Roadtrip door Umbrië: 14-daagse route langs de mooiste plekjes + verblijftips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip door Umbrië: 14-daagse route langs de mooiste plekjes + verblijftips

22 augustus 2024 in Umbrië0 reacties

Op roadtrip door Umbrië? Ontdek hier onze 14-daagse route langs de mooiste bezienswaardigheden

In het binnenland van Italië ligt Umbrië, met zijn opvallende landschappen vol brede heuvels en groene valleien. Dit gebied zit vol historische intriges, met steden en dorpen die op natuurlijke wijze uit het omringende landschap lijken te zijn gegroeid. Onze 14-daagse rondreis door deze beroemde regio brengt je zowel langs de bekende bezienswaardigheden als de verborgen pareltjes, weg van de toeristische massa.

De rondreis begint in Perugia, waar historische gebouwen en schilderachtige straatjes het verleden opnieuw tot leven wekken en gaat verder langs de vredige oevers van Lago Trasimeno en talloze charmante steden en dorpjes. Elke stop onthult een ander aspect van Umbrië, waar tijd en traditie hun stempel hebben gedrukt.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Umbrië

Reisgids
Vliegtickets2u vliegen naar Perugia, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij Cheaptickets, Transavia of Momondo
VerblijvenOvernachtingen in Umbrië:
HuurautoNog geen huurauto? Reserveer deze dan op voorhand bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met roadtrip door Umbrië

Dag 1: Perugia

Je roadtrip door Umbrië begint in de hoofdstad van deze regio: Perugia, een stad die een boeiende mix biedt van middeleeuwse architectuur, levendige cultuur en adembenemende uitzichten. Zodra je aankomt, zal je je waarschijnlijk aangetrokken voelen tot het hart van de stad: Piazza IV Novembre. Dit plein is het historische en sociale middelpunt van Perugia, omgeven door prachtige gebouwen zoals de gotische kathedraal.

Terwijl je over het plein wandelt, zal de Fontana Maggiore zeker je aandacht trekken. Deze 13e-eeuwse fontein, met zijn gedetailleerde reliëfs, vertelt het verhaal van de stad en haar rijke verleden. Neem de tijd om het Palazzo dei Priori te verkennen, dat niet alleen langs buitenaf een architectonisch juweel is, maar ook het Galleria Nazionale dell'Umbria herbergt, een museum met een indrukwekkende collectie van middeleeuwse en renaissancekunst.

WANDELTOUR: Ontdek de mooiste plekjes van de stad tijdens een begeleide wandeltour door Perugia met gids, een aanrader voor wie de stad voor het eerst bezoekt.

Als je door de smalle straatjes van Perugia dwaalt, ontdek je tal van sfeervolle pleintjes, gezellige cafés, en historische plekken zoals de Etruskische stadspoorten (zoals Porta San Pietro en Porta Marzia) en ondergrondse gangen.

Voor een mooie zonsondergang moet je over de Acquedotto mediaevale di Perugia wandelen met zijn imposante bogen en indrukwekkende stenen structuur. Rond de avond kan je genieten van de lokale keuken in een van de traditionele trattoria's. Probeer gerechten zoals torta al testo (een Umbrische focaccia) en de beroemde chocolade uit Perugia, want deze stad staat bekend om de Baci Perugina.

OVERNACHTINGSTIP: Tijdens deze roadtrip voorzien we één dag in Perugia, maar je kan er gerust meerdere dagen doorbrengen. Aan jou de keuze of je hier meerdere dagen wilt verblijven. Na een eerste kennismaking met Umbrië in Perugia kan je overnachten bij het Locanda della Posta Boutique Hotel.

Dag 2: Perugia naar Lago Trasimeno

Vandaag laat je Perugia achter je en rij je naar de oevers van het Meer van Trasimeno, het grootste meer van Centraal-Italië, omgeven door charmante dorpjes en natuurpracht. Alvorens je het meer bereikt, kan je nog even halt houden bij Magione, bekend om de overblijfselen van het kasteel.

Eenmaal je bij Lago Trasimeno bent, kan je een ontspannen wandeling maken langs de oever van het meer. Lago Trasimeno is de ideale stop op deze roadtrip voor een rustige dag vol natuur en ontspanning, maar biedt ook volop mogelijkheden voor activiteiten zoals een boottocht naar een van de eilanden in het meer, zoals Isola Maggiore. Dit eiland heeft een schilderachtig dorpje en een bijzondere 14e-eeuwse kerk, evenals prachtige uitzichten over het meer.

