15 x mooiste stranden in Cyprus? Onze favoriete stranden + kaart & foto's

Reisgids Zuid-Cyprus kopen voor € 5

15 x mooiste stranden in Cyprus? Onze favoriete stranden + kaart & foto's

16 maart 2024 in Cyprus0 reacties

Overzichtje met de mooiste stranden en badplaatsen in Cyprus + tips

Cyprus is een fantastisch vakantie-eiland dat iets biedt voor elk soort toerist. Je vindt hier eeuwenoude tempels, bakken cultuur, een interessante geschiedenis, romantische dorpjes, indrukwekkende landschappen … en natuurlijk ook stranden van wereldklasse. Maar welke stranden mag je nu echt niet missen wanneer je naar Cyprus reist? We zetten onze favorieten op een rijtje.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Cyprus

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets4,5 uur vliegen naar Paphos of Larnaca - € 130 vanuit Brussel. Vergelijk prijzen TuiFly
VerblijvenHotels voor deze rondreis zijn:
HuurautoOp Cyprus rijdt men links van de weg, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenWil je graag deze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Sunweb (vanaf € 480) of bij ElizaWasHere (vanaf € 520) of Riksjatravel (vanaf € 379)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste stranden op Cyprus

  1. Nissi Beach

Locatie: Nissi Beach in Ayia Napa, aan de oostkust van Cyprus (bekijk ligging)

Nissi Beach, bekend om zijn zachte, gouden zandstrand en ondiepe turquoise wateren. Het strand ligt op slechts een steenworp afstand van de hoofdstad van het nachtleven van Cyprus, Ayia Napa. Zowel gezinnen als watersportliefhebbers kunnen hier terecht. Plof je handdoek neer, geniet van het zonnetje, bouw samen met de kids een zandkasteel of geniet van de vele watersporten variërend van jetskiën tot parasailen.

Wat Nissi Beach extra bijzonder maakt, zijn natuurlijk de bruisende strandbars waar je de hele dag door terecht kan voor verfrissende drankjes en heerlijke snacks. Er hangt hier een levendige sfeer die, gecombineerd met de stralende zon, een onvergetelijke vakantiesfeer oproept. Dat maakt dit strand een favoriet van zowel de lokale bevolking als toeristen. Houd er rekening mee dat dit een van de drukste stranden van Cyprus is.

  1. Konnos Bay

Locatie: Kavo Greko Road, aan de oostkust van Cyprus (bekijk ligging)

Konnos Bay, verscholen tussen de kliffen van Cape Greco, is een waar juweeltje aan de oostkust van het eiland. Het fijne gouden zand en zijn glinsterende turquoise wateren liggen verborgen aan de hoofdweg tussen Ayia Napa en Protaras. Waar Nissi Beach omgeven wordt door bars en hotels, vind je rondom Konnos Bay vooral natuur. Het strand wordt namelijk omringd door weelderige groene heuvels die de wind tegenhouden.

Een ideaal strand voor wie op zoek is naar een rustige plek om te zonnebaden en dat makkelijk te bereiken is. Heb je zelf geen stoeltje mee? Geen probleem, op het strand van Konnos Bay staan parasols en ligbedden die je kan huren en je kan er eten en drinken verkrijgen.

BOOTTOCHT: Bezoek de grotten van Cape Greco, de adembenemende Blue Lagoon en spot de zeeschildpadden. Boek je Blue Lagoon en Turtle Cove boottocht vanuit Protaras.

  1. Blue lagoon Beach Akamas

Locatie: Schiereiland Akamas, aan de westkust van Cyprus (bekijk ligging).

Zoek je een afgelegen strand te midden van de natuur? En vind je het niet erg om zelf hapjes en drankjes mee te brengen? Dan raden we je een uitje naar Blue Lagoon aan, gelegen in het ongerepte Akamas-schiereiland. Het kristalheldere, azuurblauwe water staat garant voor een buitengewone ervaring. Het is ook de ideale plek voor snorkelliefhebbers die de onderwaterwereld van de Middellandse Zee willen verkennen. De afgelegen lagune ligt er ongerept bij.

