Wat te doen in Ha Long Bay? De 5 x leukste activiteiten en excursies

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat te doen in Ha Long Bay? De 5 x leukste activiteiten en excursies

23 juli 2024 in Vietnam0 reacties

Wat te doen in Ha Long Bay? De 5 x leukste activiteiten en excursies

Ha Long Bay is waarschijnlijk de meest gefotografeerde plek van Vietnam en staat op de UNESCO-lijst. Ha Long betekent "waar de draak afdaalt in de oceaan", wat zeer toepasselijk is.

De baai ligt in de Golf van Tonkin, ongeveer 175 kilometer ten oosten van Hanoi, en is bezaaid met dramatische karstpilaren en ongeveer 1600 eilandjes die uit het smaragdgroene water oprijzen. De baai herbergt ook zeven ecosysteemtypes en talloze bedreigde diersoorten.

Voor bezoekers is het een prachtige plek om te verkennen per klassieke houten jonken en/of kajaks. Of je kan er ook voor kiezen om dit prachtige deel van Vietnam te verkennen tijdens een begeleide dagtour naar Ha Long Bay.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Vietnam

Reisgids
VliegticketsEr zijn geen rechtstreekse vluchten vanuit Brussel, je maakt minstens één tussenstop. Reistijd van 14 à 18 uur.
Boek je vliegtickets naar Hanoi, Ho Chi Minh City of Da Nang bij Cheaptickets of Momondo.
VerblijvenOvernachtingen in Vietnam:
HuurautoOp rondreis door Vietnam? Dan is een auto zo goed als onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)
Tours en activiteiten
  • Rondleiding door het My Son heiligdom incl. boottocht & lunch, €19 (boek je rondleiding)
  • Bezoek de terrasvelden en lokale dorpen met lunch vanuit Sa Pa, €21 (boek je dagtour)
  • Bezoek de hoogtepunten van Hanoi tijdens een begeleide wandeling, €32 (boek je wandeling)
  • Dompel jezelf onder in de lokale cultuur van de Mekongdelta vanuit Ho Chi Minh City, €21 (boek je excursie)

Inhoud artikel

  1. Maak een cruise door Ha Long Bay

Een cruise is de perfecte manier om te genieten van Ha Long. Zo kan je de verschillende eilandjes bezichtigen en drijvende dorpen en grotten bezoeken. Hoeveel je kan bezoeken hangt af van hoelang je op cruise gaat.

De cruises variëren meestal van één tot drie dagen en ze variëren in het type vaartuig en de route. Tijdens de meerdaagse cruises kan je alsook andere activiteiten doen, zoals kajakken of zwemmen. Een cruisetocht is dus een absolute aanrader om volop te genieten van deze prachtige baai.

CRUISE VANUIT HANOI: Boek je dagcruise en bezoek Halong Bay, Titop Eiland, Sung Sot & Luon Grotten vanaf € 48.

  1. Ga zelf op ontdekking met de kajak

Een leuk alternatief om de gebieden te verkennen is met de kajak. Met een kajak kan je varen waar grotere cruiseboten anders niet kunnen komen. Een kajaktocht door Ha Long Bay kan je ook onderdeel zijn van een tour. Sinds 2017 kan je, na meerdere meldingen van veiligheidsproblemen en te hoge tarieven, niet overal meer kajakken in Ha Long Bay. De autoriteiten hebben het verbod versoepeld en ervoor gezorgd dat je in bepaalde gebieden wel nog mag kajakken met bepaalde bedrijven.

  • Enkele populaire gebieden om te kajakken zijn de Trinh Nu en Luon grotten en de vissersdorpjes Vung Vieng, Ba Hang, Cua Van en Cap La.
  • Sommige tours gaan ook naar de Tung Sau parelkwekerijen.
  • De baai heeft zijn aandeel aan onderwatergrotten en ondergrondse rivieren met sterke stromingen, dus het is noodzakelijk om de leiding van een deskundige gids te volgen.

KAJAKTOCHT: Boek hier een kajaktocht in Ha Long Bay.

  1. Wandelen en fietsen in Cat Ba National Park

Als je graag wat tijd op het droge doorbrengt maar toch van het landschap wilt genieten, onderzoek dan een aantal tochten waarbij je ook kunt fietsen. Cat Ba Island, inclusief het Cat Ba National Park, is de populairste plek in de omgeving om te fietsen; als je er zelfstandig naartoe gaat in plaats van met een cruise, kun je mountainbikes huren. Verschillende fietsroutes op het eiland voeren langs kliffen, grotten, regenwoud, Cat Ba stad en het vredige, rustieke Viet Hai dorp.

Het hoofdkwartier van het nationale park kan informatie geven over zes wandelroutes in het park, variërend van minder dan 2 kilometer tot iets meer dan 12 kilometer en met verschillende moeilijkheidsgraden. Op deze paden kun je zeldzame en bedreigde flora en fauna, grotten en uitzichten op Ha Long Bay verwachten.

DAGTOCHT: Boek hier een dagtrip naar Cat Ba National Park voor een fietstocht en kajaktocht.

