25 x bezienswaardigheden in Bosnië en Herzegovina: wat zien & doen bij je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

25 x bezienswaardigheden in Bosnië en Herzegovina: wat zien & doen bij je bezoek?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bosnië en Herzegovina + verblijftips

Bosnië en Herzegovina is een land op de Balkan dat vooral bekend staat om zijn weelderige bossen, brullende rivieren en zoutwatermeren. De hoofdstad Sarajevo is de populairste toeristische bestemming van het land - en dan vooral de schilderachtige oude wijk Baščaršja - maar ook de watervallen en de zoutmeren van het land krijgen steeds meer internationale bezoekers. Oh ja, ook kunstliefhebbers komen hier aan hun trekken, overal in Bosnië kan je namelijk prachtige voorbeelden van islamitische architectuur bewonderen.

Benieuwd naar meer? Lees gerust verder en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden in Bosnië en Herzegovina.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Bosnië en Herzegovina

Duur10 - 14 dagen ()
Vliegtickets4 uur vliegen naar Sarajevo, tussenstops in Wenen of Zurich, richtprijs € 56 vergelijk prijzen bij Cheaptickets
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkan Nomads (va. € 690)
VerblijvenOvernachtingen in Sarajevo:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoIn Bosnië en Herzegovina is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten
  • Begeleide wandeltocht door Sarajevo, met lokale gids €29 (reserveer hier)
  • Rondleiding + oorlog en tunnelmuseum Joegoslavische oorlogen €30 (reserveer hier)
  • Proef de lekkernijen uit de Bosnische keuken en ontdek de lokale ambachten €40 (reserveer hier)
  • Maak een daguitstap naar de historische stad Travnik en de Jajce watervallen €75 (reserveer hier)

Inhoud artikel

  1. Sarajevo

Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië & Herzegovina, is een relatief moderne stad vergeleken met andere hoofdsteden op de Balkan. De stad werd gesticht in 1462 toen de Ottomaanse gouverneur van Bosnië een karavanserai bouwde in wat vandaag de historische wijk Baščaršija is. In de straten is dat oorspronkelijke oosterse charme nog steeds aanwezig, en dat in het hart van Europa.

De kathedraal van Sarajevo en de Gazi Husrev-beg Moskee zijn dan twee van de grootste bezienswaardigheden van de stad. Daarnaast heb je ook nog het Gele Fort en het oude verlaten Olympische stadion van de Winterspelen van 1984. Tijdens onze stadswandeling door Sarajevo, kom je alvast langs deze top bezienswaardigheden én talloze andere trekpleister.

  1. Bobsleebaan van Sarajevo

De verlaten bobsleebaan van Sarajevo werd oorspronkelijk gebouwd voor de Olympische Winterspelen van 1984. De baan is gelegen op de berg Trebević, net buiten de stad (bekijk ligging). Je kan er vanuit de stad naartoe stappen, al is het eenvoudiger om er met de auto of met de kabelbaan naartoe te gaan (eindstation kabelbaan vind je hier). Het is een unieke toeristische attractie geworden, vooral voor wandelaars en fietsers.

De verlaten betonnen structuur biedt ook een bijzonder canvas voor straatartiesten en graffiti kunstenaars. Wie op zoek is nog naar meer urbenex locaties moet zeker ook eens de toren Bistrik Kula (bekijk ligging) bezoeken en het verlaten hotel van de Olympische Spelen van 1984, Hotel Igman (bekijk ligging) en de skischans van de Olympische Spelen 1984 (bekijk ligging).

TOUR: De Olympische Winterspelen van Sarajevo worden beschouwd als een van de meest succesvolle evenementen uit de 20ste eeuw. Een local uit Sarajevo neemt je met plezier mee naar de locaties waar het gebeurde en informeert je over dit fascinerende sportevenement. Boek hier je privé tour Olympische Winterspelen Sarajevo.

  1. Zenica

Zenica ligt in de vallei van de rivier de Bosna, ongeveer 70 kilometer ten noordwesten van Sarajevo. De stad is vooral bekend om zijn ijzerfabriek, maar ook om de universiteit. Gezien de centrale ligging van de stad is het een mooie uitvalsbasis om heel Bosnië en Herzegovina te bezoeken.

Wandel door de geschiedenis van de stad in het middeleeuwse Vranduk-fort en breng een bezoek aan het Stadsmuseum. Of ga naar de buitenwijken van Zenica om ontspannende fietstocht te maken door het groen. Zenica is ook de ideale plek om in traditionele restaurants de lokale gerechten te proberen.

