10 typisch Zweedse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's
Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Zweden? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Zweden
Vertrek je binnenkort naar de Zweedse hoofdstad Stockholm, het mooie Mälmo of het historische Göteborg? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! Zweden kent namelijk ook heel wat traditionele en culinaire gerechten.
In dit blogartikel lees je meer over de Zweedse specialiteiten en gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!
Inhoud artikel
Maak kennis met de Zweedse keuken
De internationale invloeden achter de Zweedse keuken
In Zweden draait het vooral om lokale producten, maar toch hebben veel klassieke gerechten internationale roots. Dit komt omdat de Zweden van oudsher graag nieuwe smaken en gerechten wilden ontdekken en uitproberen. Dankzij de combinatie van de nieuwe ontdekte smaken met hun lokale ingrediënten, ontstonden er heel wat nieuwe gastronomische gerechten.
De Zweedse eetcultuur wordt onder meer gekenmerkt door voorraadvorming
Zweden kent lange en harde winters, en ook de Zweedse keuken wordt hierdoor beïnvloed. En om die reden is er door de eeuwen heen een karakteristieke voorraad ontstaan. Deze voorraad zou vooral moeten zorgen voor genoeg lekker eten in de winter. Als gevolg zijn de meeste typische gerechten op basis van bewaarproducten ontstaan.
In de zomer heb je slechts een korte periode waarin verse groenten en fruit geoogst kunnen worden. Daarom wordt er altijd een grote hoeveelheid ingekookt, gedroogd, geplaatst of opgeslagen om het duurzaam te maken voor de lange, harde winter. De belangrijkste componenten van de Zweedse keuken hebben dan ook een paar speciale kenmerken die teruggaan tot het bewaren van het voedsel. Denk maar aan zoutig, gebeitst, gedroogd, gezuurd of gerookt voedsel. Maar vooral groenten worden nog steeds geconserveerd en geconserveerd in pekel of wei.
Eten in en uit de natuur
In Zweden is het niet abnormaal dat het eten in de natuur bijeengesprokkeld wordt. Zo vind je in de Zweedse natuur lekkere bessen, paddenstoelen, kruiden en andere eetbare ingrediënten. Je vindt er ook heel veel natuurlijke waterbronnen waar het water drinkbaar én tegelijkertijd ook lekker is.
Ben je op stap in de natuur? Dan is er niets gezelliger dan je eigen kampvuurtje te maken en je eigen maaltijd te bereiden. Maar, zorg er wel voor dat je telkens de natuur respecteert. Je laat dus geen troep achter en je plukt niet meer dan je nodig hebt voor je maaltijd.
Kan je haast niet wachten om de schoonheid van Zweden op te zoeken? Download je reisgids Zuid-Zweden en doe alvast wat inspiratie op voor je volgende vakantie!
Köttbullar
Ach, deze ken je ongetwijfeld! Köttbullar, de typische ‘Zweedse balletjes uit de IKEA’. Het is wellicht een van de bekendste gerechten in Zweden. Er bestaat niet per se één recept voor deze heerlijke gehaktballetjes. Iedere familie of chef-kok heeft zowat zijn eigen bereiding.
Sommigen verwerken de uien rauw in het gehakt, terwijl anderen ze fijn snijden en apart bakken. De aparte smaak van de gehaktballetjes is echter te danken aan de kruidenmix 'Allroundkrydda'. Je vindt de befaamde gehaktballetjes niet alleen in restaurants, maar ook in de gezellige straatstalletjes waar ze ze in dozen serveren. De typische garnering is gekookte of aardappelpuree en zoete cranberrysaus.
Semla
Semla is een typisch Zweeds gebakje. De geschiedenis gaat terug tot de middeleeuwen toen het oorspronkelijke recept alleen maar het broodje was. Semla zijn ronde tarwe gebakjes waarvan de bovenkant afgesneden wordt en de binnenkant uitgehold. Nadien wordt het gebakje gevuld met een lekkere amandelpasta en als garnering nog een beetje slagroom erbovenop. Zeker het proeven waard als je hier op vakantie bent.
Wist je dat Semla traditioneel gegeten wordt op de dinsdag zeven weken voor Pasen? Maar je kan ze ook het hele jaar door terugvinden bij de charmante bakkertjes in de steden.
Gravad lax
De Gravad lax is een van de populairste gerechten uit de Zweedse en Scandinavische keuken. Het gerechtje wordt gegeten als aperitief of als voorgerecht, maar niet als hoofdgerecht. Gravad Lax bestaat uit dunne plakjes rauwe gemarineerde zalm geserveerd op een lekker krokant toastje of broodje. Of je kan het ook gewoon zo eten. Het is gerechtje is heerlijk met een vleugje mosterd en wat dille.
Wil je ook graag Zweden ontdekken? Download onze 14-daagse rondreis door Zuid-Zweden en kom langs alle highlights.
Ärtsoppa en Pannkakor
In Zweden wordt er op donderdag vaak Ärtsoppa & Pannkakor geserveerd. Een heerlijke erwtensoep met als dessertje pannenkoeken. Er zijn verschillende legendes waarom dit klassieke gerecht altijd op een donderdag geserveerd worden.
Men zegt dat de katholieken in de middeleeuwen dit gerecht op donderdag maakten om zo een goedgevulde maag te hebben vóór het vasten op vrijdag.
De erwtensoep wordt gemaakt van gedroogde erwten en varkensbouillon, gekruid met tijm en gegarneerd met zoute stukjes varkensvlees en mosterd. Dit wordt vaak geserveerd met een warme punchdrank. Als dessertje worden er pannenkoeken geserveerd met een lekkere jam.
