Dé 16 mooiste bezienswaardigheden in Drenthe + kaartje
Drenthe is ontzettend veelzijdig en heeft dan ook veel te bieden. Zo is de regio zeer wijds en vol prachtige natuur, vind je er interessante dorpjes en kan je er heel indrukwekkende bezienswaardigheden vinden.
Voor ieder wat wils: van dolmen tot Kamp Westerbork en van de Wildlands Adventure Zoo tot aan belevingspaden. Er is zo ontzettend veel te zien en te doen in de stoerste provincie van Nederland dat je niet snel genoeg kan vertrekken.
Inhoud artikel
Nationaal Park Dwingelderveld
Drenthe kent maar liefst drie verschillende nationale parken, waar het Nationaal Park Dwingelderveld er één van is. Het Dwingelderveld is 3700 hectare groot en is hiermee het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Europa. Het gebied, dat tussen Dwingeloo, Ruinen en Beilen is gelegen, is sinds 1991 een nationaal park.
Het Dwingelderveld bestaat uit een heidecultuurlandschap met lagen waarin veen is gelegen en hogere delen bedekt met heide en bebossing. Het gebied staat bekend om de vele vennetjes, waarvan je er maar liefst 40 terug kan vinden in het park. Daarnaast vind je in het noorden van het gebied, bij Lheebroek, één van de grootste jeneverbesstruwelen van het land.
Het leven in Nationaal Park Dwingelderveld
Om te voorkomen dat het gebied overwoekerd raakt, lopen er 2 schaapskuddes rond, namelijk de Ruiner Schaapskudde en de Dwingelder Schaapskudde. Daarnaast lopen er ook Schotse Hooglanders en andere koeien rond in het gebied.
Door het gevarieerde landschap zijn daarnaast ook veel verschillende planten- en diersoorten te vinden in het gebied. Zo vind je er onder andere 4 verschillende heidesoorten en 6 soorten orchideeën op de drogere delen en beplanting zoals zonnedauw en dopheide op de nattere stukken.
Daarnaast zijn alle 3 de slangensoorten die in Nederland voorkomen te vinden in het park, waarnaast er ook verschillende zeldzame vlinders te vinden zijn. Wanneer je het gebied vroeg of laat op de dag bezoekt heb je ook de kans om een ree te spotten.
Bezoek aan het park
Door het park zijn verschillende wandel- en fietspaden aangelegd waarmee bezoekers de omgeving kunnen leren kennen. Ook zijn er speciale paden voor mensen die slecht te been zijn, en is er een speciale nachtwandelroute.
Bij Ruinen kan je verder een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum waar je meer te weten kan komen over de plaatselijke natuur en een wandeling met een boswachter kan boeken.
Nationaal Park Drentsche Aa
Het tweede park van Drenthe is het Nationaal Park Drentsche Aa. Dit park is maar liefst 30.000 hectare groot en is hiermee één van de grootste nationale parken van Nederland. Nochtans werd er lang getwijfeld of dit gebied wel tot nationaal park vernoemd mocht worden. Het gebied bestaat voor maar liefst 50 procent uit landbouwgrond waarop 21 dorpen zijn gebouwd.
Uiteindelijk werd het gebied in 2002 toch tot nationaal park vernoemd doordat het gebied een beeld geeft van het oerlandschap. Door het gebied slingert namelijk de beek Aa, die als één van de weinige beken en rivieren in Nederland niet door de mens beïnvloed is, maar juist de oorspronkelijke loop heeft weten te behouden. Hierdoor is de oude landschapsindeling nog te zien in het gebied.
De oude, karakteristieke houtwallen van de essen en de hooggelegen akkers zijn bewaard gebleven. Ook zijn de heidevelden in het bied niet ontgonnen. Het gebied van de Drentsche Aa is hierdoor het best bewaarde beek- en esdorpenlandschap van Europa waar het oude landschap van Drenthe nog te zien is. Verdeeld over het gebied liggen verschillende esdorpen waarin nog de historische Saksische boerderijen te vinden zijn.