VERBLIJFTIP: Het Carpe Diem Boutique Hotel ligt in het centrum van Zenica en beschikt over ruime kamers waarvan sommigen een terras hebben met uitzicht op de stad. Er is ook een restaurant, gratis WiFi in alle ruimtes en een bar. Meer info en boeken.

  1. Kasteel Vranduk

Ongeveer 10 kilometer van het centrum van Zenica ligt het kasteel Vranduk. Dit 14de-eeuwse kasteel was oorspronkelijk de thuis van de plaatselijke heerser en veranderde later in een koninklijk bolwerk. Hier woonden twee koningen, Stjepan Ostoja (overleden in 1418) en Stjepan Tomaš (overleden in 1461).

Het beste verhaal over het kasteel Vranduk vertelt dat toen Eugen van Savoye Bosnië binnenviel namens de Oostenrijkse Habsburgse dynastie, hij zich voor de imposante kasteelmuren terugtrok. Oude inscripties en manuscripten verwezen vaak naar Vranduk als het meest intrigerende en veerkrachtige deel van het land. Het werd daarom vaak de Poort van Bosnië genoemd.

Er is ook een tunnel, gebouwd tijdens de Tweede Wereldoorlog, die onder Vranduk doorgaat. Het kasteel is uitgeroepen tot nationaal monument en werd gerestaureerd en omgebouwd tot museum.

  1. Tito's bunker, ARK D-0 in Konjic

De Tito-bunker, officieel bekend als het ARK D-0 (Atomska Ratna Komanda), is een voormalige nucleaire bunker en commandocentrum in de buurt van de stad Konjic (zie ligging hier). De bunker werd gebouwd om de Joegoslavische president Josip Broz Tito, zijn familie en de naaste medewerkers te beschermen in het geval van een nucleaire aanval tijdens de Koude Oorlog.

De bouw van de bunker begon in het geheim in 1953 en duurde bijna 26 jaar tot 1979. Het complex was een van de meest geheime locaties in het voormalige Joegoslavië. Het complex strekt zich uit over ongeveer 6.500 m² en bestaat uit meer dan 100 kamers en een uitgebreid netwerk van gangen.

Je kan de bunker bezoeken via een rondleiding, waardoor je als bezoeker een uniek kijk krijgt in dit fascinerende stukje Koude Oorlog-geschiedenis. Meer info op de website

DAGUITSTAP: Ga mee met een tour vanuit Sarajevo naar de Tito Bunker in Konjic. Meer info en boeken

  1. Kravica-waterval

De Kravica-watervallen liggen op zo'n 10 km ten zuiden van Ljubuški (zie ligging hier). De watervallen zijn 25 meter hoog en storten in een klein meer. Dit is een populaire picknickplaats waar je kan kamperen of een kopje koffie drinken middenin het prachtige landschap.

De beste tijd voor een bezoek is in de lente, dan is de waterval het sterkst en staan de zijstroompjes vol water. Het frisse groen maakt het plaatje compleet. Wandel hier rond, geniet van het uitzicht, ga picknicken of bezoek de oude molen en het zeilschip die vlakbij liggen. Er is ook een touw waaraan je boven het wateroppervlak kan slingeren.

  1. Tuzla

Tuzla is de op twee na grootste stad van Bosnië en Herzegovina dankt haar naam aan de zoutproductie waar ze bekend om staat. Tuzla is een stad vol bezienswaardigheden die, net als in Sarajevo, getuigen van het multiculturele karakter van Bosnië. De stad kreeg het zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog en de burgeroorlog van 1990, maar is sindsdien uitgegroeid tot een interessante toeristische bestemming. De belangrijkste trekpleister? Dat zijn de enige zoutmeren in Europa.

Geniet van Tuzla's lokale gerechten en zwarte koffie op een van de zonovergoten terrassen langs de schilderachtige straatjes, maak lange wandelingen en zwem in een van de centrale meren.

LEESTIP: Mis niets tijdens je vakantie met onze reisgids Bosnië en Herzegovina, inclusief een uitgestippelde rondreis van 13 dagen, stadswandeling en bekende en mindere bekende plekjes.
  1. Bezoek het Zoutmuseum

Het Zoutmuseum is nog zo'n uniek complex in Europa. Tuzla veranderde een oude zoutziederij in het Zoutmuseum, waar zoutbronnen uit het Ottomaanse tijdperk te zien zijn. Er wordt aangenomen dat op deze plek al onafgebroken zout geproduceerd wordt sinds de neolithische periode. Er zijn keramische schalen uit die periode gevonden die werden gebruikt om zout uit water te halen. De stad staat nog steeds bekend om de zoutproductie. Meer info op de website.

