9 x mooiste bezienswaardigheden in Viterbo: wat zien en doen tijdens je bezoek?

9 x mooiste bezienswaardigheden in Viterbo: wat zien en doen tijdens je bezoek?

12 maart 2024 in Italië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Viterbo + verblijftips

Viterbo is doordrenkt van geschiedenis. De stad dateert uit de Etruskische tijd en werd in de 13e eeuw zelfs de pauselijke hoofdstad. En al die geschiedenis heeft zich vertaald in prachtige architectuur die uitstekend bewaard is gebleven.

Verdwaal in de kronkelende straatjes van het historische centrum met een ijsje in de hand en ontdek deze betoverende stad op je eigen ritme. Hieronder vertellen we je waar je zeker halt moet houden.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van Viterbo

Viterbo, gelegen in de regio Lazio in Midden-Italië, heeft een rijke historische erfenis. De geschiedenis gaat terug tot de Etruskische tijd, nog voor de Romeinen dus. Viterbo was een belangrijke stad in de middeleeuwen en werd zelfs de "Stad van de Pausen" genoemd. Dit was namelijk de thuisbasis van verschillende pausen in de 13e eeuw.

De bekendste historische paleizen van de stad dateren niet toevallig eveneens uit die periode. De stad heeft zijn middeleeuwse charme weten te behouden en staat bekend om zijn goed bewaarde historische centrum.

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Viterbo

Viterbo is een stad in Midden-Italië, gelegen in de regio Lazio dat grenst aan Toscane en Umbrië. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Viterbo. De stad ligt ongeveer 80 kilometer ten noorden van Rome.

De ligging van Viterbo en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

  1. Palazzo dei Papi di Viterbo

Het Pauselijk Paleis, aan het elegante Piazza San Lorenzo, is een meesterwerk van middeleeuwse architectuur en een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Viterbo. Dit imposante gebouw werd neergezet in de 13e eeuw en diende als residentie voor de pausen. Het paleis is een voorbeeld van gotische architectuur en kan uitpakken met prachtige gewelfde zalen, binnenplaatsen en een indrukwekkende toren die een panoramisch uitzicht biedt over de stad.

In de mooie ruimtes is het Nationaal Museum gevestigd, waar je een uitgebreide collectie middeleeuwse kunstwerken kan bewonderen. Kortom, een absolute must-see wanneer je in Viterbo bent.

Leuk weetje: hier, in het Palazzo dei Papi, heeft het langste conclaaf aller tijden plaatsgevonden. Gregorius X werd hier na 1006 dagen delibereren uiteindelijk tot paus uitgeroepen in 1271. De legende zegt dat de bewoners schot in de zaak brachten door het dak van de kerk af te breken en enkel nog water en brood aan de kardinalen te geven.

Tip: koop een ViterboPass en sla de wachtrijen over

Met deze stadskaart krijg je toegang tot zes musea in Viterbo, waaronder ook het Palazzo dei Papi. Ander trekpleisters zijn waar je toegang tot hebt met de ViterboPass zijn:

  • Het Palazzo dei Priori, met fresco's uit de jaren 1500
  • Rossi Danielli Civic Museum, gevestigd in de kloostergang en het klooster dat bij de Santa Maria della Verità kerk hoort
  • Keramiekmuseum
  • Museum van de Sodalizio dei Facchini di Santa Rosa
  • Teatro dell'Unione, een van de mooiste Italiaanse theaters in Lazio
  • Polo Monumentale Colle Del Duomo

TICKETS: Haal alles uit je bezoek aan Viterbo met deze stadspas. Vermijd ellenlange wachtrijen en geniet van voorrangstoegang tot het Paleis van de Pausen, het Rossi Danielli Civic Museum, het Keramiekmuseum en meer. Boek je ViterboPass hier online.

  1. Wandel door de San Pellegrino wijk

San Pellegrino is een van de meest sfeervolle wijken in Viterbo. De smalle geplaveide straatjes, historische gebouwen en charmante pleinen roepen een echte vakantiesfeer op. Je zal versteld staan van de prachtige middeleeuwse architectuur en de goed bewaarde gebouwen.

