Burning Man Festival 2024 bezoeken? Alle info, tips en foto's

Volledige reisgids kopen voor € 15

Burning Man Festival 2024 bezoeken? Alle info, tips en foto's

1 januari 2022 in USA Westkust0 reacties

Elk jaar ontstaat er in de Black Rock Desert in Nevada een tijdelijke stad, Black Rock City, waar gedurende 9 dagen lang wilde feesten, verschillende activiteiten en bijzondere belevenissen plaatsvinden. Het evenement, dat in 1986 door twee vrienden is ontstaan, is tot een mythisch festival met ruim 70.000 bezoekers uitgegroeid.

Op het festival wordt de nadruk gelegd op het creëren van een gemeenschap met onvoorwaardelijke zelfexpressie, en het is dan ook een bijzondere ervaring om het eens bij te wonen.

Inhoud artikel

  1. Black Rock City

De C-vormige stad die voor iets meer dan een week in de woestijn wordt opgetrokken, staat bekend onder de naam Black Rock City. De straten lopen evenwijdig aan elkaar in steeds groter wordende halve cirkels, en op de straten zijn verschillende themakampen te vinden.

Het is mogelijk om je bij deze kampen aan te sluiten, en het is bovendien de ideale manier om op je eerste Burning Man het festival te leren kennen en nieuwe vrienden te maken. Door je bij een kamp aan te sluiten heb je alsook de mogelijkheid toegang te krijgen tot voorzieningen zoals een keuken en een douche. Er is echter ook de mogelijkheid om je eigen tentje op te zetten als je zelfstandig het festival wil beleven.

  • In het midden van de C-vorm vind je het Centre Camp, een centraal punt waar je informatie kan vergaren, maar ook koffie en ijs voor de ijskoelers kan halen.
  • Daarbuiten vind je de Deep Playa, de open ruimte van de woestijn waar de kunstinstallaties al maanden voor het festival worden neergezet.
  • Black Rock City is niet zomaar een festivalterrein, maar is voor de tijd dat het bestaat even één van de tien grootste steden van Amerika, en is qua grootte dan ook bijna te vergelijken met San Francisco.
  1. Wat is Burning Man Festival?

Burning Man is geen festival zoals de muziekfestivals die wij kennen. Het wordt dan ook eerder gezien als een jaarlijks evenement waarbij men bijeenkomt en een gemeenschap opbouwt waar iedereen welkom is en waar iedereen zich op hun eigen manier mag en kan uiten. Het gaat dan ook om een experimentele samenleving die niet gebaseerd is op een bepaald onderwerp, zoals muziek of kunst, maar op tien principes.

Weg met taboes

Gedurende het festival is er dan ook geen programmering, wel een jaarlijks thema. Er is een gids met een aantal geplande activiteiten en feesten, zoals het verbranden van ‘the man’ en de vaste kunstprojecten, maar daaromheen wordt nog veel meer georganiseerd en is het de bedoeling dat mensen samen komen.

Iedereen mag zichzelf dus op zijn of haar eigen manier uiten, wat ook betekent dat mensen rondlopen in kleding die ergens anders niet zomaar gedragen zou worden. Het is dan ook geen taboe op Burning Man dat men er wel eens naakt rondloopt. Sommigen kijken daar in het begin van op, maar probeer er dan ook letterlijk niet te lang naar te staren.

  1. Wanneer vindt Burning Man plaats?

Burning Man wordt jaarlijks in de week voor de Amerikaanse Dag van de Arbeid gehouden. Het evenement begint hierbij op de laatste maandag van augustus en duurt tot de eerste maandag van september, Labor Day. Het houten beeld wordt op de zaterdag van het Labor Day weekend verbrand, de tempel wordt dan vervolgens verbrand op zondag en de meeste mensen vertrekken weer op maandag.

In 2020 wordt het festival van 30 augustus tot en met 7 september gehouden. Het thema van deze editie is ‘The Multiverse’.

  1. De 10 geboden van Burning Man

Burning Man is een festival gebaseerd op 10 principes, die in 2004 door Larry Harvey werden opgesteld. De principes zijn geen gedragsregels, maar een reflectie van de ethiek van het evenement.

1. Radical Inclusion

Radical Inclusion houdt in dat iedereen deel uit kan maken van Burning Man en dat iedereen ook meer dan welkom is op het evenement. Het maakt voor de Burners niet uit wie je bent of waar je vandaan komt. Volgens de Radical Inclusion ben je welkom en verdien je respect of je nu een grote bekendheid bent of niet.

