13 x mooiste bezienswaardigheden Île de Noirmoutier: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden Île de Noirmoutier: wat zien & doen tijdens je bezoek?

19 april 2024 in Frankrijk0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden op Île de Noirmoutier + verblijftips

Île de Noirmoutier is een pareltje voor de kust van het Franse departement Vendée Het is een fantastische vakantiebestemming voor wie ongerepte natuur in landelijk Frankrijk zoekt of wie na een citytrip Nantes even wil uitwaaien. Van adembenemende stranden tot historische monumenten en culinaire hoogstandjes, op Île de Noirmoutier is er voor elk wat wils.

In deze blogpost zetten we alvast de niet-te-missen bezienswaardigheden op Île de Noirmoutier op een rijtje en geven we enkele praktische tips om van jouw reis een onvergetelijk avontuur te maken.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden op Île de Noirmoutier

  1. Le Passage du Gois

Le Passage du Gois is een natuurlijke toegangsweg die het eiland met het vasteland verbindt, maar enkel bij laagtij toegankelijk is. Een beetje zoals bij de Mont Saint-Michel in Normandië dus!

Wie het eiland wilt verkennen, moet in Beauvoir-sur-Mer deze natuurlijke oversteek van maar liefst 4,2 kilometer lang maken. Het is wel van vitaal belang om de getijdentabellen te raadplegen voordat je deze weg oprijdt. Bij hoogtij (dit gebeurt twee keer per dag) komt de weg volledig onder water te staan en dat gebeurt bijzonder snel. Je hebt ongeveer drie uur om de weg over te steken, wanneer het laagtij is. Wacht zeker niet tot het laatste moment, want dat levert gevaarlijke situaties op. Meer info over de getijden en de weersomstandigheden.

Weetje: Ieder jaar in juni vind hier "Les Foulées du Gois" plaats, een race tegen de opkomende vloed. Tijdens deze bijzondere hardloopwedstrijd loopt men zo snel mogelijk van de ene kant naar de andere. Meer info lees je hier.
  1. Noirmoutier-en-l'Île

Een bezoek aan het charmante dorp Noirmoutier-en-l'Île mag niet ontbreken tijdens je verblijf op het eiland. Dit pittoreske stadje, met zijn geplaveide straten en witgekalkte huisjes, ademt een sfeer van rust en authenticiteit uit. Maak een wandeling door de gezellige steegjes en ontdek de lokale ambachtelijke winkels, waar je traditionele producten zoals zeezout en handgemaakte souvenirs kan kopen.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je verblijf in het Noirmoutier-en-l'Île, dit charmante dorpje is de ideale uitvalbasis om het eiland te verkennen.

Vergeet niet een bezoek te brengen aan de historische kerk van Saint-Philbert, een meesterwerk van romaanse architectuur dat dateert uit de 11e eeuw. De kerk beschikt over een crypte uit de 11e eeuw en het graf van Saint Philibert, die de basis legde voor de economie van het eiland.

  1. Hôtel Jacobsen

Vlakbij het toeristenkantoor van Noirmoutier-en-l'Île, kan je Hôtel Jacobsen bewonderen, een voormalig herenhuis van een reder met opmerkelijke architectuur, dat gebouwd werd in 1760. Van mei tot september kan je in dit privélandhuis een rondleiding volgen waarbij je meer te weten komt over de geschiedenis over de familie Jacobsen en het maritieme erfgoed.

  1. Château de Noirmoutier

Het majestueuze kasteel van Noirmoutier, gelegen in het hart van het gelijknamige dorp, is misschien wel een van de meest indrukwekkende historische bezienswaardigheden van het eiland. Het kasteel, dat tevens een van de best bewaarde romaanse kerkers is in West-Frankrijk, stamt uit de 12de eeuw en huist een museum waar kan bijleren over de middeleeuwse geschiedenis van de regio. Verken de prachtig gerestaureerde kamers en gangen, bewonder de indrukwekkende middeleeuwse architectuur en geniet van het panoramische uitzicht vanaf de kasteelmuren.

OVERNACHTINGSTIP: L'Île Ô Château ligt aan de voet van het 12e-eeuwse kasteel, beschikt over ruime modern ingerichte kamers met een terras dat uitkijkt op het kasteel of het zwembad. Top verblijf!

  1. Les Marais Salants de l'Île de Noirmoutier

Een andere niet te missen attractie op Île de Noirmoutier zijn Les Marais Salants, ofwel de zoutmoerassen. Deze eeuwenoude zoutpannen zijn zo belangrijk voor de lokale economie dat zout hier ook wel het "witte goud" genoemd wordt. Het eiland en zout zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarom zijn de zoutpannen een niet-te-missen bezienswaardigheid voor toeristen.

