Stonehenge bezoeken vanuit Londen? Hoe doe je dat best + tickets boeken
Eén van de meest bekende bezienswaardigheden van Engeland is de steencirkel van Stonehenge. Deze steencirkel, die vlakbij Avebury en Salisbury is gelegen, kent een mysterieuze geschiedenis waarover niet veel duidelijk is. Zo weet niemand precies waarom de stenen zo zijn neergezet, of wanneer dit precies gebeurd is. Er gaan dus vanzelfsprekend heel wat speculaties rond over dit bijzonder monument, wat een bezoek aan Stonehenge alleen maar aanlokkelijker maakt!
Lees alles over online tickets boeken, daguitstappen vanuit Londen, ...
Tours, tickets + wachtrijen overslaan bij je bezoek aan Stonehenge
Wil je graag Stonehenge nabij Londen bezoeken? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om je ticket te kopen. Je kan ook een georganiseerde tour vanuit Londen naar Stonehenge boeken, ideaal als je geen vervoer te plaatse hebt. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.
Inhoud artikel
De mysterieuze geschiedenis van Stonehenge
Al rond 8000 voor Christus was het gebied, waar nu de stenen cirkel van Stonehenge staat, bevolkt. Toch dateert het monument zelf hoogstwaarschijnlijk pas uit 1600 voor Christus. Voordat de steencirkel die er nu staat gebouwd werd, stond er een aardewerken muur rondom zogenaamde Aubrey gaten. Deze dateren van rond 3100 voor Christus en bestaan uit ronde kuilen van ongeveer een meter breedte. Deze gaten werden vermoedelijk gegraven als deel van een religieuze ceremonie, maar er zijn gecremeerde botten terug te vinden in de kalkgaten.
1.1. Rollers, sleeën & raften
Vervolgens werden er zo rond 2150 voor Christus blauwe stenen uit het zuidwesten van Wales naar Salisbury gebracht. Hoe dit precies is gebeurd, is vandaag de dag nog altijd onduidelijk. De meest gewaardeerde theorie is dat de zware stenen via rollers en sleeën richting het water werden gebracht, waarna ze via houten raften richting Salisbury werden vervoerd. Uiteindelijk konden deze stenen zo in een incomplete dubbele cirkel opgezet worden.
1.2. De Sarsen stenen
Iets later, rond 2000 voor Christus, werden de Sarsen stenen uit de Marlborough Downs nabij Avebury naar de locatie van Stonehenge gebracht. Ondanks dat deze afstand kleiner was, bleken de stenen een stuk zwaarder dan die uit Wales. Er waren waarschijnlijk zo’n 500 à 600 mankrachten nodig om met rollers en touwen de stenen te verplaatsen.
1.3. Geruïneerde steencirkel
Uiteindelijk werd de cirkel afgewerkt op de manier waarop het er nu bij staat rond 1600 voor Christus. Hierbij werden waarschijnlijk een paar van de eerdere blauwe stenen uit Wales verplaatst naar andere plekken in de cirkel. Sindsdien zijn een hoop van de stenen afgebroken of weggehaald, waardoor de steencirkel van Stonehenge eigenlijk een ruïne is van de steencirkel die het ooit geweest was.
1.4. Geschenk aan het land
De steencirkel werd in de afgelopen eeuwen druk bezocht en tot 1918 was het grondgebied waar Stonehenge op gelegen is in privéhanden. Op 26 oktober 1918 boden Cecil en Mary Chubb, de eigenaren van de grond en daardoor dus de eigenaren van Stonehenge, het grondgebied aan Sir Alfred Mond aan als een geschenk aan het land. Op dit moment bestond de mogelijkheid dat de stenen om zouden vallen door slechte verzorging, maar na de donatie werd er erg goed voor gezorgd dat de stenen rechtop bleven staan.
1.5. Grafmonument of astrologisch bouwwerk?
- De reden waarom de steencirkel ooit gemaakt werd is onduidelijk, maar er doen verschillende theorieën de ronde dat de cirkel als grafmonument dienst deed.
