15 x mooiste bezienswaardigheden in Almere: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Almere: wat zien & doen tijdens je bezoek?

17 juli 2024 in Noord-Nederland0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Almere + verblijftips

Almere, vlakbij Amsterdam, wordt ook wel eens de nieuwste stad van Nederland genoemd. Deze jonge, dynamische stad bevindt zich in de provincie Flevoland en is verdeeld in verschillende stadsdelen, elk met een eigen karakter en architectuur. Overal pronken architecturale meesterwerken van grote namen en de omliggende natuur leent zich uitstekend tot wandel- en fietstochten.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van een bezoek aan deze stad? Lees gerust verder en ontdek de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Almere.

Inhoud artikel

  1. Kaartje met mooiste bezienswaardigheden in Almere

Almere ligt in de provincie Flevoland in het midden van Nederland, op de oostelijke oever van het Markermeer en ten oosten van Amsterdam. De stad is gebouwd op de Zuidelijke IJsselmeerpolders, die door middel van een grootschalig inpolderingsproject in de 20e eeuw zijn ontstaan.

De stad is onderverdeeld in verschillende stadsdelen die verspreid liggen (Almere Stad, Almere Haven, Almere Buiten en Almere Poort), hierdoor dien je soms enkele afstanden te overbruggen om van de ene attractie naar de andere te komen. In Almere Stad liggen de belangrijkste bezienswaardigheden op wandelafstand van elkaar, maar wil je de omgeving ook verkennen? Dan kan je eventueel met de auto rond trekken of een fiets huren en de stad op eigen houtje verkennen met de fiets. Fietsen kan je huren bij het VVV Almere kantoor (meer info).

Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Almere op de kaart

  1. Almere, een jonge stad met een rijke geschiedenis

Almere is een stad die veel mensen misschien nog niet goed kennen, maar daar komt ongetwijfeld snel verandering in. Deze Nederlandse stad heeft namelijk een unieke charme. Almere ligt in de provincie Flevoland en is een van de jongste steden van Nederland. De stad ontstond pas in de jaren 70 van de vorige eeuw, na de drooglegging van de Zuiderzee, wat leidde tot de creatie van de Flevopolder. En dat zie je vandaag nog steeds in de stad, want wat Almere zo bijzonder maakt, is al het groen rondom de moderne gebouwen.

Almere is dus jong, maar toch heeft de stad zich snel ontwikkeld tot een dynamische en diverse plek dat meer te bieden heeft dan je op het eerste zicht zou denken. Van opvallende moderne architectuur en interessante musea tot prachtige natuurreservaten en culturele hotspots, Almere is een stad die zeker een bezoekje waard is.

RONDREIS: Wil je er graag meerdere dagen op uit trekken? Onze 11-daagse rondreis door Noord-Nederland brengt je onder meer langs Almere en andere mooie plekken in Flevoland en andere regio's in Noord-Nederland.

  1. Stadscentrum van Almere

De binnenstad van Almere Stad is het bruisende gedeelte van Almere. Hier vind je talloze winkels (van grote ketens tot kleine boetiekjes) voor een namiddagje shoppen, maar ook boeiende musea als het Erfgoedmuseum en kan je cultuur opsnuiven in het Kunstlinie Almere Flevoland. Het stadhuis en de nieuwe bibliotheek van Almere vallen meteen op, net zoals alle andere moderne gebouwen die het straatbeeld van Almere vormen.

Het stadscentrum van Almere is een showcase van moderne architectuur

Indrukwekkende gebouwen dragen er bij aan het unieke stadsbeeld. Gerenommeerde architecten zoals Rem Koolhaas hebben de moderne architectuur in Almere vorm gegeven. Je herkent strakke lijnen en innovatieve ontwerpen die vandaag onlosmakelijk verbonden zijn met het stedelijke landschap van Almere. We sommen alvast enkele architecturale plaatjes in Almere op:

De Citadel

De Citadel werd ontworpen door de beroemde architect Christian de Portzamparc. Dit gebouw combineert wonen en winkelen, afgewisseld met groene terrassen. De Citadel is een pionier op het gebied van milieuvriendelijk design. Het dak functioneert als een groen park en een geïntegreerd watersysteem vangt het regenwater op. Dit gebouw staat symbool voor de innovatieve en duurzame benadering van stedelijke ontwikkeling in Almere.

The Wave

Dit golvende woongebouw, ontworpen door René van Zuuk, is een iconisch voorbeeld van moderne architectuur. Het bootst een golf na, zoals de naam al doet vermoeden. Het unieke ontwerp wordt gekarakteriseerd door zijn vloeiende lijnen en glazen gevel. Bewoners hebben er een spectaculair uitzicht over het Weerwater. The Wave benadrukt de nauwe band tussen de stad en het omringende water.