  1. Bijeljina

Bijeljina, ligt in de uiterst vruchtbare geografische regio Semberië in de Republika Srpska in Bosnië en kan uitpakken met een bijzonder rijk historisch erfgoed. Je vindt hier gebedshuizen van verschillende religies en je moet zeker de plaatselijke culinaire specialiteiten proberen.

Download hier je stadswandeling door Bijeljina en ontdek dé must-see's van de stad zoals het stadhuis van Bijeljina, oudste moskee van de stad en het Sint-Basiliusklooster van Ostrog, een modern Servisch-orthodox klooster gewijd aan Sint-Basilius van Ostrog met de 30 meter hoge klokkentoren.

  1. Etnodorp Stanišići

Er wordt gezegd dat de eigenaar van het etnodorp Stanišići door heel Bosnië en Herzegovina reisde op zoek naar wat oude Servische dorpen zo bijzonder maakt. Hij wilde de 19de-eeuwse manier van leven vereeuwigen door oude huizen en watermolens te reconstrueren in een etnodorp. Het is vandaag en populaire toeristische attractie.

Het complex ligt op drie kilometer van Bijeljina en weerspiegelt een authentiek bergdorp in het midden van de Semberija-vallei. Er zijn huisjes te huur en je kan er oude plaatselijke ambachten zien in kleine museumachtige ruimtes. Er is zelfs een klooster gewijd aan Sint-Nicolaas dat een relikwie van de heilige bewaart; het werd gebouwd als een replica van het Kumanica-klooster in Servië. Er is ook een kleine brug die lijkt op Kozja Ćuprija in Sarajevo.

De oude molen is authentiek. Hij maalt nog steeds tarwe voor het meel dat in de plaatselijke keuken wordt gebruikt. Proef dus zeker een gebakje uit het dorp. Maak een korte rit per koets of slee langs de rivieroever en verken misschien nog een paar dorpjes in de buurt. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Boek hier je verblijf bij Ethno Village Stanišići.

  1. Brčko

Brčko is een stad in het noorden van Bosnië en Herzegovina dat tot geen van de twee entiteiten behoort; het is een zelfbesturend district. Men kon het na de oorlog niet eens worden over de verdeling van het gebied en uiteindelijk werd Brčko in 2000 onafhankelijk verklaard.

Brčko is een klein gebied

De plaatselijke bevolking zegt graag dat je binnen een paar minuten van de ene kant naar de andere kant kan lopen. Dat betekent dat ook de bezienswaardigheden vlakbij elkaar liggen. Het is interessant om rond te wandelen in het enige onafhankelijke deel van de Balkanlanden. De bevolking beweert met trots dat Brčko beter ontwikkeld is dan Bosnië en Herzegovina. Sla het dus zeker niet over op je rondreis door Bosnië.

De stad ontstond rondom een oude brug over de rivier de Sava. De stad stond altijd bekend om de kundige vlotvaarders en brugwachters die de oversteek in goede banen leidden. Toen het Oostenrijkse leger het houten bolwerk in de 18e eeuw verwoestte, raakten ook alle oude gebouwen rondom de brug in verval. De stad kwam weer tot leven dankzij de pruimenteelt waar het gebied bekend om stond. Halverwege de 19e eeuw exporteerde Brčko ongeveer 30.000 ton pruimen naar Oostenrijk, Duitsland, Engeland en de VS.

Ontdek de mooiste plekjes van deze kleine, charmante stad met onze stadswandeling door Brčko.
  1. Banja Luka

Banja Luka is de op een na grootste stad in Bosnië en Herzegovina en tevens de grootste stad in de Servische Republiek. Banja Luka is een klein stadje met een gezellig centrum, gelegen tussen de groene heuvels van Bosnië en Herzegovina aan de kust van de rivier de Vrbas.

Vandaag de dag is het de thuisbasis van talloze culturele en historische monumenten, musea, festivals en een populaire zomervakantiebestemming in dit deel van het land.

