Het Petar II Petrović Njegoš mausoleum in het Lovćen Nationaal Park bezoeken

Koop de volledige reisgids voor € 10

Het Petar II Petrović Njegoš mausoleum in het Lovćen Nationaal Park bezoeken

23 december 2023 in Montenegro0 reacties

Bezoek het Njegoš mausoleum in het Lovćen Nationaal Park: alle info + tips

Centraal gelegen in Montenegro tussen Kotor en Cetinje - in het Lovćen Nationaal Park - kan je een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Montenegro vinden: het Petar II Petrović Njegoš mausoleum. Dit park en het mausoleum zijn een belangrijk symbool van de Montenegrijnse geschiedenis en cultuur.

In dit artikel lees je alles over de geschiedenis, geografie en alle praktische info over het Lovćen Nationaal Park en Mausoleum.

Praktische info & tickets voor je rondreis Montenegro

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Tivat (enkel in het hoogseizoen) of Podgorica, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets
HuurautoIn Montenegro is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkan Nomads (va. € 690)
PakketreizenEen pakketreis naar Montenegro boeken? Kijk bij Sunweb (va € 394) of Prijsvrij (va € 297)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Lovćen Nationaal Park

Het Lovćen nationaal park werd opgericht in 1952, is het oudste nationale park van Montenegro. Het park beslaat een oppervlakte van ongeveer 62 km² en strekt zich uit over het Lovćen-gebergte in het zuidwesten van het land, nabij de historische stad Cetinje en de baai van Kotor. De Štirovnik is de hoogste berg van het nationale park en stijgt tot een hoogte van 1749 meter boven de zeespiegel.

Het is genoemd naar de berg Lovćen, die op zijn beurt zijn naam ontleent aan het woord "lukov", wat ui betekent in het Montenegrijns, vanwege de vele uiachtige lagen van rotsen die het kenmerken. Het gebied staat bekend om zijn rijke flora en fauna, met inbegrip van zeldzame en bedreigde soorten. Het park is de thuisbasis van talloze dieren, waaronder beren, wolven, lynxen, en een verscheidenheid aan vogelsoorten.

Vanuit Kotor volg de uitdagende kronkelweg met z'n 25 bochten hoog boven de baai, gekend als de Serpent van Montenegro. Om het nationaal park binnen te rijden dien je een toegangsticket te kopen, als je naar het mausoleum rijdt kom je er automatisch langs, prijs per inzittende van de wagen (€ 2). Deze rit biedt vaak spectaculaire uitzichten op de omliggende bergen en de Adriatische Zee.

TIP: wist je dat je sinds kort ook de kabelbaan vanuit Kotor naar het Lovćen Nationaal Park kan nemen, ... zo kan je alvast de lastige bergweg vermijden. Meer info vind je hier

  1. Het Njegoš Mausoleum

Op de top van Jezerski Vrh (1657 m) is een opvallend mausoleum opgetrokken voor Petar II Petrović-Njegoš, een van de meest gevierde figuren in de Montenegrijnse geschiedenis.

Wie was Petar II Petrović-Njegoš

Petar II Petrović-Njegoš, geboren in 1813, was niet alleen een getalenteerde dichter, maar ook prins-bisschop die Montenegro door een periode van politieke en culturele verandering leidde. Zijn bekendste werk is Gorski Vijenac wat je in het Nederlands kan vinden als De Bergkrans (zie link hier) en gaat over de strijd tegen de Turkse overheersing.

Hij stierf in 1851 en zijn lichaam werd oorspronkelijk begraven in Cetinje, de voormalige hoofdstad van Montenegro. In overeenstemming met zijn eigen wens om begraven te worden op de top van de berg Lovćen, begon de bouw van het mausoleum in 1970 en werd het voltooid in 1974.

TIP: Wil jij graag het Njegoš mausoleum bezoeken? Gebruik onze rondreis door Montenegro langs alle hoogtepunten en haal het beste uit je verblijf.

