15 x mooiste bezienswaardigheden in Altea: wat zeker zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Altea: wat zeker zien & doen tijdens je bezoek?

13 mei 2024 in Costa Blanca0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Altea + verblijftips

Altea is zonder twijfel een van de mooiste plekjes van Alicante. De witgekalkte huizen doen je denken aan een Grieks eiland, zeker als je daar de blauwe koepel van de belangrijkste kerk van de stad aan toevoegt. De ligging aan de Middellandse Zee is de kers op de taart, waarvan je maar al te graag een stuk wil eten.

Wij vertellen je in deze blogpost alvast meer over al het moois dat Altea te bieden heeft.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Altea

Duur1 - 3 dagen ()
Vliegtickets2u20 vliegen naar Alicante (ALC), vliegtickets vergelijken bij TuiFly of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor je bezoek aan Altea:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoGraag de omgeving verkennen? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Altea

Altea is gelegen in de provincie Alicante, onderdeel van de regio Valencia. De charmante badplaats ligt aan de Costa Blanca, ten noorden van Benidorm (10 km), een andere bekende badplaats, en ten zuiden van Calpe (11 km). De belangrijkste bezienswaardigheden in Altea liggen redelijk dicht bij elkaar, waardoor je ze gemakkelijk te voet kan bezoeken. Hieronder zie je alvast de mooiste bezienswaardigheden in Altea op de kaart.

  1. De oude binnenstad van Altea

Verdwaal in het doolhof van geplaveide straatjes en vergeet daarbij niet de architectuur te bewonderen die je zo terugvoert naar het Moorse Spanje. De schitterende witgekalkte huizen en de blauwwitte koepel van de Parroquia de Nuestra Señora del Consuelo (Parochie van Onze Lieve Vrouw van Troost) springen daarbij meteen in het oog, waarbij die laatste symbool staat voor de stad, mede omdat ze van overal zichtbaar is.

Ga ook zeker naar het Mirador de Los Cronistas uitkijkpunt (bekijk ligging) en neem het weergaloze uitzicht op de Middellandse Zeekust in je op. Daarna kan je gezellig een glaasje drinken in een van de lokale cafeetjes, of souvenirs kopen in de ambachtswinkels en kunstgalerijen.

  1. Plaza de la Iglesia

Plaza de la Iglesia is het kloppend hart van de stad en vooral in de zomer ook het centrum van cultuur en sfeer. Het gezellige plein wordt omringd door verschillende terrassen en restaurantjes waar je lokale specialiteiten kan proeven onder de heerlijke Spaanse zon.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijf tijdens je bezoek in het Idyllic old town house in Altea by NRAS, een charmant ingericht vakantiehuis met terras in de oude binnenstad én op wandelafstand van de stranden.

  1. Parroquia de Nuestra Señora del Consuelo

Een van de pronkstukken op Plaza de la Iglesia is de eerdergenoemde kerk van de Parroquia de Nuestra Señora del Consuelo. Deze bijzondere kerk is zeker een bezoekje waard, waarbij de kleurrijke gebrandschilderde ramen en barokke versiering onmiddellijk je aandacht zullen vangen.

  1. Bezoek de lokale markten

Dat brengt ons naadloos tot bij een ander cruciaal aspect van Altea en dat zijn de wekelijkse markten, waar je elke dinsdag alles gaande van eten tot handwerk en kleding kan kopen. De plek waar je moet zijn is de Calle Filarmónica (bekijk ligging) en het spektakel begint om 8u en eindigt om 14u. Het is een van de grootste straatmarkten aan de gehele Costa Blanca, dus verwacht je aan heel wat bezoekers.

Als je liever wat meer rust opzoekt, is de markt op de Cami del Algar (bekijk ligging) misschien een betere optie. Deze richt zich meer op kledij, schoenen en juwelen.

  1. Wandel over de promenade

Er is haast niets leuker dan op een warme zomerdag (al dan niet met een ijsje) op een Spaanse boulevard te kuieren en die van Altea is hiervoor uitermate geschikt. Je kan er bovendien relaxen op de kiezelstranden, die iets minder druk zijn dan de zandstranden. Tevens is het een bijzonder romantische plek om bij zonsopgang (of zonsondergang) met je geliefde tijd door te brengen.