Bezoek zeker de prachtige San Pellegrino-kerk met zijn verfijnde fresco's en bewonder de middeleeuwse fontein op het gelijknamige plein. Het is ook de ideale plek om neer te ploffen voor een Italiaanse lunch in een van de gezellige restaurantjes.

  1. Cattedrale di San Lorenzo

De kathedraal van Viterbo is een prachtig voorbeeld van romaanse architectuur en een belangrijk religieus en historisch monument in de stad. De kathedraal werd gebouwd tussen de 11de en 13de eeuw en is gewijd aan San Lorenzo, de patroonheilige van Viterbo.

Het interieur van de kathedraal is indrukwekkend

Je kan er schitterende fresco's en kunstwerken bewonderen. Vergeet niet om de crypte te bezoeken, waar de relieken van San Lorenzo worden bewaard. En voor opnieuw een prachtig uitzicht op de stad, moet je de klokkentoren beklimmen.

  1. Fontein van de Leeuw

De Fontein van de Leeuw, ook bekend als Fontana Grande, is een opvallende fontein in het midden van het gelijknamige plein in Viterbo. Deze fontein dateert uit de 13e eeuw en is een schoolvoorbeeld middeleeuwse kunst. Het ontwerp wordt toegeschreven aan de beroemde architect en beeldhouwer Lorenzo Maitani. De fontein beeldt bovenaan een prachtige leeuwenkop uit die water spuwt, omringd door sierlijke standbeelden.

  1. Piazza del Plebiscito

Het Piazza del Plebiscito is een van de meest levendige en centrale pleinen in Viterbo. Het is het sociale en culturele hart van de stad en tegenwoordig een populaire ontmoetingsplaats voor zowel lokale bewoners als toeristen. Het plein wordt omgeven door historische gebouwen, cafés en winkels. Het is met andere woorden de perfecte plek om de lokale sfeer op te snuiven.

Fontana di Palazzo Doria Pamphilj

Het middelpunt van het plein wordt gemarkeerd door de Fontana di Palazzo Doria Pamphilj, een prachtige fontein die dateert uit de 16de eeuw. De fontein wordt bekroond door een standbeeld van Hercules en is versierd met mythologische figuren en wapenschilden. Het is een uitstekend voorbeeld van renaissancekunst.

  1. Palazzo dei Priori

Het Palazzo dei Priori in Viterbo was oorspronkelijk bedoeld als de residentie van de gouverneur van de regio, maar werd later de zetel van de prior (abdijhoof).

Verschillende delen van het palazzo zijn vandaag de dag toegankelijk voor het publiek zoals

  • De Palatijnse Kapel met werken van Filippo Cavarozzi en Marzio Ganassini,
  • Sala della Madonna gewijd aan de beschermheilige van het bisdom,
  • Sala Regia met fresco's van kastelen die onder Viterbo's heerschappij vielen en fresco's van Baldassarre Croce,
  • Sala del Consiglio die nog steeds voor raadsvergaderingen wordt gebruikt,
  • Sala dei Paesaggi en de Sala dell'Aurora.

Achter het hoofdgedeelte van het palazzo bevindt zich het Museo dei Portici, een dependance van het Museo Civico in Viterbo, waar onder andere werken van Sebastiano del Piombo te zien zijn. Naast de permanente collectie worden er ook tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Een aanrader voor wie geïnteresseerd is in Italiaanse kunst.

  1. Maak een leuke daguitstap vanuit Viterbo

Viterbo is ook de ideale uitvalsbasis voor daguitstappen naar enkele van de meest betoverende plekken in Midden-Italië. Hieronder lees je alvast enkele van onze favoriete daguitstappen vanuit Viterbo:

De Bagni di San Filippo

Wil je ook een beetje natuur, dan moet je zeker een bezoek brengen aan de Bagni di San Filippo. Deze thermale baden bevinden zich in het betoverende Toscaanse platteland, op ongeveer 40 km van Viterbo.

