12 x wijn proeven in Napels, Vesuvius en Amalfikust + wijntours

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x wijn proeven in Napels, Vesuvius en Amalfikust + wijntours

Waar wijn proeven in Napels en omgeving? Overzicht van de leukste wijnproeverijen

De Zuid-Italiaanse regio Campanië is een vruchtbaar gebied. Het is een stukje Italië waar de zon de vele wijnranken streelt. Overal waar je kijkt, schieten weelderige wijnstokken omhoog, met sappige druiven die staan te popelen om geplukt te worden en omgetoverd te worden tot een verrukkelijke wijn.

Of je nu in een gezellig restaurant naar de wijnkaart gluurt of door de gangpaden van een Italiaanse supermarkt dwaalt, je zult al snel ontdekken dat een uitstekende Campanië-wijn nooit ver weg is.

Inhoud artikel

In deze betoverende regio wordt wijn niet simpelweg gedronken, het wordt beleefd. Het is een reis door smaken en tradities. Daarom is een ontdekkingsreis langs de wijngaarden die de ziel van deze regio weerspiegelen een uitstekend idee wanneer je Napels en omgeving bezoekt. Van historische wijnkelders tot pittoreske familiebedrijven, in dit artikel tippen we de meest charmante wijnproeverijlocaties in Campanië.

  1. WineCafè Da Mario (Napels)

Laten we beginnen met een wijnproeverij in het bruisende hart van Napels. Op een plein in het historische centrum kun je kennismaken met lokale wijnen bij een van de oudste wijnbarretjes die de stad rijk is. Maar dat is niet alles - naast het genieten van heerlijke wijnen uit de streek, kun je je smaakpapillen verwennen met regionale kazen, vleeswaren en andere traditionele lekkernijen.

Wijnproeverij met lokale producten

Hoewel deze proeverij niet de uitgebreide wijntour door kleurrijke wijngaarden is die je misschien gewend bent, biedt het toch een bijzondere gelegenheid om midden in de stad de rijke smaken van de regio te ontdekken.

Het is de perfecte manier om te ontspannen na een lange dag vol bezienswaardigheden. Na urenlang door de straten van Napels te hebben gewandeld (download onze stadswandeling Napels hier), word je hier in de wijnbar ondergedompeld in de gezellige Napolitaanse sfeer. Dit is zonder twijfel een authentieke ervaring die je niet mag missen. Boek deze proeverij hier € 49

  1. Campi Flegrei

Wanneer je op zoek bent naar wat meer avontuur, stap dan op de fiets richting de Campi Flegrei, een gebied met vulkanische grond dat de perfecte voedingsbodem is voor een schat aan smaakvolle druiven. Bereid je voor op een onvergetelijke avontuurlijke rit op een e-bike terwijl je je weg baant naar de betoverende wijngaarden waar voortreffelijke wijnen en lokale lekkernijen op je wachten.

  • Tijdens deze ervaring kun je je smaakpapillen trakteren op een biologische maaltijd, doordrenkt met pure smaken en vergezeld van huisgemaakte wijn.
  • Onderweg zijn er tal van pittoreske stops waar je kunt genieten van adembenemende panorama's en waar je de kans hebt om de boeiende geschiedenis van dit intrigerende gebied te ontdekken.
  • Boek deze e-bike tour hier online

Dit avontuur is een perfecte samensmelting van de rijke geschiedenis en de gastronomische hoogstandjes van de streek, waardoor je een buitengewone ervaring beleeft die je nog lang bij zal blijven. Het is de ultieme manier om te genieten van de magische fusie van geschiedenis en smaak in een betoverende setting.