Bezoek de marais salants en leer over hoe het traditionele zoutwinningproces precies in elkaar zit. Van juli tot augustus bieden de zoutwerkers kweldertochten aan op hun boerderij voor individuele bezoekers. Hier vind je een overzicht van alle zoutmoerassen.

  1. Le Bois de la Chaise

Voor natuurliefhebbers raden we nog het Bois de la Chaise aan, vlak naast het strand Plage des Dames (waarover hieronder meer). Het is een klein, maar idyllisch bos aan de noordkust van het eiland. Ideaal voor wie de schaduw opzoekt op een warme zomerdag of zin heeft in een korte natuurwandeling. Er lopen kronkelende paden tussen de bomen vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de zee en tussen de bomen staan er villa’s die getuigen van de opmars van het toerisme in de vorige eeuw.

  1. De mooiste stranden van Île de Noirmoutier

Île de Noirmoutier staat natuurlijk ook bekend om zijn adembenemende stranden. De mogelijkheden zijn legio. Sommige stranden moet je in de zomer met andere toeristen delen, maar andere stranden, wat verder gelegen van de dorpjes, heb je misschien wel gewoon voor jezelf.

  • Onze aanraders zijn Plage des Sableaux (bekijk ligging), met zijn gouden zand en kristalhelder water, waar zowel zonaanbidders als watersportliefhebbers naartoe komen.
  • Ook het mooie Plage des Dames (bekijk ligging), een van de bekendste stranden van het eiland.
  • Mis ook zeker La Pointe de Saint-Pierre niet, een strand in puntvorm waar je je even in het zuiden van Frankrijk waant (bekijk ligging).
  • Plage de l'Anse Rouge met zijn witgekalkte strandhuisjes vlakbij Tour Plantier is ook zeker een aanrader (bekijk ligging).
  1. Pêche à pied, al wandelend vissen

Een unieke ervaring die je alleen op Île de Noirmoutier kan beleven, is "al wandelend vissen". Deze traditionele vistechniek, bekend als "pêche à pied", houdt in dat je langs de rotsachtige kustlijn wandelt om schelpdieren te vangen. Met een beetje geluk kan je onderweg mosselen, kokkels en zelfs kleine krabben vinden. Probeer bij het zoeken naar de schelpdieren de natuur zoveel mogelijk te respecteren.

Is vissen niet je ding, dan kan je natuurlijk ook gewoon de voetjes onder tafel schuiven in een van de lokale restaurantjes om die specialiteiten uit te proberen. In de oesterhaven van Bonhomme, in La Guérinière zijn er verschillende oesterhutten waar je lekkere oesters kan proeven (bekijk ligging).

  1. De oude graan- en windmolens

De overvloedige graanproductie en de gunstige ligging verklaren het grote aantal windmolens dat op het eiland Noirmoutier gebouwd werden. In de 19e eeuw stonden stonden maar liefst 32 molens te draaien, wat best ongewoon was voor het westen van Frankrijk. Tegenwoordig zijn er nog zo'n 23 molens over en geven het eiland nog altijd een bijzondere charme.

Ontdek nog meer Franse eilanden: van paradijselijke eilanden aan de Côte d'Azur tot ruigere eilanden in Bretagne die uitnodigen tot wandelen en fietsen.
  1. Verken het eiland met de fiets

Een leuke manier om de geheime plekjes van het Noirmoutier eiland te ontdekken is ongetwijfeld vanop te fiets (althans als het weer een beetje mee zit)! Met een fiets kan je op eigen tempo dit uniek, bewaard gebleven landschap verkennen. Fiets door de bossen, langs de zoutmoerassen, oestervelden en houd halt in de gezellige haventjes of picknick bij de oude molens. Je vindt er maar liefst 83 kilometer aan fietspaden en er zijn zo'n 11 verschillende punten waar je een fiets kan huren. Eentje ervan is Bazar Bonnichon in Noirmoutier-en-île (bekijk ligging).

  1. L'ile aux papillons

Reis je met kinderen, dan kan je nog een bezoekje plannen aan Île aux Papillons. Dit vlinderpark, gelegen in het hart van het eiland, biedt een unieke kans om honderden kleurrijke vlinders van dichtbij te bewonderen. Wandel door de weelderige tropische tuinen, waar exotische planten en bloemen staan, en geniet van al dat gefladder om je heen. Een leuke ervaring voor dierenliefhebbers!

