Onderweg kom je langs verschillende uitkijkpunten die je ongetwijfeld zullen verrassen. Het is een populaire trektocht voor wandelaars van alle niveaus.

EXCURSIE: Zin in wat actie? Wat dacht je van een namiddagje canoying of raften op rivier de Deva in het Nationaal Park Picos de Europa? Bekijk hier het volledige aanbod tours in Picos de Europa.

Dag 5: Arenas de Cabrales en de noordkust

Dag vijf begin je met een bezoek aan Arenas de Cabrales, een charmant dorpje gelegen in de vallei van de rivier de Cares, dat bekend staat om zijn heerlijke blauwaderkaas. Het dorpje zelf staat bekend om zijn kleurrijke gevels en wordt doorsneden door een rivier. Het is een ideale vakantiebestemming die zowel natuur, cultuur als gastronomie combineert. Kom hier tegen de middag zodat je lekker kan lunchen in een van de restaurantjes.

Vissersdorpje Lastres

Vervolg je reis langs de schilderachtige kustlijn naar het pittoreske vissersdorpje Lastres. Je wandelt hier door kronkelende straatjes, omringd door kleurrijke huizen die tegen de steile kliffen zijn gebouwd. Maar vergis je niet, Lastres is veel meer dan een toeristische bestemming.

Dit is een echt, traditioneel Asturisch vissersdorp met een bruisende haven waar vissersboten af en aan varen om hun vangst van de dag binnenbrengen. Langs de charmante promenade kijk je uit over de azuurblauwe zee en de ruige kliffen die de kustlijn omringen. Overnachten kan bij Hotel Eutimio.

Tip: Met de bergtrein naar Bulnes

Niet al te ver van Arenas de Cabrales ligt Bulnes, een betoverend bergdorpje dat bekend staat om zijn afgelegen ligging te midden van imposante bergtoppen en steile kliffen. Tot voor kort was het enkel bereikbaar te voet (er zijn dus geen auto’s in het dorpje), maar vandaag kan je ook een bergtrein nemen.

De wandeling en de kabelbaan beginnen in het dorpje Poncebos (bekijk ligging). Eenmaal in Bulnes voel je meteen de serene sfeer van het dorp. De geplaveide straatjes en traditionele stenen huizen katapulteren je terug in de tijd. Het panoramische uitzicht op de omringende bergen maken het plaatje compleet.

Dag 6: Ribadesella en Llanes

Vandaag trek je verder langs de Asturische kustlijn. Begin je dag met een bezoek aan Ribadesella, een schilderachtig kustplaatsje gelegen aan de monding van de rivier de Sella. Het stadje staat bekend om zijn prachtige stranden, waaronder het populaire Playa de Santa Marina, en kan ook uitpakken met een schilderachtige boulevard langs de rivier de Sella. Geschiedenisliefhebbers zullen blij zijn om te lezen dat je hier de historische grotten van Tito Bustillo kan bezoeken, waar indrukwekkende prehistorische rotsschilderingen te bewonderen vallen.

Daarna trek je naar het betoverende Llanes, dat wordt omringd door groene heuvels en prachtige stranden. Verken de middeleeuwse oude stad, omringd door oude stadsmuren, en bewonder de traditionele architectuur voordat je de dag afsluit op een van de vele stranden in de buurt. Aanraders zijn Playa de Toró en Playa de El Sablón.

OVERNACHTINGSTIP: Overnachten kan bij Hotel Rural El Texeu. Dit landelijk hotel biedt uitzicht op de Sierra de Cuera en de zee aan de horizon. El Texeu ligt in het Asturische dorp Parres en is een ideale uitvalsbasis voor wandelaars en liefhebbers van kanoën. Op 5 minuten rijden bereik je de badplaats Llanes.

Tussen beide stadjes liggen nog enkele plekjes waar je zeker halt kan houden:

  • Het strand Cuevas del Mar (bekijk ligging) is een van de mooiste van de regio. Dramatische rotsformaties rijzen op uit de zee en langs het strand vind je talrijke grotten.
  • Nog een bijzonder strand is dat van Gulpiyuri (bekijk ligging). Hier zie je namelijk de zee niet. Het zeewater komt vanuit grotten en ondergrondse tunnels, een uniek tafereel!
  • De Bufones de Pría zijn indrukwekkende zeegrotten en kliffen die bekend staan om hun spectaculaire geisers en spuitgaten. Die geisers worden veroorzaakt door de kracht van de golven die tegen de kust botsen en door het water in de gaten in de kliffen spuiten, wat een adembenemend schouwspel oplevert.

