Rij de Wild Atlantic Way: Roadtrip route langs de Westkust van Ierland + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rij de Wild Atlantic Way: Roadtrip route langs de Westkust van Ierland + kaart

26 februari 2024 in Ierland0 reacties

Wat te zien en doen langs de Wild Atlantic Highway in Ierland? Reisroute langs de mooiste stops + kaart

De Wild Atlantic Way, ook wel bekend als de Wild Atlantic Highway of Route 66 van Ierland. Zonder twijfel is dit een van de meest adembenemende roadtrips ter wereld. Deze schilderachtige route slingert langs de ruige kustlijn van Ierland. Je ziet indrukwekkende landschappen voorbijglijden en ontdekt enkele van de meest culturele schatten die Ierland te bieden heeft.

Wie de hele Wild Atlantic Highway aflegt, rijdt zo'n 1166 km. Daarom hebben wij de reis hieronder opgesplitst in 10 dagen, van noord naar zuid. Benieuwd? Lees dan zeker verder.

Praktische info & tickets voor je route langs de Wild Atlantic Way

Duur5 - 10 dagen ()
Vliegtickets3u30 vliegen naar Cork Airport (ORK) of 9u50 vliegen naar Donegal Airport (CFN) vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets of Skyscanner
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Ierland?
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Ierland is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

Roadtrip route Wild Atlantic Way op de kaart

Deze route langs de westkust van Ierland is 1166 km lang, je kan deze uiteraard zelf verlengen en aanpassen naar eigen wensen, download hier je reisgids Ierland met alle detailinformatie.

Dag 1: Donegal

Deze prachtige roadtrip langs de Wild Atlantic Way begint in de stad Donegal, in het noordwesten van Ierland. Raar maar waar, we beginnen met het officiële uiteinde van de Wild Atlantic Highway. De noordelijke kapen van Donegal staan bekend voor hun interessante erfgoedplaatsen en duizelingwekkende hoogtes.

EXCURSIETIP: Wil je graag zoveel mogelijk zien van County Donegal? Met deze dagtour langs de prachtige kust van Donegal, fiets je met een e-bike langs de prachtige Sliabh Liag-kliffen, het Sliver Strand naar Glencolmcille.

Of je kan bovenstaande excursie gewoon laten voor wat het is en meteen doorrijden naar de spectaculaire Slieve League Cliffs, de hoogste kliffen van Europa. De kliffen stijgen op uit de oceaan tot een hoogte van bijna 600 meter, en het uitzicht vanaf de top is adembenemend.

Voor de beste ervaring kan je de kliffen te voet verkennen via wandelpaden die leiden naar uitkijkpunten. Zorg ervoor dat je stevige wandelschoenen draagt. Geniet van het adembenemende uitzicht op de Atlantische Oceaan voordat je terugkeert naar Donegal voor een overnachting. Wandel rond in het mooie stadscentrum en bewonder het lokale kasteel Donegal (een van de vele die je zal tegenkomen op deze roadtrip).

OVERNACHTINGSTIP: Het driesterren Abbey Hotel ligt aan het centrale plein van Donegal, direct naast het kasteel. Het hotel biedt comfortabele kamers en een gezellig restaurant waar je verse, Ierse gerechten kan proeven.

Dag 2: County Sligo

Vertrek 's ochtends vroeg richting County Sligo, waar je de indrukwekkende Benbulbin-berg kan beklimmen voor een panoramisch uitzicht. De Benbulbin (oftewel de Benbulben, Ben Bulbin of Benbulbin) is ongetwijfeld de meest karakteristieke berg van Ierland en wordt ook wel Ierlands eigen Tafelberg genoemd. De meest opvallende piek in het Dartry-gebergte werd tijdens de ijstijd gevormd door enorme gletsjers die het landschap in segmenten verdeelden.

Parkeer je wagen bij de start van de wandeling (bekijk ligging) en vervolg het wandelpad van de Benbulben-wandeling. De wandeling naar de top kan uitdagend zijn, dus zorg voor geschikte wandeluitrusting en volg de aangegeven paden.

