Speedboot rondvaart Kotor: Vaar naar de Blue Cave, Mamula en Lady of Rock

Koop de volledige reisgids voor € 10

Speedboot rondvaart Kotor: Vaar naar de Blue Cave, Mamula en Lady of Rock

9 januari 2024 in Montenegro0 reacties

Maak een speedboot rondvaart in Kotor: Bezoek de Blue Cave, Mamula, Lady of Rock en geheime tunnels

De Baai van Kotor is een must-see waar je echt de tijd moet voor nemen. Het is prachtig om te zien hoe de ruige bergen torenhoog boven de oude dorpjes met de typische rode daken en drukke jachthavens uittorenen. De beste manier om dat te aanschouwen, is natuurlijk vanop het water.

We raden je daarom aan om één van de vele toeristische boottochten te boeken. Deze laten je de mooiste plekjes in de baai zien. Zo kom je ook bij de blauwe grot, WOII onderzeeër tunnels, Mamula en Lady of the Rock. Kan je haast niet wachten? Boek hier alvast je speeboot rondvaart in Kotor.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Kotor

Duur1 - 3 dagen ()
HuurautoIn Montenegro is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkan Nomads (va. € 690)
PakketreizenEen pakketreis naar Montenegro boeken? Kijk bij Sunweb (va € 394) of Prijsvrij (va € 297)
VerblijvenOvernachtingen in Kotor zijn:
  • B&B Palazzo Sbutega met buitenzwembad
  • Apartmani Matej modern ingerichte appartement + gratis parking
  • Boutique Hotel Astoria is een luxe hotel gevestigd in het 13de-eeuwse Paleis Buca
  • Centrum Hostel zowel tweepersoonskamers als gedeelde slaapzalen
  • Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
    Tours en activiteitenBoek je boottocht € 38 online

    Inhoud artikel

    1. Vertrek in de haven van Kotor

    Kotor is een charmant middeleeuws stadje met z’n kenmerkende rode dakpannen, een doolhof van geplaveide straten en oude architectuur. Binnenin de ondoordringbare stadsmuren zal je geplaveide steegjes ontdekken waar de inwoners van Kotor al honderden jaren overheen stappen. Je passeert heel wat restaurantjes, oude woningen en souvenirwinkels en je zal zeker ook het relaxte Mediterrane ritme opmerken.

    Ben je van plan om meerdere dagen in Kotor te verblijven? Dan raden we aan om één dag te spenderen aan het ontdekken van de andere juweeltjes die in de baai van Kotor liggen. In de gezellige haven vind je tal van organisaties die boottochten in de nabije omgeving aanbieden. Zelf maakten we een speedboottocht naar de Blauwe Grot en kwamen langs bijzondere plekjes zoals de Lady of Rock, het eiland Mamula en de WOII onderzeeër tunnels.

    BOOTTOCHT: Boek hier je speedboottocht in de baai van Kotor.

    1. Geniet van het uitzicht op het pittoreske Perast

    Perast is een van de mooiste steden in de baai van Kotor. Het idyllische stenen gehucht is een overblijfsel van toen deze baai glorietijden beleefde. De baai van Kotor was namelijk ooit de thuisbasis van veel machtige zeevarende families. Ze bouwden paleizen langs de hele kustlijn van de baai, maar de grootste en sierlijkste paleizen liggen allemaal in Perast en langs de kust in Ljuta en Dobrota.

    Al die historische paleizen zijn tot de dag van vandaag goed bewaard gebleven. De meeste gebouwen werden gerestaureerd en er zijn meestal musea of hotels in gevestigd. Bezoekers kunnen dan ook verblijven in een gerestaureerd paleishotel en zo genieten van de mediterrane sfeer in de baai en van de steeds veranderende vergezichten.

    Al die historische paleizen zijn tot de dag van vandaag goed bewaard gebleven. De meeste gebouwen werden gerestaureerd en er zijn meestal musea of hotels in gevestigd. Bezoekers kunnen dan ook verblijven in een gerestaureerd paleishotel en zo genieten van de mediterrane sfeer in de baai en van de steeds veranderende vergezichten.

    Wil je graag in zo'n voormalig paleis overnachten? Bij Heritage Grand Perast By Rixos waan je je de koning te rijk.

