Bezoek Bulnes, het mooiste bergdorpje van Asturia: wat zeker zien & doen?

Koop de volledige reisgids voor € 10

Bezoek Bulnes, het mooiste bergdorpje van Asturia: wat zeker zien & doen?

13 september 2024 in Noord-Spanje0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Bulnes + verblijftips

Verstopt in het majestueuze landschap van de Picos de Europa, in de regio Asturië, ligt het pittoreske dorpje Bulnes. Dit charmante bergdorp, dat eeuwenlang slechts te voet of per ezel bereikbaar was, lijkt wel bevroren in de tijd. Niet vreemd dus dat dit een van de absolute topbezienswaardigheden van Asturië is. Je bereikt Bulnes na een ware kuitenbijter van een wandeling of makkelijk en comfortabel via een ondergronds kabeltreintje door de rotsen.

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden van Bulnes.

Praktische info & tickets voor je rondreis Noord-Spanje

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u vliegen naar Bilbao, richtprijs € 85 vergelijk prijzen bij Cheaptickets, Transavia en Momondo
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Bilbao naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 1020)
HuurautoOm de mooiste plekjes van Noord-Spanjei te ontdekken, huur je best een huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Verken de oude binnenstad van Santiago de Compostela (incl. bezoek aan kathedraal), €19 (boek je rondleiding)
  • Dagtrip wijngaarden Rioja met proeverij, €220 (boek je wijntour)
  • Rondleiding door het Guggenheimmuseum in Bilbao, €80 (boek je rondleiding)
  • Geniet van een wandeltocht met gids in het hart van het Nationaal Park Picos de Europa, €88 (boek je wandeltocht)

Inhoud artikel

  1. Bulnes: het laatste dorp van Asturië zonder auto’s

Bulnes is een van de meest afgelegen dorpen in Spanje. Het dorp ligt diep in de bergen van het nationaal park Picos de Europa en wordt omringd door steile bergtoppen. Het was eeuwenlang bijna volledig geïsoleerd van de buitenwereld. Daardoor kon Bulnes zijn unieke charme en authenticiteit tot op de dag van vandaag bewaren.

Tot 2001 was Bulnes alleen te bereiken via een steil bergpad, dat een uitdaging vormde voor iedereen die het dorp wilde bezoeken. Dat pad, bekend als de "Senda de Bulnes," was de levensader van het dorp, en werd dagelijks gebruikt door de dorpsbewoners en hun dieren om goederen en benodigdheden naar en van het dorp te vervoeren.

In 2001 veranderde dat echter met de opening van de kabeltrein van Bulnes, een ondergrondse kabelbaan die het dorp verbindt met Poncebos, een na bijgelegen minidorp in de vallei. Het treintje wordt niet alleen gebruikt door de bewoners van het dorp, maar ook door toeristen die even terug in de tijd willen reizen.

RONDREIS: Ontdek het pittoreske Bulnes tijdens onze 8-daagse rondreis door Asturia.

  1. Wat is de ligging van Bulnes?

  1. Het treintje naar Bulnes

De kabelbaan van Bulnes is een technisch hoogtepuntje dat diep onder de bergen door een tunnel van 2,2 kilometer lang loopt. De rit met het treintje duurt slechts zeven minuten, maar het is een ervaring op zich. Je hebt echt het gevoel dat je een verborgen wereld binnengaat, weg van de moderne beschaving. De bouw van de kabelbaan was een controversieel project omdat gevreesd werd dat Bulnes al zijn karakter zou verliezen. Hoewel er nu heel wat toeristen over de vloer komen, heeft Bulnes zich vooral op de kaart gezet als een aantrekkelijke bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars.

De kabelbaan is het hele jaar door operationeel en er rijden om het half uur treintjes op en neer die bewoners en toeristen naar Bulnes brengen. Hoewel sommige puristen de voorkeur geven aan de traditionele wandelroute naar het dorp, is het treintje wel veel sneller en gemakkelijker.

  1. Waar kan je tickets kopen voor de kabeltrein?

  • De kabeltrein rijdt om het half uur.
  • In het hoogseizoen kan je het wagen om ter plekke je ticket te kopen, in het kantoortje bij de parking, maar het is een beter idee om vooraf te reserveren. Dat doe je op de website van Alsa.
  • Kies een ritje van “Funicular (Poncebos) Origen” naar “Funicular (Bulnes) Destino” en betaal online.
  • Ter plekke wissel je je online ticket dan in voor een echt ticket en zo ben je zeker van je plekje op het uur dat jou het beste uitkomt. Meer info op de website.

TIP: De parking is beperkt, we raden je daarom aan om vroeg te komen of om voldoende tijd te voorzien voor een wandeling naar het kabeltreintje indien je verder moet parkeren..

  1. Wandeling naar Bulnes

Voor degenen die de reis naar Bulnes te voet willen maken, is de Senda de Bulnes een absolute must. Dit pad, dat begint in Poncebos (bekijk ligging), volgt de smalle kloof van de Río Cares omhoog naar Bulnes. De wandeling is amper 4,5 kilometer lang maar duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur. Je wandelt namelijk de hele tijd omhoog en overbrugt ongeveer 700 hoogtemeters.

