19 x mooiste bezienswaardigheden in Gubbio: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x mooiste bezienswaardigheden in Gubbio: wat zien & doen tijdens je bezoek?

14 augustus 2024 in Umbrië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Gubbio + verblijftips

Gubbio is een pittoresk middeleeuwse stad gelegen in de regio Umbrië, aan de voet van de Monte Ingino, een berg die een prachtige achtergrond vormt voor het historische centrum. Gubbio staat bekend om zijn goed bewaard gebleven middeleeuwse architectuur, waaronder het imposante Palazzo dei Consoli en de kathedraal.

De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Oudheid, en een van haar meest kenmerkende evenementen is de jaarlijkse Corsa dei Ceri, een traditionele race die in mei plaatsvindt en diepe culturele wortels heeft. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Gubbio.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Gubbio

Reisgids
Vliegtickets2u vliegen naar Perugia, richtprijs € 69 vergelijk prijzen bij Cheaptickets, Transavia of Momondo
VerblijvenOvernachtingen in Gubbio:
HuurautoDaguitstap maken vanuit Gubbio? Dan is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.)
Tours en activiteiten
  • Ontdek de highlights van de stad tijdens een begeleide wandeling incl. truffelproeverij, €120 (boek je wandeling)
  • Bezoek de levendige markt van Gubbio en geniet van een live kook-demo incl. proeven, €135 (boek je privélunch)
  • Boek je transfer naar de Marmore watervallen, een van de beroemdste watervallen in Italië, €156 (boek je uitstap)

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Gubbio

  1. Ontdek de middeleeuwse oude stad

Een van de leukste dingen om te doen tijdens je bezoek aan Gubbio is gewoon ronddwalen door de kronkelende straatjes van het historische centrum. Het lijkt wel alsof je terugkeert naar de middeleeuwen. Wandel van het ene steegje naar het andere, bezaaid met kleine ambachtswinkels en gezellige cafés en restaurants waar je typische Umbrische specialiteiten kan proeven. Nood aan een pauze? Neem plaats op een terras op een van de sfeervolle pleinen (zoals Piazza Grande, het centrale plein van de stad), en geniet van de aangename sfeer die in dit Umbrische dorp rondhangt.

STADSWANDELING: Ontdek de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad tijdens onze stadswandeling door Gubbio.

  1. Chiesa di San Giovanni Battista

Chiesa di San Giovanni Battista werd gebouwd tussen de 13e en 14e eeuw en is gewijd aan Johannes de Doper, wat in het Italiaans "San Giovanni Battista" betekent. De kerk is een prachtig voorbeeld van romaans-gotische architectuur in Umbrië. De gevel is eenvoudig maar elegant, met een centraal roosvenster en een enkele ingang. Ook het interieur van de kerk is tamelijk sober, met een houten plafond en een rechthoekig schip. Hoewel de kerk niet rijkelijk versierd is, bezit ze enkele waardevolle kunstwerken, waaronder fresco's en beelden. Veel van de oorspronkelijke kunstwerken zijn in de loop der jaren verloren gegaan of verplaatst naar musea.

  1. De ruïnes van het Teatro Romano

De ruïnes van het Teatro Romano dateren uit de 1e eeuw na Christus. Ze bestaan uit kalkstenen arcades waarvan de onderste arcade een vomitorium met overdekte gang had. Het theater had oorspronkelijk een orkestbak die van het proscenium gescheiden was door een hoog podium. Het theater zou plaats bieden aan bijna 6.000 mensen. Een nabijgelegen museum (antiquarium) toont archeologische vondsten uit Gubbio. In de zomer wordt het theater gebruikt voor enkele openluchtvoorstellingen.

  1. De stadspoorten van Gubbio

De Porta degli Ortacci is een van de oude poorten van de stadsmuren. De oorsprong van de poort is Romaans, omdat deze samen met de muren werd gebouwd. In 1928, toen het land naast de kerk van San Francesco werd verlaagd om de oude Porta degli Ortacci te heropenen, werden verschillende graven in travertijn, versierd met Byzantijnse friezen, ontdekt.

Andere middeleeuwse stadspoorten van de stadsmuren is de Porta Castello, deze kijkt in de richting van Città di Castello en de Porta Sant'Ubaldo, het begin van de route die naar de basiliek van Sant Ubaldo gaat.