Inbegrepen in deze tour:

  • Ophalen en afzetten bij hotel
  • Helm en uitrusting
  • Maaltijden
  • Traditionele proeverijen in een lokale wijngaard
  • Wijn proeven
  • Flessen water

Boek deze wijntour eenvoudig online

  1. Cantina del Vesuvio (Trecase)

Aan de voet van de majestueuze Vesuvius vulkaan kun je een bezoek brengen aan Cantina del Vesuvio, een wijnhuis dat gastvrij haar deuren opent voor wijnliefhebbers. Hier krijg je de kans om een blik achter de schermen te werpen en te genieten van de bijzondere wijnen die hier met liefde worden gemaakt. Bekijk deze tour hier

  • Tijdens deze wijntour word je meegenomen op een onvergetelijke reis door de betoverende wijncultuur van dit stukje Campanië. Je zult alles ontdekken over de druiven die gedijen aan de weelderige wijnstokken, de geschiedenis van het wijnhuis en het productieproces.
  • Als kers op de taart kun je je smaakpapillen verwennen met een gevarieerde wijnproeverij, waarbij elke slok wordt vergezeld door heerlijke lokale specialiteiten. Kortom, een perfecte combinatie van kennis en genot in een prachtige omgeving!

Inbegrepen in deze tour:

  • Proeverijen van Lacryma Christi del Vesuvio DOC wijnen in combinatie met een lunch met plaatselijke biologische producten uit de omgeving van de berg Vesuvius
  • Rondleiding door de wijnmakerij en wijngaard
  • Engels- en Italiaanssprekende gids
  • Boek deze proeverij hier online
  1. Sorrentino Vini (Boscotrecase)

Eveneens aan de voet van de Vesuvius maar dan een stukje verderop, kun je bij Sorrentino Vini aankloppen voor een rondleiding door hun wijngaarden en een proeverij. Al generaties lang heeft deze wijnfamilie de leiding over de wijngaarden en hun toewijding aan dit bijzondere stukje grond is werkelijk bewonderenswaardig. Ze zijn gepassioneerd over hun werk en hebben er een waar genoegen in om constant te experimenteren en te innoveren, met als doel de vruchtbare grond optimaal te benutten.

Hun gastvrije aard schijnt net zo helder als de zon die hun wijngaarden streelt en ze heten bezoekers van harte welkom om te genieten van de prachtige omgeving en heerlijke wijnen. Met elke slok proef je niet alleen de rijke smaak van de druiven, maar ook de liefde en toewijding van deze familie die hun wijntraditie met passie voortzet.

Je wordt door een gids meegenomen voor een wandeling door de wijngaarden, waar je meer over het verfijnde wijnbereidingsproces en de geschiedenis van deze plek te weten komt. Na deze tour word je getrakteerd op een authentieke familiestijl lunch waar je proeft van huisgemaakte spaghetti met de lokale piennolo tomaten, een ware delicatesse.

Daarnaast proef je van vijf zorgvuldig geselecteerde wijnen. Terwijl je nipt aan deze goddelijke creaties, geniet je van een adembenemend uitzicht op de omgeving.

Inbegrepen:

  1. Bosco de Medici (Pompeii)

Wanneer je een bezoek aan de opgravingen van Pompeii wilt combineren met een wijnproeverij, boek dan een plekje voor de wijntour bij Bosco de Medici.

Deze historische wijnmakerij wordt gerund door een lokale familie. Tijdens je bezoek ontdek je de wijngaarden, een fascinerende wijnkelder en verfijnde ruimtes gevuld met vaten en amfora's die doen denken aan het oude Rome. Terwijl je door de wijngaarden wandelt, raak je vertrouwd met de geschiedenis van Vesuviaanse wijn en leer je hoe deze eeuwenoude wijntraditie van generatie op generatie is doorgegeven.

Daarnaast maak je een interessante tussenstop bij een necropolis die teruggaat naar 79 na Christus, gelegen vlakbij het landgoed. Dierenliefhebbers zijn welkom om de boerderij en stallen te bezoeken.

Uiteindelijk beland je in de eetzaal, waar je de gelegenheid krijgt om een verscheidenheid aan lokale wijnen, zowel wit als rood, te proeven en te genieten van een speciaal tweegangenlunchmenu.

