Ponte Tibetano di Sellano bezoeken in Sellano: spectaculaire hangbrug in Umbrië

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ponte Tibetano di Sellano bezoeken in Sellano: spectaculaire hangbrug in Umbrië

19 augustus 2024 in Umbrië0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Ponte Tibetano di Sellano hangbrug + waar overnachten in de buurt?

Op zoek naar een avontuurlijke uitstap tijdens je roadtrip door Umbrië? Plan dan zeker een bezoekje in naar de Ponte Tibetano di Sellano, een indrukwekkende hangbrug in het dorpje Sellano. Ontdek alles over je bezoek aan de brug in deze blogpost.

Inhoud artikel

  1. Ponte Tibetano di Sellano

Eind maart 2024 opende in Sellano, een charmant klein dorpje in Umbrië, de Ponte Tibetano di Sellano. Deze nieuwe toeristische attractie is voorbestemd om een van de belangrijkste trekpleisters in de regio te worden en heeft als doel de regio extra in de kijker te zetten.

De brug verbindt het dorp Sellano, dat tot de mooiste dorpen van Italië behoort, met het gehucht Montesanto. Vanaf de Tibetaanse brug heb je een indrukwekkend uitzicht over de Umbrische valleien en omliggende bergen. De brug hangt op een hoogte van 175 meter boven de vallei van de Vigi-rivier en strekt zich uit over een lengte van 517,5 meter. Het is de hoogste Tibetaanse brug van Umbrië en samen met de Arouca 516 in Portugal en Sky Bridge 721 in Tsjechië het een van de hoogste van Europa.

Info over de Ponte Tibetano di Sellano

  • De brug werd geopend eind maart 2024
  • Verbinding tussen Sellano en het gehucht Montesanto
  • Lengte: 517,5 meter lang
  • Hoogte: 175 meter boven de vallei van de Vigi-rivier
  • 1023 treden om over te steken en een geschatte wandeltijd van 30 à 45 minuten

LEESTIP: Mis niets tijdens je bezoek en download onze gratis reisgids Umbrië.

  1. Waar bevindt zich de Tibetaanse brug van Sellano?

Ponte Tibetano di Sellano bevindt zich in Sellano, op 30 km van Spoleto en 35 km van Spello. Sellano ligt in de Valnerina, een schilderachtige vallei doorkruist door de rivier de Nera, en bekend staat om zijn natuurlijke schoonheid en pittoreske dorpjes waar je kan rondwandelen. De brug zelf bevindt zich net buiten het dorpscentrum van Sellano, en overspant een kloof tussen twee bergwanden.

De brug ligt in een relatief afgelegen gebied, omringd door bossen en heuvels, en is alleen te voet bereikbaar. Om er te komen, laat je de auto best achter in een van de straten in Sellano of op de openbare parking (bekijk ligging). Vanaf hier is het maar een klein kwartier wandelen naar de brug wandelen.

Kaartje met de ligging van de Ponte Tibetano di Sellano

  1. De Ponte Tibetano di Sellano oversteken

Opgelet, je kan de brug oversteken in één richting: van Sellano naar Montesanto. Je kan zowel bij de brug als online op voorhand een toegangsticket kopen om de brug over te steken (online kan dat via deze website). Wie online een ticket aankoopt (aanrader in het hoogseizoen), kan zelf een tijdslot kiezen en is er zeker van dat je de oversteek kan maken zonder in de wachtrij hoeven te staan.

Veiligheid gaat natuurlijk voorop. Bij het oversteken van de brug is het dan ook verplicht om een helm te dragen en je vast te maken aan de veiligheidstouwen die langs de brug zijn aangebracht. Opgelet, de brug is enkel toegankelijk voor wie groter is dan 1m30.

Niet voor mensen met hoogtevrees

Na een korte briefing van een instructeur en nadat je bent voorzien van veiligheidsuitrusting kan je de oversteek beginnen. Er is een digitaal loket waar je je ticket kan scannen. Van zodra het machine goedkeuring geeft, kan je verder.

Je kan de oversteek enkel maken in één richting, je zal dus geen tegenliggend verkeer hebben. Vergeet ook zeker niet om af en toe te pauzeren en het mooie landschap in je op te nemen en enkele foto’s te maken. Het wordt niet aanbevolen voor mensen die last hebben van hoogtevrees of duizeligheid. Na ongeveer 30 à 45 minuten wandelen, bereik je het middeleeuwse gehucht Montesanto waar je het kasteel kan bezichtigen.