Ontwerp van het mausoleum

Het mausoleum werd gebouwd op de top van de 1657 m hoge Lovćen-berg. Het mausoleum heeft een monumentale uitstraling, met een granieten koepel die wordt ondersteund door vier massieve pilaren en is ontworpen door de beroemde Kroatische beeldhouwer Ivan Meštrović.

De buitenkant van het mausoleum is versierd met beeldhouwwerken en reliëfs die de Montenegrijnse geschiedenis, cultuur en de figuur van Petar II Petrović-Njegoš weergeven.

Het interieur van het mausoleum

Binnenin het mausoleum bevindt zich een levensgroot beeld van Njegoš, gemaakt door dezelfde beeldhouwer, Ivan Meštrović. Het beeld staat op een grote granieten sokkel en is een weergave van Njegoš als dichter en filosoof, met een boek in zijn handen. Het beeld is majestueus en straalt een gevoel van grootsheid en nationale trots uit. Het plafond van de koepel is bedekte met goudkleurige tegels.

De muren van het mausoleum zijn bedekt met mozaïeken die belangrijke momenten uit de Montenegrijnse geschiedenis en Njegoš' leven vertegenwoordigen. Het mausoleum heeft ook een kleine kapel waar regelmatig religieuze diensten worden gehouden.

LEESTIP: Eenvoudig je reis voorbereiden zonder uren opzoekingswerk? Download onze gratis reisgids Montenegro, met alle highlights van het land.

Het graf en de crypte

Het graf van Njegoš kan je vinden in de crypte, via een trap daal je af in een klein sobere ruimte, die afgewerkt is met witte natuursteen, hier vind je een sobere grafsteen die het graf afdekt.

Praktische info voor je bezoek aan het Mausoleum

  • Om het mausoleum te bezoeken dien je eerst door een witte tunnel, een vrij steile trap met zo'n 460 treden te beklimmen om zo boven bij het indrukwekkende mausoleum te komen.
  • Er is beperkte parkeergelegenheid aan de voet van de trap. Enkel als je vroeg aankomt kan je boven parkeren. Onze tip is om onderweg je wagen langs de kant van de weg te parkeren en het laatste stuk te voet te stappen.
  • De toegang tot het mausoleum is te betalen (8 EUR/volwassenen, 4 EUR/kinderen). Zorg ervoor dat je cash geld bij je hebt, want soms worden creditcards niet geaccepteerd.
  • Aan de voet van de trap kan je ook en klein café vinden, waar je iets kan drinken en lokale gerechten kan eten.
  • Het mausoleum is elke dag open van 10u tot 18u (17u op zaterdag en zondag).
  • Meer info op de website
  1. Ligging Nationaal Park & Mausoleum

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van het Njegoš mausoleum

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het Njegoš mausoleum? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het Lovćen Nationaal Park in Montenegro.

  1. Welke auto huren voor je rondreis?

  • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
  • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
  • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
  • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
  • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
  • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
  1. Waar overnachten in de buurt?

Ben je op zoek naar een verblijfplaats in de buurt van de Lipa Cave? Dan raden we aan om een accommodatie te boeken in het stadje Cetinje. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in de buurt van de Lipa Cave.

  • Vukova dolina is een charmant vakantiehuisje geschikt voor families. Geniet van een heerlijke nachtrust, een prachtig uitzicht op de bergen en een verfrissende duik in het zwembad.
  • Liever overnachten in een appartement? Linden apartment Lipa Cetinje biedt accommodatie voor 4 personen. Het ruime appartement is voorzien van alle luxe en comfort dat je kan wensen. Je hebt ook een mooi uitzicht op de omgeving.
  • Hotel Gradska Cetinje is een luxe accommodatie in het centrum van Cetinje. Het hotel biedt moderne kamers waarvan sommigen met uitzicht op de tuin, een gezellig bar en een restaurant waar je heerlijk kan dineren.
  1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

Montenegro

Gratis reisgids Montenegro downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?