10 x typisch Tunesische gerechten die je moet proeven op reis in Tunesië

10 x typisch Tunesische gerechten die je moet proeven op reis in Tunesië

2 juni 2023 in Tunesië0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Tunesië? Ontdek deze bekende Tunesische gerechten en dranken

Ben je van plan om binnenkort naar Tunesië op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Tunesische keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Tunesische eetcultuur en de Tunesische gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Couscous

Couscous is een traditioneel gerecht dat voornamelijk voorkomt in Noord-Afrikaanse landen, met name in Marokko, Algerije, Tunesië en Libië. De oorsprong van couscous gaat terug tot het oude Berberse volk in Noord-Afrika. Het is een graanproduct dat wordt gemaakt van durumtarwe of griesmeel, dat wordt gemalen tot kleine korrels.

De bereiding van couscous is een tijdrovend proces waarbij de griesmeel wordt gestoomd en daarna gedroogd. Het resultaat is een licht en luchtig gerecht dat vaak geserveerd wordt met gestoofde groenten, vlees, vis of gevogelte.

De Tunesische couscous, ook wel gekend als de "Tunesische kosksi", wordt beschouwd als nationaal gerecht van Tunesië en staat vooral bekend om zijn rijke smaak en pittige aroma's. Er zijn verschillende couscous gerechten die je tijdens je rondreis door Tunesië kan uit proberen. In kustgebieden zal je eerder couscousgerechten met vis op het menu vinden, terwijl men in het binnenland de voorkeur geeft aan couscous met lamsvlees en gedroogd fruit.

Tijdens je vakantie in Tunesië, zal je zien dat couscous in vrijwel alle authentieke restaurants geserveerd wordt.
  1. Shakshouka

Shakshouka (oftewel shakshuka of chakchouka) is een populair gerecht op basis van een pittige tomatensaus met groenten. Het gerecht wordt verrijkt met eieren, die worden gepocheerd in de tomatensaus. De eieren worden meestal bovenop de groentemix gebroken en gestoomd tot de dooiers nog zacht zijn.

Sommige chef koks voegen extra ingrediënten toe aan het gerechtje zoals feta-kaas, olijven, spinazie of gehakt. Het wordt vaak geserveerd met vers brood of pita om de saus mee op te scheppen.

RONDREIS: Proef deze traditionele Tunesische gerechten tijdens je rondreis door Tunesië.

  1. Tunesische brik

Tunesische brik, ook wel bekend als brick à l'œuf, is een hartig, gevuld filodeeghapje dat vaak wordt geserveerd als voorgerecht of snack. De dag van vandaag bestaan er al verschillende soorten vullingen maar de traditionele vulling bestaat meestal uit een mengsel van gekruide tonijn, aardappelen, harissa (een pittige Tunesische chilipasta), kappertjes, peterselie en soms ook een ei. Dit mengsel wordt vervolgens in het filodeeg verpakt tot een driehoekige of rechthoekige vorm.

Nadien wordt het filodeeghapje gefrituurd tot het goudbruin en knapperig is. Het resultaat? Een heerlijke streetfood-snack, besprenkeld met citroensap, die traditioneel met de hand mag gegeten worden.

  1. Lablabi

Lablabi of Lablebi is een traditionele Tunesische kikkererwtensoep op smaak gebracht met knoflook, komijn en harissa. De soep wordt traditioneel geserveerd op stukjes oud geroosterd brood, besprenkeld met olijfolie of citroensap, en vaak gegarneerd met koriander, peterselie, gekookte eieren, olijven en lente-uitjes. Vergis je niet, dit is een lekker maar behoorlijk zwaar soepje.

TIP: Wil je graag zelf de kneepjes van het vak leren? Volg dan deze traditionele Tunesische kookcursus in Tunis. Tijdens deze workshop bezoek je een lokale markt, maak je diverse hoofdgerechten en salades en proef je natuurlijk het resultaat. Boek je traditionele Tunesische kookcursus in Tunis hier.

  1. Fricasse

Bij Fricasse denk je misschien aan een romige stoofpot fricassée uit de Franse keuken, maar in Tunesië verwijst het naar iets helemaal anders. De Fricasse uit de Tunesische keuken is een gebakken sandwich met tonijn, hardgekookte eieren, kappertjes, olijven, gekookte aardappelen en pittige harissa. Na je wandeling door Tunis, zin in een tussendoortje? Proef dan zeker eens een Fricasse.

