15 x mooiste bezienswaardigheden in Todi: wat zeker zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Todi: wat zeker zien & doen tijdens je bezoek?

22 augustus 2024 in Umbrië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaadigheden in Todi + verblijftips

Todi, een charmant middeleeuws stadje in Umbrië, ligt op een heuveltop met uitzicht op de Tibervallei en ademt een rijke historische sfeer. Ooit bekend als Tuder, gaat de geschiedenis van de stad terug tot de Etruskische tijd. In de middeleeuwen bloeide de stad op als een belangrijk centrum van handel, kunst en cultuur, en dit erfgoed is nog steeds zichtbaar in de vele kerken, paleizen en historische gebouwen.

Ontdek in deze blogpost de mooiste bezienswaardigheden in Todi.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Umbrië

Reisgids
Vliegtickets2u vliegen naar Perugia, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij Cheaptickets, Transavia of Momondo
VerblijvenOvernachtingen in Umbrië:
HuurautoNog geen huurauto? Reserveer deze dan op voorhand bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Todi

Todi ligt in het zuiden van de Italiaanse regio Umbrië, ongeveer halverwege tussen de steden Perugia en Terni. Het stadje bevindt zich op een heuveltop met een hoogte van ongeveer 400 meter, waardoor het een prachtig uitzicht biedt over de vallei van de rivier de Tiber. Het is een compact stadje, en de meeste belangrijke bezienswaardigheden, zoals de Duomo di Todi, de kerk van San Fortunato, en de Santa Maria della Consolazione, bevinden zich in of nabij het historische centrum.

Ontdek alvast de mooiste bezienswaardigheden in Todi op de kaart

  1. Oude centrum van Todi

Het oude centrum van Todi ademt een levendige maar rustige sfeer die typerend is voor vele Italiaanse dorpen. De smalle, kronkelige straatjes, geplaveid met oude stenen, geven je het gevoel terug te stappen in de tijd. De straten van Todi zijn een doolhof van steegjes, trappen en verborgen pleintjes. Hier en daar vind je doorkijkjes op de vallei en charmante hoekjes waar je kleine cafés, boetiekjes, en ambachtelijke winkels vindt. De architectuur van de gebouwen en de straten reflecteert dan weer de rijke geschiedenis van de stad, met een mix van middeleeuwse, renaissance- en zelfs enkele Romeinse invloeden.

OVERNACHTINGSTIP: Boek hier je verblijf in het charmante centrum van Todi.

  1. Piazza del Popolo

Het Piazza del Popolo, een goed bewaard middeleeuws plein, vormt hét middelpunt van dit pittoreske stadje in Umbrië. Rondom het plein liggen enkele van de belangrijkste middeleeuwse monumenten van Todi, zoals de Domkerk (Duomo) en drie palazzi waaronder het Palazzo del Capitano (waarin de Pinacoteca en het Museo Civico gevestigd zit), het Palazzo del Priore en het Palazzo del Popolo met een zuilengalerij.

  1. Museo Civico di Todi

Het Museo Civico di Todi bevindt zich op de bovenste verdieping van twee historische gebouwen: het Palazzo del Podestà en de Capitano del Popolo welke met elkaar verbonden zijn via een viaduct uit de 17de eeuw. In het stadsmuseum kom je meer te weten over de geschiedenis van deze kleine maar boeiende Umbrische stad. Je kan er verder ook archeologische vondsten bewonderen zoals munten, weefsels, keramiek en schilderijen.

  1. Todi Underground

In de afgelopen jaren is de "onzichtbare stad", ook wel "Todi Underground" genoemd, onthuld onder Piazza del Popolo. Dankzij het bekwame onderzoekswerk van de Todi Speleological Group is een complex van meer dan dertig pre-Romeinse, Romeinse en middeleeuwse cisternen, samen met 500 putten van verschillende vormen en leeftijden, herontdekt en grondig geanalyseerd.

Hoewel slechts een fractie van deze ondergrondse wereld toegankelijk is voor het publiek, kan je met een combinatieticket voor verschillende Todi-attracties (dat je kan kopen bij het toeristenbureau op het Piazza del Popolo - bekijk ligging), twee grote ondergrondse waterreservoirs verkennen die in de tweede helft van de 1e eeuw voor Christus werden gebouwd en een kijkje bieden in de manier waarop water in het verleden aan de stad werd geleverd.

WANDELTIP: Mis niets tijdens je bezoek met onze stadswandeling door Todi.

  1. Concattedrale della Santissima Annunziata

De Concattedrale della Santissima Annunziata, oftewel de Todi-kathedraal, staat op de plek van een Romeins gebouw in het voormalige Romeinse forum, aan de noordkant van Piazza del Popolo. De vroege geschiedenis is onduidelijk: de eerdere kerk werd vermoedelijk rond het jaar 1000 gebouwd, maar werd bijna volledig verwoest door een brand in 1190.