Fietsen en wandelen in de natuur
Tussen de dorpen en door de heidevelden zijn zandpaden aangelegd als wandelwegen waarnaast er ook fietspaden door het gebied liggen. Wandelend langs de beek krijg je een mooi beeld van het gebied, en tijdens een wandeling kan je ook zandverstuivingen, veenmeertjes en enkele hunebedden (dolmen) ontdekken.
Nationaal Park Drents-Friese Wold
Het derde nationale park van Drenthe is gelegen op de grens met Friesland. Het Drens-Friese Wold is met een oppervlakte van 6000 hectare na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. De formatie van het gebied is voortgekomen uit de esdorpencultuur die in dit deel van Nederland nog zeer goed te zien is.
De boeren die rondom het gebied woonden lieten hun vee grazen op de essen en staken plaggen af, waardoor de samenstelling van de grond veranderde. Hierop ontstonden vervolgens heidevelden en zandverstuivingen naast de al bestaande bossen.
Plaggen is het verwijderen van de bovenste, voedselrijke bodemlaag. Hierdoor krijgen planten die normaal in een voedselarm milieu leven een kans zich naar boven te wurmen..
Rondom het natuurgebied liggen verschillende dorpen die omringd worden met akkers. Naast akkers vind je in het gebied ook verschillende dolmen terug. Net zoals in de andere natuurparken lopen ook hier kuddes schapen en Schotse Hooglanders die meehelpen aan het beheer van het park.
Zich een weg banen door het park
Binnen het gebied liggen veel wandelpaden en fietspaden die je door het esdorpenlandschap brengen. Daarnaast kan je ook een bezoek brengen aan één van de drie bezoekerscentra, die gelegen zijn in Appelscha, Diever en Hoogersmilde.
TIP: nog meer nationale parken in Nederland bezoeken? Lees onze blogpost met de mooiste nationale parken in Nederland.
Geopark de Hondsrug
In Drenthe vind je naast de drie eerdergenoemde nationale parken ook nog het enige geopark van Nederland terug. De Hondsrug is een uitgestrekte heuvelrug die tussen Emmen tot aan Groningen is gelegen, waardoor het een lengte van zo’n 70 km heeft.
Het gebied is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, toen afzettingen van keileem dat door het landijs was meegevoerd hier terecht kwamen. Het ijs droeg ook veel grote stenen met zich mee vanuit Scandinavië die veelal terecht kwamen in dezelfde omgeving, waardoor je in het Geopark de Hondsrug ook het grootste deel van de Drentse hunebedden terug kan vinden. Om die reden heeft UNESCO dit gebied uitgeroepen tot een geopark.
Een geopark is een, door UNESCO erkend, landschap van wereldniveau met unieke aardkundige, culturele, historische en ecologische waarden.
Hunebedcentrum Borger
Het Hunebedcentrum is een archeologisch museum dat geheel gericht is op de hunebedden en de hunebedbouwers. Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland en zijn alleen in Drenthe te vinden, waar er maar liefst 54 van de bijzondere steenformaties binnen een straal van 30 km gelegen zijn.
Wat mag je verwachten van je bezoek aan het Hunebedcentrum?
- Het Hunebedcentrum vertelt meer over het Trechterbekervolk. Zij zouden die bijzondere hunebedden gebouwd hebben.
- Het museum leert je niet enkel bij over de geschiedenis maar ook over de manier hoe dolmen gebouwd worden en waarom deze gebouwd worden, wat voor velen nog een mysterie is tot op de dag van vandaag.
- Verder worden er diverse interessante exposities, lezingen en activiteiten georganiseerd.
- Oh ja, en voor het museum vind je een nagebouwde woning van de hunebedbouwers. Hier kan je over het blotevoetenpad lopen en kan je proberen zelf een zware steen te verplaatsen. Zo krijg je een idee van hoe zwaar zo'n steen is.
- Nadien kan je even pauzeren op het gezellige terras en een souvenirtje kopen in de museumwinkel.
TIP TICKETS: Wacht niet langer en bestel je tickets voor een bezoek aan het Hunebedcentrum online op voorhand! Zo kan je lange wachtrijen vermijden.