Je zal tijdens je wandeling vast en zeker een aantal sculpturen opmerken (26 in totaal), deze werden gemaakt door de Spaanse kunstschilder Antoni Miro en heten ‘Van Zee tot Zee’, die geïnspireerd zijn op afbeeldingen die hij vond op oud Grieks aardewerk.

  1. Ontspannen op de mooiste stranden van Altea

Cala de la Barra Grande

Vanwege het kristalheldere en kalme water is Cala de la Barra Grande de ideale plek om tot rust te komen, zeker omdat het een naaktstrand is, waardoor het een van de rustigere plekjes is om te komen relaxen. Het is slechts 50 meter lang en biedt ook nog eens schitterende snorkelmogelijkheden (bekijk ligging).

Cap Negret

Wil je liever met een zwempak relaxen op het strand, dan is Cap Negret een uitstekend alternatief (bekijk ligging). Het strand bestaat uit fijn grind en kleine kiezels, wat het nog comfortabel maakt om op te liggen.

BOOTTOCHT: Ontdek de ongerepte baaien van Altea ga zwemmen in kristalhelder water op een afgelegen strand, boek je zeilcatamarancruise in Altea inclusief een heerlijke lunch.

Platja de l'Espigó

Dit strand werd nog maar in 2016 geopend en het beschikt over een promenade die tot aan de Algar rivier loopt. Met zijn lengte van 700 meter is het vrij lang, maar toch kan het soms druk zijn. Gelukkig is het groot genoeg, waardoor je altijd wel een rustiger plekje kan vinden. Bijkomende bonus is dat dit strand zich op wandelafstand van het stadscentrum bevindt (bekijk ligging).

La Roda

Platja de La Roda is met zijn 1,4 kilometer dubbel zo lang als het bovenstaande en zeer centraal gelegen en dus gemakkelijk te bereiken (bekijk ligging). Omdat het water hier snel diep wordt, is het een van de beste plekken om watersporten zoals windsurfen te beoefenen.

Cap Blanc

Ten slotte is er nog dit gemakkelijk toegankelijk strand dat verbonden is met dat van l’Albir. De ligging, met aan de linkerkant de haven van Altea en aan de rechterkant de magnifieke Sierra Helada bergketen maakt dit dan ook een zeer geliefde plek (bekijk ligging op de kaart).

Verken de kustlijn van Altea tijdens een catamarancruise

  1. Búnker de la playa de Altea

Langs de kust van Altea, bij de stranden van L'Olla en Cap Negret, vind je twee belangrijke overblijfselen uit de tijd van de Spaanse Burgeroorlog. De twee militaire bunkers werden in 1937 gebouwd door het Republikeinse leger als belangrijke verdedigingswerken langs de kust.

Hiermee wou men de baai van Altea en de omliggende stranden, zoals L'Albir, Altea, en Mascarat, beschermen tegen mogelijke zeeaanvallen door troepen, die Spaanse, Italiaanse of Duitse bondgenoten konden zijn. Ironisch genoeg zijn deze bunkers nooit gebruikt geweest en bleven ze achter als stille getuigen van een tumultueuze periode in de Spaanse geschiedenis. Vandaag is het een toeristische attractie langs de kust van Altea, ga zeker eens een kijkje nemen (bekijk ligging).

  1. Russisch-Orthodoxe kerk

Iets totaal anders maar daarom niet minder spectaculair is deze zowaar Russisch-Orthodoxe kerk (Iglesia de San Miguel Arcángel) die zich in de heuvels van Altea bevindt. Doordat het enigszins verborgen ligt buiten de hoofdweg achter de bomen, wordt het door de meeste mensen gemist en dat is zonde. Het is namelijk de eerste orthodoxe kerk van zijn soort die werd gebouwd in Spanje en hoewel deze houten kerk een exacte replica is van een zeventiende eeuwse Russiche kerk, werd ze pas in 2007 gebouwd.