Inbegrepen:

  • Lokale wijnproeverij (3/4 wijnen & 1 mousserende wijn) of frisdranken (op basis van de gekozen optie)
  • 3-gangen lunch met lokale producten (voorgerecht, eerste gang, en dessert)
  • Rondleiding door de wijnkelder
  • Pick-up en drop-off op het ontmoetingspunt
  • Boek je wijntour hier online
  1. Le Cantine Apicella (Amalfikust, Tramonti)

Aan de Amalfikust kun je in de groene gemeente Tramonti terecht voor een proeverij met lokaal geproduceerde wijnen. Een van de wijnhuizen waar je een wijntour kunt boeken, is Le Cantine Apicella. Tijdens een rondleiding door dit historische familiebedrijf, leer je meer over hun wijnen en de boeiende geschiedenis. De wijnmakerij werd opgericht in 1977 door Giuseppe Apicella, inmiddels staat zijn zoon aan het roer.

  • De rondleiding omvat een bezoek aan de wijnkelder en een wandeling door de wijngaarden waar je leert over de druivensoorten, hun eeuwenoude plantmethoden en de voordelen van de zandgrond voor de wijnstokken.
  • Tijdens de proeverij geniet je van verschillende wijnen en producten van hun eigen land.
  • De Apicella-familie straalt liefde en toewijding uit voor de wijnproductie, waardoor je een authentiek stukje Tramonti ervaart. Hun gastvrijheid, passie en diepgaande kennis van zowel hun eigen geschiedenis als het gebied zorgen voor een onvergetelijke ervaring langs de prachtige Amalfikust.

Inbegrepen in de wijntour

  1. Basileo Winery (Amalfikust, Tramonti)

In Tramonti kun je ook binnenwandelen bij wijnmakerij Basileo om de smaken van dit stukje Amalfikust te ontdekken. Stap binnen in de oude kelders en de wijngaard, begeleid door een deskundige gids. Ontdek de gevestigde ambachtelijke methoden van wijnproductie, zoals handmatige druivenoogst en zorgvuldige selectie en meting voor de creatie van vier unieke wijnen.
Terwijl je rondloopt, bewonder je de traditionele houten pergola's die de glooiende terrassen bedekken en leer je over de geschiedenis, cultuur en tradities van de Amalfikust. Je sluit het bezoek af met een proeverij van 3 van de meest gewaardeerde rode Basileo-wijnen, geserveerd met lokale kazen en snacks. Boek deze wijntour hier online

Een bezoek aan Basileo Winery is zonder meer een educatieve en smaakvolle ervaring in het hart van Tramonti's wijntraditie.

Inbegrepen in deze wijntour

  1. Tenuta San Francesco (Amalfikust, Tramonti)

Bij Tenuta San Francesco – ook gelegen in het groene heuvelachtige landschap van Tramonti – hebben 3 lokale families de handen in een geslagen om de verrukkelijkste wijnen te produceren.

  • Je krijgt een rondleiding door de prachtige wijngaard, die zich uitstrekt over maar liefst acht en een halve hectare. Hier worden de meest verfijnde wijnen gecreëerd uit druiven die geworteld zijn in de geschiedenis van dit gebied.
  • Een kijkje in de wijnkelder kan uiteraard niet ontbreken en krijg je te zien hoe de wijnen worden geproduceerd. Terwijl je wordt omringd door de adembenemende Monti Lattari, leer je meer over de historie en cultuur die schuilgaan achter de lokale wijnproductie. De natuurlijke schoonheid van dit stukje Amalfikust vormt het perfecte decor voor je ontdekkingsreis.
  • Na deze rondleiding is het tijd om de smaakzintuigen te verwennen. In de 17e-eeuwse wijnkelder maak je kennis met de verleidelijke smaken van de Amalfikust waar je drie verrukkelijke wijnen gepresenteerd krijgt, elk met zijn eigen unieke karakter.
  • Daarnaast proef je van heerlijke lokale snacks, zoals de smaakvolle "panzanella" (broodsalade met verse tomaten en basilicum), vergezeld van verse mozzarella en ricotta, gerijpte kazen en salami.
  • De wijntour bij Tenuta San Francesco is een authentieke culinaire ervaring die je smaakpapillen zal verleiden en je een dieper begrip zal geven van de lokale wijncultuur.