WANDELTOUR: Boek hier je privéwandeling door het historische stadscentrum van Gubbio met lokale gids (Italiaans).

  1. Chiesa di San Francesco

De Chiesa di San Francesco werd voor het eerst gebouwd in de tweede helft van de 13e eeuw. De gotische apsis en klokkentoren werden gebouwd in de 15e eeuw. De drie beuken van dezelfde hoogte kregen hun huidige uiterlijk in de 18e eeuw en de driedelige gevel met het roosvenster werd voltooid in 1958. Enkele van de oudste schilderingen binnenin dateren uit de 13e en de 15e eeuw.

  1. Loggia dei Tiratori

Loggia dei Tiratori, gelegen aan het Piazza Quartiri Martiri, is een lang gebouw met galerij en grenzend aan de kerk van Santa Maria dei Laici. Het was oorspronkelijk de locatie van het Santa Maria ziekenhuis dat in 1326 werd gebouwd. In 1505 werden er andere ziekenhuizen van de stad aan toegevoegd, zodat het gebouw de naam Spedal Grande kreeg (in gebruik tot 1628).

Al in het midden van de 15e eeuw wilde het wolwerkersgilde boven het ziekenhuis overdekte ruimten bouwen waar het mogelijk zou zijn om lappen te spannen (dat wil zeggen, te laten drogen nadat ze op de gewenste maat waren gespannen). Na eindeloze controverses werden deze ruimtes uiteindelijk gebouwd aan het begin van de 17e eeuw.

  1. Chiesa di S.Maria dei Laici

De Kerk van Santa Maria dei Laici van Gubbio, of de "Kerk van de Witten", ligt tegenover de Basiliek van San Francesco. Gebouwd in 1325 door de Confraterniteit van de Leken, opgericht in 1313, heeft het een historische betekenis.

In 1315 kreeg de broederschap eigendom, waar ze de kerk bouwden. Na verloop van tijd breidden ze uit en voegden ze een ziekenhuis toe. In 1377 breidden ze de zuilengalerij uit. In de periode 1400-1500 maakte de kerk deel uit van het ziekenhuis. In de 17e eeuw werd het complex verkocht aan het wolgilde, dat er een overdekte ruimte boven bouwde.

De Broederschap speelde een cruciale rol in het leven van de stad, met meer dan drieduizend leden die de zieken bijstonden in het Ziekenhuis van Santa Maria della Misericordia. De bul van paus Julius II in 1505 verenigde de ziekenhuizen van de stad als Spedal Grande. De klokkentoren van de kerk werd in 1467 toegevoegd. Vandaag de dag doet het dienst als multifunctionele zaal annex aan het Diocesaan Museum, met een ondergrondse kapel met schilderingen en een gebedsruimte.

  1. Saint Ubaldo House

De heilige Ubaldo Baldassini was bisschop van Gubbio (1085-1160). De roem van zijn naam en zijn deugden verspreidde zich buiten zijn stad, zozeer zelfs dat Perugia hem in 1126 tot bisschop uitriep. Bisschop Ubaldo bestuurde het bisdom Gubbio 31 jaar lang en hij werd heilig verklaard in 1192.

Het Saint Ubaldo House werd pas opengesteld voor het publiek. Dit 14e eeuwse gebouw wordt nu vaak gebruikt als locatie voor tentoonstellingen en culturele evenementen, maar ook als museumtentoonstelling. Je vindt er een verzameling kunstwerken met afbeeldingen van Sint Ubaldo, samen met waardevolle historische schilderijen en keramische werken.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf met onze gratis reisgids Umbrië.

  1. Corsa dei Ceri

Elk jaar, op 15 mei, viert Gubbio de Dag van San Ubaldo met de Kaarsenrace (Corsa dei Ceri), een traditie die dateert uit 1160, het sterfjaar van Baldassini. Daarmee is het een van de oudste volksfeesten van Italië. Drie enorme kaarsen, die Sint Ubaldo, Sint Antonius en Sint Joris symboliseren, worden in een processie door de straten gedragen. De ceraioli, de dragers van de kaarsen, navigeren met precisie door de smalle straten van de stad, leggen meer dan 4 kilometer af en eindigen met een steile klim op de Monte Ingino.