  • De Blue Lagoon is niet zo makkelijk toegankelijk. De wegen liggen er slecht bij op dit schiereiland en met een gewone huurauto is het niet aan te raden om het strand te proberen bereiken. De meeste toeristen bezoeken Blue Lagoon met een boottour.
  • Je vertrekt dan vanuit Ayia Napa en vaart naar de stranden van de Blue Lagoon.
  • Onderweg houd je halt om de onderwaterwereld te verkennen. Met een beetje geluk kom je een schildpad tegen!

BOOTTOCHT: Ontdek het beste van de kustlijn van Ayia Napa en boek hier je boottour naar de Blue Lagoon.

  1. Lara Beach

Locatie: Lara Beach vlakbij het schiereiland Akamas, ten noordwesten van Paphos (bekijk ligging)

Ook Lara Beach ligt nogal afgelegen vlakbij het schiereiland Akamas. Je bereikt het strand na een avontuurlijke rit door het ruige landschap, indien je over de juiste wagen beschikt natuurlijk. Lara Beach is een ongerept juweeltje. De ongestoorde natuurlijke schoonheid van dit strand is moeilijk te evenaren. Hier, te midden van rust en ruimte, komen zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen, en daarom is het strand een beschermd natuurreservaat. De nesten worden met ringen op het zand gemarkeerd. Let dus zeker op waar je loopt!

Lara Beach is minder toegankelijk en een 4x4-voertuig is aan te raden (deze kan je hier op voorhand reserveren). Voor bezoekers die deze afgelegen plek willen verkennen, is het belangrijk om voldoende water en snacks mee te nemen, aangezien er amper faciliteiten zijn.

  1. Fig Tree Bay

Locatie: Protaras, aan de oostelijke kust van Cyprus (bekijk ligging)

Fig Tree Bay, in de rustige badplaats Protaras, staat bekend als een van de leukste stranden van Cyprus. Het fijne, gouden zand en het kalme, glinsterende water maken Fig Tree Bay een waar paradijs voor zonnekloppers. Verder kan je naast zonnebaden, ook genieten van het brede aanbod watersportmogelijkheden, van paddle-boarding tot kitesurfen. Leuk weetje? Het Blauwe Vlag-strand heeft zijn naam te danken aan de eeuwenoude vijgenboom die aan de kust staat. Huur een bootje en peddel naar het kleine eilandje vlak bij de kust (heb je een goede conditie, dan kan je er ook naartoe zwemmen).

LEESTIP: Nog meer inspiratie nodig voor je volgende zonvakantie, download dan zeker onze reisgids Cyprus.

  1. Kourion Beach

Locatie: Kourion, aan de zuidkust van Cyprus, in de buurt van Limassol (bekijk ligging)

Kourion Beach is een prachtig strand met op de achtergrond de indrukwekkende ruïnes van Kourion. Kourion was ooit een oud-Griekse stad en dateert uit de 12de eeuw. Vandaag vind je hier nog enkele overblijfselen van het oude koninkrijk Cyprus. Het is een absolute must-see op je rondreis door Cyprus. Terwijl zonaanbidders ontspannen, kunnen cultuurliefhebbers terug in de tijd keren op de nabijgelegen archeologische vindplaatsen.

RONDLEIDING: Dompel jezelf onder in de millennia-lange geschiedenis van Kourion tijdens deze begeleide archeologische wandeltocht.

  1. Coral Bay

Locatie: Coral Bay bij Paphos, aan de westkust van Cyprus (bekijk ligging)

Coral Bay aan de westkant, lijkt een beetje op Fig Tree Bay. Het is er relatief rustig, de kustlijn wordt omgeven door een combinatie van bomen en toeristische infrastructuur en het is er heerlijk vertoeven. Wat Coral Bay uniek maakt, is de rijke onderwaterwereld die zich voor het gouden strand en in het kristalheldere water uitstrekt. Snorkelliefhebbers zullen hier hun ogen uitkijken en de kleurrijke koralen en exotische vissen zullen je zeker weten te verrassen.

Coral Bay is gemakkelijk te bereiken door de bussen vanuit Paphos of kom met de wagen en laat deze achter op de voorziene parkeerplaatsen. Voor wie van plan is om te snorkelen (een aanrader!) kan je in de winkeltjes langs de promenade snorkeluitrusting huren. Op het strand vind je ligbedden en parasols die het nodige comfort bieden.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een aangenaam resort vlakbij Coral Bay? Coral Beach Hotel & Resort biedt ruime, modern ingerichte kamers met een eigen balkon of terras, meerdere restaurants (met verschillende keukens) en diverse zwembaden.