Enkele must-see bezienswaardigheden in Banja Luka

  • Het Fort Kastel op de linkeroever van de rivier, een van de oudste historische monumenten in Banja Luka en ook de drukst bezochte bezienswaardigheid.
  • De Ferhadija-moskee die dateert uit de 16de eeuw.
  • Na je bezoek aan de moskee kan je de kleurrijke gebouwen uit de 19de eeuw bewonderen in de Gospodska-straat, de drukst bezochte en oudste straat in Banja Luka. Je kan er een paar mooie voorbeelden zien van neorenaissancistische en secessionistische stijlen. In die mooie gebouwen zijn nu bedrijven en winkels gevestigd.
  • Bezoek ook de orthodoxe Christus Verlosser-kathedraal, in 1925 gebouwd voor het beroemde Balkancafé. Vandaag de dag domineert de kathedraal het centrale plein van de stad.

VERBLIJFTIP: Hotel St.Georgije is centraal gelegen in het historische Banja Luka (600 meter van het centrum) en biedt stijlvolle accommodatie. Meer info en boeken.

  1. Krupa na Vrbasu

Op slechts 25 kilometer van Banja Luka ligt het dorpje Krupa na Vrbasu (zie ligging hier), een ideale uitstap vanuit Banja Luka. De hellingen rondom het dorpje vormen een prachtig decor. Je kan hier ook enkele interessante oude watermolens en een orthodox klooster bewonderen. De belangrijkste bezienswaardigheden kan je te voet bereiken langs de gemarkeerde wandelpaden.

  1. Bliha waterval

Als je de tijd hebt en benieuwd bent naar plaatsen die populair zijn op sociale media, ga dan naar Sanski Most, ongeveer 85 kilometer van Banja Luka, voor een bezoek aan de Bliha-waterval (zie ligging hier). Het koude water stort hier van een 56 meter hoge klif in een meertje eronder. Als je op een warme zomerdag komt, is de omgeving een verfrissend toevluchtsoord. Neem foto’s en geniet van een lunchpauze in het nabijgelegen restaurant.

  1. Nationaal park Una

Het nationaal park Una is een van de drie nationale parken in Bosnië. Het park ligt in het westen van het land aan de grens met Kroatië op slechts 40 km van de beroemde Plitvice-meren. Je kan je al iets voorstellen bij de prachtige landschappen die je hier zal ontdekken.

Het nationaal park Una telt 6 ingangen die je met de auto kan bereiken. Je kiest een ingang afhankelijk van wat je wilt bezoeken. Het informatiecentrum is ook een goede plek om te vragen naar de dagelijkse rondleidingen vanuit Bihać. Meer info op de website.

Enkele mooie plekjes in de buurt van het nationaal park Una die je kan zien

  • Het 13e-eeuwse Ostrožac-kasteel dat lijkt uit een sprookje te komen. Vanaf de toren bovenop de heuveltop, die al meer dan een eeuw fier overeind staat, heb je panoramische vergezichten.
  • De eilanden Japodski Otoci in het dorp Račić in de buurt van Bihać. Er zijn vijf houten bruggen over de rivier die de vijf eilanden met elkaar verbinden. Vanuit de lucht gezien zijn ze gegroepeerd in de vorm van een hart. Veel beter wordt het niet.
  • Een van de bekendste plekken in het nationaal park Una: Štrbački Buk. Dit is een 24 meter hoog cluster watervallen vlakbij de grens met Kroatië. Er is een houten observatiedek vanwaar je prachtige foto's van de watervallen kan maken en van het uitzicht kan genieten.
  1. Jajce

Hoewel Jajce een klein stadje is met ongeveer 7000 inwoners, herbergt het enkele van de beroemdste bezienswaardigheden in heel Bosnië. Het ligt in het centrale deel van het land en is vooral bekend om zijn Pliva-waterval (zie ligging hier). De stad zelf ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Pliva en Vrbas. Bovenop een heuveltop prijkt het fort (zie ligging hier) met daaronder een rij huizen in het groen.

Bezoek er zeker eens de populaire catacomben met een kerk die in de rots is uitgehouwen (zie ligging hier).

TIP: Maak het jezelf gemakkelijk en boek een daguitstap naar Jajce en de watervallen.

  1. Mlinčići

Op ongeveer 5 km van het centrum van Jajce pronken 20 watermolens tussen het Kleine en Grote Plivameer in het gebied Mlinčići. Het is niet alleen een prachtige plek waar water door de houten molens stroomt, maar ook een geweldige plek om meer te leren over de getalenteerde lokale timmerlieden en hun bouwkunsten.