  1. Bezoek de grotten

Gezien de kalksteengeologie is het niet verwonderlijk dat het Ha Long Bay gebied een aantal spectaculaire grotten heeft die je per boot, met de fiets of wandelend kunt bekijken. Informeer bij touroperators of je er zelf een paar kunt bereiken. Dit zijn enkele van de populairste:

  • Luon Cave: Deze zie je tijdens een kajaktocht. De grot is in feite een tunnel, 100 meter lang, 3 meter hoog en 4 meter breed. Je peddelt er doorheen en komt uit in een meer omringd door bergtoppen.
  • Tam Cung Cave: Deze grot ligt op May Den Island en heeft drie kamers met stalactieten, stalagmieten en een melodieuze ondergrondse stroom.
  • Sung Sot Cave: Deze grot op Bo Hon Island betekent 'verrassing'. Nadat je een steil pad hebt beklommen en je door een misleidend kleine ingang hebt gewurmd, sta je versteld van de enorme binnenkamers.
  • Thien Cung Cave: Op het eiland Dao Go, waarvan de naam vertaald "paleis van de hemel" betekent, heeft deze grot een opening in het dak waardoor het licht naar binnen stroomt en een etherische gloed op de rotsformaties binnenin werpt.
  • Me Cung Cave: De naam is toepasselijk en betekent "doolhofgrot". De grot ligt op het eiland Lom Bo en is een labyrint van smalle doorgangen en vele kamers.
  • Dao Go Cave: De grootste kalkstenen grot in Ha Long Bay. Hier moet je 90 stenen treden beklimmen om de drie kamers te bezoeken, waarvan de derde een groot zoetwatermeer bevat.

GROTTEN DAGTOCHT: Bezoek enkele grotten in Ha Long Bay tijdens een begeleide dagtocht.

  1. Nog meer baaien ontdekken

Ha Long Bay staat meestal bovenaan de must-see lijstjes van Vietnam, en vooral in de hoogseizoenen (lente en herfst) kan het voor bezoekers te druk worden. Vrees niet, voor wie op zoek is naar wat meer rust zijn er alternatieven: Lan Ha Bay en Bai Tu Long Bay.

Lan Ha Bay (Vịnh Lan Hạ) ligt ten zuiden van Ha Long Bay. Als je geen cruise organiseert vanuit Hanoi, kun je er een boeken op Cat Ba Island (hierboven reeds genoemd). Excursies die inbegrepen zijn bij de cruises rond deze baai zijn onder andere: fietsen en wandelen op het eiland, zwemmen en snorkelen. Deze cruises zijn minder luxueus dan die in Ha Long Bay, maar als je aan de drukte wilt ontsnappen, zijn ze een prima optie.

Bai Tu Long Bay (Vịnh Bái Tử Long) mist zeker de grote aantallen toeristen, maar geen van de dramatische karsttorens. Dit is de meest afgelegen van de drie baaien en we raden je aan er minstens een paar dagen voor uit te trekken zodat je volop kunt genieten van de stranden, kan gaan kajakken en een bezoek kan brengen aan het vissersdorpje Vung Vieng.

LEESTIP: Mis niets tijdens je bezoek, download hier onze gratis reisgids Vietnam.

Boek je vakantie naar Vietnam

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

  1. Waar verblijven in Ha Long Bay?

Ha Long Bay is een prachtige plaats om enkele dagen te vertoeven. Je kan er genieten van alle activiteiten en excursies. Hieronder alvast enkele van onze favoriete accommodaties in Ha Long Bay of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Ha Long Bay.

Onze favoriete accommodaties in Ha Long Bay:

  • Als je graag een budgetvriendelijk verblijf wilt, dan is de BBQ Hostel een mooie keuze. Deze hostel biedt privékamers, studio's of een bed in een slaapzaal. Alle kamers zijn rookvrij en er is een restaurant in de hostel aanwezig.
  • Op het eiland Cat Ba kan je overnachten in het Cat Ba Ecolodge Resort. Dit eiland biedt vele leuke activiteiten en plaatsen zoals het Ca Ba National Park. Vele cruises vertrekken ook vanuit de plaats. Alle kamers hebben airconditioning en het resort heeft een buitenzwembad, restaurant en bar.
  • Natuurlijk kan je ook kiezen voor iets meer luxe, dichter bij het centrum van Ha Long: viersterrenhotel Hotel D'Lecia Ha Long. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, een minibar, een koelkast en een kluisje. Verder beschikt het hotel over een restaurant, een bar en een buitenzwembad.
  • Er is ook altijd de mogelijk voor meer avontuur. Zo kan je ook kiezen voor een overnachting op een cruise op de Cozy Boutique Cruise. Deze accommodatie biedt kamers van twee tot drie personen. Elke kamer heeft een eigen badkamer en zicht op zee. Aan boord kan je ook genieten van een heerlijke maaltijd in het restaurant of genieten van een drankje aan de bar.
  1. Download je reisgids Vietnam en mis niets

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Vietnam? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Vietnam met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde routes in Vietnam. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Vietnam.

Vietnam

Gratis reisgids Vietnam downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?