Na de boottocht kan je een bezoek brengen aan de omliggende dorpjes zoals Castiglione del Lago, een charmant plaatsje op een heuvel dat wordt gedomineerd door het indrukwekkende middeleeuwse kasteel Rocca del Leone. Vanaf de torens van het kasteel heb je een adembenemend uitzicht over het meer en de omgeving. Andere plekken rond het meer zijn Passignano sul Trasimeno, een gezellig vissersdorp en het authentieke Panicale. Sluit je dag af met een diner aan het water, waar je kan genieten van verse visgerechten en lokale wijnen terwijl je de zon ziet ondergaan over het serene Trasimeno.

OVERNACHTINGSTIP: Hotel Aganoor bevindt zich in het centrum van Castiglione del Lago met uitzicht op het meer. De kamers zijn ruim, voorzien van airco en iedere ochtend geniet je van een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.

Dag 3: Lago Trasimeno naar Città di Castello

Op dag drie verlaat je het meer en rijd je noordwaarts richting Città di Castello, een stad die doordrenkt is van cultuur en geschiedenis. Eerst kom je nog langs Castello di Montegualandro waar ooit een van de meest indrukwekkende en belangrijke veldslagen van het Romeinse Rijk werd uitgevochten. Nadien reis je verder naar Lisciano Niccone, dicht bij de grens tussen Umbrië en Toscane en omringd door de Apennijnen. Het staat bekend om zijn mooie heuvels, weelderige bossen en prachtige uitzichten op het omringende landschap. Een van de niet te missen bezienswaardigheden in Lisciano Niccone is het Castello di Niccone.

Daarnaast staan het middeleeuwse stadje Montemigiano, Umbertide, Castello di Montecastelli Alto en Basilica Santuario Madonna del Transito di Canoscio, een vredig toevluchtsoord midden in de natuur ook nog op de planning alvorens je doorrijdt naar Città di Castello waar je op dag 4 een hele dag doorbrengt.

Dag 4: Città di Castello naar Gubbio

Città di Castello is een minder bekende bestemming in Umbrië. Jammer want deze stad biedt een authentieke sfeer en prachtige renaissance-architectuur. Begin je stadswandeling door Città di Castello door het historische centrum, waar je prachtige kerken zult tegenkomen zoals de Chiesa di San Domenico en de kathedraal van St. Florido en Amanzio. De stad heeft ook verschillende indrukwekkende paleizen, zoals het Palazzo Vitelli alla Cannoniera, dat nu een museum voor moderne kunst huisvest, gewijd aan de kunstenaar Alberto Burri, die hier geboren werd.

Città di Castello is een stad waar je de Italiaanse charme in zijn puurste vorm ervaart. Wandel door de geplaveide straten, geniet van een kop koffie op een van de pleinen, en snuif de sfeer op in een stad die nog steeds zijn middeleeuwse en renaissancekarakter heeft behouden. Wie interesse heeft in kunst, kan een bezoek brengen aan het Museo del Duomo en het eerder genoemde Burri-museum, die beide een unieke kijk bieden op de kunstgeschiedenis van de regio.

Na je bezoek aan Città di Castello rijd je verder door naar het noorden richting het charmante Citerna. Deze stad, vlakbij de grens met Toscane, heeft zijn middeleeuwse karakter behouden met zijn typische steegjes, stenen gebouwen, omringende muren en stadspoorten. Onder Citerna ligt een uitgebreid systeem van waterreservoirs. Hieraan dankt Citerna zijn naam en het is een interessant overblijfsel uit de tijd dat het een strategische stad was. Wandel er zeker eens over de Camminamento Mediaevale, een middeleeuwse loopbrug vanwaar je een romantisch uitzicht hebt.

  • Nadien bezoek je Castello Bufalini en de ruïnes van Castiglione.
  • Je eindigt de dag in Pietralunga, een klein dopje met een rijke geschiedenis. De geschiedenis is duidelijk zichtbaar dankzij de karakteristieke vigoli (smalle straatjes) en de overblijfselen van het Longobard fort, een oude fortificatie gebouwd rond de 8e eeuw.