Vervolg je reis naar Strandhill, een kustplaatsje waar je kan ontspannen aan het strand of zelfs kan surfen, als je tegen de koude kan. Strandhill Beach is een geweldig plek voor zowel beginnelingen als ervaren surfers. Wie liever even geniet van het zicht op de prachtig omgeving, kan een mooie kustwandeling van Strandhill naar Culleenamore, waar je kan genieten van een panoramisch uitzicht op de majestueuze Benbulben die je eerder bezocht.

Sluit je dag af in het schilderachtige stadje Sligo. Sligo is een bijzonder stadje dat door een van Ierlands geliefdste dichters tot 'the land of heart’s desire' benoemd werd. Duik in het verleden van Sligo en breng een bezoekje brengen aan het Sligo County Museum of de abdij van Sligo. 's Avonds kan je genieten van de traditionele Ierse muziek in een lokale pub.

OVERNACHTINGSTIP: The Glasshouse ligt aan de rivier de Garravogue in het centrum van Sligo. Je zal het hotel meteen herkennen aan de opvallende glazen gevel. Het hotel heeft een prachtige inrichting en stijlvolle kamers.

Dag 3: Mayo

Vandaag rijd je verder naar County Mayo waar je Achill Island gaat verkennen, een van de juweeltjes van de Wild Atlantic Way. Achill Island ligt halverwege de Ierse westkust en is het grootste eiland van Ierland. Je zou het misschien niet meteen denken, maar er valt zoveel te en te beleven op Achill Island.

Dit afgelegen eiland staat bekend om zijn prachtige (berg)landschappen met megalithische graven, forten, hoge kliffen en mooie stranden. Croaghaun is met zijn 688 meter, de hoogste zeeklif in Ierland.

Enkele highlights op Achill Island

  • Verken Keem Bay, een afgelegen en schilderachtige inham met kristalhelder water en een prachtig strand. Hier kan je, als het weer hopelijk goed meezit, zwemmen, picknicken en genieten van de serene omgeving.
  • Bezoek ook de indrukwekkende megalithische grafheuvel van Slievemore, een prehistorisch bouwwerk dat een fascinerend inzicht biedt in de eeuwenoude geschiedenis van het eiland.
  • Voor wandelaars is de Great Western Greenway een must-do. Het is een spectaculair wandelpad dat je meeneemt door de prachtige landschappen van Achill Island.
  • Houd je van geschiedenis? Ga dan naar de ruïnes van Kildownet Old Graveyard en Kildamhnait Castle, met uitzicht op de Atlantische Oceaan.
  • Verkies je toch liever de natuur, dan kan je beter de indrukwekkende kliffen van Achill Head opzoeken.

OVERNACHTINGSTIP: The Valley House Hostel & Bar is gevestigd in een historisch Victoriaans huis en biedt ruime kamers en 's avonds kan je genieten van de traditionele muziek in de gezellige pub/restaurant.

Dag 4: Galway Bay

Na het verkennen van Achill Island, trek je naar Galway, een bruisende stad met een rijke geschiedenis. Maar voordat je de stad bereikt, kan je een kleine omweg maken naar Connemara. Yes, de regio die bezongen wordt in het beroemde liedje van Michel Sardou. De Connemara is een een van de mooiste gebieden in Ierland. Hier kan je onder andere de beroemde Kylemore Abbey bezoeken, een klooster aan de oever van een schilderachtig meer, omgeven door Victoriaanse tuinen.

Het Connemara National Park biedt ook eindeloze mogelijkheden om te wandelen. Vanaf het bezoekerscentrum in Letterfrack (bekijk ligging) zijn er diverse wandelroutes aangelegd. Een van de populairste wandelingen is de Lower en Upper Diamond Hill Walk (meer info over de wandeling).

EXCURSIETIP: Boek hier je dagtrip met gids naar de Connemara & Kylemore Abbey.

