Middelburg bezoeken? Ontdek de 18 x mooiste bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Middelburg bezoeken? Ontdek de 18 x mooiste bezienswaardigheden

19 maart 2024 in Zeeland13 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Middelburg + verblijftips

Middelburg, de hoofdstad van Zeeland, bevat veel meer bezienswaardigheden dan je zou denken. De mooiste historische gebouwen liggen overigens op een zakdoek bij elkaar zodat je ze makkelijk samen kan bezoeken. Bedenk tijdens je bezoek aan Middelburg dat veel van de historische pracht fel te lijden had onder de verminking van de bombardementen van het Duitse leger op 1 mei 1940.

Helaas is wat je ziet niet meer de originele bouw. Het siert dan ook de manier hoe men bij de reconstructie erin geslaagd is om Middelburg opnieuw dat ‘middeleeuwse jasje’ te bezorgen. Het zijn er bijna 1100, het aantal monumenten in Middelburg. Hier kan je alvast een overzicht vinden van onze favoriete bezienswaardigheden van Middelburg.

Inhoud artikel

  1. Grote markt van Middelburg

De Grote Markt van Middelburg heeft een oppervlakte van 7800 m², één van de grootste in Nederland. De markt wordt omringd door verschillende historische gebouwen, zoals het stadhuis. Verder vind je op de markt ook verschillende gezellige cafeetjes en restaurantjes waar je kan genieten van Zeeuwse gerechten.

  1. Stadhuis van Middelburg

Het stadhuis op de Markt zal je meteen opvallen wanneer je op de Markt toekomt. Op deze plek stond echter in de beginjaren van de 12de eeuw nog de Westmonsterkerk. Het stadhuis stond er pas halfweg de 15de eeuw. Toen de kerk werd afgebroken in 1575 werd de markt vergroot. In 1998 kreeg die een herinrichting. De markt vormt letterlijk het centrale punt van de stad.

Het stadhuis van Middelburg behoort tot één der mooiste historische gebouwen van Nederland. De laatgotische brede gevel oogt indrukwekkend. Halfweg de 15de eeuw werd de eerste steen gelegd. Een Vlaams broederpaar Andries en Mattheus Keldermans uit Mechelen tekenden de plannen. Eind 15de eeuw kreeg de onderbouw met onder meer de Vleeshal (links) een uitbreiding met de lakenhal. De achtzijdige toren die uit het midden oprijst, kreeg in 1511 een spits die op de hoeken versierd is met kleinere torentjes. Pas in 1560 werd het dak toegevoegd, dat wat doet denken aan een helm.

VERBLIJFTIP: Boutique Hotel The Roosevelt in het centrum van Middelburg en biedt zowel ruime, moderne kamers als suites en appartementen. Verder vind je er een gezellige bar, restaurant, tuin en spafaciliteiten. Op de prachtige binnenplaats kan je lekker eten en genieten. Meer info en boeken.

  1. Vleeshal Markt

De Vleeshal is een ruimte die tegenwoordig gebruikt wordt door De Stichting Beeldende Kunst Middelburg (SBKM) voor exposities rond beeldende kunst, maar lange tijd was deze hal in het stadhuis de plaats waar vlees werd aangeboden, gekeurd en verhandeld. Het dambord effect van de vloer met de witgeschilderde muren en de gotische architectuur zorgen voor een open heldere ruimte. Ook in een bijhuis van de Vleeshal in de Zusterstraat worden regelmatig tentoonstellingen opgezet.

  1. Abdij van Middelburg

De abdij is ca. 1100 opgericht door norbertijnen monniken uit Antwerpen. De Witheren in hun lange witte pijen verbleven er tot 1574. Ten gevolge van het Beleg van Middelburg moesten opkrassen. Het Abdijcomplex is een geheel van gebouwen rond een mooi aangelegd plein met bomen en grijze looplijnen op de grond. Aan de verschillende bouwstijlen te zien is het complex steeds verder uitgebreid.

Rond de abdij verzamelde zich stilaan een woonkern en zo ontstond geleidelijk het middeleeuwse beeld van Middelburg. Ook dit complex moest na de bommenschade van 17 mei 1940 een fikse restauratie ondergaan.

