19 x mooiste bezienswaardigheden Ronse: wat zien & doen?
De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Ronse + verblijftips
Ronse zal je positief weten te verrassen met zijn rijk textielverleden, architecturale art-nouveau en art-deco pareltjes van eind 19de en begin 20ste eeuw. Wandel door de vroegere fabrieksteegjes, geniet van een terrasje op de Grote Markt en bewonder de talrijke gebouwen in art-deco en art-nouveau in het gezellige centrum.
Ontdek hier alvast de mooiste bezienswaardigheden in Ronse.
Inhoud artikel
Grote Markt van Ronse
Wanneer je je op de Grote Markt bevindt, zie je recht voor je het stadhuis dat gebouwd werd in de jaren '50 van vorige eeuw. Alleen de zuilen doen herinneren aan het vorige stadhuis. Aan de overzijde van de markt staat de obelisk. Ze staat er reeds sedert 1812 en was de eerste openbare fontein. Bij de oprichting stond er ook een troon op met de letter 'W' van Willem I, de koning der Nederlanden. Die kroon werd er bij de onafhankelijkheid afgehaald maar wel zonder de letter 'W'. Die is inmiddels verdwenen..
Neem plaats op een van de terrasjes van de Beschermde cafés
Naast het stadhuis zie je Brasserie Harmonie, een van de twee beschermde cafés op de Grote Markt. Aan de andere kant vind je het andere, Café Local Unique. De interieurs van beide cafés zijn zeer goed bewaard en dateren uit het begin van 20ste eeuw. Het getuigt van de “savoir vivre” van de Ronsese beau-monde uit die tijd.
Voor de wanden bestelden ze bijvoorbeeld opvallende faiencetegeltableaus waarvan de ontwerpen uitgevoerd zijn door Bosch Frères uit La Louvière, dat in die tijd hét Belgisch centrum voor geglazuurde tegels was. Beide cafés zijn nu beschermd, dus als je daar een pint gaat drinken, doe je meteen ook aan cultuur.
VERBLIJFTIP: Hostellerie Lou Pahou bevindt zich in een oud herenhuis uit 1900 in het centrum van Ronse. Het charmante hotel biedt moderne accommodatie en na een drukke dag kan je er genieten van een heerlijke maaltijd in het restaurant of van een drankje in de bar. Meer info en boeken.
Sint-Hermesbasiliek
De Sint-Hermesbasiliek gebouwd in de 12de eeuw stap je niet onbewogen voorbij. Sinds 2019 zijn de Sint-Hermeskerk en Crypte officieel verheven tot basiliek. In de basiliek vind je het reliekschrijn van St-Hermes waar krankzinnigen, na het baden in de crypte een ganse nacht werden vastgebonden. Ook het mooie koorgestoelte is eentje dat niet aan je aandacht voorbij gaat.
De Crypte van Sint-Hermes
- De crypte van Ronse is uniek in België en mag je dus in geen geval missen. De crypte is in West-Europa een typisch verschijnsel van de Romaanse periode en dient als bewaarplaats voor de relikwieën van een plaatselijke heilige. Voor Ronse is dat de heilige Hermes, patroon van de zenuw- en geesteszieken.
- Sinds de eerste helft van 2014 is de crypte heringericht. Aan de hand van illustraties en voorwerpen, zoals het 'zottenboek', krijg je de verschillende fasen te zien van de behandeling die de 'zieke' pelgrim onderging.
- Samen met de nieuwe sfeerverlichting en de audiogidsen brengt men je terug naar de tijd van toen. Een bezoek dat je nog lang zal herinneren..
Jean-Baptiste Mouroitplein
Aan het Jean-Baptiste Mouroitplein staan er typische art-decowoningen. Ze zijn allemaal opgetrokken in rode baksteen en zorgen voor een mooi harmonieus geheel. Toch is geen enkel huis hetzelfde. Het beeld centraal op dit plein is van de hand van Rik Wouters (1913) en draagt de naam "Huiselijke zorgen". Het moet de dagelijkse zorgen van de huisvrouw uitbeelden. Het was Rik Wouters zijn liefde, Nel, die hiervoor model stond.
