10 x typisch Vietnamese gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie Vietnam

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x typisch Vietnamese gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie Vietnam

8 juli 2024 in Vietnam0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Vietnam? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Vietnam

Ben je van plan om binnenkort naar Vietnam op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Vietnamese keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Vietnamese eetcultuur en de Vietnamese gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. De Vietnamese keuken

De Vietnamese keuken heeft (nog) geen wereldwijde reputatie als de Thaise keuken, maar moet daar absoluut niet voor onderdoen. Ze bevat zoveel variatie en wordt gekenmerkt door frisse, verse smaken en tal van gerechten, waardoor je gerust elke dag van je vakantie een nieuwe schotel wil (en kan) proberen.
Restaurants serveren vaak één gerecht, dat ze vaak al generaties lang maken, waardoor je pure perfectie geserveerd krijgt. Ze noemen hun zaak vaak naar het gerecht dat ze maken, gecombineerd met hun huisnummer.

Je kan er nog goedkoop uit eten gaan

  • Verder is eten ook zeer goedkoop, zo betaal je voor bánh xèo of bánh mì amper 20 cent en kost een schotel meestal maximum twee à drie euro (in de plaatselijke restaurants).
  • Je hoeft je ook over het algemeen geen zorgen te maken om street food te eten, kijk wel altijd goed of het uitgestalde eten er vers uit ziet en als er veel volk in een restaurant zit, is dit veelal een goed teken.
  • Elke provincie heeft ook vaak zijn eigen variatie op een gerecht, waardoor een phở in het noorden totaal anders kan proeven dan in het zuiden.
  1. Phở: een heerlijke noedelsoep

Er zijn twee populaire varianten: de phở bo (met rundsvlees) en de pho ga (met kip), elk uniek in hun smakenpalet.

  1. Typische Vietnamees broodje Bánh mì

Bánh mì kan gerust met phở wedijveren als nationaal gerecht. Tijdens de Franse overheersing waren baguettes onbetaalbaar voor de Vietnamezen, maar toen de Fransen het land uit werden geschopt, maakten ze van het Frans brood een iconisch gerecht dat je op elke hoek van de straat kan vinden.

Er zijn tal van variaties, waarvan de bekendste een is met gepekelde groentjes, koriander, buikspek en een pikante mayonaise, een absoluut genot voor de smaakpapillen. Probeer ook zeker die met paté en ei, een fantastisch ontbijt.

LEESTIP: Mis niets tijdens je bezoek, download hier onze gratis reisgids Vietnam.

  1. Gebroken rijst Cơm tấm

Over ontbijt gesproken, voor Aziaten is het heel gewoon om rijst als eerste maaltijd van de dag te eten en we raden je dan ook aan om dit te doen in de vorm van cơm tấm. Dit is de zogenaamde gebroken rijst (oorspronkelijk waren dit de rijstkorrels die ze niet konden verkopen), met een omelet en een gekarameliseerde varkenskotelet. Hierbij wordt de wereldberoemde nước chấm dipsaus geserveerd: een saus op basis van vissaus, limoensap, suiker, knoflook en chilipeper: een goddelijke combinatie.

  1. Gỏi cuốn: verse lenterolletjes

Gỏi cuốn vind je in het hele land, deze verse lenterolletjes worden gevuld met salade, munt, koriander en dan meestal varkensvlees of scampi. Je kan ze vervolgens dippen in een nootachtige hoisinsaus of nước chấm.

  1. Bánh xèo: hartige rijstpannenkoeken

Bánh xèo zijn heerlijke, hartige rijstpannenkoeken die worden gevuld met ofwel varkensvlees ofwel scampi, sojabonen, mungbonen en lente-ui.

  1. Chè (ẩm thực) dessert

Qua dessert is chè allicht het populairste, dit is een soort van dessertsoep of pudding gecombineerd met ingrediënten in gelei en tropische vruchten zoals bananen, mango's en longan, meestal overgoten met kokosroom.

