Roadtrip door Denemarken, Zweden en Noorwegen: Route voor je rondreis langs de mooiste plekken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip door Denemarken, Zweden en Noorwegen: Route voor je rondreis langs de mooiste plekken

8 maart 2024 in Denemarken0 reacties

Op roadtrip door Denemarken, Zweden en Noorwegen? Gebruik onze complete voorbeeldroute voor je rondreis

Denemarken, Zweden en Noorwegen hebben ontzettend veel te bieden. En het beste van allemaal: je kan al dat moois ook makkelijk combineren op een roadtrip. Hieronder hebben we een 14-daagse Scandinavische roadtrip door Denemarken, Zweden en Noorwegen uitgestippeld.

Op het programma staan onder andere prachtige landschappen, bruisende steden en majestueuze fjorden. Op zoek naar inspiratie voor je volgende reis? Lees dan gerust verder.

Inhoud artikel

Kaartje met route roadtrip door Denemarken, Zweden en Noorwegen

Deze route is ongeveer 2190 km lang, je kan deze uiteraard zelf verlengen en aanpassen naar eigen wensen, download hier onze uitgebreide reisgidsen met alle detailinformatie.

Dag 1 & 2: Aankomst op Funen

Eerste bestemming op deze roadtrip: Funen

Pak de reisgids Denemarken bij de hand en vertrek op avontuur naar het pittoreske Funen, het op twee na grootste eiland van Denemarken, en misschien wel het mooiste van allemaal. We raden je aan om meteen naar Odense te trekken, een sfeervolle stad waar veel te beleven valt.

In Denemarken staat Odense vooral bekend als de geboorteplaats van Hans Christian Andersen en ook als toerist zal je daar niet aan kunnen ontsnappen. Is het de eerste keer dat je deze stad bezoekt, dan raden we aan om op de eerste dag onze stadswandeling door Odense te volgen.

OVERNACHTINGSTIP: Na je stadswandeling door Odense, kan je inchecken bij Milling Hotel Ansgar, een cozy hotel dat charme en gezelligheid uitstraalt. Het hotel ligt op wandelafstand van de topbezienswaardigheden en biedt gratis parking.

Hieronder alvast enkele tips voor je bezoek aan Odense

  • Geïnteresseerd in die legendarische sprookjesschrijver van onder andere De Kleine Zeemeermin? Dan moet je absoluut naar het Hans Christian Andersen Museum.
  • Mis ook zeker de stadskathedraal (Sankt Knuds Kirke), het stadhuis en het ouderlijk huis van Hans Christian Andersen.
  • Of bewonder de stad vanaf het water tijdens een boottocht over de rivier de Odense.
  • Honger gekregen? Dan moet je naar de haven van Odense, een bruisende plek met restaurants, cafés en een levendige sfeer. Je kan hier langs de kades wandelen en neerploffen op een terrasje.
  • Geschiedenisliefhebbers zullen dan weer Den Fynske Landsby (Het Funense Dorp) kunnen smaken. Dit openluchtmuseum is een reis terug in de tijd naar het Deense plattelandsleven in de 18e en 19e eeuw. Je ziet er traditionele vakwerkhuizen, boerderijen en ambachtslieden in actie. Meer info op de website.

Dag 3: Verken Funen - Egeskov Slot en Kerteminde

Het eiland Funen

Vandaag verken je de rest van het eiland Funen en geniet je van het betoverende Deense platteland. Bezoek Egeskov Slot, een sprookjesachtig kasteel omgeven door grachten en tuinen. Neem de tijd om de doolhoftuin te verkennen en de historische collecties in het kasteel te bewonderen. Rijd vervolgens door naar Kerteminde, een schilderachtige kustplaats met een charmant oud stadscentrum. En uiteraard ook de grootste toeristische trekpleister is hier het Fjord & Bælt Centre, waar je meer leert over het mariene leven in de Deense fjorden.

Dag 4 & 5: Kopenhagen

Komende twee dagen breng je door in de Deense hoofdstad Kopenhagen! Begin je stadsverkenning door Kopenhagen langs de iconische Nyhavn, waar kleurrijke huizen, historische schepen en levendige restaurants je begroeten. Natuurlijk mag je ook de Kleine Zeemeermin niet missen, het beroemde bronzen standbeeld geïnspireerd op het sprookje van Hans Christian Andersen.

BESPAARTIP: Ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Kopenhagen met de Copenhagen Citycard. Met deze stadskaart heb je gratis toegang tot meer dan 40 attracties in het centrum en onbeperkte toegang tot de Hop-on-Hop-off bussen.