Kamp Westerbork
Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Drenthe is het herinneringscentrum van Kamp Westerbork. Dit kamp werd in 1939 gebouwd om de Joodse vluchtelingen uit Duitsland op te vangen, maar 3 jaar later werd het tijdens de Duitse bezetting van Nederland overgenomen door de nazi’s.
Westerbork deed vervolgens dienst als een doorgangskamp, vanwaar zo’n 102.000 Joden die in Nederland woonachtig waren en 245 Roma naar concentratie- en vernietigingskampen in het oosten werden gedeporteerd. Onder andere Anne Frank en haar familie verbleven in het kamp voor zij met de laatste trein vanuit Westerbork naar Auschwitz werden gedeporteerd.
Het terrein van het voormalige kamp is tegenwoordig vrij toegankelijk waarop nog de originele commandantswoning, aardappelkelder en barak 56 te zien zijn. Er ligt ook een maquette langs de voormalige hoofdweg die aantoont hoe het kamp er tijdens de Tweede Wereldoorlog bijlag, en enkele gebouwen zijn gedeeltelijk gereconstrueerd in beton om een beeld te geven van hoe het er uit heeft gezien.
Nationaal Monument Westerbork
Op het terrein staat het Nationaal Monument Westerbork. Deze is gelegen op de locatie waar de spoorbaan eindigde. Het monument bestaat uit een roodgeverfd stootblok met 2 spoorstaven gelegen over 97 bielzen, die elk voor 1 van de Jodentransporten vanuit Nederland staan.
De Tekens van Westerbork
Voor de ingang van het kamp zijn verder ook de Tekens van Westerbork te zien, 5 natuurstenen blokken met een schilddak die verwijzen naar de 5 concentratiekampen waarnaar de Nederlandse Joden vanuit Westerbork gedeporteerd werden.
De 102.000 stenen
Midden op het terrein vind je het monument de 102.000 stenen. Een monument bestaande uit rode stenen voorzien van symbolen die verwijzen naar de mensen die vanuit Westerbork werden gedeporteerd. Vanuit een gerestaureerde wagon op het terrein worden ook dagelijks de namen van deze gedeporteerde mensen voorgelezen.
Het Herinneringscentrum
Een stuk verderop is het Herinneringscentrum Kamp Westerbork gelegen. Aan de hand van persoonlijke verhalen overlevenden wordt verteld hoe het er in het kamp aan toe ging. Samen met de filmfragmenten, reconstructie van de woonbarakken en en persoonlijke items, zoals de koffers van mensen, wordt de gruwelijke tijd in beeld gebracht.
Een bezoek aan Kamp Westerbork is zeer heftig maar zeker de moeite waard. Meer info voor je bezoek vind je op de website
Drents Museum
In het voormalige klooster Maria in Campis, in de Drentse hoofdstad Assen, kan je een bezoek brengen aan het Drents Museum. Al in 1854 werd hier in het gouvernementsgebouw van het klooster het Provinciaal Museum voor Oudheden opgericht, bestaande uit één kast.
De collectie van het museum groeide met de jaren mee en na twee eerdere verhuizingen kwam het in 1974 terecht in het provinciehuis. Het Drostenhuis en de Abdijkerk werden later aan het museum toegevoegd en sinds 1996 draagt het museum de naam Drents Museum. In 2007 werd er een ondergrondse museumvleugel aan toegevoegd en de museumingang kwam terecht in het voormalige koetshuis.
Drente: een reis door de tijd
Het Drents Museum geeft een beeld aan de hand van authentieke voorwerpen en kunst hoe Drente geëvolueerd is vanaf de prehistorie tot het heden. De meeste van deze werken zijn gemaakt door lokale kunstenaars. Het Ontvangershuis weergeeft hoe welgestelde Drentse families in vorige eeuwen leefden. Hier zijn niet enkel lokale kunstenaars te bezichtigen maar werken van onder andere Vincent van Gogh en Jan Toorop hebben hier een plekje veroverd.