OVERNACHTINGSTIP: Net buiten de stad kan je overnachten bij Borgo Di Cortolla. Deze vakantieboerderij biedt ruime kamers voorzien van alle luxe en comfort. Neem nog een duik in het seizoensgebonden buitenzwembad en geniet van een heerlijke nachtrust na een dag op verkenning te gaan. Meer info en boeken.

Dag 5: Gubbio

Na een heerlijk ontbijtje bij Borgo Di Cortolla, rijd je verder door naar Gubbio, een van de oudste en best bewaarde middeleeuwse steden van Umbrië. Gubbio ligt op een heuvel en biedt een spectaculair uitzicht over de vallei. Bij aankomst word je meteen getroffen door de indrukwekkende middeleeuwse architectuur. Begin je stadswandeling door Gubbio bij de ruïnes van het Teatro Romano, een van de best bewaarde in Italië. Als je de oude stenen zitplaatsen beklimt, kan je je voorstellen hoe de inwoners hier naar gladiatorengevechten en toneelstukken keken.

Wat nog meer zien & doen tijdens je bezoek aan Gubbio?

  • Wandel door de smalle, steile straatjes van Gubbio naar Piazza Grande, een majestueus plein dat wordt omringd door het Palazzo dei Consoli, een van de meest iconische gebouwen van de stad. Dit paleis herbergt het stadsmuseum, waar je een fascinerende verzameling kunst en artefacten uit de Etruskische en Romeinse tijd kunt bekijken.
  • Bezoek Chiesa di San Francesco met gotische apsis en klokkentoren. Deze eenvoudige maar mooie kerk vertelt het verhaal van de heilige Franciscus van Assisi en zijn band met Gubbio. Bekijk ook zeker de schilderingen die dateren uit de 13e en de 15e eeuw.
  • Een andere mooie kerk is Chiesa di San Giovanni Battista, een prachtig voorbeeld van romaans-gotische architectuur in Umbrië.
  • Graag wat meer info wanneer je deze bezienswaardigheden bezoekt? Boek dan een begeleide wandeling door Gubbio mét lokale gids.

Een bezoek aan Gubbio is niet compleet zonder een ritje met de Funivia Colle Eletto, een kabelbaan die je naar de top van de berg Monte Ingino brengt (meer info lees je hier). Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende heuvels. Op de top bevindt zich ook de Basilica di Sant'Ubaldo, gewijd aan de patroonheilige van Gubbio, waar je de beroemde Ceri (grote houten kaarsen) kunt zien die tijdens het jaarlijkse Ceri-feest worden gedragen.

OVERNACHTINGSTIP: In het centrum van de stad ligt Residenza Le Logge, een gezellige B&B met uitzicht op de stad. Meer info en boeken.

Dag 6: Gubbio naar Assisi

Op deze dag verlaat je het middeleeuwse Gubbio en reis je door een schilderachtig landschap richting Assisi, de stad van de heilige Franciscus. Onderweg passeer je verschillende charmante plaatsen die elk hun eigen karakter en geschiedenis hebben.

Je eerste stop kan Gualdo Tadino zijn, een klein stadje dat bekend staat om zijn middeleeuwse fort, de Rocca Flea ("het vlooienkasteel"), en zijn rijke keramiektraditie. Het stadje ligt op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht op het omliggende landschap. Je kunt hier het keramiekmuseum bezoeken om meer te leren over de eeuwenoude kunstnijverheid van de regio.

Vervolgens passeer je Nocera Umbra, een charmante plaats met een goed bewaard middeleeuws karakter. Nocera staat bekend om zijn heilzame bronwater en oude thermen, en is een ideale plek voor een korte pauze. Bezoek de kathedraal van Santa Maria Assunta en wandel door het historische centrum met zijn steegjes en stenen huizen.

Valtopina en Valfabbrica zijn kleinere dorpen, elk gelegen in het glooiende Umbrische landschap, waar je kunt genieten van de rust en stilte van het platteland. Valfabbrica is vooral interessant vanwege zijn ligging op de pelgrimsroute naar Assisi, de Via di Francesco.