Wat nog meer zien & doen tijdens je stedentrip Kopenhagen?

  • Maak eventueel een schilderachtige boottocht door de grachten van Kopenhagen.
  • Breng 's avonds een bezoek aan Tivoli, een van 's werelds oudste pretparken, waar je kan genieten van attracties, live-entertainment en heerlijke Deense hapjes.
  • Het HC Andersen Sprookjeshuis, een gezinsvriendelijke tentoonstelling over de schrijver en zijn verhalen.
  • De Tivoli Gardens, een historisch pretpark waar je je volledig kan uitleven. Boek je tickets op voorhand.
  • Bezoek Ny Carlsberg Glyptotek, een kunstmuseum met de indrukwekkende persoonlijke kunstcollectie van de stichter van de Carlsbergbrouwerijen. Je vindt er beelden uit de oudheid en werken van Rodin, Degas en impressionistische Franse schilders.
  • Christianborg Slot, een groot paleis waar het Deens parlement zetelt en het beroemde 17e-eeuwse Rosenborg Slot met de prachtige koninklijke tuin.

OVERNACHTINGSTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk hier onze selectie favoriete hotels in Kopenhagen, van goedkoop tot luxe.

Dag 6: Söderåsens Nationalpark

We laten Denemarken achter ons en rijden door naar Zweden

Je rijdt over de beroemde Öresundbrug, die Kopenhagen met Malmö verbindt. Het is een technisch meesterwerk dat zich uitstrekt over en onder de Öresund, de zeestraat die Denemarken van Zweden scheidt. Deze indrukwekkende brug is een technisch meesterwerk en strekt zich uit over de Öresund, de smalle zeestraat tussen Denemarken en Zweden.

Je rijdt via Malmö naar het Söderåsens Nationalpark, je eerste kennismaking met de Scandinavische natuur. Voor wie tijd en zin heeft, kan eerst nog even stoppen in Malmö en daar een korte stadswandeling maken (download je wandeling hier). Malmö staat bekend om zijn vakwerkhuizen, geplaveide straten, historische bezienswaardigheden, boetiekjes met lokaal handwerk, gezellige cafeetjes en restaurants.

LEESTIP: Voor meer gedetailleerde info en tips, download onze gratis reisgids Zweden.

Het Söderåsens Nationalpark verkennen

De bekendste wandelroute in het park is de Skäralid-ravijnroute. Dit pad begint bij het Söderåsens huvudentré Skäralid (bekijk ligging) en gidst je vervolgens door diepe ravijnen, langs kliffen en door een dichtbegroeid bos. De route heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad en beslaat ongeveer 5 km. Houd rekening met een wandeltijd van ongeveer 2-3 uur.

OVERNACHTINGSTIP: Overnacht in de buurt van Söderåsens Nationalpark of rijd nog door naar Göteborg, waar je morgen de dag besteedt.

Dag 7: Göteborg

Optioneel: tussenstop in Stockholm

Wil je er een echte roadtrip van maken en kan je een dagje extra voorzien? Dan kan je eventueel doorrijden naar de Zweedse hoofdstad Stockholm om daar een dag of twee extra te spenderen. Of je de roadtrip wilt uitbreiden door een bezoekje aan Stockholm in te plannen, is volledig jouw keuze. Gebruik onze stadswandeling door Stockholm als leidraad of boek je een begeleide excursie.

Heb je Stockholm al eens bezocht of volg je gewoon liever het reisprogramma? Dan raden we eerder aan om Göteborg te verkennen. Zo ben je bovendien ook al een stuk dichter bij Noorwegen.

Göteborg

Göteborg is door de eeuwen heen een historisch belangrijke havenstad geweest. Er hangt een creatieve sfeer en je vindt er veel trendy cafés en kunstgalerijen, maar ook flink wat historische bezienswaardigheden. Göteborg is het minder bekende broertje van Stockholm.

  • Mis in de binnenstad het Gustav Adolfs torg niet, het belangrijkste plein van de stad, en ga naar Feskekôrka, de overdekte vismarkt.
  • Breng eventueel een bezoek aan de botanische tuinen en geniet vooral van de lokale keuken en proef typisch Zweedse gerechten. Hier vind je fantastische restaurantjes. Je mag absoluut de typische Zweedse gehaktballetjes niet missen.
  • Op zoek naar een beetje natuur? Dan raden we je een boottochtje door de archipel van Göteborg aan. De eilanden zijn toevluchtsoorden voor wie aan de drukte van het dagelijkse leven wil ontsnappen. Hier kan je heerlijk wandelen of fietsen.