- Het zou ook een astrologische functie gehad hebben. In 1965 ontdekte astronoom Gerald Hawkins dat Stonehenge een belangrijke astrologisch bouwwerk was en dat de stenen zo waren neergezet dat ze in een gelijke lijn stonden met bepaalde posities van de zon en de maan. Zo zou de midzomer zon bij opkomst haar licht schijnen op de Heel Stone, terwijl bij midwinter de zon bij het ondergaan tussen de twee grootste trilithons zou schijnen.
Stonehenge: wat is er te zien?
De steencirkel van Stonehenge is niet zomaar te bereiken. Het bezoek loopt via een bezoekerscentrum. Vanuit het centrum moet je een nog een einde wandelen naar de cirkel of je kan de shuttlebus nemen.
2.1. Het bezoekerscentrum
Het Visitor Centre is zo’n 2 kilometer verwijderd van de steencirkel zelf. Hier kan je meer leren over de steencirkel voordat je Stonehenge zelf gaat bezoeken. Door middel van een audiovisueel 360 graden beeld kan je als het ware binnen in de steencirkel staan en de zon onder zien gaan terwijl het buiten een klaarlichte dag is.
Daarnaast is er een tentoonstelling met archeologische objecten zoals juwelen, potten en menselijke overblijfselen te zien in het Visitor Centre. In totaal zijn er bijna 300 objecten aanwezig die je kan bewonderen die uitgeleend werden door het Salisbury Museum en het Wiltshire Museum. Hierbij is ook geprobeerd om de mens van 5500 jaar geleden te reconstrueren. Daarnaast is er een speciale tijdelijke tentoonstelling in het bezoekerscentrum.
2.2. De Steencirkel
De Steencirkel zelf is omgeven met een touw waardoor je niet dicht bij de stenen zelf kan komen. Naast het touw loopt een pad dat je rond de cirkel stenen heen brengt. Sommige stenen zijn door de eeuwen heen omgevallen, kapot gegaan of verdwenen.
De steencirkel bestaat uit 2 rijen van grote Sarsenstenen:
- De binnenste cirkel vormde origineel een hoefijzer en was gemaakt van 5 trilithons, waarbij 2 verticale stenen overkapt werden door een horizontale steen. Hiervan blijven er momenteel nog maar 3 over.
- Hieromheen stonden hoogstwaarschijnlijk ooit zo'n 30 stenen, maar de meeste hiervan zijn dus gevallen of zijn verdwenen. Tussen de Sarsenstenen liggen de blauwstenen die ook gebruikt waren. De meeste hiervan zijn ook stuk.
2.3. De Heel Stone & Slaughter Stone
Rondom Stonehenge liggen nog een aantal andere stenen, waarvan de Heel Stone de belangrijkste zou zijn. Deze steen ligt direct buiten de noordoostelijke toegang tot de steencirkel en staat verticaal in de grond. Hier vlakbij ligt de Slaughter Stone. Deze is gevallen en vormde samen met 1 of 2 andere stenen een toegangspoort.
2.4. Neolithische huizen
5 Neolithische huizen naast het bezoekerscentrum laten zien hoe de mensen van zo’n 5000 jaar geleden hebben geleefd met behulp van nagebouwde woningen. De woningen zijn gebaseerd op archeologische overblijfselen die gevonden zijn in de regio. Hier is ook een model gemaakt van de manier waarop de stenen vermoedelijk naar deze plek gebracht zijn. Zelf mag je ook actie ondernemen: je mag namelijk proberen om deze steen in beweging te krijgen. Daarnaast lopen er verschillende vrijwilligers rond die laten zien hoe men vroeger te werk ging.
Openingsuren Stonehenge
- Stonehenge is het gehele jaar door geopend, behalve op 24, 25 en 26 december is het gesloten.
- Van 1 juni tot 31 augustus is Stonehenge geopend van 09:00 uur tot 20:00 uur.
- Van 1 september tot 15 oktober zijn de openingstijden van 09:30 uur tot 19:00 uur.
- De openingstijden van 16 oktober tot 31 maart zijn van 09:30 uur tot 17:00 uur zijn.
- De laatste toegang is altijd 2 uur voor sluitingstijd.
Tickets voor je bezoek
- Er zijn maar een gelimiteerd aantal tickets verkrijgbaar ter plaatse, dus het is aan te raden om je tickets vooraf online te boeken bij je bezoek aan Stonehenge.