De route is niet voor beginnende wandelaars

  • Het pad is steil en je wandelt hier en daar over losse steentjes. Maar de beloning is groot.
  • Onderweg word je getrakteerd op spectaculaire uitzichten op de kliffen, de rivier en de omliggende bergen.
  • De Senda de Bulnes is een prachtige manier om het dorp te bereiken, en geeft je een gevoel van voldoening wanneer je eindelijk aankomt in het rustige bergdorp. Je hebt die frisse appelcider dan echt wel verdiend!

Wandelen of het treintje?

Wij vonden de wandeling een topervaring, al is het wel een stevige inspanning. Neem wel voldoende water mee en vertrek in de vroege voormiddag, want in het hoogseizoen is het moeilijk om parking te vinden (het startpunt ligt vlak naast dat naar de bekende Ruta del Cares - bekijk ligging) en het wordt bijzonder heet op de route aangezien er amper schaduw is. Je kan ook voor een combinatie gaan. Ga met het treintje omhoog en wandel terug omlaag. Zo heb je het beste van beide werelden.

  1. Verborgen plekje aan de Río Cares

Het allermooiste punt langs de wandeling? Dat is misschien wel het begin. Aan het vertrekpunt zie je een kaart en een paal waar drie pijltjes aan hangen. Je volgt het kleine padje naar Bulnes en Pandébano (GR-202 Reconquista) en na 50 meter steek je een oude, stenen brug over. Vlak na de brug kan je naar rechts de rivier bereiken en we raden je absoluut aan om dat te doen.

De Cares-rivier is hier op zijn mooist. De steile rotswand, de scherpe bergpieken op de achtergrond en al het groen rondom leveren prachtige foto’s op. Je bevindt je hier vlakbij het startpunt van de bekende Ruta del Cares en toch lijkt dit mooie stukje natuur nog onontdekt. Neem er dus zeker even de tijd om je voeten te verfrissen, een snack te eten of misschien zelfs een frisse plons in het water te nemen. Daarna vervolg je de route omhoog naar Bulnes.

  1. Bezienswaardigheden in Bulnes

Bulnes zelf is een charmant dorp dat zijn traditionele karakter heeft weten te behouden, ondanks de komst van moderne voorzieningen en heel wat toeristen sinds de komst van de kabelbaan. Het dorp bestaat uit twee delen: Bulnes de Abajo (laag-Bulnes) en Bulnes de Arriba (hoog-Bulnes).

LEESTIP: Mis niets tijdens je vakantie en download onze reisgids Noord-Spanje.

1. Capilla de la Virgen de las Nieves

De Capilla de la Virgen de las Nieves is een charmant kapelletje dat gewijd is aan Maria, dit keer onder de naam van "Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw". Deze bescheiden kapel is het spirituele centrum voor de dorpsbewoners. Het is een eenvoudig, sereen gebouwtje met een prachtig uitzicht op de bergen rondom.

2. El Castillo de Bulnes

Hoewel Bulnes geen groots kasteel heeft in de traditionele zin, zijn de bewoners wel trots op het oude, versterkte gebouw dat bovenaan Bulnes de Arriba prijkt. Deze voormalige vesting of wachttoren was ooit een belangrijke verdedigingspost, maar is vandaag helemaal in verval geraakt. Het roept wel nog steeds een mysterieuze sfeer op. Je bereikt het kasteel na een korte wandeling vanuit Bulnes de Abajo.

Tip: ga je naar Bulnes de Arriba en het kasteel, wandel dan eerst naar het centrale dorpje, Bulnes de Abajo, en kies daar het brede, gemakkelijke wandelpad naar boven. Wie Bulnes te voet bereikt via de Senda de Bulnes zal op een ander wandelpad naar boven stuiten vooraleer je Bulnes de Abajo bereikt, maar dat is bijzonder steil en ligt vol losse rotsen. Ga dus voor veiligheid en comfort en wandel eerst verder naar Bulnes de Abajo.

3. De lokale restaurantjes

Een bezoek aan Bulnes is niet compleet zonder te genieten van de lokale gastronomie in een van de knusse restaurantjes. Heel wat van de traditionele huizen doen nu dienst als restaurants of hotels waar heerlijk eten geserveerd wordt. Proef de beroemde cabrales-kaas, die gerijpt wordt in de nabijgelegen grotten, of geniet van een stevige fabada en probeer een lokale cider, die op traditionele wijze wordt geschonken.

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de wandeling naar Bulnes

Benieuwd naar wat je mag verwachten van deze pittige wandeling naar het pittoreske Bulnes in de Picos de Europa? Bekijk dan onderstaand filmpje voor een klein voorproefje. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Asturië in Noord-Spanje.

  1. Wil je niets missen tijdens je vakantie in Noord-Spanje?

Herkenbaar: Bij je bezoek aan dit prachtige stukje Spanje wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Noord-Spanje met een uitgewerkte autoroute, 2 stadswandelingen, tips + verborgen pareltjes. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Noord-Spanje om in de stemming te komen en ga op pad!

Noord-Spanje

Gratis reisgids Noord-Spanje downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?