Er wordt gezegd dat hier al in de middeleeuwen kleine molens stonden, die werkten dankzij de stevige stroming van de Pliva. Watermolens waren eigendom van rijke landheren, maar werden gebruikt door de lokale bevolking om hun graan te malen, in ruil voor enkele zakken meel. Paarden brachten tarwe en maïs naar de molens vanuit de omliggende dorpen. Na restauratiewerkzaamheden in 2005 werden zes van de oude molens weer tot leven gewekt en zijn nu operationeel. De rest is voldoende vernieuwd om het oude landschap in ere te bewaren.

Mlinčići ligt naast de hoofdweg, is vlot bereikbaar, en een fantastische plek voor een picknick. Het kan hier wel druk in het weekend tijdens het zomerseizoen, van mei tot oktober.

  1. Mostar

Mostar, een oud stadje in Bosnië-Herzegovina dat vooral bekend is voor haar brug. De imposante Stari Most brug werd tijdens de oorlog van de jaren 90 verwoest, en ondertussen in haar oude glorie hersteld. Ze is het symbool geworden van de weerbaarheid van een volk, dat ondanks alles toch de kracht heeft om alles opnieuw op te bouwen.

Verder kom je tijdens onze stadswandeling door Mostar ook zeker langs het Old Bridge Museum, de Neretva-rivier, de kraampjes van de Old Bazaar enzoverder. Het is de ideale leidraad voor een eerste bezoekje aan deze stad.

Wil jij ook graag deze daguitstap maken? Lees onze tips voor je bezoek aan Mostar en geniet zorgeloos van je uitstap!
  1. Natuurpark Blidinje

Natuurpark Blidinje is een geweldige plek, een eerbetoon aan de natuurlijke schoonheid van Bosnië en Herzegovina. Het natuurgebied ligt op slechts anderhalf uur rijden van de Adriatische Zee en je ziet er dus in een mum van tijd het landschap veranderen, van stranden tot hoge bergtoppen.

Er zijn een aantal plekken in dit uitgestrekte natuurpark die je niet mag missen. Ga zeker naar Hajduks Poort (Hajdučka Vrata), een natuurfenomeen dat eruitziet als een ring in een rots. Het ligt op een hoogte van 2000 meter. De onklopbare uitzichten trekken zowel bergbeklimmers als natuurliefhebbers.

Je kan hier gaan fietsen of paardrijden door de bossen en over de vlaktes of gewoon tot rust komen en genieten van het adembenemende uitzicht. Meer info op de website.

  1. Blagaj Tekija

Op minder dan 30 km van Mostar ligt het beroemde soefihuis Blagaj Tekija, aan de bron van de Buna-rivier. Dit is een ander belangrijk stuk islamitische architectuur in Bosnië. Het werd in 2003 uitgeroepen tot nationaal monument. Het huis is gebouwd op kliffen tot 240 meter hoog. De overblijfselen van het middeleeuwse fort op de top van de klif maken het plaatje helemaal compleet.

Volgens de regels van de soefi-orde maakt niet alleen het huis zelf, dat ook bekend staat als het Derwish-huis, maar ook de natuurlijke omgeving deel uit van de goddelijke verering. Het huis is typisch oosters ingericht met geweven tapijten, grote ramen en een lange zithoek.

De Vrelo Bune (Buna bron) is een uniek natuurverschijnsel waar de Buna-rivier uit een ondergrondse karstbron komt en een prachtige en krachtige waterval vormt. Je kan een boottocht in de grot maken. De bron staat bekend om zijn kristalheldere turquoise water, dat het hele jaar door een constante temperatuur van ongeveer 10 graden heeft. Meer info op de website.

  1. Neum

De enige toegang van Bosnië tot de Adriatische Zee is een strook kustlijn van amper 24 kilometer lang die gedomineerd wordt door de stad Neum. Het ligt op minder dan zeventig kilometer van Dubrovnik en werd gebouwd voor de communistische elite in de periode waarin Bosnië deel uitmaakte van Joegoslavië vóór de jaren 1990.

Het kan er 's zomers druk zijn, omdat het de enige badplaats in Bosnië is, maar het is een goedkopere optie dan Kroatië. Neum is een mooie plek om uit te rusten op weg naar Trebinje of als vertrekpunt om Kroatische steden als Dubrovnik of het nabijgelegen schiereiland Pelješac te bezoeken.

