De kathedraal in Santiago de Compostela is één van de meest bezochte van Spanje. Hier beëindigen de pelgrims hun bedevaart. Misschien zal je al videobeelden van een groot wierookvat (53 kg, hangt 20 meter hoog), het 'botafumeiro' dat heen en weer geslingerd wordt door mankracht van 8 personen die flink aan touwen moeten trekken om het vat te laten swingen van de ene naar de andere zijbeuk. Het symboliseert het diepe geloof. Tegelijk zorgt de wierook voor een doordringende geur die de hele kerk vult.
De traditie bestond erin om elke vrijdag deze ceremonie te laten plaatsvinden, maar de hoge kosten per beurt laten dit niet meer toe. Nu zwaait het enkel nog op heilige feestdagen en enkele andere plechtigheden. Het wierookvat bevindt zich niet in de kathedraal maar in het museum van de kathedraal. Hier kan je al een filmpje bekijken van de ceremonie.
De bedevaart vindt zijn oorsprong in de verering van de heilige Sint-Jacob. Tijdens een gevecht ergens in de 9de eeuw tussen Spanjaarden en de Moren, kwam Sint-Jacob neergedaald uit de hemel en hielp mee om met zijn zwaard de Moren in de pan te hakken. Hij werd heilig verklaard en nog steeds vindt op 25 juli zijn feestdag plaats. Op de plaats van zijn graf is dan de kathedraal gebouwd. In het begin waren het enkel de Spanjaarden die er op bedevaart gingen, maar gaandeweg kwamen de bedevaarders uit alle windstreken van Europa. De schelp is het symbool van de bedevaarders. Het zijn herkenningspunten voor wegen en logies. Als bedevaarder heb je een pas bij én een schelp. Deed men vroeger de bedevaart louter uit geloofsovertuiging, dan is die voor velen sinds enkele jaren eerder een moment van bezinning in het leven.
Met een eigen uitgestippeld wandeltraject kom je sowieso langs alle hoogtepunten en bezienswaardigheden van Santiago de Compostela. Dus ook langs de belangrijkste musea: Museo de Catedral (met het wierookvat), Museo de la Peregrinciones en het Museum voor Hedendaagse Kunst.