Belevingscentrum Hoge Mote
De Hoge Mote is een historische site die na restauratie is uitgebouwd tot een erfgoedparel waar enkele verrassende hedendaagse accenten zijn in verwerkt. Het is bovendien de ideale startplek voor een wandeling in de stad of een verkenningstochtje van de regio.
- De interactieve panelen, luisterverhalen, filmpjes en virtual reality laten je méér over Sint-Hermes, de ontwikkeling van Ronse en de link met het textiel en uiteraard over Vlaanderens mooiste landschap ontdekken.
- Daarbovenop kan je op de vierde toren, de Panorama toren, genieten van een fraai uitzicht over de stad en omgeving.
Een ‘mote’ staat voor een ‘verdedigingsplaats’, gebouwd op een heuvel en meestal omgeven door water. Ronse had er zo’n negen en de 15de eeuwse Hoge Mote is de enige die nog overblijft!
Must – Museum voor textiel
Dit onderdeel van het Must kan alleen bezocht worden met een gids. Hier kan je zo'n 40-tal weefgetouwen bezichtigen, allemaal zo goed als in perfecte staat. De gids zal er een aantal in werking zetten om de evolutie van het weven door de jaren heen te illustreren. Een heel boeiend bezoek. Tickets voor een rondleiding door het museum zijn te koop bij Visit Ronse in de Hoge Mote.
Spanjaardenkasteel
Centraal gelegen in het Bruulpark zie je een opvallend gebouw dat de naam “Spanjaardenkasteel” kreeg. In de 17de eeuw waren hier Spaanse soldaten ondergebracht die als opdracht hadden de protestanten te verjagen. Tijdens de 18de eeuw was hier de dekenij van het kapittel van Sint-Hermes. De laatste deken die hier gewoond heeft, liet er salons in Louis XV- en Louis XVI-stijl inrichten met opmerkelijk bloemenmotief textielbehang uit ca 1800. Dit historische gebouw is momenteel gesloten maar je kan het wel van buitenaf bezichtigen.
AUTOROUTE: Wist je dat we ook een complete autoroute door de Vlaamse-Ardennen hebben?
Spot de art-deco gebouwen in Ronse
Tussen de twee oorlogen genoot Ronse van een gouden periode in de textielindustrie. Aan de stadsrand bouwden welvarende kaderleden en textielbaronnen schitterende huizen in de meest trendy stijl van die tijd: de art decostijl. Tussen de twee wereldoorlogen, de interbellum-periode, maakte art deco zijn opwachting. Strakke lijnen, geen overbodige decoraties, exclusieve en duurzame materialen in een combinatie van cement met baksteen. In de Forstierlaan (bekijk ligging) staan een paar huizen die art deco elementen bevatten, ze dragen de huisnummers 55-53, 50 en 42.
En de art-nouveau gebouwen
Door de grote welvaart van textielindustrie, bouwden de textielbaronnen grote villa's en herenhuizen. Daarbij werden uiteraard trends en modegrillen gevolgd. Vanaf 1880 tot aan de Eerste Wereldoorlog was art nouveau toonaangevend in de architectuur van de gegoede klasse. En dat merk je in de Wijnstraat (bekijk ligging). Het grote herenhuis op het nummer 8 en 10 heeft typische elementen uit de art nouveau: sierlijke tegeltableaus in faience. De symbolen die hierin werden opgenomen zijn verbonden met handel en nijverheid.
Kenmerkend voor art nouveau is het wegvallen van symmetrie, grote glaspartijen en kleurrijke, sierlijke ornamenten. Victor Horta was de grondlegger van deze vorm van architectuur. Na zo'n 30 jaar maakte deze bouwstijl plaats voor art deco.