De wederopbouw duurde eeuwen en werd beïnvloed door een aardbeving in 1246 en een instorting van het dak in 1322. De kathedraal, die aan het eind van de 14e eeuw werd voltooid, heeft in de loop der tijd verschillende verbouwingen en renovaties ondergaan.

  1. Museo Lapidario

Het Museo Lapidario heeft een van de oudste collecties stenen in Umbrië. Het bevindt zich in de voormalige kerk van San Giovanni Battista van het Monastero delle Lucrezie. Het klooster werd gesticht in de 15de eeuw en werd geschonken door Madonna Lucrezia della Genga.

Het museum bevat verschillende chronologische afdelingen met artefacten uit de Romeinse tijd tot de 19de eeuw, allemaal ontdekt in Todi en omgeving. Het complex heeft een pittoresk terras genaamd Nido dell'Aquila, dat een panoramisch uitzicht biedt over de Tibervallei in de richting van Orvieto.

  1. Chiesa della Nunziatina

De Chiesa della Nunziatina is een heel spektakel: het is volledig versierd met verschillende schilderingen. Het plafond trekt meteen je aandacht met zijn barokke fresco's van gebeurtenissen uit het leven van Maria. Deze plaats is een ware schat die de toegangsprijs van 2€ (2023) waard is.

  1. Monastero San Francesco Suore Clarisse

Het Monastero San Francesco Suore Clarisse, gelegen aan de Via di Borgo Nuovo, is gebouwd op de fundamenten van een kerk uit de 11e-12e eeuw gewijd aan San Marco.

De Servi di Maria bouwden dit complex in de tweede helft van de 13e eeuw (tussen 1273 en 1274). In de kerk bevindt zich een van de belangrijkste meesterwerken van Umbrië uit de 14e eeuw: een belangrijke afbeelding van het Vagevuur, enkele decennia na de Goddelijke Komedie.

Dit kunstwerk is geïnspireerd op de Legende van het Vagevuur van Sint Patrick, uitgewerkt door Hendrik van Saltrey en in Italië gepopulariseerd als de Gouden Legende door Jacopo da Varazze, door historici beschouwd als "een van de beste verkopers van de Middeleeuwen". De kerk heeft ook tal van andere opmerkelijke kunstwerken.

  1. Chiesa di Santa Prassede

De Chiesa di Santa Prassede, samen met het aangrenzende klooster, werd rond de 14de eeuw gebouwd door de paters Augustijnen. Binnen bevinden zich verschillende opmerkelijke kunstwerken, waaronder de Depositie, toegeschreven aan de Vlaamse schilder Hendrick de Clerk (16e -17e eeuw), en de afbeelding van de Extase van Santa Rita uit Cascia, toegeschreven aan de schilder Giacinto Brandi (17e eeuw).

  1. Casa Dipinta O'Doherty

Het Geschilderde Huis, Casa Dipinta "O'Doherty", ligt vlakbij Chiesa di Santa Prassede. Het werd in 1975 gekocht door wijlen de Ierse kunstenaar O'Doherty en zijn vrouw Barbara. Het huis evolueert voortdurend met artistieke en architecturale variaties en toont O'Doherty's unieke schilderingen op elke muur.

Op de eerste verdieping van het museum zie je het oude Ogham-alfabet, grote schilderijen en een overzicht van de experimenten van de kunstenaar met het getal 5 en de letter I in het "Woordenboek van het Ego". Op de bovenste verdieping zien bezoekers muurschilderingen met draden die een driedimensionaal effect creëren. Het museum is een ruimte waarin de liefde en passie van het echtpaar O'Doherty voor Todi en de kunst volledig tot uiting komen.

  1. Chiesa di San Fortunato

De Chiesa di San Fortunato bevindt zich op het Piazza Umberto I (bekijk ligging). De bouw begon in de 12de eeuw en duurde tot de 15de eeuw, maar de kerk werd nooit volledig voltooid door de dood van architect Giovanni di Santuccio da Firenzuola. De klokkentoren van San Fortunato is te bereiken via een trap aan de linkerkant en biedt vanaf de top een uniek panoramisch uitzicht over Todi en de Umbrische vallei. Het hoofdaltaar in gotische stijl dateert uit de 14de eeuw.

Ondanks plunderingen uit het verleden bewaart de kerk waardevolle schatten zoals Masolino da Panicale's Madonna met kind en twee engelen uit 1432 en een houten koor uit 1590 van Antonio Maffei uit Gubbio. De crypte, gebouwd in 1596, herbergt relikwieën van de vijf beschermheren van de stad en het graf van Jacopone da Todi, een van de belangrijkste Italiaanse dichters uit de Middeleeuwen.