En dan is het tijd voor Galway zelf

Galway biedt een mix van onconventionele hipheid en traditionele cultuur! Hier voel je als het ware het karakter van de Ierse westkust. Wandel hier door de eeuwenoude steegjes, geniet van de live muziek in de pubs en probeer enkele specialiteiten van de Ierse keuken. Maak eventueel nog een ritje langs de Galway Bay om het fotogenieke Dunguaire Castle te bezoeken, een mooi kasteel naast het water waar de tijd stil is blijven staan.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een aangenaam? The Nest Boutique Hostel bevindt zich in Salthill, op 10 minuten rijden van Galway.

Dag 5: Burren en de majestueuze Cliffs of Moher

Vandaag staat de indrukwekkende Burren-regio op de planning, bekend om zijn unieke kalkstenen landschap. Het landschap is bezaaid met kriskras door elkaar lopende scheuren (grikes) en platte kalksteenplaten (clints), waardoor een unieke en enigszins surrealistische omgeving ontstaat.

Een van de meest iconische en bekende bezienswaardigheden in de Burren is de Poulnabrone Dolmen. Dit megalithische graf dateert uit de Neolithische periode en is een fascinerende plek die je zeker niet mag overslaan op deze roadtrip. Het Ierse hunebed bestaat uit een grote kalkstenen deksteen, ondersteund door twee portaalstenen en een gestutte steen. Zo zie je maar dat je niet alleen in Drenthe hunebedden kan bezoeken.

Bezoek ook zeker eens de Aillwee Cave, een showgrot die de mogelijkheid biedt om ondergrondse gangen en grotten te verkennen die zijn gevormd door gletsjersmeltwater. De grot beschikt over indrukwekkende stalactieten en stalagmieten. Meer info over de grot.

Een ander plekje waar je een tussenstop kan maken op je weg naar de Cliffs of Moher is Doolin. Doolin is niet meer dan een gezellig kleurrijk dorpje met hier en daar een paar souvenirwinkels en pubs. Je kan er ook de veerboot nemen naar de Aran eilanden (maar hiervoor dien je wel extra tijd in te rekenen).

EXCURSIETIP: Vanuit Galway kan je een dagtour boeken langs de kliffen van Moher. Je hebt de mogelijkheid om de route zelf aan te passen waarbij je langs het iconische Dunguaire Castle, de eeuwenoude Polnabrone Dolmen en bijzondere Cliffs of Moher zal ontdekken.

Cliffs of Moher, een iconische bezienswaardigheid langs de Wild Atlantic Way

Vervolg je weg daarna naar de adembenemende Cliffs of Moher, een van de meest iconische bezienswaardigheden langs de Wild Atlantic Way en van heel Ierland. Deze majestueuze kliffen stijgen op tot 214 meter boven de oceaan en bieden een spectaculair uitzicht. Het lijkt wel alsof je naar een levendig schilderij aan het kijken bent.

Er zijn verschillende wandelpaden aangelegd langs de kliffen, en je kan ook het bezoekerscentrum binnengaan (bekijk ligging) om meer te leren over de natuur en geologie van het gebied. Neem zoveel tijd als je wil om te genieten van al dat moois voordat je naar Doolin rijdt voor de overnachting.

Dag 6: County Kerry

County Kerry is een regio die bekend staat om zijn adembenemende landschappen en, hoe kan het ook anders, een ruige kustlijn. Onderweg kan je stoppen bij het schattige stadje Kenmare, een van de pittoreske stadjes in Ierland.

Kenmare is de place to be om even neer te ploffen in één van de gezellige cafés of simpelweg wat rond te kuieren langs de charmante straten met historische gebouwen. De stad staat namelijk bekend om zijn ambachtelijke winkels en je kan er dus leuke traditionele Ierse souvenirs oppikken.

Wist je trouwens dat Kenmare de eindbestemming is van de 173 kilometer lange Ring of Beara? Deze panoramische route laat je kennismaken met een minder bekend, ongerept stukje Ierland die je langs spectaculaire kustlandschappen, afgelegen baaien, romantische dorpjes en historische en culturele bezienswaardigheden brengt.

Vervolg je weg naar Killarney, een bruisende stad aan de rand van het nationaal park Killarney en het beginpunt van de befaamde Ring of Kerry. 's Avonds kan je de sfeer van dit gezellige stadje opsnuiven.