Aangezien het éénrichtingsverkeer is, kan je niet via de brug terug naar Sellano. Na het inleveren van je veiligheidsuitrusting kan je te voet of met een shuttle terugkeren. Wij raden aan om de route terug te wandelen, maar wie toch liever de shuttle pakt, dient online op voorhand een plekje te reserveren.

  1. Wandel terug naar Sellano via Lago del Vigi

Het panoramische pad dat van Montesanto afdaalt langs de Vigi-helling loopt richting het meer van Sellano, ook wel bekend als het meer van Vigi. Deze wandeling is een geweldige manier om te genieten van het Umbrische landschap. Je wandelt door de rustige bossen en geniet onderweg van enkele schilderachtige uitzichten. De wandeling zelf bedraagt 9 kilometer waar je ongeveer 2 uur over doet.

Wanneer je het meer bereikt, raden we aan om hier even te pauzeren. Je kan er een kleine picknick houden in de schaduw, of een hapje te eten bij de nabijgelegen Trattoria Loch Ness (bekijk ligging). Nadien kan je verder wandelen naar Sellano of je kan ook overwegen om het wandelpad dat naar de Rote-watervallen leidt, te volgen (bekijk ligging).

  1. Verken ook het dorpje Sellano

Indien er nog tijd over is, kan je ook even door de straten van Sellano wandelen. Sellano heeft de charme van zijn middeleeuwse oorsprong behouden, waardoor het een van de meest karakteristieke locaties in de Valnerina is. De eerste ontwikkeling gaat terug tot het Longobard (of Lombard) tijdperk, 7e -8e eeuw na Christus.

In september 1997 werd Sellano getroffen door aardbevingen die Umbrië en Le Marche troffen. Sindsdien is het dorp echter weer normaal gaan leven na een restauratie waarbij de historische kwaliteit van de gebouwen is gerespecteerd. Het dorp heeft talrijke Romaanse kerken en de grot van de beschermheilige op de hellingen van Monte Lugo, die een aura van mysterieuze heiligheid toevoegt aan dit bergdorp. Ook het nabijgelegen Castello di Postignano is een bezoekje waard.

  1. Praktische info voor je bezoek aan de hangbrug

  • De brug is dagelijks geopend van 9u tot 18u.
  • Er kunnen maximaal 100 personen tegelijk de brug oversteken.
  • Wil je zeker zijn van je bezoek aan Ponte Tibetano di Sellano? Boek je tickets en reserveer een tijdsslot online op voorhand.
  • Wandel terug via Lago del Vigi naar Sellano of maak gebruik van de pendeldienst (hiervoor zal je een supplement moeten betalen bij aankoop van een ticket).
  • De toegang is alleen mogelijk voor volwassenen of kinderen groter dan 130 cm.
  • Dieren zijn niet toegestaan.
  • Meer info op de website.

Nog meer leuke tours en excursies in Umbrië

  1. Waar overnachten in de buurt van de hangbrug?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan de Ponte Tibetano di Sellano? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Sellano en omgeving online.

  • Convento di Acqua Premula bevindt zich net buiten het centrum van Sellano. Het verblijf biedt comfortabele kamers, een uitstekend ontbijt (bij te boeken) en heerlijk diner, en een zeer gastvrij personeel. Er is ook een seizoensgebonden buitenzwembad en mogelijkheid tot gratis parkeren. Meer info en boeken.
  • Agriturismo I CASALI DI MORRO een gezellig ingerichte vakantieboerderij gevestigd in een historisch gebouw in Sellano. Deze agriturismo beschikt over een zwembad, gratis parking, dagelijks ontbijtbuffet met lokale specialiteiten vanop de boerderij en een bbq. Meer info en boeken.
  • Iets luxueuzer is het Castello Di Postignano Relais, in Postignano vlakbij Sellano. Dit charmante verblijft biedt ruime kamers voorzien van alle luxe en comfort, een seizoensgebonden buitenzwembad en een tuin met prachtig uitzicht. Iedere ochtend is er een Italiaans ontbijt beschikbaar (bij te boeken). Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Ponte Tibetano di Sellano

Heb je last van hoogtevrees of ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de allereerste hangbrug in Umbrië? Bekijk dan onderstaand filmpje voor een klein voorproefje. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Sellano in Umbrië.

  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Umbrië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Umbrië? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Umbrië met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Umbrië.

Umbrië

Gratis reisgids Umbrië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?