  1. Bedevaartsoord Međugorje

Als je in Međugorje bent, bezoek dan zeker het bedevaartsoord Sanctuary of Our Lady Queen of Peace. Het is vooral bekend vanwege de vermeende verschijningen van de Maagd Maria aan een groep jonge mensen die daar sinds 1981 zouden hebben plaatsgevonden, je zou het Lourdes van de Balkan kunnen noemen.

De eerste gerapporteerde verschijning vond plaats op 24 juni 1981, toen zes jonge mensen beweerden de Maagd Maria op een heuvel nabij het dorp te hebben gezien. Volgens hun getuigenissen bleven deze verschijningen plaatsvinden en beweerden de jongeren berichten van Maria te ontvangen. Deze boodschappen riepen op tot gebed, bekering, vrede en liefde. Sindsdien zijn duizenden pelgrims en gelovigen van over de hele wereld naar Međugorje gekomen om getuige te zijn van deze verschijningen en naar Maria's boodschappen te luisteren. Meer info op de website.

  1. Trebinje

Trebinje is de meest zuidelijke stad van Bosnië als onderdeel van de entiteit Republica Srpska, en was altijd een belangrijke halte van Dubrovnik naar de Balkanlanden. Hoewel de stad voor het eerst wordt genoemd in de 10e eeuw, bloeide ze pas helemaal op in de middeleeuwen. In die periode werd Trebinje bijna twee eeuwen lang geregeerd door de Servische Nemanjić-dynastie en daarna door de Bosnische Ban Tvrtko Kotromanić. De Ottomanen beheersten het gebied later tot de 19e eeuw.

Vandaag de dag kunnen bezoekers de historische monumenten bekijken die ze hebben achtergelaten. Als je bedenkt dat Trebinje dicht bij de Adriatische Zee ligt en geniet van een mediterraan klimaat met veel zon en aangename temperaturen, weet je dat je hier goed zit. Je kan bezienswaardigheden bezoeken met onze stadswandeling door Trebinje, actief bezig zijn of de natuur rondom verkennen. Of trek een paar dagen uit om van de zon te genieten. Trebinje wordt tenslotte ook wel de Stad van de Zon genoemd.

  1. Vjetrenica

De populairste Bosnische grot is Vjetrenica, gelegen op 42 kilometer ten noordwesten van Trebinje. Het is een beschermd natuurmonument en een toeristische trekpleister. Er werden hier ongeveer 6700 ondergrondse kanalen ontdekt. De enorme zalen en talloze kleine meertjes en watervallen maken de grot bijzonder. Bij de ingang voel je een sterke bries.

De grot is ook populair vanwege de olm, de zogenaamde mensenvis - de enige amfibie in Europa die in grotten leeft. Hij leeft in ondergrondse meren langs de kust in Slovenië, Dalmatië en Herzegovina. Trebinje is er trots op het enige olm-observatorium ter wereld te hebben. Meer info op de website.

  1. Orthodoxe klooster en de wijngaarden van Tvrdoš

Het orthodoxe klooster van Tvrdoš ligt op de rechteroever van de rivier de Trebišnjica, vijf kilometer van het centrum van Trebinje. Dit is een van de oudste culturele en historische monumenten in de Republika Srpska, gebouwd op de plaats van een oudere kerk uit de 4e eeuw. Je kan de ruïnes nog steeds zien door de glazen vloer.

Toen het klooster tijdens de oorlog tussen de Ottomanen en de Venetiaanse Republiek werd gesloopt, werden sommige relikwieën naar andere orthodoxe plaatsen gebracht. Eén zo'n relikwie was de 13e-eeuwse hand van koningin Helena van Anjou. Zij was de moeder van Dragutin en Milutin, die beide Servische koningen waren. Als je een wijnliefhebber bent, zal je het leuk vinden dat er rondom dit klooster al sinds de 15e eeuw wijn verbouwd wordt. Je ziet de wijnstokken rond het klooster in de zon pronken en er is een enorme wijnkelder.

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Bosnië en Herzegovina

  1. Waar overnachten in Bosnië en Herzegovina?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je rondreis door Bosnië en Herzegovina? Enkele populaire steden om te overnachten zijn de hoofdstad Sarajevo, Banja Luka en Mostar. Doe alvast wat inspiratie op in onze blogpost met onze favoriete verblijven in Bosnië en Herzegovina.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Bosnië en Herzegovina met een volledige uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina, en meer dan 55 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Bosnië en Herzegovina.

Bosnië en Herzegovina

Gratis reisgids Bosnië en Herzegovina downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

- 28 november 2023 - Rieky

Ik verwacht een hele mooie natuur, waar we van genieten.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?