2. Gifting

De gemeenschap van Burning Man is gebaseerd op een ‘gifting economy’. Transacties bestaan niet en je koopt dan ook geen eten of drinken op het evenement. In plaats daarvan krijg je je drankjes gratis en geeft iedereen op het festival elkaar giften waar niets voor wordt terug verwacht.

Zo is het mogelijk een zelfgemaakt armbandje, voeding, drinken, en/of snacks te ontvangen. Verder zijn er ook mensen die constant knuffels geven. Neem dus zelf ook vooral iets mee om aan anderen te kunnen geven.

3. Decommodification

Om de ‘gifting economy’ van Burning Man te behouden wordt er geen reclame gemaakt, wordt er niets verkocht en bestaat sponsering niet. Je neemt dus je eigen eten en drinken mee of krijgt dit van anderen. Er zijn maar een aantal plekken waar het mogelijk is om met geld te betalen, en dit is voor de drankjes die je bij het Center Camp kan krijgen en het ijs dat je voor de koelers kan kopen.

Zorg dus dat je hiervoor toch een beetje contant geld op zak hebt.

4. Radical Self-Reliance

Zelfvoorziening, Radical Self-Reliance, is een belangrijk onderdeel van Burning Man. Tijdens het evenement verblijf je in de woestijn en dat houdt dus ook in dat je opnieuw voor je eigen voedsel, water en slaapplek verantwoordelijk bent. Door deze fysiek en mentaal uitdagende locatie, word je wel weer aangemoedigd om onderdeel te worden van de gemeenschap.

5. Radical Self-Expression

Op Burning Man mag iedereen zichzelf op zijn of haar eigen manier uiten, dat is dan waar Radical Self-Expression voor staat. Er zijn verschillende kunstprojecten opgesteld tijdens het festival, waarnaast je ook verschillende kunstwerken en installaties kan aanschouwen, maar ook creëren. Ook de kleding die je tijdens het festival draagt maken hier deel van uit.

6. Communal Effort

Communal Effort houdt in dat je gemeenschappelijk werk moet verrichten. Dit gemeenschappelijk werk houdt in dat je samen feestjes organiseert, maar ook om samen te koken, schoon te maken, of om kunstwerken te maken.

7. Civic Responsibility

Je hebt een verantwoordelijk als Burner voor jezelf, voor je medemens, maar ook voor het terrein, die je volgens de lokale en staatswetten dient te voldoen.

8. Leaving No Trace

Het festival wordt aan het einde van de week weer afgebroken en deels afgebrand. Er mag niks meer gezien worden van het feit dat er een evenement gaande is geweest. Je dient afval dan ook op te rapen en bij je te houden en water dient te verdampen in plaats van in de grond terecht te komen. Voor de outfits geldt ook dat objecten zoals glitters en veren, die makkelijk van je outfit af kunnen vallen, niet veel gebruikt worden. MOOP, een acroniem voor Matter Out Of Place, wordt niet getolereerd en na afloop mag er letterlijk niets achtergelaten zijn. Er mag dus geen spoor achtergelaten worden, leaving no trace.

9. Participation

Als Burner ben je onderdeel van het festival en heb jij ook de mogelijkheid om dingen te laten gebeuren en te creëren. Hierbij wordt aangemoedigd om deel te nemen aan de verschillende festiviteiten in plaats van alleen alles te aanschouwen.

10. Immediacy

Burning Man gaat om de onmiddellijke ervaring, het deelnemen binnen een gemeenschap en het uiten van je daadwerkelijke ik.

  1. Vrijheid en Veiligheid

Op Burning Man is erg veel toegelaten, maar het is wel vanzelfsprekend dat je op jezelf past. Je moet zoveel mogelijk zelfstandig overleven in de woestijn, en het is dan ook niet de bedoeling dat je iedere soort drank en/of drugs aanneemt die je aangeboden krijgt.

Hiervoor zijn er toch enkele regels opgemaakt door het festival met betrekking tot alcohol en drugs, en is het ook van belang dat je rekening houdt met de wetten die gelden in de staat Nevada betreffende alcohol en drugs. Deze zijn namelijk behoorlijk streng en de autoriteiten controleren altijd zorgvuldig op de route naar Black Rock City.

Verder zijn er door het festival een aantal verboden opgezet rondom commerciële uitingen, kampvuren, huisdieren, geweld en wapens. Zelfexpressie is belangrijk op het festival, maar het moet wel veilig blijven.

A Siesta a day keeps the sunburn away

Het verblijven in de woestijn voor langere tijd brengt ook enkele risico’s met zich mee, waarvan een zonnebrand, uitdroging en verbranden drie veelvoorkomende problemen zijn. Het is van groot belang dat je genoeg drinken mee hebt en ook ten alle tijden een waterfles met je meedraagt op het terrein.