Den Bluuten Pompier
In het Albertpark staat er een monument ter ere van de gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Het is een voorbeeld van de kunststijl van toen die de naam droeg ‘style pompier’ omdat er nogal veel helmen voorkomen bij schilderijen in die stijl. Er was nogal wat kritiek bij de oprichting in 1923 omdat de vaandeldrager er halfnaakt staat afgebeeld. Daardoor kreeg dit monument de bijnaam ‘Den Bluuten Pompier’, een samenvoeging van ‘naakt’ en de kunststijl ‘pompier’.
Sint-Maartenskerk
Je ziet hier ook nog een tweede kerktoren. Dit is het overblijfsel van de oude Sint-Martinuskerk. De nieuwe (eind 19de eeuw) staat wat verderop. Het kerkschip van deze oude kerk kreeg een nieuwe functie. Ze is al lang niet meer in gebruik voor erediensten en ooit was het een bioscoop, houtzagerij en garage.
Tot een Ronsische mecenas het verval niet meer kon aanzien en van het gebouw een aangename plek van en voor foodies maakte. Vanaf maart 2015 opende hij hier zijn Passage. In het schitterend gerestaureerde 15de-eeuwse gebouw kan je vandaag de dag terecht voor een lekker hapje en drankje. Meer info op de website.
Villa Portois
Villa Portois bevindt zich in een wijk die gebouwd werd eind de 19de eeuw. Het is de voormalige directeurswoning van een textielbaron. Vroeger lag de textielfabriek achter de woning, tot 1963. Nu is het gebouw mooi gerestaureerd en huisvest het ‘Bar-Villa Portois’, een evenementen locatie met een volledige club-beleving.
De Dansende stenen op het water
Dit is van oudsher een zeer centrale plaats in Ronse. Hier was een kruispunt van handelswegen die de reizigers naar Ath, Saint-Sauveur, Oudenaarde en Gent bracht. Dit plein was daardoor eveneens een marktplaats en op de plaats van de fontein lag een waterplas om de paarden toe te laten even te drinken. Daarom noemen de Ronsenaars dit de 'plas'. De kunstenaar Christian Tobin wil met het kunstwerk "De Dansende stenen op het water" water en verleden verenigen.
Een mooie foto gemaakt tijdens je wandeling? Deel jouw foto’s dan via sociale media en gebruik de hashtags: #ronse, #visitronse, #stadmetuitzicht, #indevlaamseardennen.
Textielindustrie in Ronse en de fabriekssteegjes
De textielnijverheid is reeds in Ronse sedert de 13de eeuw. Het werd een belangrijk centrum voor de lakennijverheid. Ronse werd in de loop der eeuwen 2x platgebrand en overleefde de Tachtigjarige Oorlog. Toen België ontstond begin de 19de eeuw werkte meer dan de helft van de bevolking in de textielindustrie. Na een dipje werd er opnieuw uitgepakt met een explosieve groei vanaf 1870. Na de Tweede Wereldoorlog ging het bergaf met deze industrie, maar Ronse is altijd een textielstad gebleven met nog steeds een belangrijk aandeel in de lokale tewerkstelling.
Wandel door de fabrieksteegjes van Ronse
De textielindustrie heeft in het stadsbeeld tal van visuele aanknopingspunten van het verleden nagelaten, naast de vele mooie woningen heeft Ronse ook nog fabriekssteegjes. Toen de textielindustrie zo sterk groeide kon Ronse zijn vele inwoners nog amper huisvesten. Er werden dan maar huisjes gebouwd in de tuinen van andere woningen. Die steegjes werden verbonden via een smal pad en poortje met de straat.
In die steegjes was er slechts één toilet voor alle inwoners en veelal was er maar op één plaats stromend water. Wandel zeker eens langs het Barasteegje (bekijk ligging). Dit steegje wordt gezien als het mooiste van de stad. Je kan ook nog even binnenwippen in het Willocqsteegje (bekijk ligging).