OVERNACHTINGSTIP: Hotel & Ristorante Bellora, een stijlvol boetiekhotel dat uitkijkt op de hoofdstraat Avenyn, in het centrum van Göteborg.

Dag 8, 9 & 10: Oslo

Vandaag begint een nieuw hoofdstuk op je reis: Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. In Oslo hebben we drie dagen uitgerekend zodat je de mooiste bezienswaardigheden op eigen tempo kan bezichtigen. De eerste dag in Oslo kan je onze stadswandeling door Oslo volgen door het centrum, langs boeiende musea en de Frogner-wijk.

OVERNACHTINGSTIP: Citybox Oslo, een driesterrenhotel met moderne, budgetvriendelijke kamers, op wandelafstand van het station en het centrum van Oslo.

Enkele hoogtepunten tijdens je bezoek aan Oslo zijn:

  • Het indrukwekkende Vigelandpark, dat de meesterwerken van de beroemde Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland huisvest. Hier wandel je als het ware tussen de levensgrote beeldhouwwerken.
  • Bezoek het schiereiland Bygdøy, de thuisbasis van enkele van de beste musea van Oslo, waaronder het Vikingschipmuseum, waar je de intrigerende Vikingschepen kan bewonderen, en het Frammuseum, gewijd aan de Noorse poolverkenning.
  • Het Munch Museum, helemaal in het teken van het werk van de wereldberoemde schilder Edvard Munch. Hier kan je iconische schilderijen zoals "De Schreeuw" bewonderen.
  • Bezoek ook de beroemde Holmenkollen-skischans, een van de meest iconische sportfaciliteiten in Noorwegen. Geniet van het panoramische uitzicht over Oslo en de omliggende bossen.
  • En natuurlijk mag een bezoek aan het Operahuis niet ontbreken.
  • Heb je tijd over, ga dan nog naar het officiële koninklijke verblijf van de Noorse monarchie. De omliggende paleistuinen zijn een fantastische plek op een zonnige dag.

Cruise langs de Oslofjord

Op een namiddag raden we je aan om te ontspannen op een cruise door de Oslofjord. Je hebt vanop de boot een fantastisch uitzicht op de stad en de omringende landschappen. 's Avonds kan je genieten van de levendige sfeer van Aker Brygge, een populaire plek om te dineren en te winkelen aan de waterkant van Oslo.

TIP: Boek hier een stadswandeling door Oslo én een fjordcruise en zie het beste van de Noorse hoofdstad.

Dag 11: Borgund - Flåm

Vertrek vroeg uit Oslo en rijd naar het pittoreske dorpje Borgund, waar je de prachtige Borgund Stavkirke (staafkerk) kan bewonderen, een van de best bewaarde staafkerken in Noorwegen. Dat zijn houten middeleeuwse kerken die eruitzien als filmdecors. Een fantastische plek om de rijke geschiedenis van Noorwegen beter te leren kennen.

Na het bezoek aan Borgund rijd je verder naar Flåm

In Flåm kan je dan de spectaculaire Flåmsbanen nemen, een van 's werelds steilste spoorwegen, voor een adembenemende rit door de bergen en langs watervallen. Dit is een must-do ervaring in Flåm. Lonely Plannet riep de Flåmsbanen zelfs uit tot de mooiste spoorweg ter wereld. Tijdens de zomermaanden vertrekt de trein tot acht keer per dag. Boek een ticket ter plekke in het station. Eventueel kan je de treinrit morgen inplannen, indien er geen plaats meer zou zijn of wanneer je te laat zou aankomen.

OVERNACHTINGSTIP: Flåmsbrygga Hotel is een gezellig hotel, idyllisch gelegen aan de haven van Flåm.

Dag 12: Flåm en Aurlandsfjord

Geniet van een rustige ochtend in Flåm en verken het charmante dorpje te voet. Breng een bezoek aan de historische Flåm-kerk en wandel rond door de straatjes. Maak in de namiddag een boottocht op het Aurlandsfjord, een van de mooiste zijarmen van de Sognefjord. Bewonder de majestueuze fjorden in Noorwegen en de omringende bergen.