Smaragd

Een ander opmerkelijk ontwerp van René van Zuuk is de Smaragd, met zijn opvallende groene gevel. De Smaragd is een wooncomplex dat eveneens bekend is om zijn innovatieve gebruik van duurzame materialen en technieken. De groene gevel draagt bij aan de isolatie van het gebouw en vermindert de ecologische voetafdruk, terwijl het ook een esthetisch aantrekkelijk element toevoegt aan het stadsbeeld.

La Défense

Dit complex, ontworpen door Ben van Berkel, bestaat uit twee kantoorgebouwen met een futuristische uitstraling. La Défense is een toonbeeld van moderne commerciële architectuur, met een focus op functionaliteit en design. De glazen gevels zorgen voor veel natuurlijk licht binnenin.

LEESTIP: Ontdek hier nog meer eigentijdse architectuur in Flevoland.

Rode Donders

Deze drie rode woontorens, ontworpen door Herman Hertzberger, zijn een herkenbaar kenmerk van de skyline van Almere. De Rode Donders zijn niet alleen opvallend vanwege hun kleur, maar ook door hun innovatieve indeling die gemeenschapsvorming stimuleert. De torens bieden een verscheidenheid aan woonruimtes en gemeenschappelijke voorzieningen die de bewoners dichter bij elkaar moet brengen.

  1. Weerwater

Het Weerwater met de Weerwaterbrug ligt in het hart van Almere, tussen de verschillende stadsdelen. Het kunstmatig aangelegde meer fungeert als een belangrijk waterbekken en draagt bij aan de waterhuishouding van de polder, daarnaast is het ook de meest populaire recreatieplas van de stad.

Je kan er heerlijk wandelen en fietsen rondom de oevers van het meer of trek het water op en ga een namiddagje zeilen, kanoën, kajakken of roeien. Naast het Fantasiestrand is er ook een Kabel Waterskibaan (bekijk ligging) waarmee je kan waterskieën over het Weerwater. Toch liever met de benen in de lucht genieten van het zonnetje? Strijk je handdoek dan uit op een van de stranden aan het meer en geniet van het uitzicht over de Skyline van Almere.

Weetje: Suske en Wiske-liefhebbers kennen het Weerwater misschien van de "Suske en Wiske - De Weerwaterman". Het verhaal speelt zich af in en rondom het nieuwgebouwde Stadshart van Almere aan het Weerwater. Het stripverhaal werd onder andere gebruik voor promotiedoeleinden van de stad.
  1. Havenkom Almere

Havenkom Almere is een pittoresk deel van de stad, gelegen aan het Gooimeer. Dit gebied is perfect voor een ontspannen dagje uit. Dit is de place to be voor wie op zoek is naar een leuk restaurantje of een gezellige bar aan het water. Je hebt er uitzicht op de jachthaven en er hangt hier een heerlijke vakantiesfeer. Langs de kade vind je ook gezellige boetiekjes en winkels, waar je kan rondneuzen en unieke souvenirs op de kop kan tikken.

De Havenkom biedt ook tal van activiteiten. Zo kan je er gaan zeilen, kanoën en paddleboarden. Er zijn verschillende verhuurpunten waar je uitrusting kan huren.

REISGIDS: Download onze reisgids Noord-Nederland en mis niets tijdens je verblijf.

  1. De Groene Kathedraal

De Groene Kathedraal is een uniek kunstwerk en natuurmonument in Almere. Dit project, ontworpen door kunstenaar Marinus Boezem, bestaat uit een rechthoekig bosgebied dat de plattegrond van de kathedraal van Reims nabootst. De bomen zijn geplant in de vorm van de gotische kathedraal en creëren een serene en magische plek in de natuur. Hier regeert de stilte.

De kathedraal heeft een bijzondere architecturale vorm en een mooie lichtval tussen de bomen. Nadat je de Groene Kathedraal bezocht hebt, kan je ook de omliggende natuurgebieden verkennen. Er zijn verschillende wandel- en fietspaden die je door de prachtige landschappen van Almere gidsen.

LEESTIP: Ontdek nog meer kunstwerken op het Flevolandse polderlandschap.

  1. Stadslandgoed de Kemphaan

Op stap met het hele gezin? Plan dan een bezoekje aan het Stadslandgoed de Kemphaan. Hier kan je avontuurlijke klimparcoursen trotseren in het klimbos of boeiende wandelingen maken door de natuur. Het landgoed heeft ook een biologische boerderij, een kinderboerderij en een gezellig restaurant. Het hele jaar door worden er evenementen en markten georganiseerd, waardoor er altijd iets te beleven valt. De mooiste wandelingen en fietstochten maak je hier in het Almeerderhout. Meer info op de website.