Dag 7: Assisi naar Spello

Vandaag verken je een van de bekendste steden in Umbrië, Assisi, een UNESCO-werelderfgoedstad. Begin je dag met een bezoek aan de Basiliek van Sint Franciscus, een van de meest indrukwekkende religieuze complexen ter wereld, die uit twee kerken bestaat: de bovenkerk, met zijn prachtige fresco's van Giotto, en de sobere benedenkerk waar het graf van Sint Franciscus zich bevindt.

Naast de basiliek zijn er nog veel andere bezienswaardigheden in Assisi die je kan bezoeken naast onze uitgestippelde stadswandeling door Assisi. Bezoek de Basiliek van Santa Chiara, gewijd aan de heilige Clara, en het Eremo delle Carceri, een stille kluizenarij net buiten de stad waar Sint Franciscus zich terugtrok om te mediteren. Wandel ook door het historische centrum van Assisi, met zijn kronkelende steegjes, Romeinse overblijfselen zoals de Tempel van Minerva, en middeleeuwse pleinen zoals de Piazza del Comune waar je de lokale sfeer kan opsnuiven.

RONDLEIDING: Boek hier je begeleide wandeltour door Assisi inclusief een bezoek aan de Sint-Franciscusbasiliek.

Op weg naar Spello, met onderweg een stop in Bastia Umbra en Bettona

  • Bastia Umbra is een rustig stadje dat vooral bekend is om zijn landelijk karakter en markten.
  • Bettona daarentegen is een ommuurde stad die vaak over het hoofd wordt gezien, maar een verrassende schoonheid biedt met zijn oude Etruskische muren en prachtige uitzichten over de vallei. Bezoek hier de Santa Maria Maggiore-kerk en het Pinacotheek Museum, dat kunstwerken van de Italiaanse kunstschilder Perugino en andere renaissancekunstenaars herbergt.

Aan het eind van de dag kom je aan in Spello, een van de mooiste middeleeuwse dorpen van Umbrië. Spello staat bekend om zijn goed bewaarde stadsmuren en oude Romeinse poorten zoals de Porta Venere en Porta Consolare. Wandel door de smalle, bloemrijke straatjes en geniet van het uitzicht op het Umbrische platteland. Wie weet kan je zelf wat meepikken van het jaarlijkse bloemenfestival Infiorata of een wijntour maken door Spello met een tuktuk.

OVERNACHTINGSTIP: La Bastiglia bevindt zich op een rustige en panoramische locatie vlakbij het historische centrum van Spello. Meer info en boeken.

Dag 8: Spello naar Spoleto

Op de achtste dag van je rondreis verken je meer van de Umbrische dorpen en steden, te beginnen met Foligno, slechts een korte rit van Spello. Foligno is een van de weinige Umbrische steden die op de vlakke vallei ligt in plaats van op een heuvel. Hier kun je het indrukwekkende Piazza della Repubblica bezoeken, omringd door paleizen zoals Palazzo Trinci, dat nu een museum is met een prachtige collectie middeleeuwse en renaissancekunst en Cattedrale di San Feliciano.

  • Na Foligno rijd je naar Bevagna, een pittoresk dorpje dat vaak wordt genoemd als een van de mooiste dorpen van Italië. Bevagna staat bekend om zijn goed bewaarde middeleeuwse sfeer. Wandel zeker even naar Piazza Silvestri, waar je de romaanse kerken van San Michele en San Silvestro kunt bewonderen. Wie graag een kijkje neemt in het dagelijkse leven van de middeleeuwen kan Museo Civico bezoeken.
  • Vervolgens ga je verder naar Gualdo Cattaneo, een klein dorpje dat wordt gedomineerd door een indrukwekkend fort, het Rocca Sonora. Dit fort biedt een panoramisch uitzicht over de vallei en is een fascinerende plek om te verkennen, met zijn oude muren en torens.
  • De volgende stop is Montefalco, bekend als het "Balkon van Umbrië" vanwege het adembenemende uitzicht over de wijngaarden en olijfboomgaarden. Montefalco is beroemd om zijn Sagrantino-wijn, dus een wijnproeverij is hier een absolute must. Bezoek ook de Chiesa di San Francesco, die nu een museum herbergt met prachtige fresco's van Benozzo Gozzoli. Lees meer over de mooiste wijngebieden in Umbrië.