Proef eens een Ronsische Keun
Had Ronse nog talloze brouwerijen in een vroeger leven, dan rest vandaag nauwelijks nog iets van het Ronsische brouwerijbestaan. Gelukkig brouwt Gert Keunen sinds 2014 met veel passie het Keun bier, een bier van hoge gisting. Een Keun heb je in een bruine versie een die je in diverse cafés en restaurants van Ronse kan proeven. Je kan het bier ook altijd aankopen op de dienst Toerisme Ronse en meenemen als souvenirtje.
Wil je graag op voorhand een reservatie maken voor je bezoek aan de microbrouwerij? Dat kan! Bekijk alle info op de website.
Fiertelommegang
Op de Kleine Markt van Ronse, de eerste zondag na Pinksteren in de vroege ochtend, vindt de Fiertelommegang plaats. Dit is een bedevaarttocht van 32,6 kilometer die je rond Ronse brengt. Deze bedevaart is ontstaan in de Middeleeuwen en moest de deelnemers en de inwoners van Ronse genezen en behoeden van diverse geestesziekten. Ze is voorafgegaan door de Belleman en gevolgd door het reliekschrijn van St.-Hermes, gedragen door vier personen.
Een van de voorwaarden was dat je minstens 30 km naar Ronse moest gestapt hebben. Voor de inwoners van Ronse was dit uiteraard niet mogelijk en werd de Fiertelommegang in het leven geroepen. Zo konden de inwoners van Ronse de ommegang van 32,6 km rond hun stad volgen zodat ze toch aan de voorwaarden voldeden om genezing af te smeken.
Ronsese Zot en de Bommelsfeesten
Het standbeeld van de Ronsese Zot vind je op het stationsplein en is het symbool van de Bommelsfeesten, het vroegste carnaval van België. Het eerste weekend na Driekoningen gaan de Bommelsfeesten door, drie dagen lang. De Ronsenaars kunnen dan echt wel uit de bol gaan. Verkleed en onherkenbaar kunnen ze de draak steken met buren, familie en vrienden.
Dat ze daarbij een beetje zot doen kan geen kwaad want de Heilige Hermes waakt over hen. Waar er eerst op verschillende plaatsen feest gevierd werd, tot in de basiliek, heeft men na de Tweede Wereldoorlog de bommels (verklede personen) samengebracht in een optocht. Deze stoet gaat jaarlijks door op zaterdagavond na Driekoningen.
Moderne kunst, picturales en street-art
Ga op ontdekking in de straten van ronse naar kust in verschillende vormen, van glaswerken, over graffiti muurschilderingen tot beelden. Zo kom je er langs de muurschildering ter ere van de wereldberoemde kunstenaar Panamarenko.
Verken het vernieuwde stadsdeel van Ronse met een Modern Amfitheater en praktische stadstuin, ideaal om tot rust te komen, te ontmoeten en je actief uit te leven.
Wandel er langs kunstwerken en illustraties van verschillende picturales in Ronse. Maak er kennis met Buunie, een rasechte Ronsenaar, de nieuwe geluksbrenger van de stad. Wie over zijn hoofd wrijft, krijgt de beste wensen mee naar huis.
WANDELTIP: Wie graag alle kunstwerken gaat ontdekken kan deze Kunstroute wandeling in Ronse downloaden.
Met de e-bike door de Vlaamse Ardennen vanuit Ronse
Zin in een leuke fietstocht met het hele gezin? Vanuit Ronse kan je een mooie fietstocht maken met e-bike door de Vlaamse Ardennen. Deze fietsroute start in Ronse op de Kleine Markt. De wegen lopen soms omhoog en sommige stukjes kunnen zelfs pittig zijn. De afdalingen zorgen dan weer voor lekker fietsgenot, de haren in de wind, maar.. houd je handen wel bij de remmen alsjeblieft.