  1. Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen vormen een uitgestrekt natuurgebied tussen Almere en Lelystad, bekend om de rijke biodiversiteit en ongerepte landschappen. Dit unieke gebied, ontstaan na de drooglegging van de Flevopolder, is een paradijs voor natuurliefhebbers. Het gebied is de thuisbasis van een verscheidenheid aan dieren, waaronder wilde paarden, edelherten en talloze vogelsoorten. Breng je verrekijker mee zodat je enkele zeldzame en bijzondere vogelsoorten kan spotten, zoals de zeearend, de roerdomp en de lepelaar.

Voor wie meer wil leren over de geschiedenis en het beheer van de Oostvaardersplassen, is er het Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders (bekijk ligging). Daar kan je interactieve tentoonstellingen bekijken, deelnemen aan educatieve programma's en genieten van een prachtig uitzicht over het natuurgebied vanuit het panoramadek. Er vertrekken ook enkele wandelroutes en fietspaden. Je passeert er langs uitkijkpunten vanwaar je al dat moois kan aanschouwen.

  1. Lumièrestrand

Op warme dagen is er geen betere plek om te zijn dan het Lumièrestrand. Dit strand aan het Weerwater biedt een perfect toevluchtsoord voor zonaanbidders en watersportliefhebbers. Het fijne zandstrand en het heldere water maken het een geweldige plek om te zwemmen, zonnebaden of om te kitesurfen of te zeilen (als je het wat sportiever wil). Langs het strand pronken gezellige strandbars waar je kan genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op het water.

Er zijn ook speeltuinen en veilige zwemgedeeltes, zodat ook de kinderen zich kunnen vermaken terwijl ouders ontspannen op het strand. Tijdens de zomermaanden worden er vaak strandactiviteiten en sportevenementen georganiseerd. Ook hier kan je makkelijk mooie wandelingen en fietstochten maken. Verschillende uitgestippelde routes lopen langs dit strand.

Andere stranden in Almere zijn het Stadsstrand Esplanade, het Atlantisstrand, het Fantasiestrand en het Stedenwijkstrand. Allemaal gelegen aan de oevers van het Weerwater.
  1. Kunstlinie Almere Flevoland (KAF)

Kunstlinie Almere Flevoland, vaak afgekort als KAF, is het culturele hart van Almere. Dit multifunctionele gebouw biedt een breed scala aan culturele activiteiten, van theater- en dansvoorstellingen tot concerten. Het moderne ontwerp van het gebouw, met zijn opvallende gevel en strakke lijnen, maakt het ook nog eens een architectonisch hoogstandje.

In de Kunsthal Kunstlinie krijg je de kans om werken van zowel lokale als internationale kunstenaars te bewonderen. De tentoonstellingen variëren van schilderijen en sculpturen tot multimedia-installaties en performance art. Meer info op de website.

  1. Erfgoedhuis Almere

Wie graag meer te weten komt over de geschiedenis en de ontwikkeling van Almere en Flevoland, kan een bezoekje brengen aan het Erfgoedhuis Almere. In dit bezoekerscentrum leer je namelijk alles over de stad en de regio aan de hand van interactieve displays en informatieve presentaties. De unieke geschiedenis van Almere wordt hier op een toegankelijke manier uit de doeken gedaan.

Centraal staat de transformatie van de Zuiderzee tot het huidige Flevoland. Je komt er meer te weten over de technische en maatschappelijke uitdagingen die gepaard gingen met de drooglegging en de aanleg van de polders. Ook is er aandacht voor de archeologische vondsten die in de loop der jaren zijn gedaan, waaronder prehistorische artefacten en scheepswrakken.

  1. Almere vanop het water

Een van de beste, en misschien ook mooiste manieren om Almere en de omliggende natuur te verkennen is misschien wel vanop het water. Er zijn verschillende rondvaartbedrijven die tochten aanbieden en je meenemen door de prachtige waterwegen en natuurgebieden in en rond Almere. Tijdens een rondvaart krijg je een uniek perspectief op de stad en haar omgeving en met een beetje geluk kan je vogels en andere dieren spotten in hun natuurlijke habitat.

