7-daagse roadtrip op de Cambrian Way in Wales: highlights + verblijftips

Koop de volledige reisgids voor € 10

7-daagse roadtrip op de Cambrian Way in Wales: highlights + verblijftips

Praktische info voor je roadtrip langs de Cambrian Way: wat zeker zien en doen onderweg + verblijftips

The Cambrian Way is een iconische route die je meeneemt langs de mooiste plekjes van het adembenemende Wales. Je reist van de bruisende hoofdstad Cardiff naar het historische Conwy in het noorden, dwars door Wales. Het is de ideale roadtrip en voorlopig nog een goed bewaard geheim voor internationale reizigers. Hieronder hebben we een 7-daagse route uitgestippeld. We vertellen je wat de mooiste plekjes zijn langs de Cambrian Way en geven je praktische tips voor je roadtrip.

Praktische info voor je roadtrip langs de Cambrian Way

Duur7 dagen ()
Vliegtickets1u30 vliegen Cardiff (MAN) vanuit Amsterdam, vliegtickets vergelijken bij Cheaptickets
FerryMet de boot vanuit België of Nederland naar Wales?
VerblijvenOvernachtingen langs de Cambrian Way:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
HuurautoWil je graag een rondreis maken, dan is een auto onmisbaar, boek je huurauto bij SunnyCars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)

Inhoud artikel

Wat is de Cambrian Way?

The Cambrian Way is een beroemde route die Wales van zuid naar noord doorkruist. In totaal is de route ongeveer 479 kilometer (298 mijl) lang. De Cambrian Way verbindt enkele van de meest indrukwekkende landschappen van het Verenigd Koninkrijk. De route begint in de bruisende hoofdstad Cardiff en eindigt in het historische Conwy aan de noordkust.

Geen betere manier om de Cambrian Way te ontdekken dan op een roadtrip. Op het programma: bergen, nationale parken, historische bezienswaardigheden en pittoreske dorpjes. Hieronder hebben we de Cambrian Way opgedeeld in een route van 7 dagen. Zo heb je alle tijd om al het moois te ontdekken en onderweg mooie wandelingen te maken en historische dorpjes te verkennen.

Kaartje met de route van de roadtrip langs de Cambrian Way

Dag 1: Cardiff naar Brecon

Voordat je je reis begint, moet je in Cardiff enkele iconische bezienswaardigheden bezoeken (gebruik eventueel onze stadswandeling door Cardiff als leidraad). Neem de tijd om te genieten van de rijke geschiedenis en cultuur van de stad. Cardiff Castle, een indrukwekkend kasteel in het hart van de stad, is een must-visit. Verken de prachtig bewaarde kamers en kasteelterreinen en keer zo terug naar de middeleeuwen. Sluit je dag af in Cardiff Bay, waar je kan genieten van moderne architectuur en levendige restaurants aan de oude havendokken.

Brecon

Op de echte dag 1 van je reis trek je dan van Cardiff naar je eerste bestemming: Brecon, gelegen in het adembenemende Brecon Beacons National Park. De route voert je door glooiende heuvels en langs kronkelende wegen. Onderweg geniet je van het uitzicht en moet je zeker stoppen bij de Talybont Reservoirs voor een panoramisch uitzicht op de meren en bergen (bekijk ligging). In Brecon zelf moet je zeker eens naar de prachtige kathedraal, de historische markthal en wandelen langs de rivier de Usk.

OVERNACHTINGSTIP: Verblijven kan je bijvoorbeeld in The George Hotel, een traditioneel hotel in het stadscentrum waar je ook heerlijk kan eten.

Optioneel: Brecon Mountain Railway

Heb je nog wat tijd over, of wil je graag een unieke uitstap doen? Dan raden we een ritje maken met de vintage stoomlocomotief van Brecon Mountain Railway. Deze smalspoorlijn werd aangelegd in 1980 en loopt langs de Pontsticill- en Pentwyn-reservoirs en brengt je door een prachtig landschap naar het Brecon Beacons National Park.

  • In Pontsticill kan je even iets drinken in het Lakeside Cafe, en genieten van het uitzicht over het stuwmeer en de toppen van de Brecon Beacons. Er is hier ook een speelruimte voor kinderen.
  • De stoomlocomotief rijdt langs het Taf Fechan Reservior voordat je naar Torpantau klimt, hoog in de Brecon Beacons en de top van de oorspronkelijke spoorlijn.
  • Bij terugkomst in het station van Pant kan je de werkplaats waar oude stoomlocomotieven worden gerepareerd bezoeken.
  • Sluit je uitstap af met een lunch in een tearoom of een gezellige picknick met een panoramisch uitzicht over de vallei.
  • Meer info op de website.

LEESTIP: Mis niets tijdens deze prachtige roadtrip met onze reisgids Wales & the Cotswolds.