Als laatste stop voor Spoleto bezoek je Trevi, een charmant stadje dat hoog boven de vlakte uitsteekt. Waar Montefalco bekend staat om de wijnen, staat Trevi bekend om zijn productie van olijfolie en biedt prachtige wandelroutes door de olijfgaarden. Bezoek het Olijfoliemuseum om meer te leren over de traditionele olijfolieproductie, en verken de Duomo di Sant'Emiliano, een mooie romaanse kerk.

Na een dag vol ontdekkingen arriveer je in Spoleto, een historische stad die bekend staat om zijn indrukwekkende aquaduct, het Ponte delle Torri, en het jaarlijks gehouden Festival dei Due Mondi.

Dag 9: Spoleto naar Triponzo

Vandaag stellen we voor dat je vanuit Spoleto op pad gaat om te genieten van enkele van de natuurlijke en historische wonderen van de Valnerina regio. Het gebied rond de rivier de Nera is een plek waar de natuur regeert en abdijen, kluizenarijen, torens en middeleeuwse muren in overvloed aanwezig zijn in een schilderachtige landschap.

De bossen en steile hellingen en het isolement van de bergen trokken vele kluizenaars en kloosterorden aan die op zoek waren naar eenzaamheid voor gebed en meditatie. Dat merk je in volgende afgelegen en ongerepte dorpen van Umbrië waar je langs rijdt.

  • Je eerste stop is in Usigni, een klein, schilderachtig dorpje dat bijna onaangetast lijkt door de tijd. Wandel hier even door de smalle steegjes en geniet van het uitzicht over de vallei.
  • Vervolgens ga je verder naar Poggiodomo, een van de kleinste gemeenten van Umbrië, hoog in de bergen gelegen en omgeven door bossen en groene heuvels. De stilte en de frisse berglucht maken het een perfecte plek voor een korte pauze.
  • De weg slingert van Rocchetta verder langs steile berghellingen naar Roccatamburo en Mucciafora, beide idyllische dorpen waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.
  • Het historische centrum van Vallo di Nera heeft nog steeds zijn middeleeuwse, dichte netwerk van smalle straatjes en lichte stenen huizen die met elkaar verbonden zijn door onderdoorgangen en bogen. Bezoek er zeker de Romaanse kerken.
  • Voordat je Triponzo bereikt, passeer je Sellano gelegen in de vallei van de Vigi-rivier. Dit rustige dorpje heeft de charme van zijn middeleeuwse oorsprong behouden en staat vooral bekend om de spectaculaire hangbrug Ponte Tibetano di Sellano.

Je eindbestemming voor vandaag is Triponzo, beroemd om zijn thermale baden. Na een dag vol ontdekkingen kun je ontspannen in de natuurlijke warmwaterbronnen, die al sinds de Romeinse tijd bekend staan om hun geneeskrachtige eigenschappen. Triponzo is een rustige plek, perfect om de dag af te sluiten met wat welverdiende ontspanning. Boek hier je verblijf in de buurt van Triponzo.

Dag 10: Triponzo naar Castelluccio

Op de tiende dag van deze roadtrip door Umbrië vertrek je vanuit Triponzo richting het Castelvecchio, een klein gehucht met charmante straatjes en omringd door de bossen en bergen. In Preci sieren adellijke paleizen het historische centrum. Bezoek het museum in de abdij van Sint Eutizio, gelegen in een schilderachtige kloof. De abdij speelde een cruciale rol in de verspreiding van kennis en geneeskunde in de middeleeuwen en het museum huisvest de instrumenten van de chirurgische school van Preciana.

Ondanks de aardbevingen van 2016 heeft Castelluccio zijn allure behouden en is het een paradijs voor wandelaars. Verken de omgeving van Castelluccio en geniet van de prachtige vergezichten van Piano Grande, bekend om zijn levendige wilde bloemen. Keer na deze dag terug naar de levendige stad Norcia voor de nacht. Geniet hier zeker van een heerlijk culinair gerechtje. De stad staat namelijk bekend om zijn zwarte truffels en varkensvleesproducten zoals prosciutto.

Dag 11: Norcia naar Narni

Vandaag rijd je van Norcia naar het historische Narni, met een aantal fascinerende tussenstops onderweg. Je eerste halte is Cascia, een stadje dat vooral bekend is om de heilige Rita, een van de meest vereerde heiligen in Italië. Bezoek hier de Basiliek van Sint-Rita, een pelgrimsoord dat jaarlijks duizenden bezoekers trekt.