  1. Pissouri Beach

Locatie: Pissouri, aan de zuidkust van Cyprus, tussen Limassol en Paphos (bekijk ligging)

Het gouden zand van Pissouri Beach strekt zich uit langs de baai waarboven een prachtige klif uittorent. Het levert een dramatisch decor op. Wat dit strand onderscheidt, is de gemoedelijke sfeer, ver weg van de drukte van sommige toeristische hotspots. Hier vinden bezoekers rust en een mooi strand zonder aan comfort te hoeven inboeten. Langs het strand vind je een rustige promenade met restaurantjes waar je heerlijke zeevruchten kan proeven. Pissouri Beach nodigt uit tot ontspannen wandelingen langs de kustlijn, met adembenemende uitzichten op de zee en omliggende kliffen.

Boek je excursie of boottocht op Cyprus en ontdek de mooiste stranden

  1. Governor's Beach

Locatie: Gelegen tussen Limassol en Larnaca, aan de zuidkust van Cyprus (bekijk ligging)

We vermelden ook graag nog Governor's Beach, een bijzonder strandje dat je doorgaans met niet al te veel andere toeristen hoeft te delen. Het is een klein, glinsterend kiezelstrand dat niet ver van een grote zoutpan ligt. Snorkelliefhebbers kunnen zich uitleven bij de rotsformaties vlak naast het strand en de spierwitte kliffen leveren leuke foto’s op.

Governor's Beach is goed bereikbaar met parkeergelegenheid in de buurt (bekijk de parking hier). Geniet na een verfrissende duik nog even van een hapje en een drankje in de strandbar. Er worden ook parasols en ligstoelen verhuurd.

  1. Latchi Beach

Locatie: Latchi, aan de westkust van Cyprus, nabij het schiereiland Akamas (bekijk ligging)

Latchi Beach bevindt zich nabij het schiereiland Akamas. Het kristalheldere water en het lange kiezelstrand vormen het uitstekende decor voor een ontspannen dag aan zee. Je kan er ook uitstekend snorkelen. Vlak naast het strand ligt de charmante jachthaven van Latchi. De lokale restaurants hier serveren heerlijke verse visgerechten die je absoluut moet uitproberen.

  1. Mackenzie Beach

Locatie: Larnaca, aan de zuidoostkust van Cyprus, nabij de luchthaven (bekijk ligging)

Mackenzie Beach is een levendig strand nabij Larnaca. Het straalt een erg energieke sfeer uit, vergelijkbaar met Nissi Beach. Het zandstrand en ondiepe wateren maken het strand extra veilig voor de kleinsten van het gezin. De trendy strandbars, de vele restaurants en hotels geven het strand een moderne flair.

's Avonds komt Mackenzie Beach nog meer tot leven. Er wordt hier dan stevig gefeest en er worden vaak evenementen georganiseerd. Het strand is makkelijk te bereiken, zelfs te voet vanuit het stadscentrum van Larnaca (1 uur wandelen).

OVERNACHTINGSTIP: Op nog geen 5 minuten wandelen van het strand kan je overnachten in de appartementen van Majestic Sunset Salt Lake Views. Vanaf jouw terras geniet je van een van de beste zonsondergangen.

  1. Aphrodite's Rock Beach

Locatie: Aan de zuidwestkust van Cyprus, nabij Paphos (bekijk ligging)

Aphrodite's Rock Beach is de plek waar de godin Aphrodite (godin van de liefde) uit het water tevoorschijn kwam als mens. Het kalme water, het zachte zand en de rotsformaties creëren een intieme sfeer, perfect voor romantische wandelingen. Het strand staat ook bekend als een uitstekende plek om de zonsondergang te bewonderen. Je zal heus niet de enige zijn die dit strand op zijn must-visit-lijstje staan heeft.