  1. Tunesische gebakjes

Mmmm.. Tunesische gebakjes! Meeste gebakjes uit de Tunesische keuken zijn lekker zoet en worden vaak genoten met een lekker kopje muntthee. Wandel zeker de lokale patisserieën, gespecialiseerde zoetwarenwinkels binnen of bezoek een van de vele souks en markten waar je traditionele Tunesische gebakjes kan vinden.

Enkele populaire gebakjes uit Tunesië zijn:

  • Makroudh gemaakt van een griesmeeldeeg gevuld met een mengsel van dadels en noten, gedrenkt in een honing- of suikerstroop.
  • Zlabia zijn lange beignets gedoopt in honing, afgemaakt met wat sesamzaadjes.
  • Yoyos oftewel de Tunesische versies van mini-donuts geglazuurd met honing, bestrooid met gemalen pistachenoten of amandelen.
  • Laten we ook de Tunesische baklava niet vergeten. Dit zoete gebakje wordt gemaakt door flinterdunne bladerdeegvellen te bedekken met een vulling van gemalen amandelen of pistachenoten en op smaak te brengen met rozenwater.
Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Tunesië.
  1. Proef Tunesische wijn

Je zou het misschien niet meteen denken maar je kan ook heerlijke wijnen proeven in Tunesië. De meeste wijnen in Tunesië worden geproduceerd in het noorden van het land, met name in de regio's Cap Bon, Sidi Bou Said en de omgeving van de stad Nabeul. Deze regio's profiteren van een mild mediterraan klimaat en vruchtbare bodems, waardoor ze gunstige omstandigheden bieden voor wijnbouw. Enkele populaire wijnen uit Tunesië is de Muscat de Carthage (witte wijn), de Mornag (een rode wijn) en Château Mornag.

Om Tunesische wijnen te proeven, kan je altijd een bezoekje brengen aan wijnhuizen en wijngaarden. Volg een rondleiding waarbij je meer te weten komt over de wijnen en het wijnproductieproces. Enkele bekende wijnhuizen in Tunesië zijn Domaine Neferis (bekijk ligging) en Domaine Atlas (bekijk ligging).

  1. Mechouia-salade

Mechouia-salade word geserveerd aan het begin van bijna elke Tunesische maaltijd. Het is een luchtige salade gemaakt met gegrilde groenten. De uien, tomaten, paprika's, aubergines en knoflook worden gegrild tot hun buitenste lagen verkoold en helemaal zwart zijn. De groenten worden vervolgens geschild, fijngehakt en gepureerd voordat ze worden gekruid en besprenkeld met olijfolie en citroensap. De salade is luchtig maar kan erg pittig zijn.

TIP: Maak kennis met de Tunesische keuken tijdens je verblijf aan de Tunesische hoofdstad tijdens deze foodtour by night in Tunis.

  1. Tunesische muntthee met pijnboompitten

Proef tijdens je bezoek aan Tunesië ook zeker eens van de traditionele Tunesische muntthee. Net als andere theesoorten in Maghrebijnse stijl, wordt Tunesische thee gemaakt door groene thee en muntblaadjes in kokend water te zetten. Er worden ook een grote hoeveelheid suiker en pijnboompitten aan de theepot toegevoegd. Een Tunesische thee wordt meestal geserveerd in kleine, vaak sierlijke, theeglazen.

  1. Boukha

Boukha is een typische Tunesische brandewijn die je eens moet geproefd hebben. Het sterke drankje op basis van gefermenteerde vijgen wordt beschouwd als de nationale drank van Tunesië. Het heeft een alcoholpercentage van ongeveer 40% en een karakteristieke smaak die vaak wordt omschreven als fruitig. Je kan Boukha puur, bij voorkeur goed gekoeld, of als cocktailingrediënt worden genoten.

  1. Mis niets van Tunesië met onze gratis reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Tunesië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download onze gratis reisgids Tunesië met alle bezienswaardigheden en uitgestippelde stadswandelingen.

Tunesië

Gratis reisgids Tunesië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?