Let goed op je vrienden en zorg dat zowel jij als je vrienden genoeg zonnecrème dragen en niet al te lang in de brandende zon verblijven. Een goede tip hier is bijvoorbeeld om een siesta te houden halverwege de dag.

Ondanks de hitte overdag, is het toch ook erg aangewezen een warme jas mee te brengen aangezien het er ’s avonds toch snel afkoeld. Zorg dat je lampjes of glowsticks bij je hebt zodat jij de weg kan vinden in het donker, maar ook zodat anderen jou kunnen zien.

Lees de survivalgids

Er zijn goed getrainde vrijwilligers op het festival aanwezig, de Black Rock Rangers, die je in allerlei situaties kunnen helpen, maar zorg dat je altijd voor je naar het festival gaat de survivalgids op de website doorleest.

  1. Hoe tickets voor Burning Man kopen?

De tickets voor Burning Man zijn niet goedkoop, namelijk $425 (ongeveer €380), en zijn ook niet makkelijk te bemachtigen. Vele mensen van over de hele wereld willen een ticket kopen en daardoor ze zijn dan ook snel uitverkocht.

Je dient vooraf te registreren

  • Om tickets te kunnen kopen dien je je eerst aan te melden en dus een Burner profiel aan te maken via https://profiles.burningman.org/. Hierdoor krijg je toegang tot de ticketverkoop.
  • Het is dus noodzakelijk om je registreren alvorens toegang te krijgen tot de ticketverkoop.
  • Op de dag van de verkoop kom je vervolgens in een online wachtrij terecht.
  • Als je bij de gelukkigen bent, kan je maximaal 2 tickets en 1 parkeerpas van $100 (ongeveer €90) kopen.

3 verkoopfasen

  • Er zijn 3 verkoopfasen. In de pre-sale worden er 4000 tickets verkocht voor $1400 (€1250).
  • Daarna worden er 23.000 tickets verkocht tijdens de hoofdverkoop, dit zijn de standaard tickets van $425.
  • Dan is er nog een OMG Sale vlak voor het evenement, waarbij 3.000 tickets verkocht worden voor $550 (€490).
  • Daarnaast worden er nog 32.000 tickets via andere aanbieders verkocht, zoals themakampen en kunstautomakers
  • Er 4.500 tickets te verkrijgen via het lage-inkomen programma van Burning Man.

In 2020 zal de hoofdverkoop in begin tot midden maart plaatsvinden. De precieze verkoopdata kan je vinden op https://tickets.burningman.org/.

  1. Wat kost het totale plaatje?

Voor een bezoek aan Burning Man betaal je niet alleen voor je ticket.

  • Zo betaal je boven de ticketprijs ook nog bezorgkosten van $15 (€13) tot $25 (€22), de Nevada Live Entertainment Taks van 8% ($34 bij een standaard ticket) en creditcardkosten van 3% ($12,75 bij een standaard ticket).
  • Uiteindelijk kost je ticket met een parkeerpas dus zo’n $594 (≈€531).
  • Twee tickets kosten dus ongeveer $1055 (≈€944).
  • Heb je eenmaal je festivaltickets gekocht, dan moet je nog een vliegticket aankopen naar San Francisco of Reno. Prijzen hiervoor kunnen variëren tussen de €500 en de €1000 voor een retourticket (kijk voor de beste vliegtickets bij Cheaptickets).
  • Dan heb je nog een huurauto nodig om bij het Black Rock City terecht te kunnen komen. Hier betaal je ongeveer €70 per dag voor. Voor de negen dagen van het evenement komt dat neer op €630 (kijk voor huurauto's bij Sunncars).
  • Daarnaast heb je nog eten en drinken nodig voor deze 9 dagen, wat dan weer ongeveer €400 per persoon zou kosten.

Vergeet je visum niet!

  • De kosten voor Burning Man bedragen dan al snel rond de €4000 voor twee personen.
  • Het is daarnaast ook erg plausibel dat er nog een overnachting voor en na het evenement bij komt in een stad in de buurt, zoals Reno of San Francisco. (zie hier voor onze favoriete verblijven in San Francisco)
  • Vergeet ook niet dat je op tijd een reistoestemming aanvraagt om de Verenigde Staten in te mogen (lees hier hoe je ESTA aan te vragen).
  • Wil je je bij een kamp aansluiten tijdens Burning Man zal je daar ook nog een ‘camp fee’ voor moeten betalen. Deze bedragen variëren tussen een paar tientjes tot een paar honderd dollar.
  • De totale kost zal gemiddeld rond €3000 per persoon schommelen. Hierbij zijn kampeerspullen en andere benodigdheden voor het festival, zoals kledij en een fiets voor op het terrein, niet meegerekend.

