Black Lake in het Durmitor Nationaal Park bezoeken: alle info & tips

Koop de volledige reisgids voor € 10

Black Lake in het Durmitor Nationaal Park bezoeken: alle info & tips

23 december 2023 in Montenegro0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Black Lake in Montenegro

In het Durmitor Nationaal Park liggen een aantal prachtige 'bergogen' of gletsjermeren verspreid - achttien in totaal. Als je slechts tijd hebt om maar één gletsjermeer te bezoeken, ga dan naar Black Lake (Crno jezero).

Dit pittoreske meer wordt omgeven door torenhoge dennen en ligt op slechts 40 minuten wandelen van het centrum van Žabljak. Het meer is erg diep waardoor het water behoorlijk koud kan zijn, maar het is een geweldige plek om af te koelen tijdens de hete zomermaanden. Ontdek in deze blogpost alle info voor je bezoek aan het Black Lake.

Praktische info & tickets voor je rondreis Montenegro

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Tivat (enkel in het hoogseizoen) of Podgorica, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets
HuurautoIn Montenegro is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkan Nomads (va. € 690)
PakketreizenEen pakketreis naar Montenegro boeken? Kijk bij Sunweb (va € 394) of Prijsvrij (va € 297)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Ligging en toegankelijkheid van het Zwarte Meer

Het Zwarte Meer ligt in het noordwestelijke deel van Montenegro, in het Nationaal Park Durmitor. Het meer is makkelijk te bereiken met de auto of de bus vanuit het nabijgelegen stadje Žabljak dat zo’n 3 kilometer verderop ligt. Laat je auto achter op de dichtsbijzijnde parkeerplaats (bekijk ligging). Vanaf hier is het nog een klein stukje wandelen om het meer te bereiken.

TIP: Volg je onze rondreis door Montenegro, dan zal je onder andere langs dit kroonjuweel van het Nationaal Park Durmitor (en tal van andere mooie plekjes) passeren.

Kaartje met ligging van het zwarte meer in Montenegro

  1. Black Lake bezoeken in het Nationaal Park Durmitor

Zodra je bij het meer aankomt, word je omringd door natuurlijke schoonheid, met kristalhelder water dat het prachtige Durmitor-berglandschap weerspiegelt. Het Zwarte Meer (Crno Jezero) is het grootste meer van de 18 gletsjermeren die je in het Durmitor Nationaal park kan vinden. Het wordt omgeven door een dennenbos en imposante bergen waaronder Medjed (2.237 m), onderdeel van de Dinarische Alpen.

Black Lake bestaat eigenlijk uit twee meren: het grote meer (Veliko Jezero) en het kleine meer (Malo Jezero) gescheiden door een smalle strook ondiep water. Je kan de scheiding echter alleen zien in de zomer wanneer het waterpeil daalt. Nog een klein weetje: de diepte van het kleinere meer (49,1 m) is tweemaal zo groot als de diepte van het grote meer (24,5 m).

Er is bovendien een klein restaurantje "Nacionalni restoran Crno jezero" aan het meer (bekijk ligging) waar je een hapje kan eten of kan opdrogen na een frisse duik.
  1. Waarom het 'Zwarte' Meer?

Waarom kreeg het meer deze naam? "Crno Jezero" betekent letterlijk "Zwart Meer" in het Montenegrijns. De naam is afgeleid van de diepe en donkere kleur van het water, die wordt veroorzaakt door de diepte van het meer en de reflectie van de omringende bergen en bossen. Het meer is eigenlijk niet zwart, maar de reflectie van de omgeving geeft het water een diep donkere tint.

  1. Maak een mooie wandel- of fietstocht rond Black Lake

Het meer is omgeven door dichte bossen, waardoor het een populaire bestemming is in Montenegro voor natuurwandelingen. Er zijn verschillende wandelpaden rond het meer, maar de route van 3,5 km is toch wel de populairste. Deze wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en is geschikt voor gezinnen met kinderen. Onderweg kom je langs borden met informatie over het Nationaal Park Durmitor, en de flora en fauna die hier te vinden zijn.

Rond het meer vind je verschillende bankjes waar je even kan pauzeren en de mooiste uitzichten in je kan opnemen. Er zijn ook picknickplaatsen voorzien waar je gezellig kan lunchen. Een andere wandelroute die de moeite waard is, is de 6 kilometer lange “Three Glacial Lakes Tail” welke langs Barno Jezero (bekijk ligging) en Zminje Jezero (bekijk ligging) loopt.