Je reist verder naar Monteleone di Spoleto, een klein stadje hoog in de bergen, bekend om zijn middeleeuwse sfeer en de beroemde "Quadriga", een bronzen strijdwagen die hier werd gevonden en nu in het Metropolitan Museum in New York te zien is. Monteleone biedt een prachtig uitzicht over de omliggende bergen en valleien, en je kunt hier genieten van de authentieke Umbrische charme.

Je volgende stop is Terni, een moderne stad met een rijke geschiedenis. Hier kun je de beroemde Cascata delle Marmore bezoeken, een van de hoogste kunstmatige watervallen ter wereld. De waterval, oorspronkelijk gecreëerd door de Romeinen, is een indrukwekkend natuurwonder dat je niet mag missen. Boek hier je wandelroute naar de watervallen van Marmore.

Na Terni vervolg je je reis naar San Gemini, een charmant middeleeuws heuvelstadje bekend om zijn mineraalwater en de goed bewaarde historische kern.

Je eindbestemming voor vandaag is Narni.

De oude heuvelstad Narni, dat als inspiratie diende voor de naam van de fictieve wereld Narnia in de boeken van C.S. Lewis, heeft een prachtig middeleeuws centrum. Bezoek de Rocca Albornoz, een indrukwekkend fort dat hoog boven de stad uittorent, en wandel door de ondergrondse gangen van Narni Sotterranea, waar je een kijkje kunt nemen in het verborgen verleden van de stad.

OVERNACHTINGSTIP: Boek je verblijf bij Il Collicello, een landelijk toevluchtsoord met ruime kamers voorzien van alle luxe en comfort, gratis privéparking en een eigen restaurant met Italiaanse gerechten. Meer info en boeken.

Dag 12: Narni naar Todi

Vandaag verken je enkele van de meest betoverende dorpen van Zuid-Umbrië. De eerste stop op deze dag is Amelia, een van de oudste steden van Umbrië, met indrukwekkende stadsmuren die dateren uit de 3e eeuw voor Christus. Amelia heeft een rijk historisch erfgoed, en een bezoek aan de Cattedrale di Santa Firmina en het Archeologisch Museum is zeker de moeite waard.

Wat staat er nog meer op de planning?

  • Je rijdt verder naar Lugnano in Teverina, een klein dorp dat bekend staat om zijn prachtige kerk, de Collegiata di Santa Maria Assunta, een meesterwerk van romaanse architectuur. Het dorp biedt een prachtig uitzicht over de Tiber-vallei en is een perfecte plek voor een korte wandeling om je benen even te strekken.
  • Vervolgens kom je bij het Castello di Alviano, een imposant kasteel dat uitkijkt over de omliggende heuvels en velden. Bezoek het museum over de middeleeuwse geschiedenis van deze regio, geniet van het uitzicht en wandel nog even door de idyllische tuinen.
  • Na een korte rit bereik je Tenaglie, een klein, rustig dorp waar je het landelijke leven in Umbrië ervaart.
  • In Montecchio kan je proeven van de lokale olijfolie die hier geproduceerd wordt. Bezoek hier een lokale frantoio (olijfoliepers) om meer te leren over het productieproces en misschien een flesje van de lokale extra vergine olijfolie mee te nemen als souvenir!
  • Uiteindelijk kom je nog langs het Meer van Corbara, een kunstmatig aangelegd meer waar je kan wandelen, picknicken, en talloze wateractiviteiten kan ondernemen.

Aan het einde van de dag arriveer je in Todi, gelegen op een heuveltop met uitzicht op de Tibervallei. Onze stadswandeling door Todi brengt je alvast langs de topbezienswaardigheden waaronder de Santa Maria della Consolazione, een prachtig renaissancemonument, en het indrukwekkende Piazza del Popolo, een van de mooiste pleinen van Italië. Sluit de dag af met een gezellig diner in een van de traditionele restaurants, terwijl je geniet van het uitzicht op de glooiende heuvels van Umbrië.

Dag 13: Todi naar Orvieto

De roadtrip door Umbrië komt bijna op zijn einde, maar laten we eerst nog wat genieten van de prachtige natuur en sfeervolle plekken die Umbrië te bieden heeft. Na je stadswandeling door Todi rijd je naar het ommuurde dorpje Monte Castello di Vibio uit de 15de eeuw waar je een prachtig uitzicht hebt op het zuiden van Umbrië en de bergen van Lazio en Abruzzo.