Dag 2: Brecon naar Llandovery

Je reist verder door de prachtige Brecon Beacons, een nationaal park dat bekend staat om zijn dramatische bergen, meren en groene valleien. Op weg naar Llandovery zal je opnieuw getrakteerd worden op schilderachtige uitzichten. En zo'n uitzichten wachten je nog wel meer op vandaag: de activiteit van de dag is namelijk een wandeling naar Pen y Fan, de hoogste berg van Zuid-Wales.

  • De wandeling begint bij de parkeerplaats aan de voet van de berg (bekijk ligging).
  • Het pad is goed gemarkeerd, maar zorg voor stevige wandelschoenen en kleed je warm aan, aangezien het weer in de bergen snel kan veranderen.
  • De wandeling naar de top duurt ongeveer 2-3 uur, afhankelijk van je tempo.
  • Het uitzicht vanaf de top is adembenemend en de inspanning zeker waard.

Daarna vervolg je je koers naar Llandovery, even verderop. Dat is een klein stadje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het ligt niet langs de A470, ongeveer synoniem met de Cambrian Way. Maar de rit hier naartoe is zo mooi dat we met veel plezier even afwijken.

OVERNACHTINGSTIP: Een aanrader om te overnachten in Llandovery is The Castle Hotel, een oud koesthuis dat fantastisch gerenoveerd werd tot een luxueus hotel.

Dag 3: Llandovery naar Llandrindod Wells

Op dag 3 van je reis op de Cambrian Way rijd je vanuit Llandovery naar Builth Wells. Onderweg trek je door het prachtige Welshe landschap. Maak een stop bij Elan Valley, bekend om zijn prachtige meren en dammen. Houd zeker even halt bij de indrukwekkende Caban Coch Dam (bekijk ligging) of het Craig Goch Reservoir (bekijk ligging). In de vallei kan je ook enkele korte wandelroutes uitproberen en ontsnappen aan de alledaagse drukte.

Voor lunch stop je in Builth Wells, een karaktervol dorpje in Wales, waar je even kan rondwandelen en de lokale cuisine moet uitproberen. Daarna trek je verder naar Llandrindod Wells, een klein stadje dat bekend is om zijn spa’s. Het is ook de gelukkigste plek van Wales, zo hebben enquêtes uitgewezen. Wandel door de stad en bewonder de Victoriaanse woningen, brede lanen en karakteristieke winkels met sierlijke gevels. In het hart van de stad ligt Rock Park, een nauwkeurig aangelegd park met wandelpaden en kunst. En natuurlijk moet je hier naar een spa!

OVERNACHTINGSTIP: Overnachten kan je in het Three Wells B&B, een charmante Bed and Breakfast aan de rand van de Radnor Hills.

Dag 4 - 6: Snowdonia National Park

Vandaag reis je verder naar een van de meest spectaculaire natuurgebieden in het Verenigd Koninkrijk: Snowdonia National Park. Dit park, in het noorden van Wales, is een van de meest pittoreske en geliefde nationale parken van het Verenigd Koninkrijk. Het park staat bekend om zijn ruige landschappen met majestueuze bergen, schilderachtige meren en uitgestrekte bossen. De route van Llandrindod Wells naar Bala is een prachtige rit door het glooiende landschap van Wales.

We raden je aan om vervolgens twee of drie volle dagen in het nationaal park te spenderen. Er valt namelijk ontzettend veel te zien en te beleven, vooral voor avonturiers, wandelaars en natuurliefhebbers. Je kan gewoon overnachten in Bala of een andere, meer centrale uitvalsbasis kiezen.

OVERNACHTINGSTIP: Overnachten in het centrum van Bala? Verblijf dan in het Plas Yn Dre Bala, een karaktervol hotel in het stadscentrum, dichtbij alles wat je nodig hebt. Je kan er ook gratis parkeren.

Wat valt er nog meer te zien & doen in het Snowdonia National Park?

  • Een klim naar Mount Snowdon (Yr Wyddfa), de hoogste berg van Wales en Engeland. In totaal zijn er 6 wandelroutes die je naar de top loodsten, waaronder het populaire Llanberis Pad (15km) en het mijnwerkerspad (13 km).
  • Geen zin of tijd om naar de hoogste top te wandelen? Maak dan een schilderachtige rit met de Snowdon Mountain Railway, wat een unieke manier is om van het landschap te genieten.
  • Een wandeling rond Bala Lake (Llyn Tegid)). Neem je lunch mee en geniet van een picknick aan de oever van het meer. Andere mooie meren zijn onder andere Llyn Llydaw, en Llyn Ogwen. Boek hier je kajaktocht.
  • Of bezoek de Swallow Falls, een indrukwekkende reeks watervallen die de rivier de Llugwy sieren. Je bereikt de watervallen makkelijk vanuit het dorp Betws-y-Coed.
  • Voor liefhebbers van geschiedenis en erfgoed zijn er verschillende kastelen zoals het middeleeuwse Harlech Castle (UNESCO) en musea.
  • Adrenalinejunkies zullen ongetwijfeld een ritje op een van 's werelds snelste ziplines willen maken in Zip World.
  • Uiteraard kan je er ook charmante dorpjes bezoeken zoals Beddgelert en Betws-y-Coed.