OVERNACHTINGSTIP: Op wandelafstand van St Mary's Cathedral kan je overnachten in het gezellige familiehotel Charlie Foleys.

Dag 7: Ring of Kerry

Ring of Kerry, een van de meest beroemde toeristische routes van Ierland

We hebben je reeds verteld dat Killarney het startpunt is van de Ring of Kerry, vandaag kan je het mooiste van deze route ontdekken! Aangezien je de hele route in één dag rijdt, kan je niet overal halt houden. Eventueel kan je nog een extra dagje uittrekken om de Ring of Kerry op een rustiger temp te ontdekken.

Adembenemende uitkijkpunten, charmante dorpjes en historische bezienswaardigheden

  • Muckross House, een Victoriaans landhuis omgeven door prachtige tuinen.
  • Prachtige Torc Waterfall, een waterval van maar 25 meter hoog, maar toch majestueus, mede dankzij de mooie, natuurlijke omgeving.
  • Ross Castle, een schoolvoorbeeld van een Iers torenhuis.
  • En het schilderachtige Gap of Dunloe met vijf meren verbonden door de Wishing Bridge.

Voor een adembenemend uitzicht kan je naar het Ladies Viewpoint, een uitkijkpunt met shop en eetcafé in het hart van het National Park (bekijk ligging). Na een dag vol ontdekkingen keer je terug naar Killarney voor een tweede overnachting.

Dag 8: Schiereiland Dingle

Vanuit Killarney reis je naar het schiereiland Dingle

Dingle Peninsula biedt een bijzondere mix van kliffen en zandstranden waar veel Europese landen jaloers op mogen zijn. Deze regio barst van de Ierse geschiedenis, taal en cultuur. Het is één van de weinig plekken in Ierland waar ook nog actief Gaelic of Iers gesproken wordt.

Dingle zelf is een charmant stadje met een artistieke en lichtjes alternatieve vibe. Het is het middelpunt van het Dingle-schiereiland, en een ontmoetingsplek voor artiesten, vaklui, muzikanten en alternatieve denkers, die dit schiereiland als hun thuis gekozen hebben. Het is ook de meest toeristische plaats van de streek, met veel drank- en eetgelegenheden.

EXCURSIE TIP: Ontdek de mooiste plekjes van Dingle tijdens een zelfgeleide e-biketour.

Wat kan je nog meer zien & doen op het schiereiland Dingle?

  • Geniet van het uitzicht bij de Eask Tower. Deze toren moet het binnenkomend zeeverkeer in de haven van Dingle leiden. Op de top van de toren staat een houten “hand” of “wegwijzer” die schepen de weg naar de haven wijst
  • Maak een rit langs de Slea Head Drive, een adembenemende route die je meeneemt langs ruige kliffen en oude ruïnes.
  • In Fahan vind je een intrigerende verzameling beehive huts (bijenkorfhutten) of clochan, zoals ze lokaal genoemd worden. Deze clochan zijn koepelvormige, stenen hutten waarvan niet geweten is hoe oud ze precies zijn
  • Onderweg kan je stoppen bij het Blasket Islands Visitor Centre om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van de Blasket Islands, een groep eilanden voor de kust van Dingle.

OVERNACHTINGSTIP: Het Waterfront Hotel is een prachtig boetiekhotel met uitzicht op de iconische Dingle Bay. Het biedt mooie kamers met zicht op de haven of de tuin tegen een betaalbare prijs.

Dag 9: Limerick en de Shannon

Op weg naar het zuiden maak je een stop in Limerick, een stad met een rijke geschiedenis en een levendige sfeer. Bezoek hier zeker eens het King John's Castle, een imposant middeleeuws fort gelegen aan de oevers van de rivier de Shannon. Het kasteel huist tentoonstellingen en er zijn interactieve displays die de geschiedenis van Limerick tot leven brengen.

LEESTIP: Ontdek ook onze blogpost met de mooiste kastelen in Ierland.

