8 x bezienswaardigheden Bar en oude stad Stari Bar + verblijftips

Koop de volledige reisgids voor € 10

8 x bezienswaardigheden Bar en oude stad Stari Bar + verblijftips

7 januari 2024 in Montenegro0 reacties

Een bezoek aan de historische ruïnestad Bar in Montenegro + verblijftips

Een van de grootste troeven van Bar is dat het minder toeristisch is in vergelijking met Kotor of Budva. Het is niet de meest schilderachtige noch de meest levendige kustplaats van Montenegro, maar toch is deze ondergewaardeerde havenstad een bezoekje waard.

Ontdek in deze blogpost alvast de charme van deze historische ruïnestad aan de Montenegrijnse kust.

Praktische info & tickets voor je rondreis Montenegro

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Tivat (enkel in het hoogseizoen) of Podgorica, richtprijs € 99 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets
HuurautoIn Montenegro is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkan Nomads (va. € 690)
PakketreizenEen pakketreis naar Montenegro boeken? Kijk bij Sunweb (va € 394) of Prijsvrij (va € 297)
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kathedraal van St. Jovan Vladimir

Het meest opvallende monument van Bar is de moderne (late 20e-eeuwse) kathedraal van St. Jovan Vladimir (Hram Svetog Jovana Vladimira) met z’n gouden koepels en moderne vormgeving (bekijk ligging).

De bouw vond plaats tussen 2006 en 2016 en hoewel de kerk nog niet volledig voltooid is, is het gebouw met zijn sierlijke gevel nu al een streling voor het oog. Neem zeker even de tijd om de kathedraal te bezoeken, je zal onder de indruk zijn van het prachtige blauw gekleurde interieur met kleurrijke fresco's.

OVERNACHTINGSTIP: Tegenover de kathedraal en op een steenworp afstand van het strand, vind je het Princess Hotel. Dit moderne viersterrenhotel met twee zwembaden en privéparking, is een ideale uitvalbasis voor je verblijf in Bar. Meer info en boeken.

  1. Stari Bar, de oude ruïnestad

Geschiedenisliefhebbers zullen Bar waarschijnlijk vrij snel achter zich laten en in plaats daarvan richting de oude stad, Stari Bar trekken. Het voormalige stadje ligt op een steile heuvel aan de voet van de berg Rumija een paar kilometer boven de moderne haven van Bar. Stari Bar, oftewel Old Bar, is een van de meest sfeervolle oude steden van Montenegro, ook al werd het zwaar beschadigd tijdens een aardbeving in 1979.

In Stari Bar moet je zeker de gedeeltelijke overblijfselen van het oude fort, de omwalling van de stad en het Bar-aquaduct (bekijk ligging) bezoeken. Dat aquaduct werd tijdens de aardbeving in 1979 zwaar beschadigd waardoor de watervoorziening van de stad werd afgesloten en de inwoners naar het "nieuwe gedeelte" aan de kust verhuisden. Nadat het aquaduct hersteld werd, begonnen de bewoners terug te keren. Er prijkt ook een oude kerk in het stadscentrum en je stoot er op verschillende pittoreske hoekjes en indrukwekkende vergezichten.

RONDLEIDING: Ga op stap met een deskundige gids door de oude binnenstad van Bar en ontdek de geheimen van de Stari Bar.

In Stari Bar waan je zelf een weg tussen de bijzondere ruïnes en geniet je van de mooiste uitzichten. Je wandelt onder andere langs overblijfselen van een oud badhuis, een douanekantoor, een citadel en verschillende kerken. Gelukkig vind je bij de belangrijkste ruïnes nog enkele informatieborden die wat meer vertellen over de functie van het bouwwerk. Zo krijg je een beter beeld over het verleden van de stad.

Net buiten de stadsmuren van Stari Bar, vind je ook een steile weg vol verschillende gezellige restaurantjes en souvenirshops.

Stadsmuren en klokkentoren

Stari Bar is kan je meteen herkennen aan de klokkentoren die omringd wordt door de oude stadsmuren. Net als vele andere gebouwen in de oude binnenstad werd de Sahat Kula-klokkentoren beschadigd tijdens de oorlogen van 1876-1878, en vervolgens opnieuw tijdens de catastrofale aardbeving die in 1979 plaatsvond. In 1984 werd het gebouw grondig gerestaureerd.

De leukste verblijven in Montenegro?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie of rondreis door Montenegro? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Montenegro
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
SunwebSunweb vakanties in Montenegro
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
TUIDe mooiste all-in reizen met TUI

  1. De olijfboom Stara Maslina

Bar staat onder meer bekend om zijn olijfbomen en de productie van voortreffelijke olijfolie. Een beetje ten zuiden van Stari Bar vind je de Stara Maslina - een oude olijfboom met een diameter van 10 meter (bekijk ligging).