Er zijn drie bezoekerscentra bij het nationaal park: eentje in Aberdovey, Betws y Coed en Beddgelert. Hier vind je allerlei informatie over het gebied en de wandelroutes en klimtochten in de omgeving. Houd er ook rekening mee dat de parkings snel vol staan. Je komt best zo vroeg mogelijk zodat je zeker een plekje kan bemachtigen en hoe vroeger je naar het park komt, hoe meer je natuurlijk kan zien!

OVERNACHTINGSTIP: Liever overnachten in het nationaal park? Dan is deze River Side Cabin with Hot tub Snowdonia een absolute aanrader. Vanuit de jacuzzi geniet je van een prachtig zicht op de groene omgeving. Puur genieten.

Dag 7: Conwy

Op de laatste dag van je roadtrip volg je The Cambrian Way naar het historische stadje Conwy aan de kust. Hier vallen enkele opmerkelijke bezienswaardigheden te ontdekken, op eigen houtje of met een lokale gids die je de mooiste plekjes van Conwy tijdens een historische wandeling laat zien.

  • Verken zeker het kasteel van Conwy, een indrukwekkend middeleeuws bouwwerk dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO pronkt. Wandel langs de kasteelmuren en geniet van panoramische uitzichten over de stad en de kustlijn.
  • Ook het stadje zelf is doordrenkt van geschiedenis. Struin rond in de sfeervolle straatjes en plof neer op een terrasje – indien het weer dat toelaat natuurlijk.
  • Wandel over de stadsmuren, die nog steeds bijna volledig intact zijn.
  • Een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen in Conwy is Plas Mawr, een zorgvuldig gerestaureerd Elizabethaans herenhuis met prachtige architectuur en tuinen.
  • Als afsluiter kan je in de bruisende haven lekkere, verse visgerechten proeven.

OVERNACHTINGSTIP: Sluit je reis in stijl af en verblijf in het Caer Rhun Hall Hotel net buiten het centrum van Conwy. Dit Victoriaanse landhuis is een romantisch toevluchtsoord met zijn elegante inrichting, adembenemende omgeving en luxueuze kamers.

Hoe reis je best naar Wales?

Om deze prachtige roadtrip langs de Cambrian Way af te leggen, moet je natuurlijk eerst in Wales geraken. We geven je enkele tips.

Met de auto

Cardiff ligt op amper 616 kilometer van Brussel en ben je ongeveer 8 uur onderweg als alles goed gaat. Je kan dus in principe makkelijk met je eigen auto naar Wales rijden om in Cardiff de roadtirp te starten. Je dient dan wel een oversteek te maken van Calais naar Dover met de ferry. Eenmaal in Engeland, rijd je van de havenplaats Dover verder naar Londen richting Bristol. In Seven Beach steek je de brug over en een klein uurtje later (56 km) bereik je Cardiff.

Met het vliegtuig

Je kan ook een vlucht boeken naar Cardiff. Houd er echter rekening mee dat er geen rechtstreeks vluchten zijn vanuit Brussel waardoor je een overstap dient te maken. Vertrek je vanuit Amsterdam dan kan je met KLM een rechtstreekse vlucht boeken naar Cardiff. Vliegtickets kunnen soms ook duurder uitkomen. De meeste tussenstops worden gehouden in Amsterdam (AMS), Londen (LHR of LGW), of Dublin (DUB).

Belangrijk: Vergeet niet dat je sinds 2021 een geldig paspoort nodig hebt om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Met de trein

Een andere optie om Wales te bereiken is met de trein. Je kan meerdere keren per dag een trein nemen vanaf Brussel naar Londen en daar overstappen op een trein naar Cardiff. De hele reis duurt minder dan 5 uur. Je kan dan ter plekke een auto huren (of op voorhand online bij Sunnycars). Houd er wel rekening mee dat je dan vanaf Conwy terug naar Cardiff moet rijden om de auto in te leveren.

Download onze reisgids Wales & the Cotswolds en mis niets

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Wales en the Cotswolds? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Wales en the Cotswolds met 120 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en een uitgestippelde rondreis. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Wales en the Cotswolds.

Wales & the Cotswolds

Gratis reisgids Wales & the Cotswolds downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?