Dan zijn er nog een aantal regionale specialiteiten tijdens onze reis die je absoluut niet mag missen:

  1. Bún thịt nướng

Ben je in Ho Chi Minh City, proef zeker eens Bún thịt nướng. Dit bestaat uit koude dunne rijstnoedels met gegrild varkensvlees, basilicum en munt, salade, sojabonen en chả giò (lenterolletjes). Het geheel wordt afgewerkt met een dressing van nước chấm, gefrituurde pinda’s, gepekelde wortels, nem nướng̣ (gegrilde varkensworst) of scampi. Dit resulteert allemaal in een waanzinnige smaakbom waarvan je nog lang zal dromen.

  1. Cao Lầu

Cao Lầu is een gerecht dat je eigenlijk alleen in Hoi An kan eten. Omdat dit een havenstad was, zijn er zowel Vietnamese als Chinese en Japanse elementen in verwerkt. Concreet resulteert dit in Chinees gebarbecued varken, dikke noedels (die gelijkaardig zijn aan de Japanse udon-noedels) die dan worden overgoten met een bouillon vol specerijen en afgewerkt met verse kruiden en stukjes krokante zwoerd. Fenomenaal.

  1. Mì Quảng

Mì Quảng is voor een deel soep en voor een deel salade, ideaal dus als je niet kan kiezen wat je wil. De bouillon bestaat uit kurkuma en pindaolie, die de noedels hun gele kleur geven. Deze wordt dan gegeten met ofwel buikspek, scampi of slangenkopvis.

  1. Bún bò huế

Bún bò huế is zo iconisch dat de stad haar naam eraan heeft verleend. De overheerlijke bouillon is het resultaat van urenlang sudderende rundsbeenderen en citroengras, die een frisse citroenachtige smaak geven aan het geheel. Hierin worden dan runderschenkel en groentjes aan toegevoegd, net zoals (uiteraard) rijstnoedels.

  1. Bún Chả

In de hoofdstad Hanoi kan je misschien wel het allerlekkerste Vietnamese gerecht eten. Bún Chả verwierf wereldbekendheid toen voormalig Amerikaans president Barack Obama met Anthony Bourdain hiervan smulden in het Old Quarter van Hanoi (zie video hier).

Bún Chả bestaat uit buikspek en kleine hamburgertjes die worden gekarameliseerd op de barbecue, waardoor ze ook een fantastische, rokerige smaak krijgen. Deze worden dan gecombineerd met gepekelde groene papaja en wortels en overgoten met een nước chấm-achtige bouillon. Hierbij kan je naar believen rijstnoedels en salade nemen.

Als er één gerecht is dat je moet hebben gegeten in Vietnam, dan is het dit wel. Verder moet je ook zeker Bún bò Nam Bộ proberen, een overheerlijke noedelsalade met gewokte reepjes rundsvlees en een topping van pindanoten.

  1. Lợn cắp nách

Lợn cắp nách, of varken dat onder de oksel wordt gedragen, is een typisch varkensras uit het bergachtige noorden van het land. Het wordt cắp nách genoemd omdat het meestal rond de 10 kilo weegt en men het varken onder zijn oksel kan dragen, om het naar de markt te brengen om te verkopen.

De varkens worden natuurlijk grootgebracht, waardoor ze zelf hun eten moeten zoeken. Hierdoor bevatten ze minder vet en heeft het vlees een zeer rijke smaak. Typisch wordt het in zijn geheel geroosterd en daarna in stukken gesneden om opgediend te worden met zout en groene pepers.

Na je eten kan je Cộng Cà Phê bezoeken voor een heerlijke koffie. Wat begon als een klein cafeetje in Hanoi, is uitgegroeid tot een ware franchise met vestigingen over het gehele land.
Probeer zeker hun legendarische kokoskoffie: kokosroom en gecondenseerde melk worden gemixt met ijsblokjes en overgoten met Vietnamese koffie. Het resultaat is een van de beste of zo niet, de allerbeste ijskoffie die je ooit zal drinken (en de beste 2,5 euro die je ooit zal hebben uitgegeven).

  1. Download je reisgids Vietnam en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Vietnam? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Vietnam met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde routes in Vietnam. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Vietnam.

Vietnam

Gratis reisgids Vietnam downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?