  1. Palazzo dei Consoli

Wanneer je bij Piazza Grande komt, zal het Palazzo dei Consoli meteen in het oog vallen met zijn imposante gevel en gotische architectuur. De bouw vond plaats tussen 1332 en 1349 naar een ontwerp van Angelo da Orvieto; het paleis werd gebouwd op een groot platform dat tegen de heuvel was gebouwd en boven de stad uittorende. Dit was het politiek centrum van de 14e eeuwse stad. Je ontdekt er alles over tijdens een rondleiding door het gebouw.

Je kan er tevens ook enkele kunstcollecties bezichtigen

Het gebouw huisvest namelijk het archeologisch museum en de kunstgalerie van de stad. De Iguvine Tabletten of Tavole Eugebine dateren uit de 3e eeuw voor Christus. Deze tabletten, met inscripties in de Umbrische taal, beschrijven de religieuze rituelen van de Atiediaanse Broeders. Ze werden in 1444 ontdekt en bevinden zich nu in het Museo Civico in het Palazzo. Meer info op de website.

  1. Fontana del Bargello

De Fontana del Bargello dateert uit de 16e eeuw en is niet zomaar een fontein. De fontein, ook wel de "fontein der dwazen" genoemd, heeft een bijzonder betekenis. Volgens de legende wordt de fontein wordt om een "licentie om gek te zijn" (Patente di Matto) uit te reiken. Als je drie keer rond de fontein loopt en je in het water baadt, krijg je als het ware de zogenaamde "Gekkenvergunning van Gubbio".

Het ritueel moet worden uitgevoerd in het bijzijn van een echte inwoner van Gubbio; zo niet, dan is het in de winkels in de omgeving mogelijk om een certificaat van "eregek" te kopen dat moet worden ingevuld met je eigen gegevens nadat je het "ritueel" correct hebt uitgevoerd.

  1. Bargello Paleis

Het gebouw achter de fontein is het Bargello Paleis. Dit paleis huisvest nu het Museo della Balestra (met een tentoonstelling over kruisboogschutters). Het prachtig bewaard gebleven paleis in gotische stijl werd aan het begin van de 13de eeuw gebouwd om de kapitein van de stadspolitie en zijn officieren te huisvesten.

  1. Palazzo del Capitano del Popolo

Het Palazzo del Capitano del Popolo of Palazzo di Cante Gabrielli is een middeleeuws paleis in de wijk San Martino, vlakbij Porta Metauro. Het gebouw werd tegen het einde van de 13e eeuw gebouwd door Cante de' Gabrielli (1260-1335), die Signore of heer van Gubbio was met de titel Capitano del Popolo ("kapitein van het volk").

Tegenwoordig is er in het paleis een museum gewijd aan middeleeuwse martelpraktijken en -instrumenten (ook bekend als Museo Cante Gabrielli). Een ronde witte steen op de grond voor het gebouw zou hebben gediend als een van de Umbrische altaren die worden beschreven in de Iguvine Tabletten.

Boek hier je begeleide wandeling door Gubbio en ontdek nog meer van deze stad

  1. Cattedrale dei Santi Mariano e Giacomo

De Cattedrale dei Santi Mariano e Giacomo is de belangrijkste katholieke gebedsplaats in Gubbio

De huidige kathedraal in gotische stijl staat op de plaats van een eerder romaans gebouw dat dateert van voor het jaar 1000. De kathedraal bewaart enkele mooie renaissanceschilderingen, zoals de "Madonna met kind en heiligen" en de "Engelen" van Sinibaldo Ibi uit 1507, de "Aanbidding van de herders" van Giuliano Presutti uit 1521 en de "Glorie van de Magdalena", een gezamenlijk werk van Timoteo Viti en laatstgenoemde uit 1521. Daar komen nog de interessante Pietà van Dono Doni bij, een vrije picturale interpretatie van die van Michelangelo, en de schilderijen van de Madonna met kind en heiligen door de kunstenaars Benedetto en Virginio Nucci uit Gubbio.

Aan de rechterkant bevindt zich de barokke Cappella del Sacramento versierd met muurschilderingen van Francesco Allegrini en het doek van Antonio Gherardi met de Geboorte van de Maagd. In de kerk staan ook twee 16e eeuwse orgels. Naast de kathedraal ligt het Diocesaan Museum, dat talrijke kunstwerken uit Gubbio en omgeving bewaart.