Regelmatig vinden er tijdelijke tentoonstelling plaats in het museum die een beeld geven van andere culturen. Zo hadden eerdere tentoonstellingen het Terracotta leger van Xi’an, de Maya’s, en het Amerikaanse realisme als thema. Meer info op de website
Koloniën van Weldadigheid
Door de overheersing van Frankrijk was Nederland aan het begin van de 19de-eeuw behoorlijk verarmd. Hierdoor leefden veel gezinnen in enorme armoede. Om deze armoede te bestrijden richtte Johannes van den Bosch de Maatschappij van Weldadigheid op. Hij kocht in Drenthe grond op om daar de zogenaamde Koloniën van Weldadigheid te bouwen. Gezinnen kregen een stuk grond aangeboden waarop ze konden leven en zelf aan de slag konden gaan als boer om zich zo stilaan uit de armoede te werken.
De Koloniën van Weldadigheid was een prachtig initiatief maar mislukten uiteindelijk doordat het Van den Bosch te veel geld kostte. Toch waren er enkele kolonisten die wisten te overleven onder de hoede van de Maatschappij van Weldadigheid.
De organisatie is omgevormd tot een stichting die de zorg draagt voor zo’n 1400 hectare aan cultuur- en bosgrond. In Frederiksoord is de proefkolonie omgebouwd tot een museum die een beeld geeft van hoe er in de koloniën werd geleefd. Na een bezoek aan dit museum kan je ook een stuk langs de Pauperroute lopen, die langs bijzondere plekken die met de koloniën te maken hebben leidt. Meer info op de website
Het Gevangenismuseum Veenhuizen
De Maatschappij van Weldadigheid zette naast de koloniën voor gezinnen ook een aantal gestichten op voor weeskinderen en een aantal strafkoloniën voor bedelaars en landlopers. Zij werden hier opgesloten om vervolgens aan het werk gezet te worden. Ook de kolonisten die misbruik maakten van hun nieuwe situatie of een andere misdaad hadden begaan, kwamen hier terecht.
Een van die strafkolonies werd opgericht in Veenhuizen, die halverwege de 19de-eeuw over werd genomen door de rijksoverheid als gewone gevangenis. Rondom de gevangenis ontstond een dorp waar het personeel verbleef.
Het Gevangenismuseum Veenhuizen
De gevangenis van Veenhuizen is deels nog steeds in gebruik als gevangenis, maar in het tweede gesticht is tegenwoordig het Nationaal Gevangenismuseum gevestigd. Hier worden bezoekers op interactieve wijze geïnformeerd over de geschiedenis van de gevangenis van Veenhuizen en de omgang met misdaad en straffen vanaf de 17de-eeuw tot het heden.
Er zijn verschillende opstellingen te zien, zoals slaapkooien, cellenblokken, en een koepelgevangenis en verschillende foltertuigen waaronder een pijnbank en een radbraakkruis.
Het Gevangenismuseum is ooit uitgeroepen tot het beste historische museum van Nederland en werd in 2019 genomineerd voor het leukste uitje in het land. Met andere woorden, zeker eens bezoeken, meer info op de website.
Monumentendorp Orvelte
Orvelte is een brinkdorp dat in de 11de-eeuw is ontstaan. Het dorp wordt gezien als het oerdorp van Drenthe. In 1967 kreeg het dan ook de status van beschermd dorpsgezicht. In de omgeving wordt aan veel geologisch veldwerk gedaan, maar ook het dorp zelf presenteert zich als een historisch monument.
Wat kan je allemaal zien en doen in Orvelte?
- Het dorp wordt gezien als een museumdorp waarbij een deel van de boerderijen en andere gebouwen speciaal voor het publiek zijn ingericht.
- Bezoekers kunnen zo een kijkje nemen in hoe er vroeger geleefd en gewerkt werd in de regio. Prachtige omgeving om even lekker rond te wandelen en te genieten van de rust en het authentieke landschap.
- Je kan er onder andere een authentieke houtzagerij, smederij, en klompenmakerij bezoeken waarbij ook regelmatig demonstraties gehouden worden.