Ben je in San Francisco, download onze gratis stadswandeling San Francisco, zo ontdek je de leukste plekjes van de stad. Nog meer zien van Zuidwest USA? Download dan onze gratis reisgids Zuidwest USA.

  1. Waar verblijf je tijdens het Burning Man Festival?

Het is nuttig om even stil te staan met het type verblijf tijdens het festival.

  • Grote tenten zijn gemakkelijk en goedkoop maar je zal door de zandstormen overal zand in de tent krijgen.
  • Een camper is een stuk duurder maar dan heb je wel alles bij de hand, inclusief een eigen toilet en douche, wat zeker later op het festival een aangename luxe kan zijn in vergelijking met de openbare toiletten.
  • Afhankelijk waarin je gaat verblijven moet je ook nog een luchtmatras, beddengoed en kookgerei meenemen, met daarnaast nog opblaasbare meubels, iets om een schaduwplek te creëren en genoeg draden en haringen om alles mee vast te zetten voor de zandstormen.
  • Zorg ook dat je verpakkingen hebt om alles in te kunnen bewaren tegen het zand, en vergeet ook zeker en vast niet een ventilator mee te nemen.
  1. Wat pak ik best in?

Op Burning Man ben je volledig op jezelf aangewezen en zal je ruim gedurende een week verblijven in een woestijn. Naast je tickets zal je dan ook wat andere benodigdheden mee moeten nemen.

Eten en drinken

  • Je moet meer dan genoeg eten en drinken voor 9 dagen meenemen.
  • Denk hierbij aan 6 à 7 liter water per dag per persoon, niet enkel om te drinken maar ook om te koken, om af te wassen, en te douchen.
  • Daarnaast neem je best eten mee dat niet zo snel rot, zoals bijvoorbeeld wortels, champignons, sinaasappels, crackers en ingeblikt eten zoals bonen.
  • IJskoelers zijn dan ook erg praktisch om het voedsel zo goed mogelijk te bewaren.

Kleding - Kostuum én Casual

  • De kleding op Burning Man is excentriek en niet iets wat je op een gewone dag zou dragen.
  • Neem meerdere kostuums mee, en eventueel een pruik, maar zorg ook voor extra kleding voor reis terug.
  • Vergeet niet om een warme jas mee te nemen voor ’s nachts, laarzen tegen de zandstralen, een zonnebril, en een bandana tegen de zandstormen.

Toiletartikelen

  • Naast je standaard toiletartikelen zijn er nog een aantal extra artikelen die je best meeneemt.
  • Denk bijvoorbeeld aan neusspray, oogdruppels en lippenbalsem. Het stof van de woestijn droogt je neus, ogen en lippen uit en dat kan onder andere voor de occasionele bloedneus of kapotte lippen zorgen.
  • Neem zeker en vast genoeg zonnecrème en aftersun mee, want je zit midden in de woestijn met alleen de schaduw die de Burners creëren.
  • atte handdoekjes en bio-afbreekbare zeep om je regelmatig te kunnen verfrissen.
  • Droogshampoo is ook praktisch, want je zal niet dagelijks douchen.
  • Ook azijn om je voeten in te baden komt erg van pas, evenals extra rollen toiletpapier.
  • Een mistspray komt verder ook uitstekend van pas, daar het toch wat directe verfrissing kan bieden moet het ondraaglijk heet zijn.

Elektronica - 100% powerbank en batterij

  • Stopcontacten zijn helaas niet aanwezig. Dat betekent dat alle electronica via batterijen of een zonne-oplader opgeladen moeten worden.
  • Zorg ervoor dat je lichtjes op batterijen bij hebt, zoals een hoofdlamp of lamp die op zonne-energie werkt.

Gebruik onze gratis inpaklijst zo ben je zeker dat je alle nodige spullen mee hebt op reis. Gratis inpaklijst downloaden

  1. Filmpje: bezoek het Burning Man festival

Breng een bezoek aan het Burning Man festival. In deze video nemen we je mee naar het festival. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Nevada moeten afreizen.

  1. Mis niets tijdens jouw rondreis in het zuidwesten van Amerika

Bespaar uren tijd en opzoekingswerk en koop deze rondreis, volledig uitgewerkt in een reisgids van 187 bladzijden met 132 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Zuidwest-USA.

Zuidwest USA

Gratis reisgids USA westkust downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?