    1. Vaar voorbij het stadje Rose

    Op je weg naar het Mamula Island en de Blue Cave, vaar je langs het charmante mediterrane dorpje Rose. Rose is een van de oudste dorpjes in de regio - er was al een nederzetting met de naam Resinium in de 4e eeuw en kent dan ook een aantal opmerkelijke historische en archeologische sites. Dankzij een aantal scheepswrakken op de zeebodem is het tevens een populaire duiklocatie.

    1. Bezoek de pittoreske Our Lady of the Rock-kerk

    Een van de twee eilandjes in de Baai van Kotor voor de kust van Perast is het kunstmatige eiland Gospa od Skrpjela of Onze-Vrouwe-aan-de-Rotsen. Volgens de overlevering werd het eiland opgetrokken in 1630 nadat een visser uit Perast schipbreuk leed in de buurt en een icoon van de Heilige Moeder en het Kind op een zeerots had gevonden. Zeelieden uit Perast en Kotor bouwden het eiland met grote stenen die ze vervoerden met hun vissersboten.

    Voor een klein bedrag kan je een rondleiding door de kerk en het bijgevoegde museum volgen waarin fascinerende lokale artefacten uit de omgeving tentoongesteld worden. Het eiland zelf is niet alleen bijzonder, je hebt er ook een prachtig uitzicht op het stadje Perast.

    1. Bezoek de WOII onderzeeër tunnels

    Een van de meest spectaculaire stops op je speedboottocht zijn de onderzeese tunnels die verstopt liggen nabij het dorpje Rose. Deze onderzeese tunnels (in totaal zijn er 3 tunnels) werden in de jaren 70 gebouwd door de Joegoslavische marine. Op deze manier kon men onderzeeërs verbergen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De geheime basis werd afgedekt met nep-stenen en andere camouflage om het er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien en zo onzichtbaar waren voor vijandelijke schepen of vliegtuigen.

    Met de speedboot vaar je de ongeveer 100 meter lange tunnel in zodat je een beter beeld krijgt. Sommige schippers laten het toe om even te zwemmen in de tunnels of langs de paden aan de zijkant te wandelen.

    BOOTTOCHT: Boek hier je boottocht naar de onderzeese tunnels.

    1. Fort Mamula op een onbewoond eiland

    Het onbewoond eilandje tussen de schiereilanden Prevlaka en Luštica bij de ingang van de baai van Kotor heeft een diameter van slechts 200 meter. Op het eilandje prijkt Fort Mamula, daterend uit de 18e eeuw. Dit voormalige militaire bolwerk heeft een donkere geschiedenis en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als concentratiekamp.

    De regering van Benito Mussolini heeft hier duizenden mensen geïnterneerd en het stond indertijd bekend als een plaats van wreedheid en marteling. Minstens 130 mensen stierven er van de honger. Sindsdien heeft niemand nog op het eiland gewoond, hoewel er een renovatie wordt voorzien. Ondertussen is het oude fort omgetoverd tot een modern, luxueus strandresort (het Mamula Island Hotel)

    De leukste verblijven in Montenegro?
    Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie of rondreis door Montenegro? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

    GoBoonyHuur een camper en verken Montenegro
    BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
    SunwebSunweb vakanties in Montenegro
    NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
    ANWB campings → Campings van de ANWB
    TUIDe mooiste all-in reizen met TUI

    1. Neem een verfrissende duik in de Blauwe Grot

    Nadien vaar je door naar de Blauwe Grot, een must-see op het schiereiland Luštica. Met de boot vaar je tot aan de grot en ben je vrij om een duik in het verfrissende water te nemen. De reflectie van het licht op het water geeft de grot een magische blauwe tint. Je kan al een deel van de grot van buitenaf zien, maar als je de volledige ervaring wil hebben, moet je echt naar binnen. Je zal ongetwijfeld onder de indruk zijn.

    1. Waar overnachten in Kotor?

    Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in Kotor? Zowel in het historische stadscentrum als aan de schilderachtige Baai van Kotor vind je verschillende accommodaties voor ieders budget. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Kotor.

    Onze favoriete verblijven in Kotor

    1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

    Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

    Montenegro

    Gratis reisgids Montenegro downloaden

    Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?