De Bagni di San Filippo zijn behoorlijk bekend in de omgeving. De "Witte Thermale Watervallen" kregen hun bijnaam van de kalksteenafzettingen op de rotsen. Je baadt hier in warm water in een sprookjesachtig landschap. En bovendien zou het water ook helende eigenschappen hebben. Een aanrader! Meer info op de website.

Orvieto

Op ongeveer een uur rijden van Viterbo ligt Orvieto, een prachtige stad die boven de omgeving uittorent. De stad staat vooral bekend om haar kathedraal in Italiaanse gotische stijl. De gevel is adembenemend mooi en de fresco’s uitstekend bewaard.

Wandel door de middeleeuwse straatjes, betreed de trappen van de wonderlijke waterfontein Pozzo di San Patrizio, een architectonisch wonder, en geniet van het panoramische uitzicht over het Umbrische platteland. Vergeet niet om hier te proeven van de lokale specialiteiten, waaronder de beroemde Orvieto Classico-wijn en natuurlijk de verse pasta.

Bolsena

Bolsena, aan de oevers van het prachtige Bolsenameer, ligt op slechts een korte autorit van Viterbo verwijderd. Het stadje Bolsena staat bekend om zijn schilderachtige promenade langs het meer, middeleeuwse kasteel en charmante oude centrum. Breng hier een ontspannen dagje door aan het water, neem een verfrissende duik of ga zeilen op het water. Geschiedenisliefhebbers mogen het kasteel van Bolsena niet missen, dat een fascinerend museum herbergt.

Boek hier je daguitstap naar het meer van Bolsena incl. wijnproeverij

Tarquinia

Op een dik half uur rijden van Viterbo bevindt zich Tarquinia, een stad met een rijke Etruskische geschiedenis en waar je fascinerende archeologische overblijfselen kan ontdekken. De Etrusken waren een van de oudste beschavingen in Italië en Tarquinia was een van hun belangrijkste steden.

Bezoek zeker de Tarquinia-necropolis, een UNESCO-werelderfgoedsite, waar je eeuwenoude Etruskische graftombes kan verkennen. Er hebben ook enkele prachtige fresco’s de tand des tijds doorstaan. Tarquinia heeft ook een charmant middeleeuws centrum waar de gezellige trattoria’s voor het rapen liggen.

  1. Waar overnachten in Viterbo?

Wil je graag meerdere dagen doorbrengen in deze stad en ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Viterbo? Zowel in de oude stad als net buiten het centrum vind je aangename accommodaties: van gezellige B&B tot hotels met spa. Hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Viterbo.

  • Hotel Salus Terme - Adults Only ligt net buiten het centrum en beschikt over stijlvolle kamers, een wellnesscentrum met diverse zwembaden, een hot tub en een sauna en een gastronomisch restaurant. Wat heb je meer nodig?
  • Wat dacht je van het Residenza D'Epoca B&B Dei Papi, een elegant herenhuis uit de 14e eeuw, gelegen in het historische centrum van Viterbo. De gevel is bedekt met klimop, alle kamers hebben houten balkenplafonds, terracotta vloeren en klassieke meubels.
  • La Suite del Borgo bevindt zich in de middeleeuwse wijk San Pellegrino, biedt ruime kamers en appartementen en dagelijks een Italiaans ontbijt.
  1. Download onze gratis reisgidsen Italië

Wil jij ook graag Italië zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

ToscaneEmilia-Romagna & GardameerLiguriëNapels-AmalfikustPugliaRomeLe Marche & AbruzzoDolomieten & Zuid-TirolSardiniëSiciliëMilaan
Reisgids ToscaneReisgids Emilia-Romagna & GardameerReisgids LiguriëReisgids Napels-AmalfikustReisgids PugliaReisgids RomeReisgids Le Marche & AbruzzoReisgids Dolomieten en Zuid-TirolReisgids SardiniëReisgids SiciliëReisgids Milaan

Op reis naar Italië? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Italië.

Umbrië en Toscane autoroute

Gratis reisgids Umbrië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?