- Tickets gelden voor een bepaald tijdslot.
- Daarnaast is het aanschaffen van tickets online goedkoper dan aan Stonehenge zelf.
- Kinderen tussen de 5 en 17 jaar krijgen een korting. Dat geldt ook voor studenten en senioren ouder dan 65. Kinderen onder de 5 jaar mogen gratis mee.
- Naast toegang tot het monument zit ook een audiogids inbegrepen in de toegangsprijs. Deze audiogids is te verkrijgen in het Nederlands, Engels, Frans en nog heel wat andere talen.
- Ben je in Londen en wil je graag een daguitstap naar Stonehenge? Dat kan eenvoudig via een georganiseerde daguitstap, meer info hier.
Hoe wachtrijen vermijden?
Doordat tickets gelimiteerd zijn is het aan te raden om vooraf online je tickets te boeken, om zo te voorkomen dat je bij Stonehenge aankomt en een paar uur moet wachten tot er een plaatsje vrij is voor jou.
Wegbeschrijving naar Stonehenge
6.1. Te voet
Stonehenge is omringd door snelwegen en het is dus niet aan te raden om er te voet heen te gaan. Vanaf het bezoekerscentrum is het wel mogelijk om naar de steencirkel te wandelen.
6.2. Met het openbaar vervoer
Het dichtstbijzijnde treinstation is gelegen in Salisbury. Vanaf het Salisbury trein- en busstation gaat er een publieke Stonehenge Tour Bus die je naar Stonehenge brengt. Vanaf het bezoekerscentrum kan je met een shuttle bus naar de steencirkel.
6.3. Met de auto
- Vanaf London is het twee uur rijden naar Stonehenge. Volg de M3 naar de A303 in Hampshire en neem afrit 8 naar de A303 richting Stonehenge.
- Vanuit Salisbury is het 20 minuten met de auto. Volg hiervandaan de A360 en sla af naar de A344.
- Vanaf Amesbury is het 10 minuten met de auto en dien je de A303 te nemen en af te slaan op de A360.
Er ligt een parkeerplaats bij het bezoekerscentrum. De parkeerplaats is te bereiken vanaf Airman’s Corner op de A360. Het parkeren is gratis voor mensen met een ticket voor Stonehenge. Wanneer er toch geld gevraagd wordt, kan je dit bedrag later bij het ticketkantoor terugvragen bij het aanschaffen van een ticket of door het tonen van je reeds geboekte ticket. Vanaf de parkeerplaats kan je met een shuttle bus naar de steencirkel gebracht worden.
Wat is de ligging van Stonehenge?
Adres: Salisbury SP4 7DE, Verenigd Koninkrijk (zie ligging op de kaart)
Praktische info
- Stonehenge is gelegen in een open stuk land, waardoor je niet kan schuilen voor de wind of regen. Het kan er ook hard waaien, dus neem zeker warme kledij mee.
- Er is een klein café bij het bezoekerscentrum waar je wat te eten en te drinken kan kopen. Het café is op dezelfde tijden geopend als de rest van Stonehenge. De openingsuren vind je hierboven terug.
- Toiletten zijn alleen beschikbaar bij het bezoekerscentrum!
- Er worden vaak evenementen, lezingen of andere gebeurtenissen gehouden bij Stonehenge. De planning vind je in de online agenda.
- Doordat tickets gelimiteerd zijn is het aan te raden om vooraf je tickets te boeken, om zo te voorkomen dat je bij Stonehenge aankomt en een paar uur moet wachten tot er een plaatsje vrij is voor jou.
Filmpje: 5 boeiende weetjes over Stonehenge
Meer te weten komen over Stonehenge voor je een bezoekje brengt? Bekijk dan dit filmpje met 5 interessante weetjes en prachtige beelden van de prehistorische bezienswaardigheid.
Waar overnachten in Londen? (met korting)
Tripje naar Engeland? Download ook je gratis reisgids
Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Londen. Ideaal om Londen volledig te verkennen op eigen tempo. Op rondreis door Engeland? Download de reisgids Zuidwest-Engeland of de reisgids Londen en ga op pad!