Ontdek Muzikaal Brussel: zing met ons mee van Jacques Brel tot Karaoke

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Ontdek Muzikaal Brussel: zing met ons mee van Jacques Brel tot Karaoke

23 december 2023 in Brussel0 reacties

Een overzicht van muzikale hotspots en plekjes in Brussel

Zin om de Belgische hoofdstad op een andere manier te ontdekken? Brussel heeft altijd veel (muzikale) artiesten aangetrokken. Het is een plek die veel inspiratie biedt en waar kunstenaars elkaar kunnen ontmoeten. Er zijn dan ook heel veel concertzalen, danscafés en clubs te vinden. Fans van klassieke muziek en opera vinden er ook hun ding.

Verschillende radiostations hebben er hun thuisbasis en je kan er urenlang gaan snuisteren in (tweedehands) cd- en vinyl winkels. Struin door de stad en je komt meerdere stadsmuzikanten tegen die publiek opzoeken om hun talenten aan te tonen. Het Muziekinstrumenten Museum bezoeken is een leuke activiteit voor het hele gezin. En wie zin heeft om zelf te zingen kan de avond afsluiten in een karaoke bar.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Brussel

Duur1 - 5 dagen ()
BereikbaarheidMet de trein naar Brussel € 21, je komt aan in het centrum van de stad, boek je treintickets hier online
VerblijvenAan te raden verblijven in Brussel zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar Brussel? Boek je reis bij D-Reizen (va. € 65) of bij Voordeeluitjes (va. € 124)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje bezienswaardigheden Muzikaal Brussel

  1. De prachtige Vaux-Hall

In een uithoek van het majestueuze Warandepark, naast het Franstalige Theatre du Parc, brengt een onopvallend straatje je naar een verrassend en verborgen stukje erfgoed. Ontdek het prachtige Vaux-Hall, oorspronkelijk ontworpen als een recreatieoord in de 18e eeuw. Het begrip komt uit Londen en stond voor een plek voor ontspanning. Je kon er eten, drinken, gokken, elkaar ontmoeten en snuisterijen kopen. Daarnaast werden er concerten en danspartijen georganiseerd in het paviljoen.

De Vaux-Hall van Brussel werd nog niet zo lang geleden gerestaureerd. Het decor is prachtig. Tijdens de zomermaanden worden er muzikale optredens georganiseerd en is het er fijn vertoeven. De plek is omgeven door bomen en gebouwen en voelt als een goed verzwegen geheim in de grote stad.

  1. Warandepark

In het Warandepark valt er altijd wel wat te beleven: concerten, food festivals, animaties voor het hele gezin, sportieve evenementen, expo’s en meer. Het is een fijne plek voor een wandeling, een picknick in het gras of om even op rust te komen. Het park wordt omgeven door trekpleisters zoals het Koninklijk Paleis en kunsttempel BOZAR. Ga zeker even op zoek naar de prachtig gerestaureerde muziekkiosk, waar in de zomer ook optredens doorgaan.

  1. Brusselse online radio KIOSK

Brusselse online radio KIOSK zit verscholen in een klein hutje in het park. Ga eens door het raam kijken en wie weet zie je net een dj live aan het werk. Er hangen speakers aan de buitenzijde, zodat passanten kunnen meegenieten van de uitzending. Bestel een drankje aan de bar en neem plaats op de boomstronken. De dj’s zorgen er wel eens voor dat hun set in een echt feestje uitmondt, en dat je plots een hele groep mensen ziet dansen in het park.

Tegenover de kiosk van de Brusselse radio staat een iets groter gebouw met tafels en banken. Bij Woodpecker is de drankenlijst iets uitgebreider en kan je ook iets kleins eten.

REISGIDS: Nog meer ontdekken van Brussel? Download hier onze gratis reisgids Brussel.

  1. Muziek Instrumenten Museum

Aan de Kunstberg ligt een van de grootste en populairste musea van Brussel: het MIM (Muziek Instrumenten Museum). Alleen al de prachtige art-nouveau gevel is een bezoek waard. Het gebouw werd in 1899 ontworpen en gebouwd met als doel een luxueus warenhuis te herbergen.

Sinds 2000 is het MIM er gevestigd, een museum voor traditionele en mechanische instrumenten. Gebruik er zeker de audioguide, zo ontdek je de verhalen en geluiden die de instrumenten van over de hele wereld bezitten.
Er worden bijna 10.000 muziekinstrumenten bewaard, waarvan zo’n 1200 exemplaren worden tentoongesteld.

Naast het museum is er ook een concertzaal en bibliotheek aanwezig en worden er ateliers en workshops georganiseerd. Het restaurant op de bovenverdieping, dat prachtige uitzichten biedt, wordt momenteel verbouwd. Het is een hele fijne plek om met het hele gezin naartoe te gaan, er is ruimte om je eigen picknick op te eten en het gebouw en de uitzichten zijn weergaloos.