- Maar je kan er ook het Jan Kruis museum bezoeken dat bekend staat om de prachtige illustraties van de stripboeken ‘Jan, Jans en de kinderen’ en ‘Sjors en Sjimmie’ gemaakt door Jan Kruis.
TIP SLAPEN: Verblijf in het vakantiepark Landal Orveltemarke en ontdek Orvelte in één of meerdere dagen!
Wildlands Adventure Zoo
In Emmen was al sinds 1935 het Dierenpark Emmen te vinden, maar dit park sloot in 2015 de deuren. De oude locatie was te klein geworden. Het park besloot elders een nieuw park op te richten onder de naam Wildlands Adventure Zoo. Dit opende in 2016 en doet niet alleen dienst als een dierentuin maar tegelijkertijd als een attractiepark.
Wildlands is opgedeeld in 4 verschillende zones, waarbinnen de bijbehorende planten- en diersoorten terug te vinden zijn:
- zone Jungola: de jungle
- zone Serenga: de savanne
- zone Nortica: het poolgebied
- zone Animazia: de overdekte speeltuin en aquaria
Naast de dierenverblijven zijn er ook verschillende attracties te vinden in het park, zoals een boottocht, een rondrit en veel meer. Sinds een paar jaar is er ook een dubbele achtbaan in het park gelegen.
Verder biedt het park tentoonstellingen aan over verschillende diersoorten en bijzondere omgevingen, waarnaast er ook voorstellingen en presentaties in het park gehouden worden. Meer info op de website
Boomkroonpad
Er zijn ontzettend veel wandelroutes te vinden in Drenthe, maar één van de meest bijzondere is gelegen in de boswachterij Gieten-Borger, op de Hondsrug. Vanuit het bezoekerscentrum Boomkroonpad beginnen verschillende routes. In het centrum kan je allerlei info terugvinden over de kenmerken van elke wandeling.
Bekijk het eens anders
Zin in een wat avontuurlijkere tocht? Kies dan voor het Boomkroonpad. Dit is een wandeling waarbij je het bos eens vanuit een ander perspectief kan aanschouwen. Een ander perspectief als in: het pad hangt boven je hoofd. 150 meter lang wandel je lands de toppen van de bomen. Meer info op de website
TT Circuit Assen
Deze activiteit is een aanrader voor de auto- motorliefhebbers. Ieder jaar, op de laatste zondag van juni, staat het TT Circuit Assen volledig in het teken van de MotoGP. Alle Grand Prix klassen komen hier aan bod. Maar je kan ook enkele video’s bekijken om te ervaren wat een coureur voelt op het circuit. Heel even krijg je het gevoel alsof je zelf de controle over het stuur hebt. Wil je toch liever écht achter het stuur kruipen? Dat kan! Hier vind je een overzicht van de zogenaamde Trackdays waar zelf op het circuit kan worden gereden met eigen auto of motor. Meer informatie over andere evenementen vind je op de website.
Coevorden
Coevorden is een historische vestingstad waar vele veldslagen hebben plaatsgevonden. Het centrum van het stadje is opgebouwd in de vorm van een ster die omringd wordt door een beschermende gracht. Het oude stadszicht is zeer goed bewaard gebleven waardoor je hier veel historische panden terugvinden.
Het kasteel van Coevorden
Een van de bouwwerken die je haast niet kan missen is het kasteel van Coevorden. Het kasteel is gelegen in een moerasgebied met verschillende doorgangsroutes, waaronder de route tussen de hanzesteden Münster en Groningen. Het moerasgebied zorgde voor een groot strategisch belang.
Door de vele veldslagen die er plaats gevonden hebben, werd het kasteel talloze keren vernietigd en heropgebouwd. Van het originele bouwwerk uit de 11de-eeuw blijft dan ook zo goed als niets meer over. Het huidige kasteel stamt uit de 16de-eeuw toen het door hertog Karel van Geire werd herbouwd. Toch raakte het weer in verval. Pas vorige eeuw, na de benoeming tot Rijksmonument in 1965, werd het kasteel opnieuw goed onder handen genomen en gerestaureerd.
Vandaag de dag kan je het bezoeken, dineren en zelfs overnachten! De droom van elke ridder.