Vervolg je reis naar Bunratty Castle & Folk Park, een andere historische site waar je meer te weten komt over het leven in Ierland in lang vervlogen tijden. Lunch in een traditionele Ierse pub voordat je doorrijdt naar de universiteitsstad Cork, je laatste overnachtingsplaats. Verblijf bij Hotel Isaacs Cork City, een boetiekhotel op slechts 5 minuten wandelen van het centrum van de stad.

Dag 10: Cork

Na een heerlijke nachtrust en ontbijtje in het Hotel Isaacs Cork City begin je aan de laatste dag van deze prachtige roadtrip. Deze besteed je in het fantastische Cork, de op een na grootste stad van Ierland. De stad is verbonden met de zee door haar haven en kent een lange, woelige geschiedenis, die je in haar straten en historische gebouwen kan ontdekken.

FIETSTOUR: Ontdek de geschiedenis en cultuur van Cork tijdens deze fietstocht, fiets door de kleurrijke straten en stadsparken langs de rivier van Cork.

Enkele hoogtepunten tijdens je bezoek aan Cork

  • Begin je dag met een bezoek aan de English Market, een historische overdekte markt waar je lokale delicatessen kan proeven en je laatste souvenirs kan inslaan.
  • Maak vervolgens een wandeling langs de rivier de Lee en bewonder de architectuur van de stad.
  • Een van de meest iconische is Blarney Castle, beroemd om de Blarney Stone die bezoekers kussen in de hoop op het 'geschenk van welsprekendheid'. Het kasteel en de uitgestrekte tuinen zijn op zichzelf al een bezoek waard.
  • Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, kan je ook nog het Cork City Gaol Museum bezoeken, een voormalige gevangenis die nu is omgebouwd tot een museum.

Sluit je avontuur op de Wild Atlantic Highway in stijl af met een gezellig diner in een van de vele restaurants in Cork of een culinaire tour door Cork voordat je je huurauto terug inlevert.

Info & tips voor je roadtrip langs de Wild Atlantic Highway

  • Huurauto: zorg ervoor dat je een betrouwbare huurauto hebt met voldoende bagageruimte voor je reis. Controleer de verzekering en zorg dat je een volle tank hebt bij het begin van je reis. Reserveer hier je huurauto.
  • Accommodatie: boek je accommodaties van tevoren, vooral tijdens het hoogseizoen, om teleurstellingen te voorkomen. Verblijf bij voorkeur in schilderachtige bed & breakfasts voor de meest authentieke ervaringen.
  • Weer: het weer aan de westkust van Ierland is doorgaans bijzonder wisselvallig. Wees voorbereid op regenachtige dagen en kleed je in lagen. Neem ook een paraplu en regenjas mee. Wandelschoenen zijn ook een absolute aanrader.
  • Wegen: houd er rekening mee dat sommige wegen smal en bochtrijk kunnen zijn, vooral in afgelegen gebieden. Wees voorzichtig en neem de tijd om veilig te rijden.

LEESTIP: Wil jij ook Ierland gaan verkennen? Download alvast onze gratis reisgids Ierland met een compleet uitgewerkte rondreis en tal van praktische info voor je bezoek.

Welke auto huren voor je rondreis door Ierland?

Je zou verwachten dat door het ruige landschap van Ierland, je best op zoek gaat naar een 4x4 wagen. Maar dat is niet per se het geval. Als je met weinig bagage en maximaal 2 personen reist, kan je gerust een kleine auto huren. Met een kleine wagen kan je zelfs iets makkelijker op de kleine wegen rijden.

Ook in de winter zou een standaard model met winterbanden voldoende moeten zijn. Ook dan is het niet nodig om een 4×4 te huren. Schrikt het links rijden je toch wat af? Dan raden we je aan om een automaat te huren. Het links schakelen kan best wennen zijn, zeker op de steile wegen. Een automatic is dan de beste oplossing!

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip door Ierland?

Mis niets tijdens je vakantie in Ierland met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Ierland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Ierland met 187 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Ierland met een stadswandeling van Dublin.

Ierland

Gratis reisgids Ierland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?