TICKETS: Ga met de historische lift naar boven en kom langs de trappen naar beneden. Zo krijg je een glimp op elk verdiep van het museum.. gratis. Wil je graag het Muziekinstrumentenmuseum bezoeken? Boek je tickets voor het Muziekinstrumentenmuseum online via deze link.

  1. Muziekwinkel La Boîte à Musique

Naast het MIM vind je deze muziekwinkel La Boîte à Musique die gespecialiseerd is in klassieke muziek. Op zoek naar een goede CD? In deze familiezaak, die al decennia teruggaat, helpen ze je vast en zeker een muzikaal pareltje te vinden. Ze zijn er gepassioneerd door klassieke muziek en hebben en zeer uitgebreide kennis om je verder te helpen.

Op de Kunstberg staat er altijd wel een straatmuzikant te spelen. Zet je even neer op de trappen, of op het terras van restaurant Château Moderne, en geniet van de muziek en het uitzicht op de skyline van Brussel.


  1. Botiergalerij, La Madeleine & Le 47 music shop

De Bortiergalerij geweldige, fotogenieke galerij zitten antiquairs en tweedehands boekhandels. Je vindt er ook oude partituren. Zijn de poortjes gesloten? Dan loop je verder de hoek om, langs de concertzaal La Madeleine. Bekijk even het programma, misschien staat er vanavond een optreden gepland waar je nog tickets voor wil kopen.

We lopen nog even de Sint-Jansstraat in voor Le 47 Music Shop. Hier shop je muziekinstrumenten en opnamemateriaal.

  1. Fondation Jacques Brel

Bij Fondation Jacques Brel dompel je je onder in het leven van de succesvolle zanger via quotes, opgenomen interviews en concerten, filmfragmenten en documenten. Je bladert er door mooie fotoboeken en ontdekt er meer over zijn jeugd, privéleven en carrière.

Wist je dat Jacques Brel ook meespeelde in een Western film? En dat hij zelf films regisseerde? En dat zijn laatste concert in Parijs doorging? En dat hij zijn tijd verdeelde tussen Brussel en Parijs? Je kan van hieruit ook een wandeling maken langs plekken in Brussel die voor hem belangrijk waren (meer info aan de balie). Neem zeker een selfie met het standbeeld dat op het pleintje voor de Fondation Jacques Brel te vinden is.

TIP: Ga op verkenning in Schaarbeek met onze stadswandeling en zie de mooiste plekjes van dit deel van Brussel.

  1. De leukste vinylshops in Brussel

Brussel is een walhalla voor vinyl liefhebbers. Er zijn enorm veel (tweedehands) vinylshops te vinden in de stad, allen met hun eigen specialisatie en genres.

  • Arlequin zit schuin tegenover de grootste (of kleinste?) trekpleister van Brussel, Manneken Pis. Op de gevel staan muzikale helden als Jimi Hendrickx, Lou Reed, John Lennon en Bob Dylan in stencil graffiti afgebeeld. Street artist Jef Aérosol maakte deze kunstwerkjes in 2008. De zaak is gespecialiseerd in muziek uit de jaren ‘60 en ‘70, filmscores en Franse chanson. Meer info op de website
  • Librairie Evasions is een winkel met een enorme oppervlakte volgestouwd met tweedehands boeken, vinyl, cd’s en dvd’s. Meer info op de website
  • Het hippe Veals & Geeks: naast platen verkopen ze hier ook collector’s items, t-shirts en gadgets. Meer info op de website
  • Caroline Musique is zowat de bekendste platenzaak in hartje Brussel. Ze zijn onlangs uitgebreid, wat alleen maar aantoont hoe groot de vinyl scene is in deze stad. Meer info op de website
  1. Uitgaansplekken in Brussel

  • De bekendste muziektempel van Brussel: de AB, Ancienne Belgique. Meerdere avonden per week staan hier Belgische en internationale bands geprogrammeerd. Het is een hele fijne plek waar muziekliefhebbers samenkomen en verbroederen.
  • Wie zelf het podium eens wil opkruipen en zijn of haar stem wil laten horen kan terecht bij karaokebar NUA.
  • Café Metteko focust ook op muziek. Elke donderdagavond staat er een live optreden gepland, vrijdagavond wordt het weekend ingezet met een dj-set en op zondag wordt er soul gedraaid. Café Metteko heeft een heel fijn interieur, er speelt altijd goede muziek, en je kan hier iets eten voor je bijvoorbeeld naar een concert in de Ancienne Belgique gaat
  • De modieuze jazzbar L’Archiduc ligt in de al even modieuze Dansaertstraat. L'Archiduc is een iconische art-deco-bar die al sinds 1937 bestaat. Er vinden regelmatig jazz optredens plaats en het is een populaire plek voor (internationale) artiesten om na hun optreden de avond verder te zetten. In het midden van de kleine zaak staat een piano, speelklaar voor pianisten die een (after)show komen brengen. Het interieur is een plaatje!
  1. Beursschouwburg