Inbegrepen:

  1. Marisa Cuomo (Amalfikust, Furore)

Combineer de sprookjesachtige omgeving van de Amalfikust met een wijnproeverij en neem deel aan wandeltocht dwars door verticale wijngaarden. Deze excursie is een avontuurlijke reis die trekking, prachtige uitzichten en de authentieke smaken van de Amalfikust samenbrengt.

  • Je wandelt door de charmante dorpjes Agerola en Furore, doorkruist de weelderige Valle di Praia - van waaruit je een uniek panoramisch uitzicht hebt op Praiano en de met terrassen bezaaide hellingen.
  • Je volgt een oude trap en bewondert de steile kliffen die de indrukwekkende Grotten van Santa Barbara herbergen (Lees hier meer over deze wandeling).
  • Van daaruit word je ondergedompeld in het landelijke leven van de Furore. De route voert je langs de steile wijngaarden die hebben bijgedragen aan de productie van een van de beste witte wijnen van Italië: Fior d'Uva. Je bezoekt het gebied waar de druiven worden omgezet in een uitmuntende wijn en ontmoet de boeren en wijnmakers die verantwoordelijk zijn voor dit proces.
  • Je brengt ook een bezoek aan het gerenommeerde wijnhuis Marisa Cuomo, waar je ook een kijkje krijgt in de ondergrondse kelders met eeuwenoude vaten.
  • De wandeling gaat daarna verder door het bovenste deel van de Fiordo di Furore, terwijl je de rivier oversteekt op de plek waar de fjord zelf ontstaat.
  • Je dag eindigt met een mooie tocht naar een kleine boerderij, met uitzicht op de fjord en omringd door de natuur. Hier sluit je de dag af met een uitgebreide lunch, bereid met typische producten en vergezeld van authentieke Furore-wijnen.

Inbegrepen in deze wijntour

  1. Positano Wine Tasting Tour (Amalfikust, Positano)

In de beroemde badplaats Positano kun je niet alleen heerlijk rondkuieren door de nauwe straatjes, maar ook deelnemen aan een unieke wijnervaring.

Bij de Positano Wine Tasting Tour proef je enkele van de beste Italiaanse wijnen, met traditionele en lokale smaken, onder leiding van deskundige sommeliers. Je komt meer te weten over de druivensoorten, de beste voedselcombinaties en de wijnbereiding. Proef maximaal drie zorgvuldig geselecteerde wijnen in een prachtige omgeving met uitzicht op de altijd betoverende Amalfikust.

Of je nu een kenner bent of nieuw in wijn, het is een unieke en tevens leerzame ervaring waarbij je de unieke aroma's en smaken van de regio leert waarderen.

Inbegrepen in deze wijntour

  • Deskundige en gediplomeerde wijnsommelier
  • Diepgaande uitleg van de wijnen en zijn oorsprong
  • Proeverij van 3 geselecteerde lokale wijnen
  • Introductie en combinatie van typische lokale kazen
  • Boek deze wijntour hier online
  1. Irpinia Wijntour vanuit Napels

Trek naar Irpinia voor een proeverij in een wat minder bekend gebied niet ver van Napels. Gedurende een privétour van 8u vanuit Napels kun je genieten van de meest gerenommeerde wijnen ter wereld.

  • Irpinia staat namelijk bekend als het beste wijngebied van de regio Campanië en is de ultieme bestemming om te genieten van enkele voortreffelijke wijnen van topkwaliteit.
  • Je wordt opgehaald in Napels en begint met een rit door de schilderachtige Apennijnen, ten oosten van Napels.
  • De eerste stop is in de kleine gemeente Montefalcione waar je een bezoek brengt aan Feudi di San Gregorio-wijngaard, een wijnmakerij die bekend staat als een van de meest innovatieve wijnproducenten in Italië.
  • Na een rondleiding door de idyllische wijngaarden en de kelders, kun je genieten van een proeverij van drie verschillende wijnen, allemaal geproduceerd op het landgoed.
  • Na de lunch gaat de wijnreis verder naar Montemarano, een vooraanstaand centrum voor de productie van Aglianico-druiven. Je wandelt door de wijngaarden om vervolgens 3 wijnen van het landgoed te proeven, met als hoogtepunt de opmerkelijke Taurasi, de rode wijn uit Campanië die het prestigieuze "DOCG"-keurmerk draagt.
  • Voor wie op zoek is naar een heerlijke dosis authentiek Italië, gecombineerd met buitengewone smaken en eersteklas wijnen, is deze wijntour simpelweg onmisbaar.