Nadien rijd je door naar Marsciano, bekend om zijn baksteenindustrie en een klein museum hierover. Verken daarna San Venanzo, waar je het Sette Frati Park op Mt Pegli vindt, en het Vulkaanmuseum en -park met het unieke, gelijknamige plaatselijke vulkanische gesteente, venanziet. In de omgeving vind je middeleeuwse torens en kastelen in afgelegen dorpjes, zoals Rotecastello, San Vito in Monte, Pornello, Ripalvella, Poggio Aquilone, Civitella dei Conti en Collelungo. Sluit je dag af in Orvieto.

OVERNACHTINGSTIP: Maak je geen zorgen dat je te laat aankomt in Orvieto; je krijgt de kans om de stad te verkennen op de laatste dag van deze reis. Boek hier je verblijf in Orvieto.

Dag 14: Orvieto naar Perugia

Begin de laatste dag van deze mooie roadtrip met een stadswandeling door Orvieto om de plaatselijke geschiedenis te leren kennen. Orvieto ligt bovenop een imposante tufstenen rots en weet met zijn middeleeuwse straatjes, prachtige kathedraal, en rijke geschiedenis iedereen te bekoren. De Umbrische stad biedt een mix van indrukwekkende architectuur, waaronder de beroemde Duomo, en verborgen schatten zoals het ondergrondse netwerk van grotten en tunnels.

Vervolg na je bezoek aan Orvieto de weg terug naar Perugia, met een stop in Città della Pieve, waar je een van de smalste steegjes van Italië kunt vinden, genaamd Baciadonne (bekijk ligging). In het charmante dorpje Panicale kun je twee muurschilderingen van Perugino bewonderen. Verken de necropolis Palazzone in Ponte San Giovanni, waar ongeveer 200 Etruskische graven met kamers liggen, waaronder het opmerkelijke Hypogeum van de familie Volumnus.

OVERNACHTINGSTIP: Vanaf de necropolis rijd je verder naar Perugia waar je de roadtrip begonnen bent. Je kan ervoor kiezen om de rondreis uit te breiden door hier een dag of twee extra door te brengen. Bekijk hier de beschikbare accommodaties in Perugia.

Waar overnachten in Umbrië?

Voor je vakantie in Umbrië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Umbrië online bekijken.

Agriturismo Casa Antheia

Ondergedompeld in de mooie natuur vind je het Agriturismo Casa Antheia. Het huisje heeft een typisch Umbrische boerderijstructuur en is ingericht met landelijke elementen en met respect voor de lokale traditie en het comfort van de moderniteit. Op slechts een paar kilometer van het verblijf ligt Monteleone d'Orvieto, een oud middeleeuws dorp, gelegen op een van de heuvels die het Orvieto-gebied scheiden van Città della Pieve. Meer info en boeken.

B&B Antica Sosta Apartments

B&B Antica Sosta Apartments is gevestigd in een gerenoveerd 15e-eeuws gebouw wat ooit een boerderij was, in Moneteleone D'Orvieto. De Bed & Breakfast is omgetoverd tot twee appartementen van charme en comfort. De B&B beschikt over een tuin waar je even tot rust kan komen en een patio met tafels, stoelen en een barbecue voor bij mooi weer.

Alle kamers zijn voorzien van een eigen badkamer en zijn ingericht in een rustieke stijl met stenen muren en plafonds met houten balken. Meer info en boeken.

Torre del Flaco

Het landhuis Torre del Flaco is gelegen op een heuvel met uitzicht op een prachtige vallei en groene bergen, op nog geen drie kilometer van het stadscentrum. Volledig gerestaureerd en opnieuw ingericht, behoudt dit huis toch nog het uiterlijk en de smaak van de oudheid. En in het prachtige zwembad met kristalhelder water, in een tuin met rozen, olijfbomen en lavendel, heb je een adembenemend uitzicht op de bergen en de vallei en kan je uren luieren onder de Italiaanse zon! Meer info en boeken.

Mis niets: download onze gratis reisgids Umbrië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Umbrië? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Umbrië met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Umbrië.

Umbrië

Gratis reisgids Umbrië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?