Gepikkelde haring
In Zweden zijn ze ook verzot op haring! Het is een historisch gerecht met lange tradities. Vis en zeevruchten zijn altijd een belangrijk onderdeel geweest van de Zweedse keuken. Je vindt haringen in verschillende vormen en bereidingen. Haring wordt het hele jaar door gegeten met aardappelen, eieren, zure room en knapperig brood. Er worden ook verschillende smaken toegevoegd, zoals mosterd, knoflook, ui, kruiden en andere.
Knäckebröd
Knäckebröd mag ook zeker niet ontbreken als we het hebben over de typische Zweedse gerechten. Wist je dat de gemiddelde Zweed zo’n 5,5 kilo knäckebröd per jaar eet? Knäckebröd is een dun, knapperig, hard brood gebakken met rogge en oorspronkelijk gebakken om lang mee te gaan zonder te bederven.
De ouderwetse knäckebröden zijn meestal van die grote ronde broden met een gat in het midden. Het brood werd namelijk aan een lange stok aan het plafond in de keuken gehangen om te drogen. Wanneer je ervan wou eten, moest je enkel een stukje afbreken, vandaar de naam. Knäckebröd betekent ‘afbreekbrood’. Op zich heeft deze cracker niet vele smaak, dus wordt het vaak gegeten als een open sandwich met toppings als verse kruidenkaas, ham, avocado, een eiersalade of noem maar op.
Kanelbullar
Mmmm Kanelbullar, de Zweedse kaneelbroodjes! Een absolute topper voor de zoetekauwen onder ons. Kanelbullar zijn heerlijke Zweedse broodjes die gevuld worden met kaneel en boter. Bovenop wordt het gebakje bestrooid met suiker en smaakt heerlijk bij een kopje koffie of thee. Wanneer je de Zweedse koffietentjes binnenwandelt, herken je de zoete gebakjes meteen aan de heerlijke geur van deze verse kaneelbroodjes.
Wist je dat de Kanelbulle zelfs zo populair is in Zweden, dat ze er een speciale feestdag voor ingeluid hebben? Zo heb je op 4 oktober de Kanelbullens dag, de dag van het kaneelbroodje.
Korv
Korv is niet alleen een populaire hotdog in Scandinavië maar ook in Zweden. Het is het ideale tussendoortje voor onderweg. Je hebt dan ook speciale fastfoodtentjes waar je zo’n Korv kan vinden, maar je kan ze even goed terugvinden bij een tankstation.
Korv heb je in verschillende varianten zoals de originele, die met kaas of die met spek/bacon. Dit wordt in een witte of bruine sandwich gelegd en daar kan je nog wat ketchup of Zweedse mosterd en gebakken uitjes aan toevoegen. Lekker!
Surströmming
Misschien heb je al eens gehoord van de Surströmming. Het is een gefermenteerde vis in een conservenblik. Liefhebbers hebben hem het liefst als het blikje al helemaal bol staat. Surströmming is ongetwijfeld het meest stinkende dat je ooit zal geproefd hebben (althans dat hopen we!). Het wordt vaak geserveerd met aardappelen, zure room en knapperig brood.
Het is niet ongebruikelijk dat het openen van zo’n blik niet van de eerste keer lukt. Wil je het blikje zelf openen? Dan raden we je aan om dit buiten te doen of onder water te openen om de geur op te vangen Het krijgt zijn karakteristieke geur van fermentatie als onderdeel van het conserveringsproces.
Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Zweden? Bekijk hier alvast onze favoriete verblijven in het Zuiden van Zweden.
Smörgåsbord
Smörgåsbord (letterlijk vertaald boterhammentafel) is een van de bekendste gerechten dat Zweden kent. Je kan het wat vergelijken met een uitgebreid buffet met brood, veel vlees en vis. Het buffet bestaat uit een uitgebreide keuze van beleg.
- Het begint met een haringbuffet waar je verschillende soorten haring kan proeven.
- Vervolgens heb je ook zalm die op verschillende manieren wordt klaargemaakt.
- Verder zijn er ook de koude vleesgerechten en tevens zijn er ook warme vleesgerechten.
- Verder heb je ook nog de keuze tussen garnalen, sardientjes, krab en makreel. Wat betreft het vlees heb je keuze uit gerookt rendier, worst, gehaktballetjes, ham of een leverpastei.
- Je kan ook nog kiezen voor enkele bijgerechten als salades en kaas, brood, aardappelen en fruit. Op die manier worden er taarten gemaakt van brood met van alles er tussen.
Benieuwd naar wat dit bijzonder mooie land allemaal bieden heeft? Download je reisgids Zuid-Zweden en doe alvast wat inspiratie op voor je volgende vakantie!
Even ontspannen tijdens Fika
Fika is heilig in Zweden. Je kan het wat vergelijken met het Zweedse koffiemomentje van de dag. Het is namelijk het moment van de dag waarbij je naast koffie of thee van een Zweedse zoetigheid geniet. Dit kan gaan van heerlijke kaneelbroodjes, tot choklatbolls of iets anders zoets. De traditie luidt dat je minstens één fika per dag houdt.
Fika is niet zomaar een doodgewone pauze. Nee, je stopt namelijk met wat je aan het doen was en gaat rustig zitten. Je geniet van je koffie en je gezelschap. Het is de ideale moment om even bij te kletsen met vrienden en familie of gewoon even te ontspannen. Er hoeft ook niet altijd iets lekkers bij te zijn, maar als je in een gezellig koffiebarretje komt, is het enorm moeilijk om deze te weerstaan!
Mis niets van Zweden met onze reisgids
Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zweden? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Zuid-Zweden met een volledige uitgestippelde rondreis door Zweden, en meer dan 130 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zweden.