Inbegrepen in deze wijntour

  • Vervoer van Napels naar de wijnmakerijen
  • Dagtour met Engels sprekende chauffeur/sommelier
  • Bezoek aan de wijngaarden en wijnmakerijen
  • Proeverij van 6 glazen wijn (3 per wijnhuis)
  • Een fles water per persoon (500 ml)
  • Lunch is niet inbegrepen. Tijdens de wijnproeverij zijn er wat salami en kaas.
  • Boek je wijntour hier online
  1. Cortecorbo Wines (Montemarano, Avellino)

Breng je een bezoek aan de wijngaarden van Cortecorbo in het pittoreske wijnstadje Montemarano, dan kun je een proeverij combineren met een Italiaanse kookles.

  • Tijdens een ontspannende wandeling door de prachtige wijngaarden, kom je alles te weten over de heerlijke wijnen van Cortecorbo. Dit gebeurt allemaal onder begeleiding van een echte Italiaanse wijnmaker die je leert over de oorsprong van Irpiniaanse wijnen en de rijke geschiedenis van een klein familiewijnhuis met een lange traditie.
  • Het tweede deel van deze wijntour bestaat uit een gezellige kookles waar je leert een authentieke pizza te maken in een oude houtoven of misschien wil je graag de kunst van het bereiden van zelfgemaakte pasta onder de knie krijgen.
  • Tijdens de (zelfgemaakte en tevens uitgebreide) plattelandslunch, geniet je van 6 verschillende wijnen van de Cortecorbo-wijngaard. Uiteraard kan het kroonjuweel van de Zuid-Italiaanse wijnen niet ontbreken en kom je alles te weten over de krachtige en robuuste Taurasi DOCG.
  • Een bezoek aan het wijnhuis Cortecorbo combineert lokale culinaire hoogstandjes met de charme van prachtige wijnen én de ongekende Zuid-Italiaanse gastvrijheid.

Inbegrepen in deze wijntour

  1. Waar overnachten in Napels?

Voor je bezoek aan Napels, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Napels online bekijken.

  • Het Relais Della Porta is gelegen in het centrum van Napels aan de Via Toledo. Dit hotel beschikt over heel ruime kamers met zeer comfortabele bedden en zijn zeer fijn ingericht met oog voor detail. 's Ochtends kan je genieten van een heerlijk ontbijt in de prachtige eetruimte van het hotel. Met al jouw vragen over Napels kan je terecht bij de vriendelijke staff van het hotel. Meer info en boeken.
  • Hotel Piazza Bellini is gevestigd in een gebouw uit de 16e eeuw in het historische centrum van Napels. De kamers hebben een unieke inrichting, waarbij een modern design wordt gecombineerd met artistieke elementen. Daarnaast zijn alle kamers ingericht met originele schilderijen van de lokale kunstenaar Alessandro Cocchia. Meer info en boeken.
  • Gelegen op een gunstige locatie, in de wijk Plebiscito in Napels, ligt Le Corti del Re Hotel. Dit hotel biedt stijlvolle kamers voorzien van moderne faciliteiten. Sommige beschikken zelfs over een knus terrasje waar je 's avonds even kan tot rust komen. Graag in alle rust ontbijten? Het ontbijt wordt geserveerd op de kamer zodat je rustig kan wakker worden. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Napels?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Napels? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Napels met 49 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Download je gratis preview reisgids Napels-Amalfi-Pompeii.

Napels en Amalfikust

Gratis reisgids Napels en omgeving downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

Reisroutes in de buurt

Premium

Napels en Sorrento rondreis

Baai van Napels en Amalfi kust

Napels stadswandeling

Baai van Napels en Amalfi kust

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?