LEESTIP: Maak er een weekje weg van en breid je bezoek uit. Ontdek wat er nog meer te zien en te beleven valt in de Vendée.

  1. Combineer je bezoek aan Île de Noirmoutier met een citytrip Nantes

Plan je een bezoek aan Île de Noirmoutier, dan raden we aan om zeker ook een stop te maken in Nantes. Deze stad heeft heel wat te bieden, je kan de belangrijkste bezienswaardigheden ontdekken met onze stadswandeling door Nantes.

  • Eén van de meest opvallende attracties is het imposante Château des Ducs de Bretagne, een prachtig kasteel dat diende als residentie voor de hertogen van Bretagne.
  • Je kan er door de eeuwenoude gangen wandelen, de indrukwekkende torens beklimmen en meer leren over de fascinerende geschiedenis van de regio in het bijbehorende museum. Tickets bestel je hier.
  • Een andere must-see in Nantes is Les Machines de l'île, een unieke artistieke ruimte die de verbeelding prikkelt met mechanische creaties, waaronder de beroemde olifant, die door de stad paraderen. Bekijk hier ons filmpje.
  • Het Musée d'arts de Nantes zal kunstliefhebbers weten te charmeren en de schilderachtige straatjes van de wijk Bouffay is de uitgelezen plek voor een zonnig terrasje.

BESPAARTIP: Ontdek de mooiste plekjes van de stad, bespaar zoveel mogelijk tijd en geld en sla langs wachtrijen over bij bekende bezienswaardigheden of musea met de Nantes City Pass (mogelijk voor 24/48/72 uur).

  1. Hoe bereik je Île de Noirmoutier

Vanuit de Lage Landen kan je Île de Noirmoutier op verschillende manieren bereiken, afhankelijk van je voorkeur en reisbudget. De meest gebruikelijke manier om vanuit België of Nederland naar Île de Noirmoutier te reizen, is met de auto.

  • De afstand bedraagt ongeveer 850 kilometer en de reis duurt ongeveer 8 tot 9 uur, afhankelijk van de verkeersomstandigheden en eventuele tussenstops.
  • Rijd via de E19 richting Parijs en neem vervolgens de A11 en A83 richting Nantes.
  • Vanaf Nantes volg je de borden naar Noirmoutier-en-l'Île, waar je via de brug bij La Barre-des-Monts (of de Passage du Gois) naar het eiland kan rijden. Voor extra tips en tricks: lees de beste route naar Frankrijk.

Wil je een milieuvriendelijke optie, neem dan de trein naar Nantes of La Roche-sur-Yon (treintickets kan je hier bestellen), en reis vervolgens verder met de bus of neem een huurauto om het eiland te verkennen.

  1. Waar overnachten op Île de Noirmoutier?

Île de Noirmoutier heeft te veel troeven om er een daguitstap van te maken. Een nachtje verblijven op het eiland is dus zeker een aanrader! Er zijn tal van accommodaties op het eiland, voor elke smaak en elk budget. De beste hotels vind je in Noirmoutier-en-l’Île. Je hebt er bovendien supermarkten en restaurantjes om je heen. Lekker handig! Wil je wat meer rust, dan kan je overnachten in of rond L’Épine, aan de andere kant van het eiland. We geven je enkele tips of bekijk meteen het volledige aanbod hotels op Île de Noirmoutier.

  • The Corner Properties, deze kleinschalige bed & breakfast ligt in het hart van Noirmoutier-en-L’Île. Het verblijf biedt huiselijke kamers, een uitmuntend ontbijt, en mogelijkheid tot huren van fietsen om zo het eiland op eigen tempo te verkennen. Er worden ook regelmatig barbecues georganiseerd in de zomer en er is een gezellig tuintje.
  • Wil je vlakbij Noirmoutier-en-l’Île verblijven, maar ben je tegelijkertijd ook toe aan rust en ontspanning? Dan is Fleur de Sel misschien iets voor jou. Een kleinschalig hotel te midden van een uitgestrekte tuin van maar liefst 2 hectare groot. Het complex is uitgerust met een zwembad, de kamers zijn ruim en netjes ingericht en je kan er tennissen en fietsen huren.
  • Mag het iets meer luxe zijn? Verblijf dan in Villa Arthus-Bertrand gelegen in het hart van Bois de la Chaise. Dit viersterrenverblijf biedt stijlvolle accommodatie in Victoriaanse stijl, een rijkelijk ontbijt, een verwarmd zwembad én een prachtig uitzicht op het bosrijke park.
  1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids  Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Loirevallei

Gratis reisgids Loirevallei downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?