We hebben echter nog een tip voor wie graag fietst. Huur een fiets in Flåm en neem dan de trein naar Myrdal, de beroemde Flåmsbanen van hier boven. Daar kan je gewoon de trein terugnemen, maar dus ook fietsen langs de Rallarvegen-route, een oude spoorweg. Het traject is ongeveer 20 km lang en waanzinnig mooi.

Optioneel: tussenstop in Bergen

Net zoals je de mogelijkheid had om de roadtrip uit te breiden in Zweden, door een tussenstop te plannen in Stockholm, kan je dat ook in Noorwegen. Op je weg van Flåm en de Noorse fjorden naar Kristiansand, kan je een tussenstop plannen in Bergen. Volgens de locals is Bergen de mooiste stad van Noorwegen en dat kunnen wij alleen maar beamen. De stad is op zich redelijk groot, maar toch hangt er altijd een gezellige en authentieke sfeer.

Er valt bovendien ook heel wat te beleven

  • Een wandeling door de oude wijk Bryggen met kleurrijke gebouwen, het oude stadsdeel van Bergen dat tevens op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.
  • Verken de Bergenhus-burcht aan het water. Dit is één van de oudste en best bewaarde kastelen in heel Noorwegen.
  • Wandel over de vismarkt van Bergen, één van de grootste openluchtmarkten van Noorwegen.
  • Bezoek een van de boeiende musea zoals het Bryggensmuseum, het Bergenmuseum en het Hanzemuseum.
  • Neem het treintje Fløibanen naar de top van de berg Fløyen en geniet van een adembenemend uitzicht.
  • Stap aan boord van de Hop-on Hop-off bus in Bergen en zie de stad als een echte toerist.

Dag 13: Kristiansand

Op de voorlaatste dag van deze Scandinavische roadtrip, rijd je de hele dag zuidwaarts richting Kristiansand om daar morgen de ferry terug naar Denemarken te nemen. Maar gelukkig passeer je onderweg wel waanzinnig mooie landschappen. Je zal verschillende pittoreske dorpjes zien opduiken en je kan ook enkele stops maken natuurlijk. Zo raden we bijvoorbeeld Hardangervidda aan, een van de grootste hoogvlaktes van Europa. Dat staat garant voor adembenemende vergezichten.

OVERNACHTINGSTIP: Overnachten doe je in Kristiansand, in het gezellig ingerichte appartement Center of Kristiansand town. Het appartement ligt nabij het centrum en het strand waar je 's avonds een ontspannende wandeling kan maken tijdens de zonsondergang. Er is ook een parking voorzien.

Eenmaal in Kristiansand: wat zien & doen?

  • Wandel door de oude charmante binnenstad (Posebyen) die voornamelijk bestaat uit witte, houten huisjes, romantische parken, eigenzinnige straatkunst en boeiende musea.
  • Enkele topbezienswaardigheden in de stad die je niet mag missen? Dat zijn ongetwijfeld de levendige jachthaven met gezellige visrestaurantjes, de neogotische kathedraal op het stadsplein (‘Torvet’), het Kristiansand Museum, het prachtige stadsstrand Bystranda en het Kristiansand Dyrepark, de grootste dierentuin van Noorwegen.
  • Onze tip? Boek je deze highlight tour door Kristiansand en mis niets tijdens je bezoek.

Dag 14: Terug naar Denemarken

Na een heerlijke nachtrust, rijd je naar de haven van Kristiansand waar je op de ferry van Kristiansand naar Hirtshals in Denemarken stapt. In het Deense Hirtshals valt op zich niet veel te beleven, rijd dus zo ver door als je wil. De oversteek duurt ongeveer drie uur. We raden je aan om deze ferrytocht op voorhand te boeken indien je in het hoogseizoen komt. Zo sta je niet voor onaangename verrassingen. Een ferryticket kan je makkelijk hier boeken.

Stop op weg naar huis nog even in Aalborg, een leuke Deense stad waar je een gezellig wandelingetje kan maken. Een andere aanrader is het fantastische Ribe, een historisch stadje waar je een nagebouwd Vikingdorp kan bezoeken.

Download je reisgidsen Denemarken, Zweden en Noorwegen

Wil jij ook graag Denemarken, Zweden en Noorwegen zo goed mogelijk verkennen tijdens je rondreis? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

DenemarkenZuid-ZwedenZuid-Noorwegen
Reisgids DenemarkenReisgids Zuid-ZwedenReisgids Noorwegen

Je volgende roadtrip aan het plannen en ben je nog op zoek naar inspiratie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledig aanbod rondreizen.

Noorwegen

Gratis reisgids Noorwegen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?