Dag 7: Cudillero en terug naar Oviedo

Op je laatste volledige dag in Asturias, breng je een bezoek aan het pittoreske vissersdorpje Cudillero, dat bekend staat om zijn kleurrijke huizen die tegen de steile kliffen zijn gebouwd, met een klein strandje onderaan. Veel idyllischer wordt het niet. Wandel door de smalle straatjes van de oude stad en geniet van de rustige sfeer. Je vindt hier fantastische visrestaurants op elke straathoek.

Tussenstop in Gijón of Cabo de Peñas

Onderweg passeer je langs grootstad Gijón, waar je eventueel een stop kan houden, of je kan omrijden langs Cabo de Peñas, het meest noordelijke punt van Spanje. Gijón is een bruisende stad die vol historische gebouwen en gezellige pleinen. Houd je hier even halt, maak dan een wandeling langs de prachtige strandpromenade en ontdek het culturele erfgoed in het stadscentrum. Net als in de rest van Asturias vind je hier ook uitstekende restaurants, een topplek voor een middagpauze dus.

Nog een tip: niet ver van Cudillero vind je het strand El Silencio, ongetwijfeld een van de mooiste langs de Spaanse noordkust en absoluut een bezoekje waard. Heb je zin om je wandelschoenen terug aan te trekken? Dan raden we het natuurpark Somiedo aan. Daar vind je gletsjermeren en heel wat wandeldpaden die je door de natuur van Asturias gidsen.

Overnachten kan in Cudillero of je kan meteen doorrijden naar Oviedo. Verblijf je liever in Cudillero? Dan kunnen we Casona de La Paca aanraden, een driessterrenaccommodatie gevestigd in een 19e-eeuws gebouw, een oud indianenhuis met een schitterende ligging tussen de zee en de bergen.

Dag 8: Oviedo

Helaas is het tijd om afscheid te nemen van Asturias en terug naar Oviedo te rijden. Heb je nog tijd over? Dan kan je er voor kiezen om hier nog enkele uren door te brengen. Wie een vroege vlucht heeft gepland, kan hier de huurauto inleveren en de vlucht terug naar huis nemen (vliegtickets kan je hier boeken). Gelukkig keer je terug huiswaarts met mooie herinneringen aan een onvergetelijke roadtrip door het prachtige noorden van Spanje. Wedden dat het meteen terug zal beginnen te kriebelen om je volgende trip naar Asturias te plannen?

Boek nog een laatste onvergetelijke uitstap in Oviedo

Hoe bereik je Asturias?

Asturias, in het noorden van Spanje, is makkelijk bereikbaar vanuit de Lage Landen op verschillende manieren. Het snelst reis je met het vliegtuig. Reizigers kunnen vliegen naar de luchthaven Asturias in Oviedo (OVD), via directe vluchten vanuit verschillende luchthavens in België en Nederland. Na amper twee uur vliegen sta je al in Asturias. In de luchthaven van Oviedo raden we je aan om een auto te huren. Dat is veruit de makkelijkste manier om de afgelegen bezienswaardigheden die Asturias zo bijzonder maken te bereiken.

Alternatief: reizen met het openbaar vervoer of zelf rijden?

Treinen en langeafstandsbussen bieden verbindingen tussen belangrijke steden in Nederland en België naar grote Spaanse steden zoals Madrid en Barcelona. Van daaruit kan je dan verder reizen met trein of bus naar startplaats Oviedo.

Wil je met je eigen auto afzakken naar Oviedo? Dat kan natuurlijk ook. Vanuit Brussel is het zo’n 1500 kilometer rijden naar Oviedo. Reken daarvoor op een dikke 16 uur. Vanuit Amsterdam mag je daar nog 200 km en 2 uur rijden bijrekenen. Een stevige rit dus. Om de rit te onderbreken kan je overnachten in Bordeaux of Poitiers. Lees hier onze blogpost met de beste route naar Spanje.

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Spanje wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?