  1. Abdijkerken van Middelburg

Na de oprichting van de abdij bouwde men eerst een romaanse kerk (12de eeuw). Deze werd al snel te klein waarna een grotere kwam in romaans gotische stijl, de Koorkerk, oorspronkelijk toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Koning Willem II (sterfjaar 1256) ligt hier begraven in een nis van het koor. Het langgerekte koor met de typische hoge gotische ramen dat je vandaag ziet, oogt heel sober. Vanaf 1597 is het geloof er protestants.

  • De Nieuwe Kerk valt vooral op door haar hoge spitsramen. De kerk kreeg een grondige renovatie na een brand in 1568. Sedert 1577 na godsdienstomwenteling, katholicisme omgeruild voor protestantisme.
  • De Tussenkerk of Wandelkerk, vormt letterlijk de overgang tussen beide kerken, je vindt er een grafmonument van de broeders Evertsen gesneuveld in een zeeslag 1666.

RONDREIS: Wil je graag op roadtrip door Zeeland? Bekijk dan zeker onze rondreis door Zeeland, langs de mooiste dorpjes en steden.

  1. Beklim de Lange Jan

Met 90,5 meter rijst deze krasse kerktoren boven alles uit. Het is de vroegere abdijtoren van Middelburg. De Lange Jan staat tussen de Nieuwe Kerk en de Koorkerk in en is de op twee na de hoogste toren in Nederland. Als je 207 treden hebt beklommen (niet gratis) krijg je van op een plateau (ongeveer halfweg) een schitterend panorama over Walcheren, bij helder weer kan je de Zeeuwse eilanden zien.

De Lange Jan telt acht hoeken, op de toren prijkt een kroon, naar een model van een keizerskroon van Maximiliaan van Oostenrijk vaak is die kleurrijk versierd.

  1. Zeeuws Museum

Het Zeeuws Museum maakt deel uit van het abdijcomplex

Na 1570 heeft het functie gehad als prinsenlogement, gastenverblijf voor koninklijke bezoekers en ambtswoning gouverneur commissaris van de koning. Per uitzondering, dit deel kwam bij wonder bijna ongeschonden uit de bommenregen op 17 mei 1940. Je kijkt er naar schilderijen, porselein, lokale klederdracht, gebruiksvoorwerpen, portretten.

Uniek is de reeks van 6 Vlaamse wandtapijten die de heldendaden van het Zeeuwse leger tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog vastlegden. Ze werden vervaardigd tussen 1595 en 1604, als tastbare herinnering aan het uitroepen van de onafhankelijkheid van Staten van Zeeland in 1588.

Enkele ruimtes op de bovenverdieping zijn gevuld met kabinetten, elk met een eigen thema. Achter glas staan honderden voorwerpen uitgestald uit Zeeland maar ook exotische uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Naast de permanente zijn er ook tijdelijke kunsttentoonstellingen. Meer info op de website.

  1. Bezoek het Van de Perrehuis

De naam paleis zou beter passen dan ‘huis’ bij het Van de Perrehuis. Het is in de Lodewijk XV-stijl gebouwd in 1765. Het is genoemd naar de opdrachtgever Johan Adriaan van de Perre. Het huis had al diverse functies: als gerechtshof, als Zeeuwse arrondissementsrechtbank. Sinds 2000 biedt het Van de Perrehuis plaats aan het Zeeuws archief. De rijke geschiedenis van Zeeland in woord en beeld met wisselende exposities.

Zin in een vier-uurtje? Ga dan eens langs bij het Pannekoekenhuis de Kabouterhut waar de pannenkoeken op ambachtelijke wijze gebakken worden. Je kan er terecht voor zoete, hartige en diverse huisspecialiteiten.
  1. Bolwerken en Molens van Middelburg

Rond de stad werd eind 16de eeuw een aarden verstevigingswal aangelegd. Er werden 13 bastions op gebouwd en 8 poorten gaven toegang tot de stadskern. Het had de vorm van een ster. Nu is zowat de helft weggeknipt. Op de overgebleven wal, Bolwerken genoemd, ligt nu een wandelpad in een groene strook met twee windmolens. Hierop kom je ondermeer de Seismolen tegen.