Rondvaarten in Almere variëren van korte trips door de stadswateren tot uitgebreide tochten door de Oostvaardersplassen en het Markermeer. Een gids vertelt je onderweg over de geschiedenis en de natuur van het gebied. Het is een geweldige manier om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

  1. Theater Vis à Vis

Nog op zoek naar een leuke activiteit? Dan raden we je aan om in de kalender van theatergezelschap Vis à Vis te duiken. Dit theatergezelschap staat bekend om zijn boeiende openluchtvoorstellingen, die plaatsvinden vlakbij het Almeerderstrand. Het is een industrieel terrein, iets wat het echt onderscheidt van alle andere theatergezelschappen. De voorstellingen zijn een combinatie van theater en spektakel en de decors zien er altijd bijzonder leuk uit. Een aanrader! Meer info op de website.

  1. Olifanten van Almere

Wie Almere verlaat langs de A6/A27 (bekijk ligging), komt wellicht de Olifanten van Almere tegen. Jammer genoeg zijn het geen echte olifanten, maar toch zijn deze bijzondere sculpturen van kunstenaar Tom Claassen het vernoemen waard. De vijf olifanten langs de autosnelweg zullen je meteen opvallen door zijn enorme afmetingen: ze zijn 11 meter lang, bijna 7 meter hoog en ze wegen maar liefst 40.000 kg (per stuk).

  1. Klokhuis van Almere

In het Cascadepark in Almere Poort vind je het Klokhuis, ook wel de "roze taart" genoemd vanwege het unieke ontwerp. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan tv-programma "Het Klokhuis", werd er een wedstrijd uitgeschreven waarbij kinderen hun eigen ontwerp konden inzenden om mee te werken aan een echt Klokhuis-huis.

In totaal werden er zo'n 2000 knutselwerken en tekeningen ingestuurd. Al snel bleek dat kinderen meer bezig zijn met het milieu dan men zou denken, zo kwam het klimaat en milieu vaak aan bod. Het klokhuis werd in 2011 geopend en laat kinderen op een speelse manier laten kennis maken met bouwen, wonen en duurzaamheid.

  1. Kasteel Almere

Het kasteel van Almere, bevindt zich aan de Oude Waterlandseweg in Almere Haven en is in tegenstelling tot je zou denken, een niet afgebouwd kasteel. De bouw startte in 2000 maar werd in 2002 stilgelegd wegens gebrek aan geld, waarna het bouwwerk verviel in een hedendaagse ruïne. Het ontwerp van het Almeerse kasteel zou geïnspireerd zijn op het Château Jemeppe in de Belgische Ardennen. Of het kasteel ooit nog afgewerkt zal worden, is tot op de dag van vandaag nog steeds niet duidelijk.

  1. Waar overnachten tijdens je bezoek aan Almere?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Almere? Wie graag het centrum wilt ontdekken, verblijft best in Almere Stad, je kan ook in de andere stadsdelen overnachten en de omgeving verkennen met een fiets (aanrader). Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Almere online.

  • Leonardo Hotel Almere City Center heeft een moderne architectuur en bevindt zich in het hart van Almere, pal naast de stadsschouwburg. Het hotel biedt designkamers en uitzicht op de stad of het water. Proef zeker het zelfgebrouwen bier van de De Bierfabriek. Meer info en boeken.
  • Het Anno zit gevestigd in een monumentaal gebouw, boven een discotheek in het centrum van Almere. Op vrijdag- en zaterdagavonden treden er verschillende dj's en live-acts op, accommodatie en entertainment! Meer info en boeken.
  • Liever een B&B? Life Contains Beautiful Things bestaat uit 3 afzonderlijke boutique lodges, voorzien van alle luxe en comfort te midden van een stadswijngaard. Er is ook een zwembad, sauna en mogelijkheid tot huren van fietsen. Meer info en boeken.
  • Op zoek naar een camping? Natuurcamping De Kemphaan bevindt zich in het bos bij Almere Stad en biedt zowel staanplaatsen als bungalows en trekkershutten. Meer info en boeken.
  1. Download onze gratis reisgidsen Nederland

Wil jij ook graag Nederland zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

AmsterdamFrieslandFietsgids ElfstedentochtZuid-HollandGelderlandHolland boven AmsterdamMaastricht-ValkenburgNoord-BrabantNoord-NederlandRotterdamTexelZeeland
Reisgids AmsterdamReisgids FrieslandFietsgids ElfstedentochtReisgids Zuid-HollandReisgids GelderlandReisgids Holland boven AmsterdamReisgids Maastricht-ValkenburgReisgids Noord-BrabantReisgids Noord-NederlandReisgids RotterdamReisgids TexelReisgids Zeeland

Op reis naar Nederland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Nederland.

Noord-Nederland

Gratis reisgids Noord-Nederland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?