  1. Waterreservoirs van de Fonte Scannabecco

De waterreservoirs van de Fonte Scannabecco werden in 1241 gebouwd door de toenmalige podestà van Todi, Scannabecco dei Fagnani. Ze worden gekenmerkt door een elegant portiek dat wordt ondersteund door zeven zuilen met ingewikkelde kapitelen, waarop ronde bogen rusten. Door de geschiedenis heen hebben fonteinen gediend als middelpunt van het sociale leven in de stad, als gootsteen voor de oude huisvrouwen en als bron van drinkwater.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze gratis reisgids Umbrië.

  1. Palazzo Pongelli

Palazzo Pongelli is een prachtig voorbeeld van Italiaanse renaissancearchitectuur. Het werd eind 16e eeuw gebouwd en bevat elementen uit de oude huizen van de familie Benedettoni, mogelijk familie van de Italiaanse dichter Jacopone da Todi.

Oorspronkelijk heette dit gebouw het Benedettoni Paleis, maar in de 18e eeuw veranderde het toen Anna Benedettoni trouwde met Giacinto Pongelli, wat leidde tot de nieuwe naam Pongelli. Bij binnenkomst via de eenvoudige maar verfijnde ingang kom je uit op een kleine binnenplaats. Via de hoofdtrap kom je op de eerste verdieping, waar je kan genieten van de prachtige muurschilderingen in de kamers, gemaakt door de belangrijkste plaatselijke schilders uit die periode.

Ontdek nog meer van Todi en omgeving met onderstaande tours

  1. Santa Maria della Consolazione

Wandel via de Belvedere de la Rocca naar de Santa Maria della Consolazione, een belangrijk bedevaartsoord in Todi. De bouw begon in 1508 en eindigde een eeuw later: de Renaissance architectuur vormt een opmerkelijk contrast met het middeleeuwse karakter van het historische centrum van Todi; de kerk staat ook buiten de stadsmuren vanwege ruimtegebrek.

Volgens de legende inspireerde een wonderbaarlijk genezingsincident aan het begin van de 16de eeuw de bouw van deze tempel, ontworpen om een beeld van de Madonna te huisvesten en te dienen als bedevaartsoord voor zieken.

Het grondplan wordt soms vergeleken met de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Opmerkelijk is de centrale koepel, die 72 meter hoog is en daarmee de scheve Toren van Pisa met 16 meter overtreft. Binnen vind je ook een opvallend hoofdaltaar versierd met een 15e -eeuwse muurschilderingen dat Santa Maria della Consolazione voorstelt, waaronder de heilige Catharina van Alexandrië die de trouwring van Jezus ontvangt.

  1. Waar overnachten in Todi?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan deze stad? In Todi zijn er diverse mogelijkheden om te overnachten, zowel in het historische centrum als in de omliggende gebieden. Wie in het oude centrum verblijft, zit dichtbij de belangrijkste bezienswaardigheden.

Je vindt er zowel charmante boutique hotels en bed & breakfasts als gerenoveerde historische panden die verhuurd worden als vakantieappartementen. Verblijf je liever op het platteland, dan kan je genieten van een serene omgeving met panoramische uitzichten over het Umbrische landschap. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Todi.

  • Residenza Teatro Antico ligt op slechts 60 meter van Piazza del Popolo en dicht bij alle belangrijke bezienswaardigheden van Todi. Het appartement, omgebouwd tot een B&B, dateert uit de 2e eeuw voor Christus en is gebouwd op de overblijfselen van het oude theater van Todi. De exclusieve kamers bieden een uniek uitzicht op de vallei van de rivier de Tiber. Meer info en boeken.
  • Residenza D'Epoca San Lorenzo Tre ligt op een steenworp afstand van de kathedraal van Todi. Het verblijft biedt naast elegant ingerichte kamers met antiek houten meubilair ook een panoramisch terras, een gemeenschappelijke woonkamer en kamers in 19e-eeuwse stijl en dagelijks een zoet en hartig ontbijtbuffet. Het bestaat uit zelfgemaakt gebak, taarten en thee of koffie. Meer info en boeken.
  • Op 10 minuten rijden van Todi ligt Agriturismo Castello Di Belforte, een vakantieboerderij omgetoverd tot een sfeervol verblijf. Te midden van een prachtige, groene omgeving verblijf je in kamers ingericht in middeleeuwse stijl en geniet je van een schitterend uitzicht op het platteland. Meer info en boeken.
  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Umbrië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Umbrië? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Umbrië met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Umbrië.

Umbrië

Gratis reisgids Umbrië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?