Je kan er ook voor kiezen om de omgeving te verkennen met de fiets. Heb je zelf geen fiets bij? Dan kan je deze huren bij Borovnica Sweet Apartments (bekijk ligging).

  1. Met een bootje het Zwarte Meer op

Of je kan ook een mooie rondvaart maken op het Zwarte Meer en het natuurschoon vanop het water bewonderen. Bij een kleine aanlegsteiger aan het meer liggen er verschillende roeibootjes die je kan huren om zelf het meer mee op te gaan. Hiervoor informeer je best bij het bezoekerscentrum voordat je het park betreedt (bekijk ligging).

  1. Vissen bij het Zwarte Meer

Ook visliefhebbers kunnen hun uitleven op bij Black Lake. Het Zwarte Meer staat namelijk ook bekend om zijn uitstekende forelvissen. Wil je graag vissen tijdens je bezoek aan het meer? Dan zal je wel een visvergunning moeten aanvragen. De dagelijkse vergunningen zijn te verkrijgen bij de ingang van het park of bij lokale visgidsen.

De vissen zijn het meest actief in de vroege ochtend of late avond. Naast de vissen die je in het Zwarte Meer kan vinden, herbergt het Durmitor National Park ook een breed scala aan dieren in het wild, waaronder wolven, lynxen, herten, beren en verschillende soorten vogels. Neem dus zeker je verrekijker mee!

TIP: Een bezoekje aan Black Lake kan je ook perfect combineren met een 80-km lange rondrit langs de Durmitor panoramische Ringroad P14 en Sedlo Pass vanuit Žabljak.

Zoek de rust en natuur op in het Durmitor Nationaal Park

Black Lake bevindt zich, zoals we al meerdere keren hebben aangehaald in het Durmitor Nationaal Park. Heb je meer tijd? Dan is het ook zeker een aanrader om het nationaal park verder te ontdekken. Het Durmitor Nationaal Park is een spectaculair landschap van hoge bergen, de Dinarische Alpen, die met pijnbomen begroeid zijn. De steile kliffen duiken naar beneden in de 1000 meter diepe Tara Canyon waar de gelijknamige rivier doorstroomt. Durmitor is het epicentrum van avontuur in Montenegro en één van de meest ongerepte stukjes natuur van Europa.

Het beschermde gebied heeft een oppervlakte van 39.000 hectare en omvat ook 82 kilometer van de Tara River Canyon. Het landschap kreeg vorm door gletsjers, talloze rivieren en ondergrondse beken. Je vindt er de hoogste pieken van Montenegro, alpenweiden, uitgestrekte bossen en ongerepte gletsjermeren die plaatselijk bekend staan als 'bergogen'.

Boek hier je daguitstap naar het Durmitor Nationaal Park

  1. Boek je excursie naar Black Lake in het Durmitor Nationaal Park

Heb je weinig tijd? Dan is het boeken van een begeleide tour een geweldige manier om Black Lake en het prachtige Durmitor National Park te verkennen. Bekijk hier het aanbod tours & excursies in het Durmitor National Park.

  1. Waar overnachten in de buurt van het Zwarte Meer?

Ben je op zoek naar een verblijfplaats in de buurt van het Zwarte Meer (Crno jezero)? Er zijn accommodatiemogelijkheden, vooral in de nabijgelegen stad Žabljak. In het centrum en nabij Žabljak vind je zowel hotels als pensions, appartementen en berghutten die geschikt zijn voor verschillende budgetten. Hieronder hebben we alvast enkele accommodaties in de buurt van Black Lake opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod op Booking.com.

  • Apartments Dedeic ligt in Žabljak, op 4 km van het Zwarte Meer en op 11 km van het uitkijkpunt Tara Canyon. De appartementen zijn ruim en hebben een balkon met uitzicht op de tuin of de binnenplaats. Meer info en boeken.
  • Overnachten in een hotel in Žabljak? Kies dan voor Casa di Pino Eco Lodge, het heeft een prachtig houten interieur en je kan er 's morgens genieten van een heerlijk ontbijt met lokale specialiteiten. Dit is de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Meer info en boeken.
  • Het Polar Star Hotel ligt midden in het indrukwekkende Durmitor-gebergte, op een 15 minuten rijden van het meer. Het hotel biedt stijlvolle appartementen en ruime kamers met een panoramisch uitzicht, een verfijnde Montenegrijnse keuken en een elegante bar. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van Black Lake (Crno Jezero)

Ben je benieuwd naar je bezoek aan Black Lake (Crno Jezero) in Montenegro? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Montenegro.

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

Montenegro

Gratis reisgids Montenegro downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?