  1. Marina Greenwich

Op vijf kilometer van de oude stad, aan de rand van Altea (vlak naast Playa Mascarat) ligt deze haven, die haar naam dankt aan haar unieke ligging: direct op de meridiaan van Greenwich (000°00’00’), waarbij het ook de enige haven ter wereld is die op dit punt ligt. Het is de ideale plek om iets te eten vanwege het uitzicht op het prachtige landschap van de baai. Meer info op de website.

  1. Jardín de los Sentidos

De Jardín de los Sentidos is nog een vrij onbekend plekje in Altea waar je even helemaal tot rust kan komen. Deze oase biedt een serene omgeving voorzien van hangmatten, bamboehutten en geheime hoekjes waar je even geweldig kan ontspannen. In het theehuis kan je naast -uiteraard- thee ook genieten van lekkere smoothies en gebak. Er is ook een parking voorzien bij de ingang. Meer info op de website.

  1. Het huis van Cervantes

Op de Santa Barbara straat bevindt zich het huis van de wereldberoemde schrijver Miguel de Cervantes, bekend vanwege zijn meesterwerk Don Quijote. Het eclectische huis valt op door zijn symmetrische witte gevel waarbij het centrale ornament meteen in het oog springt: een profielgravure van Cervantes, vergezeld van zijn naam.

  1. Natuurpark Sierra Helada

Over de Sierra Helada gesproken, deze biedt de ideale gelegenheid om je wandelschoenen van onder het stof te halen. De naam betekent ‘Bevroren Berg’ en verwijst naar het koelere microklimaat en de optische illusie van ijs die wordt gecreëerd door het licht dat weerkaatst op de kalkstenen rotsen. De top reikt tot 439 meter boven de zeespiegel en staat garant voor een ongeëvenaard uitzicht op de omgeving. De Faro de L’Albir en Cala de la Mina zijn de populairste wandelpaden.

  1. Proef de lokale specialiteiten

Voor de foodlovers onder ons, proef zeker onderstaande specialiteiten uit Altea

  • Arròs amb Fessols i Polp: dit gerecht combineert hartige kidneybonen met malse octopus. Iedere familie en restaurant heeft zijn eigen recept, waarbij je nooit hetzelfde zal eten. Al is het resultaat altijd even lekker.
  • Paella d'Aladroc: we zijn in Spanje, dus het zal je niet verwonderen dat ze hier ook paella eten. Het bijzondere aan deze variant is dat het een winterse versie is, waaraan verse ansjovis maar ook bloemkool en artisjokken worden toegevoegd.
  • Cocas a la Llumà: deze open gebakken broden doen denken aan focaccia, waarbij ze belegd worden met worst, ansjovis en groene tomaat
  1. Waar overnachten in Altea?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek in Altea? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Altea online.

  • Alleen al het gebouw waarin Hotel Tossal ‘Altea gevestigd is (een gerestaureerd landhuis uit de 18de eeuw) is een reden om hier te overnachten. Voeg daar het weergaloze uitzicht op de Middellandse Zee en omliggende bergen aan toe, de charmante kamers, het buitenzwembad en hun restaurant en je mag niet twijfelen.
  • Dit boetiekhotel beschikt over zeer comfortabele kamers, maar het dakterras met geweldig panorama steelt hier de show. Bovendien is Hotel Boutique La Serena - Altea
    zeer gunstig gelegen, op slechts vijf minuutjes wandelen van de zee.
  • Blue Sardine Hostal Boutique Altea is een adults-only accommodatie op een steenworp van het strand van La Roda.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Alicante?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Alicante? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou! Koop onze reisgids Murcia & Valencia met uitgewerkte rondreis door zowel Alicante als Valencia. Bovendien word je langs meer dan 127 beschreven bezienswaardigheden gebracht (+ GPS coördinaten)! Ideaal om de omgeving volledig te verkennen op eigen tempo.

Murcia Valencia rondreis

Gratis reisgids Murcia-Valencia downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?