Voor meer alternatieve, kunstzinnige en experimentele performances moet je naar de Beursschouwburg in de August Ortsstraat. Op het gelijkvloers zit een café waar regelmatig feestjes en optredens worden gegeven, er is een theaterzaal en nog een kleine zaal met een rooftop bar op de bovenste verdieping. Er gaan veel evenementen en festivals door die een kruisbestuiving tussen muziek, kunst en cultuur zijn.

  1. Koninklijke Muntschouwburg

De Koninklijke Muntschouwburg of kortweg de Munt is in tegenstelling tot andere 19de eeuwse gebouwen zeer sober. De Munt werd voor het eerst gebouwd begin de 19de eeuw. Hij kwam op de plaats van het in 1700 gebouwde theater ‘De Munte’, genoemd naar de muntslagerij die er voorheen was gevestigd. Het fronton wordt sinds 1854 verfraaid met het halfverheven beeldhouwwerk De harmonie der driften van Eugeen Simonis.

De stomme van Portici

De Munt speelde meteen al een belangrijke rol in de geschiedenis van België. De opvoering op 26 augustus 1830 van La Muette de Portici was aanleiding tot de Belgische opstand en de uiteindelijke onafhankelijkheid. Nog voor het einde van de voorstelling stormden de toeschouwers de zaal uit om de in het stuk opgevoerde opstandigheid in de praktijk om te zetten.

Er braken rellen uit, er werd brand gesticht en er werden barricades opgeworpen. Het zou echter nog tot 24 september duren voor de revolutie echt losbarstte. De rest van het verhaal is nationale geschiedenis.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een goedkoop hotel met een centrale ligging? Het Motel One Brussels is een absolute aanrader. Het hotel pakt vooral uit met zijn design dat geïnspireerd is op Brussel. Het hotel is ook geschikt voor een gezin met kinderen die er eens op uit willen.

  1. Restaurant Zotte Mouche

Zotte Mouche is een restaurant dat zichzelf niet al te serieus neemt, zoals de naam al doet vermoeden. De sfeer is er amicaal en je zit simpelweg op opgestapelde bierbakken. Nostalgie is hier het codewoord. Naast klassieke Belgische gerechten (stoofvlees met frieten, stoemp met worst, witlof uit de oven,...) transporteren de platenhoezen aan de muur je terug in de tijd.

Er speelt (voornamelijk Franstalige) ambiancemuziek door de boxen, dat doet terugdenken aan bruine kroegen en staminees. Er staat ook een dj booth, waar in de weekends na het eten de dansmuziek wordt opgestart en het feest kan losbarsten. Dansen op de tafels is toegelaten. Meer info op de website

  1. Waar overnachten in Brussel?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Brussel? In het centrum van Brussel vind je om de paar meter wel een hotel. Ook is het mogelijk om in één van de buitenwijken van Brussel te verblijven. Met het uitgebreide openbaar vervoer van Brussel bereik je makkelijk in het centrum.

Ontdek hier onze 15 favoriete verblijven in Brussel. Wat dacht je van een een omgebouwd kantoorgebouw met een zwembad op het dak (Jam Hotel)? Of een hotel met vintage look ... bijzondere verblijven allemaal voor je opgelijst.

Enkele van onze favorieten verblijven in Brussel:

  • Vintage Hotel Brussels: Zoals de naam al doet vermoeden, biedt dit hotel vintage kamers nabij het centrum van Brussel en dat voor een goede prijs! Het hotel ligt vlakbij een metrostation. De kamers zijn stuk voor stuk de moeite waard: ze zijn heel ontspannend, uniek en stijlvol ingericht. Meer info en boeken.
  • Ook zeker de moeite waard is Hôtel des Galeries. Naast heel lichte, moderne kamers is het ook nog eens vlakbij het Stadhuis en de Grote Markt van Brussel. Het hotel is dus goed gelegen om de bezienswaardigheden van Brussel te gaan bezichtigen én te shoppen op één dag! Meer info en boeken.
  • In het centrum van Brussel vind je het Boutique Hotel Saint-Géry. De modern ingericht kamers zijn uniek ingericht en een streling voor het oog. Het hotel is ideaal gelegen om het stadscentrum te gaan verkennen. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens jouw verblijf in Brussel?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Brussel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Brussel met alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad en unieke stadswandelingen. Download je gratis preview reisgids Brussel.

Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?