Nadien trek je de provinciegrens over en fiets je verder richting Pays des Collines, het land van de heuvels. Je komt door rustige dorpjes met klinkende namen als: Ellezelles, Saint-Sauveur, Arc-Wattripont. Onderweg word je getrakteerd op prachtige landschappen, ontmoet je heksen, kom je te weten wat een keun is, en nog zoveel meer. Bekijk alvast onze fietservaring hier.
Wandeling door het Muziekbos
Maak je liever een mooie wandeling door de natuur? Dat kan ook. Het Muziekbos ligt net buiten het centrum van Ronse, op een kleine 10 minuten rijden. Je kan hier heerlijk wandelen door het prachtige reliëfrijke en groene gebied, langs valleiwanden, heuvels, dalen en bijzondere vergezichten. Vergeet ook zeker niet een bezoek te brengen aan de Geuzentoren, de ronde toren (1864) die staat op het hoogste punt van het Muziekbos. Vlakbij ligt er een prehistorische grafheuvel uit de bronstijd.
Jaarlijks rolt hier ook een blauw tapijt van bloemen uit wanneer de boshyacinten m beginnen te bloeien. Net als bij het Kluisbos weten maar weinig mensen dat ze het Hallerbos kunnen inruilen voor het Muziekbos.
Hoe geraak je in het Muziekbos?
- Je kan in de buurt van het Muziekbos parkeren aan de kerk O.L.V. van la Salettekerk Louise-Marie in Maarkedal of bij jeugdhergberg de Fiertel in Ronse.
- Kom je met het openbaar vervoer, dan kan je vanaf het station van Ronse verschillende bussen nemen.
VERBLIJFTIP: Le Bonheur de Louise is een authentiek charmant dorpshuis aan het plein van het pittoreske dorpje Louise-Marie, nabij het Muziekbos. Deze vakantiewoning beschikt over al de nieuwste comfortcriteria (4 sterren) en is geschikt voor 9 personen. De woning is ingericht om families, vrienden en collega’s een onvergetelijke tijd te laten beleven. Meer info en reserveren kan hier.
Waar overnachten in Ronse?
Ben je van plan om meerdere dagen in de Vlaamse Ardennen te vertoeven en ben je daarom nog op zoek naar een aangename verblijfplaats in Ronse? Ontdek alvast onze selectie favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Ronse.
- Het luxe vakantiehuis Adelaide is gevestigd in een historisch pand (1885) voorzien van alle moderne voorzieningen. Het opvallende burgerhuis in neo-Vlaamse-renaissancestijl beschikt over maar liefst 7 heel ruime kamers. Dagje niets doen? Geniet van de wellness met sauna en hot tub, de authentieke wijndegustatieruimte, je eigen cafeetje met tapinstallatie, biljart, kicker en darts. Of kies voor een filmpje in eigen cinema. Een luxe ervaring! Meer info en boeken.
- Le Bonheur de Louise is een karaktervolle vakantiewoning in het pittoreske dorpje Louise-Marie. Het bevindt zich op een steenworp van Ronse. Nog een troef van vakantiewoning is de tuin. Daar kan je barbecueën, genieten van de groene omgeving op het loungesalon en ontspannen in de houtgestookte hot tub. Meer info en boeken.
- Hostellerie Lou Pahou bevindt zich in een oud herenhuis uit 1900 in het centrum van Ronse. Het charmante hotel biedt moderne accommodatie en na een drukke dag kan je er genieten van een heerlijke maaltijd in het restaurant of van een drankje in de bar. Meer info en boeken.
Mis niets niets van de Vlaamse Ardennen met onze reisgids
Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan de Vlaamse Ardennen? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Download onze compleet uitgestippelde autoroute door de Vlaamse Ardennen en ontdek de mooiste plekjes.