De Seismolen

De Seismolen is een korenmolen met bouwjaar 1728, en is de nog oudst bewaarde molen van Middelburg. Lange tijd werd deze ronde stenen stellingmolen verwaarloosd, maar in 1955 werd er begonnen met het herstel ervan. De molen is terug maalvaardig sinds 2001.

  1. Mini Mundi

Op vakantie met kinderen en op zoek naar een leuke uitstap? Bezoek dan eens het kleine, familiepark Mini Mundi aan de rand van Middelburg. Mini Mundi bestaat uit een grote overdekte speeltuin en een buitenspeeltuin met daarnaast enkele attracties zoals een achtbaan een vliegend schip en een luchtballonnen carrousel.

Het voormalige Miniatuur Walcheren is ook onderdeel van het familiepark. Hier kan je allerlei replica's van alle bekende bouwwerken in Middelburg en andere plekjes op Walcheren bezichtigen. Vroeger waren deze miniaturen van hout gemaakt maar tegenwoordig zijn ze van kunststof. Meer info op de website.

  1. Kloveniersdoelen

De Kloveniersdoelen is gebouwd in late Vlaamse renaissancestijl en is een schuttershuis uit 1611. Het is gebruikt als huisvesting voor de kloveniers, één van de drie schuttersclubs in Middelburg maar ook eigenlijk de ‘vroegere’ politie want deze schutters stonden in voor de ordehandhaving in de stad. Zij hadden in de tuin hun schietstanden (geweer, geen pijl en boog). In 1787 werd de schuttersclub ontbonden. Uit de tijd van Napoleon tot 1940 was dit nog een militair hospitaal. Nu een brasserie, café, cinemazaal maar op de bovenzaal wordt nog steeds geschoten.

  1. Kuiperspoort

De Kuiperpoort wordt ook wel het kronkelige idyllische straatje van Middelburg genoemd. De naam van de straat verwijst naar de kuipersgilde dat hier in de 17e eeuw gevestigd was. Vandaag de dag is het de hotspot van de stad. De nauwe straat met kasseien en verbindt de Rouaanse Kaai met de Dam. De meeste gebouwen in het steegjes werden in de jaren 1970 gerestaureerd waarbij de voorgevels behouden bleven. Vergeet zeker je fototoestel niet mee te nemen.

  1. Stadsschuur van Middelburg

Het gebouw van de Stadsschuur stamt uit 1585. Het is een mix van een Hollandse renaissancestijl en typisch Vlaamse stijl. De naam verwijst naar het gebruik tot 1998, als opslagplaats van gereedschappen en werkmateriaal van de stadsdiensten. Aan de andere kant kan je op de zuidgevel een houten zonnewijzer zien (1682).

Achter de stadsschuur in de richting van de sluisdeuren (18de eeuw) staat een wit gebouw, de Getijdenwatermolen. In 1850 werd Middelburg afgesloten van de zee waarna de molen niet langer meer in werking was. Tegen de gevel zie je een waterrad als suggestieve verwijzing naar de Getijdenwatermolen.

STADSWANDELING: Mis niets tijdens je bezoek aan de hoofdstad van Zeeland met onze stadswandeling door Middelburg.
  1. Bezoek de vismarkt

Een gezellig pleintje in Middelburg, is ongetwijfeld de vismarkt. De markt is gelegen in het centrum van de stad en is de plek waar men vroeger vissen verhandelde. Tegenwoordig vinden er ook regelmatig boekenmarkten, rommelmarkten en kunst en ambachtsmarkten plaats. Altijd leuk om daar even rond te kuieren en te snuffelen. Tijdens de zomermaanden kan je op dit pleintje ook genieten op een van de terrasjes van de cafés waar je kan proeven van de Zeeuwse delicatessen zoals mosselen, oesters en vers gevangen vis.