  1. Golden Beach

Locatie: Schiereiland Karpas, aan de noordkust van Cyprus (bekijk ligging)

Golden Beach, gelegen in het rustige schiereiland Karpas, straalt een ongerepte schoonheid uit. Het gouden zand strekt zich kilometers ver uit en wordt omringd door natuurlijke duinen en mediterrane vegetatie. Het water is kalm en je hoeft dit strand, dat op het meest noordelijke puntje van het eiland ligt, doorgaans met maar weinig anderen te delen. Ook op Golden Beach komen schildpadden hun eieren leggen.

Golden Beach is minder ontwikkeld, wat zorgt voor een authentieke, rustige ervaring. Voor bezoekers die de ongerepte natuur van Cyprus willen verkennen, is dit strand een juweeltje dat de moeite waard is om te ontdekken. Er is een parking voorzien die je kan bereiken langs een geasfalteerde weg die zich in slechte staat bevindt.

  1. Boek voordelig je vakantie naar Cyprus

Wil je graag deze reis als pakketreis boeken? Vergelijk dan volgende aanbieders:

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Bekijk dan zeker ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

  1. Huur een auto voor je rondreis op Cyprus

Ben je van plan een rondreis te maken op Cyprus? Dan raden we je aan om vooraf een auto te huren. Eenmaal je bent aangekomen op de luchthaven van Larnaca, kan je de huurauto ophalen bij het autoverhuurbedrijf op de luchthaven. Zo kan je meteen aan je avontuur beginnen.

Tips voor wanneer je gaat autorijden op Cyprus

  • Houd er rekening mee dat men in Cyprus aan de linkerkant van de weg rijdt. Ben je dit niet gewoon? Lees dan ons blogartikel met tips om veilig links te rijden op vakantie.
  • Mocht je toch geen goed gevoel hebben bij het links rijden, dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor een automaat.
  • Hou afstand en wees alert op onverwachte manoeuvres van andere automobilisten.
  • Sommige wegen zijn 's nachts niet verlicht, zelfs op de snelweg kan het middenin de nacht pikdonker zijn.
  • Op warme bestemming en warme zomerdagen, is een airco in de wagen zo goed als onmisbaar.
  • Nog belangrijk om te weten is dat je met je huurauto niet naar het Turkse deel van Cyprus mag rijden. Als je dat toch wil doen, moet je heel wat meer betalen voor een dure verzekering of de autoverhuurbedrijven kunnen zelfs afhaken. Sluit je die verzekering niet af en rijd je toch gewoon de grens over, dan kom je in de problemen wanneer je autopech zou hebben. We raden je daarom aan om het Turkse deel van Cyprus te bezoeken via een dagtrip.
  • Daarnaast kan ook een ingebouwd navigatiesysteem handig zijn om je bestemming makkelijk te bereiken.

Vergelijk alvast onderstaande autoverhuurbedrijven

Nog meer tips voor het huren van een auto? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé tips voor het huren van een auto op reis: zonder zorgen

  1. Waar overnachten op Cyprus?

Voor je rondreis op het prachtige eiland Cyprus, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's op Cyprus online bekijken.

  • Het Roseum Boutique Hotel biedt moderne accommodatie op wandelafstand van het centrum en het strand van Larnaca. Meer info en boeken.
  • The Classic Hotel is gunstig gelegen in Nicosia en biedt moderne accommodatie, een fitnessruimte en bij de excursie- en ticketbalie kan je advies vragen over uitstapjes in de omgeving. Meer info en boeken.
  • In Paphos zal je heel wat (luxe)resorts tegenkomen. Wij raden je een overnachting aan in het viersterrenhotel Louis Imperial Beach op wandelafstand van het centrum en de stranden. Kamers bieden uitzicht op de Middellandse Zee en 's ochtends geniet je van een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.
  • Een aanrader in Limassol is het Harmony Bay Hotel. Dit 3* hotel biedt naast moderne kamers ook een buitenbad en een aangenaam zonneterras. En dat allemaal op slechts een steenworp afstand van de zee. Meer info en boeken.
  1. Wil je ook niets missen tijdens je vakantie op Cyprus?

Binnenkort op vakantie naar Cyprus? Wij hebben al het opzoekingswerk voor jou al gedaan! Koop onze inspiratiegids Cyprus, zo ben je zeker dat je niets mist. We geven je er uitleg over de mooiste bezienswaardigheden en je vindt er ook een stadswandeling door Nicosia. Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Cyprus

Cyprus

Gratis reisgids Cyprus downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?