Outdoor Klimpark Grolloo
Verscholen op een uniek plekje in het bos, vind je het outdoor klimpark Grolloo. Een prachtig klimbos met zes verschillende parcours van 2 tot 10 meter hoog en maar liefst 76 hindernissen. De langste kabelbaan bij dit avontuurlijk park is 200 meter lang en gaat vanaf 10 meter hoogte bijna volledig over het water. De kabelbanen zijn super spannend en leuk om te doen voor de kinderen! Voor de échte durvers onder ons, staat er natuurlijk de 725 meter lange kabelbaan te wachten! Spannend.. En terwijl de kinderen zich amuseren, kunnen de mama's en papa's even tot rust komen.
Benieuwd naar het outdoor avonturenpark? Bekijk hier de prijzen per leeftijd per persoon.
Attractiepark Drouwenerzand
Pretpark Drouwenerzand is een all-inclusive park dat alles te bieden heeft voor een leuk dagje uit met de hele familie. Het attractiepark telt meer dan 25 attracties die zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Je beleeft heel wat plezier met bekende attracties als botsauto's en een treintje dat door het park rijdt. Of maak samen een ritje met een oldtimer.
Met je toegangsticket kan je ook onbeperkt eten en drinken over het hele park, zo hoef je je de rest van de dag hier geen zorgen over te maken. Kinderen mogen in de meeste attracties zonder begeleiding. Ideaal voor wanneer je even een kopje koffie wil drinken op het terras.
Het attractiepark is al meerdere keren bestempeld tot "Leukste uitje van Drenthe". Een ticketje kost €12 inclusief alle lekkernijen. Maar je kan het park enkel bezoeken buiten het winterseizoen (tussen april en eind oktober). Meer informatie over de openingsuren vind je op de website.
Kaartje bezienswaardigheden Drenthe
Waar overnachten in Drenthe?
Voor je bezoek aan Drenthe, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Drenthe online bekijken.
Hotel LUDIEK
Midden in het dorp Havelte, in de Drentse groene omgeving, is Hotel LUDIEK de plek om even tot rust te komen; bij de haard, in de serre of op de loungebank in de zon, op het gezellige terras met uitzicht op de weilanden rondom het pand. Een hotel waar je onmiddellijk een warm thuisgevoel krijgt. Meer info en prijzen
B&B Hoeve de Vredenhof
Bed and Breakfast Hotel Hoeve de Vredenhof is een moderne, luxe Bed and Breakfast met persoonlijke service en de faciliteiten van een hotel. De ligging is uniek: in het centrum van het mooie, gezellige Drentse dorp Zuidlaren, direct aan het Pieterpad en grenzend aan het bos ‘Het Laarwoud’. De hoeve uit 1797 is geheel gerestaureerd en heeft nieuwe, ruime luxe kamers met elk een eigen moderne badkamer met stortdouche. Meer info en prijzen
Châteauhotel De Havixhorst
In het uiterste zuiden van Drenthe, maak je kennis met het Châteauhotel De Havixvorst. Iedere kamer en suite van dit viersterrenhotel heeft een ander kleurenpalet, hoge plafonds en houten balken. Maar welk type kamer je ook kiest, de nostalgie en dat tikkeltje voorname sfeer van een écht kasteel, komt in elke kamer en suite terug.
Van der Valk Hotel Assen
Van der Valk Hotel Assen is een 4-sterrenhotel, gelegen net buiten de stadsdrukte van Assen, net aan de snelweg A28 naar Groningen. Het hotel biedt verschillende soorten kamertypes aan maar elk van deze kamers zijn zeer ruim, sfeervol ingericht én liggen rustig.
In de ochtend wacht je een heerlijk royaal ontbijtbuffet op waar je je ogen kan uitkijken en in het Restaurant 28Dining kan je proeven van de lekkerste gerechten in een sfeervolle setting.
Mis niets tijdens je rondreis door Noord-Nederland met onze reisgids
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door Noord-Nederland? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Noord-Nederland met een volledige uitgestippelde rondreis langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Noord-Nederland.