  1. Oostkerk

Een van de topbezienswaardigheden in Middelburg is de Oostkerk. De kerk opende voor het eerst zijn deuren in 1667 en wordt beschouwd als het hoogtepunt van de classicistische barokke bouwstijl in Nederland. Neem ook zeker eens een kijkje binnenin. De kerk is rijkelijk versierd met guirlandes en beeldhouwwerken en heeft een prachtige koepel. Benieuwd naar de koepel? Dan kan je deze altijd beklimmen tijdens een rondleiding. Je geniet er van een magnifiek uitzicht over de stad. De Oostkerk is altijd gratis te bezichtigen. Meer info op de site

  1. Bijzonder overnachten in de Koepoort

Aan de rand van het historische centrum van Middelburg, naast de Schouwburg en uitkijkend over het Molenwaterpark, vind je de Koepoort. Een eeuwenoud en inmiddels nog enige overgebleven stadspoort van de stad uit 1735, dat je kan huren als luxe accommodatie! De Koepoort dient dan voor een paar dagen als jouw verblijfplaats. De twee appartementen zijn voorzien van alle comfort en bieden alles wat je nodig hebt. Meer info en boeken.

  1. Sjakie’s Chocolade Museum

Liefhebbers van chocolade kunnen altijd eens een bezoekje brengen aan het Sjakie’s Chocolade Museum. Het is het enige chocolademuseum in Nederland dat zo’n uitgebreid assortiment aan chocolade in huis heeft.. Tijdens je bezoek aan dit museum worden al he zintuigen geprikkeld. Hier kan je als het ware chocolade zien, ruiken, voelen, proeven en beleven. Je komt er van alles te weten over het chocoladeproces en alles wat daarbij hoort. Uiteraard kan je je rondleiding afsluiten met een lekkere proeverij! Meer info op de website.

  1. Haven van Middelburg

Maak een mooie avondwandeling door de haven van Middelburg. De jachthaven wordt omringd door karakteristieke huisjes en prachtige oude panden waar gezellige cafeetjes in gehuisvest zijn. Verder maken de verschillende bruggetjes zoals de wit-versierde Spijkerbrug het plaatje volledig af.

  1. Waar overnachten in Middelburg?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in Middelburg.

  • Boutique Hotel The Roosevelt in het centrum van Middelburg, biedt zowel ruime, moderne kamers als suites en appartementen. Verder vind je er een gezellige bar, restaurant, tuin en spafaciliteiten. Op de prachtige binnenplaats kan je lekker eten en genieten. Meer info en boeken.
  • B&B 't Poorthuys is gevestigd in een voormalige dokterswoning in de oude binnenstad van Middelburg. De B&B biedt accommodatie met een moderne inrichting. Meer info en boeken.
  • Boutique Hotel Eleanor ligt op wandelafstand van de topbezienswaardigheden in Middelburg en biedt accommodatie in boetiekstijl. Na een heerlijke nachtrust kan je genieten van een heerlijk continentaal of à-la-carteontbijt. Meer info en boeken.
  1. Download je gratis reisgids Zeeland en mis niets!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Zeeland? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Zeeland met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zeeland.

Zeeland

Gratis reisgids Zeeland downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 juni 2024 - Ingrid Van Bussel

Praktische boekjes en handig om mee op reis te nemen.

- 8 maart 2024 - Rudi

Prima site en brochure, ik ga er zeker gebruik van maken en een 3-daags bezoek brengen aan Zeeland begin mei. Met dank en vriendelijke groeten. Rudi

- 13 oktober 2023 - vandecasteele dany

Wij bezoeken Middelburg in de overgang van 2023 naar 2024 met drie koppels en de ontvangen tips gaan heel goed van pas komen. Hartelijke dank. D.V.

- 1 september 2023 - Stroom

Middelburg is heel mooi maar het was te kort voor mij....Had zo graag gefietst door Middelburg maar het liet ons niet toe !

- 26 november 2022 - Nicole Van Assche

Gezellige brasseries ontdekt in Veere, Middelburg en Vlissingen tijdens het regenweer vorig weekend. Wij gaan zeker nog terug naar deze streek.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?