  1. Botte dei Canonici

Botte dei Canonici is een enorm vat met een inhoud van 20.000 liter dat bekend is om zijn houten randen wat zeldzaam is in Italië. Het is ongeveer 500 jaar oud en de plek waar het staat was tot 40 jaar geleden een klooster.

  1. Met de kabelbaan naar de basiliek

Een van de leukste dingen om te doen tijdens je verblijf in Gubbio, is misschien wel een ritje met de kabelbaan Colle Eletto naar de basiliek (die hoger gelegen is op de top van Monte Ingino). Hoewel de term "kabelbaan" nogal ruimhartig is, is het avontuur zeker de moeite waard. Stap aan boord van een soort metalen kooi die angstaanjagend hoog boven de heuvel slingert. Onderweg geniet je van een adembenemend uitzicht over de stad en ver daarbuiten. Lang duurt de rit niet, je bent ongeveer 6 minuten onderweg om de top te bereiken. Her kan je even pauzeren bij het café op de bergtop, een wandeling maken en de basiliek bezoeken. Meer info op de website.

  1. Basilica di Sant'Ubaldo

De Basiliek van Sant'Ubald en het aangrenzende klooster werden oorspronkelijk gebouwd in het eerste decennium van de jaren 1500 door de Reguliere kanunniken van Lateranen. Tot op de dag van vandaag is de basiliek met zijn imposante Romaans-gotische façade, nog steeds een van de belangrijkste architectonische gebouwen in Gubbio. De prachtige kunstwerken, middeleeuwse fresco's en majestueuze hoogaltaar sieren de kerk.

Verder herbergt de kerk ook het lichaam van de beschermheilige van Gubbio, Sint Ubaldo (de beschermheilige van de stad), dat bovenop het hoofdaltaar op een marmeren sokkel wordt bewaard, met daarboven een glazen kast. Er zijn ook een aantal opmerkelijke kunstwerken binnen en de zware houten ceri die worden gebruikt in de Corsa dei Ceri ("kaarsenrace"). Dankzij de ligging bovenop de Monte Ingino, heb je hier natuurlijk ook een spectaculair uitzicht over de stad en de omgeving. Voor hét beste uitzicht kan je de klokkentoren van de basiliek beklimmen.

  1. Monte Ingino Christmas Tree

Tijdens de kerstperiode in Gubbio verlicht men de Monte Ingino Christmas Tree op de hellingen van de Monte Ingino. De boom, die in 1991 door het Guinness Book of Records werd erkend als 's werelds grootste kerstboom, is 650 meter hoog, 350 meter breed aan de voet en is versierd met 3000 veelkleurige lichtjes en 8,5 kilometer elektriciteitskabel. Hij is zichtbaar tot op 50 kilometer afstand. Deze traditie begon in 1981, toen de boom elk jaar op de vooravond van het feest van de Onbevlekte Ontvangenis werd verlicht.

  1. Waar overnachten in Gubbio?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats in Gubbio? Geen zorgen, de stad heeft een breed scala aan accommodaties, variërend van gezellige guesthouses tot luxe boetiekhotels. Je kan ervoor kiezen om binnen de middeleeuwse stadsmuren te verblijven, of voor een rustigere locatie op het omliggende platteland gaan. Hieronder alvast enkele van onze favoriete verblijven of ontdek meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Gubbio online.

  • Hotel San Marco, bevindt zich in het historische centrum van Gubbio en beschikt over modern ingerichte kamers met uitzicht over de stad, een heerlijk ontbijt en mogelijkheid tot huren van auto's en fietsen. Meer info en boeken.
  • Iets meer luxe en comfort kan je vinden bij Relais Ducale, een viersterrenhotel op wandelafstand van het centrum. De kamers zijn zorgvuldig ingericht, er is een panoramisch terras en er wordt een heerlijk ontbijt geserveerd. Meer info en boeken.
  • Net buiten het centrum, op 4 km, ligt het Agriturismo I Gelsi di Santa Cristina. Deze charmante vakantieboerderij, gevestigd in een oud klooster en ondergedompeld in het Umbrische platteland, biedt een onvergetelijk verblijf. Je verblijft in ruime appartementen met uitzicht, er zijn gratis fietsen beschikbaar en iedere ochtend geniet je van een lekker ontbijt. Meer info en boeken.
  1. Mis niets: download onze gratis reisgids Umbrië

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Umbrië? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Umbrië met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Umbrië.

Umbrië

Gratis reisgids Umbrië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?