Er wordt aangenomen dat deze boom meer dan 2000 jaar oud is en dat zou de Stara Maslina één van de oudste olijfbomen ter wereld maken. De ene kant van de boom is verbrand en beschadigd, maar hij leeft nog steeds voort!

Je kan de bijzondere olijfboom van dichtbij bezichtigen voor slechts €1. De opbrengst gebruikt men om de boom en de omgeving zo goed mogelijk te onderhouden.

  1. Ontspannen aan het strand

Een namiddagje vertoeven op het strand? Ja hoor. Bar staat bekend om zijn prachtige kustlijn langs de Adriatische Zee, je vindt er enkele stranden waar je kan genieten van de zon en de zee. Enkele populaire stranden in en rond Bar zijn onder meer Žukotrlica Beach (zandstrand nabij de oude stad), Miejska Beach (kiezelstrand), Red Beach (op 10 minuten rijden van het centrum Bar), Barska Beach en Bigovica Beach (een pittoresk strand bij het Planeta Volujica park).

HUURAUTO: Uiteraard vind je nog meer gezellige stranden in de buurt van Bar, met een huurauto kan je zelf op ontdekking gaan en de meest pittoreske stranden uitzoeken. Nog geen huurauto? Reserveer je huurauto online bij Sunny Cars

  1. Paleis van Koning Nikola

Een andere must-see bezienswaardigheid van Bar is te vinden in de moderne haven naast het Princess Hotel. Het paleis van koning Nikola is een elegant bouwwerk dat in 1885 werd gebouwd in opdracht van de vorst. Hij wilde een verblijf laten optrekken aan de kust voor zijn dochter en schoonzoon. Het paleis is nu het belangrijkste museum van Bar. Er worden onder andere kledij en verschillende authentieke historische voorwerpen tentoongesteld.

  1. Canyoning-avontuur in de buurt van Bar

Ben je avontuurlijk aangelegd? Dan kan je overwegen om na je bezoek aan Stari Bar en omgeving een canyoning-avontuur te doen in de canyons van Rikavac (bekijk ligging) en Medjurečje (bekijk ligging). Rikavac is een rustigere optie terwijl Medjurečje zeker wat meer voor adrenalinejunkies is. Trotseer de indrukwekkende kloven, zoek verfrissing op in de natuurlijke zwembaden en geniet van het uitzicht op de omgeving en watervallen. Er zijn verschillende organisaties die een canyoingtour aanbieden. Bekijk hier het aanbod canyoningtours in Montenegro.

  1. Ontdek de allure van het Skadarmeer

Een van de mooiste uitstappen die je vanuit Bar in Montenegro kan maken is naar het Skadarmeer (op 51 kilometer). Het adembenemende meer van Skadar is één van de meest spectaculaire natuurgebieden van Montenegro. Een kajak- of boottocht is zeker een een goed idee om het meer te verkennen of je kan natuurlijk ook gewoon een duik in het water nemen. Terwijl je peddelt, kan je over de grens naar de imposante toppen van de 'Vervloekte bergen' (Accursed Mountains) van Albanië staren.

Ook cultuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen tijdens een bezoek aan de 14-eeuwse kloosters. Ga ook zeker naar het bezoekerscentrum van het Lake Skadar National Park om meer te weten te komen over deze natuurlijke schat van Montenegro.

EXCURSIE: Boek hier je excursie naar het Skadarmeer vanuit Bar en ontdek meer over de wilde geschiedenis en de natuur van deze bijzonder mooie plek in Montenegro. Maak een boottocht, geniet van een wijnproeverij met traditionele hapjes en bezoek het charmante Virpazar.

  1. Hoe bereik je Bar in Montenegro?

  • De stad Bar ligt aan de kust, aan de Adriatische Zee, in het zuidelijke deel van Montenegro. Op een halfuurtje rijden (31 km) ligt Ulcinj en Petrovac (21 km).
  • De dichtstbijzijnde luchthaven is de internationale luchthaven van Podgorica, de hoofdstad van Montenegro. Van daaruit kan je eventueel een taxi, bus of huurauto nemen om naar Bar verder te reizen, wat ongeveer 45 km ten zuiden van de luchthaven ligt.
  • Met de auto naar Montenegro? Lees dan zeker onze blogpost met de beste route naar Montenegro.

Kaartje met ligging van Bar in Montenegro

  1. Waar overnachten in Bar?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in Bar? Zowel aan de kust in Bar als in het oude stadscentrum van Stari Bar vind je verschillende accommodaties voor ieders budget. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Bar.

Onze favoriete verblijven in Bar

  1. Filmpje: Sfeerbeelden van Stari Bar

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de historische ruïnestad Stari Bar in Montenegro? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Montenegro.

  1. Mis niets tijdens je rondreis door Montenegro met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Montenegro? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Montenegro met een volledige uitgestippelde rondreis Montenegro, en meer dan 70 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Montenegro.

Montenegro

Gratis reisgids Montenegro downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?